Jak i po co łączyć kawę i czekoladę - Przyjaciele Kawy
Kawa i czekolada

Jak i po co łączyć kawę i czekoladę

Rimutė
Opowiadania
#kawa i czekolada

Jeśli kogoś zapytasz, co najlepiej pasuje do kawy to pewnie odpowie, że czekolada. A może to tylko my tak uważamy? Mam nadzieję, że nie, bo jeśli jeszcze nie wiesz, to kawa i czekolada to niebiańskie połączenie. To właśnie dlatego często sięgamy po czekoladę w czasie przerwy na kawę i dlatego kawa i czekolada są tak częstym połączeniem w świecie deserów.

W parze przyjemniej

W internecie można znaleźć mnóstwo pomysłów na to, jak łączyć jedzenie z winem i w dobrej restauracji nikt się nie dziwi, jeśli do posiłku oferują mu odpowiednie wino. Ale czy wiesz, jak obudzić, nadać intensywności, a nawet całkiem nowego wymiaru swojej ulubionej czekoladzie? Odpowiedź jest prosta – kawa. 🙂
Zarówno kawa, jak i czekolada mają wiele wspólnych kombinacji smaków – jedne z nich mają delikatnie owocowe nuty, a inne są intensywne, z lekkim posmakiem goryczki. Połączenie ich obu otwiera drzwi do całkiem nowego świata smaków. Mówiąc krótko, jeśli chcesz wydobyć wszystko, co najlpesze z takiej kombinacji, powinieneś zastosować podobny poziom intensywności.

Kawa i czekolada

Espresso i ciemna czekolada. Porcja espresso z brazylijskich ziaren doskonale komponuje się z ciemną czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Może to być np. 70 % gorzka czekolada, a jeśli chcesz innej tekstury, aby wrażenia były intensywniejsze – spróbuj z tej chrupkami. Goryczka czekolady jest doskonałym uzupełnieniem czekoladowych i orzechowych posmaków kawy.

Czarna kawa i nie taka czarna czekolada. Każdą kawę z Sumatry można jeszcze wzbogacić o czekoladę troszkę „słabszą“ od tych, o których była mowa powyżej. Odrobina czekoladowej słodyczy wzbogaci ziemiste, ostre nuty w posmaku sumatrzańskiej kawy. Najlepszą opcją kawowego napoju w tym przypadku jest tradycyjna czarna kawa lub trochę „dłuższa“ americano.

Kawa z mlekiem i mleczna czekolada. Popołudnie może być jeszcze lepsze z białą kawą i mleczną czekoladą. Owocowość kawy single origin i słodycz mlecznej czekolady – choć może to nie brzmi jak doskonały duet, to te smaki naprawdę doskonale się komplementują.

Łączenie w zależności od gustu. Powiedzenie mówi, że każdy gust jest inny, dlatego nie ma ścisłych reguł łączenia smaków. Eksperymentowanie z niestandardowymi smakami czekolady, np. mięta z limonką, może także dawać wspaniałe rezultaty i być źródłem chwil przyjemności.

Kawa i czekolada

Ziarna

Powodem tak dobrych efektów łączenia kawy i czekolady może być to, że zarówno kawa jak i kakao to ziarna. Ich drzewka rosną w tropikalnym klimacie, owoce są poddawane fermentacji i suszeniu, potem są prażone, no i mają charakterystyczne, słodkogorzkie nuty w smaku. Podobnie jak w przypadku kawy, wyróżnia się 3 podstawowe typy ziaren kakao:

Forastero. Najpopularniejsze i najczęściej używany rodzaj kakao – około 80-90% całej produkcji. Cechuje się dość mocnym, ziemistym smakiem.

Criollo. Bardzo rzadki rodzaj – tylko około 3% światowej produkcji kakao. Ma mocny aromat, niski poziom goryczki i wysoką jakość. Nic więc dziwnego, że jest dość drogie i używane tylko do robienia ekskluzywnych czekolad.

Trinitario. Zabawne, bo jest to hybryda Forastero i Criollo. Narodziła się po huraganie w Trynidadzie, który prawie całkowicie zniszczył plantacje w XVIII wieku. Ziarna Trinitario dają wysokie plony jak Forastero, a przy tym mają wyrafinowany smak jak Criollo.

„Przeciwieństwa się przyciągają“ – to powiedzenie zna każdy z nas, ale w przypadku ziaren, raczej nie ma zastosowania. Więc kiedy następnym razem zaświta Ci w głowie myśl: „Chcę czegoś słodkiego do kawy“, po prostu sięgnij po czekoladę. Razem, czy oddzielnie, kiedy jest do wyboru taka różnorodność, na pewno znajdziesz swoje niebiańskie połączenie!