Najlepsze babeczki czekoladowe

Najlepsze babeczki czekoladowe
#babeczki #babeczki bez cukru #babeczki czekoladowe #babeczki czekoladowe wegańskie #tradycyjne babeczki

Babeczki czekoladowe kojarzą się nam zazwyczaj z pokusą, której trudno się oprzeć. Nie jest to wcale przesada, bo mogą być rzeczywiście niesamowicie pyszne.
Oto kilka ciekawych przepisów na najlepsze czekoladowe babeczki, idealne do porannej i popołudniowej kawy.

Babeczki czekoladowe powinny mieć wyraźny smak czekolady, lepiej żeby były lekko wilgotne, mięsiste, a nie suche i sypkie. Do ich pieczenia używamy zazwyczaj dostępnych na rynku specjalnych blaszek do pieczenia babeczek, w języku angielskim znanych jako cupcakes. Wykładamy je tzw. papilotkami, czyli specjalnymi foremkami z papieru do pieczenia. Można je kupić lub wykonać samemu. Papilotki mogą być także silikonowe. Są wygodniejsze m.in. dlatego, że nie przesiąkają tłuszczem, bo go nie potrzebują. Dzięki papilotkom babeczki nie przyklejają się do blachy. Ich zastosowanie ułatwia także wyjęcie jednej z babeczek tuż po upieczeniu, po to aby sprawdzić czy na pewno upiekła się w środku. Większość babeczkowych przepisów zawiera rzecz jasna cukier. Może to być cukier biały, najlepiej drobny, może to być cukier puder lub brązowy cukier. Istnieje także wersja babeczek czekoladowych bez użycia cukru, dietetycznych (przepis poniżej). Specjalną odmianą mini babek są czekoladowe babki wegańskie – bez użycia mleka zwierzęcego czy jajek (także podamy przepis). Zupełnie osobną konkurencją, jeśli chodzi o pieczenie babeczek jest ich przystrajanie, czyli wszelkiego rodzaju mniej lub bardziej dodatkowe ozdóbki, kremy, polewy, posypki. Podwijamy zatem rękawy i do babeczkowania!

I Przepis na tradycyjne babeczki czekoladowe

Składniki:
350g białej mąki
370g drobnego białego cukru
60g kakao w proszku
1 łyżeczka sody do pieczenia
pół łyżeczki soli
150g czekoladowych dropsów, czyli kawałków czekolady
1 filiżanka zimnej kawy (najlepiej świeżo parzonej, ale ostudzonej)
1 filiżanka maślanki
225ml oleju roślinnego
3 duże jajka

Tradycyjne babeczki czekoladowe

Instrukcja postępowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy przesiewając przez sitko mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Mieszamy, aż nasza mieszanka nabierze jednolitego koloru.
  3. Dodajemy kawałki czekolady. Mogą to być takie specjalne kawałki do babeczek, można też po prostu pokruszyć czekoladę. Mieszamy.
  4. W osobnej, mniejszej misce mieszamy wszystkie płynne składniki babeczek: kawę, maślankę, olej roślinny oraz cztery jajka w całości.
  5. Mieszamy w jednolitą masę.
  6. Dodajemy suche składniki do mokrych i znów mieszamy.

Płynną masę czekoladową z dużej, nieporęcznej miski najlepiej przelać do naczynia z dziubkiem. Wlewanie masy do foremek/formy to niezłe wyzwanie i bardzo łatwo pobrudzić przy tym wszystko. Warto wlać masę wlać do poręcznego dzbanka i tak wypełniać papilotkę za papilotką. W drugiej dłoni warto mieć łyżeczkę, którą po zapełnieniu każdej foremki będziemy zgarniać ostatnią kropelkę masy czekoladowej z dziubka. Poszczególne foremki zapełniamy do wysokości 2/3, pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie. Podane wyżej składniki starczą na 24 babeczki.

Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni, gdzie pieką się przez 24 minuty. Gotowe!
Babeczki są wilgotne w środku, mają super czekoladowy smak i chrupiącą skórkę. smacznego!

