1+1

Ciesz się kawą nie tylko w filiżance, ale też w deserach: 3 szybkie i proste przepisy

Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem, to na pewno Twój luncz lub obiad kończy się filiżanką małej czarnej. A może jeszcze lubisz do tego coś na deser? Ten dobrze połączony duet może być źródłem niezapomnianych wrażeń smakowych. Dodatkowo, kawa użyta do przygotowania deseru może pomóc uwydatnić różne właściwości innych jego składników i stworzyć wyjątkowy delikates. Dlaczego więc nie miałbyś cieszyć się dawką kofeiny w pysznym deserze?

Abyś nie tracił czasu na poszukiwnie odpowiednich przepisów, przygotowaliśmy trzy szybkie i proste propozycje nie tylko na spokojne popołudnie, ale nawet na świąteczną okazję. Przyjaciółka Kawy Justyna przedstawia cechy deserów, których właściwości uwydatniają się przy wyborze dobrej kawy. Zapraszamy Cię do odkrywania nowych smaków!

„Panna Cotta“ z kawą

„Panna Cotta“ w wolnym tłumaczeniu z włoskiego znaczy gotowana śmietana. Ten tradycyjny włoski deser składa się głównie ze śmietany, cukru i wanilii. Do zagęszczenia jego struktury używa się żelatyny. „Dla tych, którzy poszukują nietradycyjnych smaków, polecam dodanie porcji mocnego espresso. Doskonale nadaje się do tego kawa ziarnista „Caprisette Belgique“, która ma wyrazisty smak z nutą ciemnej czekolady i dzięki temu będzie dobrze wyczuwalna w deserze. Do tego nada temu jasnemu deserowi idealnego balansu. Natomist dla wytrawnych kawoszy lepsza może okazać się bardziej orzeźwiająca, z owocowymi nutami Charles Liégeois „Magnifico“, która jeszcze inaczej uwydatni smak „Panna Cota” – sugeruje Przyjaciółka Kawy Justyna.

Będziesz potrzebować:

– 45 g cukru pudru
– 2 łyżki żelatyny
– 200 ml mocnej kawy espresso
– 180 ml kremowej śmietanki
– 1 laskę wanilii
– 110 ml wody

Przygotowanie:

1. Zalej żelatynę ciepłą wodą. Rozpuść w tym cukier puder (możesz go zastąpić zwykłym cukrem, ale on dłużej się rozpuszcza).
2. Lekko podgrzej śmietankę z laską wanilii na małym ogniu. Tylko potem pamiętaj, aby ją wyjąć!
3. Część mieszanki z żelatyną i cukrem wlej do espresso, a drugą część do śmietanki.
4. Obie mieszanki – kawę i śmietankę – warstwowo wlewaj do kokilek na zmianę – jedna po drugiej. Po każdej warstwie trzeba kokilki włożyć do lodówki, aby warstwa zgęstniała, przed nalaniem kolejnej. Powtarzaj to, aż wlejesz do końca obie mieszanki.

Kawa i ciasto orzechowe

Kiedy masz ochotę na filiżankę kawy i coś słodkiego, to pewnie nadszedł czas na ciasto orzechowe z kawą. Na pewno przegoni ono senność i zwiększy poziom energii na resztę dnia. Przyjaciółka Kawy Justyna mówi, że ten duet dwóch głównych składników to klasyka, którą można wyczuć również w filiżance kawy, która często ma orzechowy posmak. Aby orzechy mogły jeszcze mocniej uwydatnić swój smak, ten przepis na ciasto warto wzbogacić o świeżo mielone ziarna kawy „Caprisette Fragrante” z posmakiem masła orzechowego. Ponieważ ten deser jest dość „ciężki”, najlepiej podawać go z lekką kawą o owocowych nutach, na przykład Charles Liégeois „Bella Roma”.

Będziesz potrzebować:

– 50 g brązowego cukru
– 190 g białego cukru
– Duża garść orzechów włoskich
– Szczypta cynamonu
– 100 g masła
– 2 jajka
– 150 g mąki uniwersalnej
– 150 ml jogurtu naturalnego
– Trochę aromatu waniliowego
– 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– Trochę oleju
– 2 łyżeczki mąki do posypania
– Szczypta soli

Przygotowanie:

1. Nasmaruj olejem małą blachę do pieczenia (20 cm x 20 cm) i oprósz powierzchnię 2 łyżkami mąki.
2. W małej misce wymieszać brązowy cukier, zmielone orzechy, cynamon i 1 łyżeczkę świeżo zmielonej kawy.
3. Rozpuść masło, wymieszaj cukier. Ubij jajka, wlej jogurt, aromat waniliowy, sodę i sól. Delikatnie wymieszaj i powoli wsyp mąkę oraz pozostałą kawę. Mieszaj, aż masa będzie gładka, ale nie do przesady.
4. Wlej połowę ciasta na blachę do pieczenia i posyp ją połową wcześniej przygotowanej mieszanki kawy, brązowego cukru i orzechów. Delikatnie wlej resztę ciasta i ponownie posyp mieszanką.
5. Piecz w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 25 minut. Jeśli wykałaczka wbita i wyciągnięta z ciasta jest sucha, ciasto jest już gotowe.
6. Przed pokrojeniem, daj ciastu ostygnąć przez 10 minut.

Kawowy krem z bitą śmietaną

„Ten jedwabisty, gładki i rozpływający się w ustach deser jest dobry na każdą okazję. Jego słodycz jest idealnie zrównoważona, ale smak kawy wyczuwalny w deserze można jeszcze wzmocnić dzięki filiżance espresso z ziaren „Caprisette Belgique”, które mają posmak goryczki ciemnej czekolady. Jeśli zdecydujesz się na przyprawienie deseru świeżymi owocami, użyj kawy „Parallel 17”. Jej łagodność uzupełniają słodsze nuty kakao i goździków oraz aromat bakalii, dzięki czemu będzie idealnie pasować do wybranych owoców” – mówi Przyjaciółka Kawy Justyna.

Będziesz potrzebować:

– 250 g cukru
– 8 żółtek
– 20 g żelatyny
– 500 ml śmietany
– 200 ml kawy espresso

Przygotowanie:

1. Przygotuj kawę espresso
2. Dobrze ubij żółtka z 200 g cukru i przelej do garnka. Dolej schłodzoną kawę i powoli podgrzewaj, aż zgęstnieje.
3. Przygotowaną mieszankę jajek i kawowego kremu mieszaj trzepaczką, aby ostygła.
4. Ubij śmietanę z 50 g cukru. Powoli wmieszaj krem i przygotowaną żelatynę. Przełóż masę do tortownicy i pozostaw do ostygnięcia.
5. Po ochłodzeniu wyjmij ciasto z tortownicy i podawaj z sosem jagodowym.