II Przepis na proste babeczki czekoladowe wegańskie

Składniki:
Filiżanka mleka sojowego lub ryżowego
łyżeczka octu
3/4 filiżanki cukru
1/3 filiżanki oleju roślinnego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 filiżanka mąki
1/3 filiżanka kakao w proszku
3/4 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Babeczki czekoladowe wegańskie

Instrukcja postępowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naszykować blachę i papilotki na 12 babeczek.
  2. W dużej misce wymieszać razem mleko sojowe lub ryżowe, ocet, cukier, olej roślinny, ekstrakt waniliowy.
  3.  Do drugiej miski wsypać przez sitko i wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Połączyć suche i mokre składniki mieszając, aż znikną większe grudki.
  5. Wlać ciasto do wysokości 2/3 papilotek.
  6. Piec do momentu kiedy drewniany patyczek wpity ciasto wyjdzie idealnie czysty, czyli przez około 20 minut.
  7. Odstawić do ostygnięcia.
  8. Babeczki można lub nawet trzeba polać jakąś przyjemną polewą, np. polewą czekoladową. Oto prosty przepis na polewę:

W misce wymieszać na gładką masę:
1 filiżanka cukru pudru
3/4 kakao w proszku przesiane przez sitko
3 łyżeczki mleka sojowego lub ryżowego

Babeczki polać polewą, ewentualnie posypać czekoladową posypką.
Wegańskie babeczki czekoladowe są kruche i wilgotne, po prostu przepyszne. Przy tym są odpowiednie nawet dla najbardziej wymagających smakoszy (z wyjątkiem osób na diecie bezglutenowej).
Smacznego!

III Babeczki czekoladowe – przepis na babeczki bez cukru

Składniki:
4 duże lub średnie jajka
1/4 filiżanki lub 25g mąki (np. mąki kokosowej)
1/4 filiżanki lub 60ml oleju kokosowego lub miękkiego masła
4 łyżeczki kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżeczki słodziku/syropu klonowego/pół dojrzałego banana
50 g pokruszonej ciemnej czekolady

Polewa:
50g ciemnej czekolady roztopionej w miseczce ustawionej na parze
3 łyżeczki śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu (30%)
słodzik/syrop klonowy – wedle uznania lub 1/4 filiżanki kakao w proszku
2 łyżeczki lub 30g masła

Instrukcja postępowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Przygotuj formę na 8 babeczek.
  2. Wymieszaj składniki mokre: jajka, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, ew. syrop klonowy (zależy jakiego słodzika używasz).
  3. Wymieszaj suche składniki: kakao, proszek do pieczenia, mąką kokosową, cynamon i ew. słodzik.
  4. Jeśli chcesz dosłodzić babeczki bananem, musisz maksymalnie rozdrobnić go przy pomocy widelca.
  5. Wymieszaj składniki mokre i suche, banana i kawałki pokruszonej czekolady, do połączenia składników. Nie powinno się mieszać tej masy zbyt długo.
  6. Wlej masę do papilotek, do 2/3 ich wysokości.
  7. Wstaw do gorącego piekarnika na około 20 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Polewa:
Utrzyj dobrze roztopioną czekoladę, śmietanę, słodzik i masło. Możesz podgrzać lekko ustawiając na parze, aby masło i czekolada nie stwardniały.

Babeczki polej tą mieszanką, poczekaj aż ostygnie.

Wartość kaloryczna tych babeczek czekoladowych to ok. 266 kcal.
Są nie tylko przepyszne, ale także bardziej zdrowe.

Smacznego!

Do kawy

Czekoladowe babeczki w każdej odsłonie są wspaniałą przekąską deserową, idealnie nadają się również do kawy. Nasze babeczki czekoladowe polecamy na przykład z filiżanką kawy mielonej Ethiopia Burtukaana. Jest to kawa wyrazista w smaku, o bogatym aromacie, z nutką słodyczy. Zapachem przypomina rabarbar, jagody i słodką wanilię. Ethiopia Burtukaana pochodzi z Anasora, zakładu przetwórstwa kawy położonego na wyżynnych terenach Guji. Jest to kawa bardzo wysokiej jakości, Idealna zarówno na co dzień jak i na bardzo specjalne okazje. W sam raz aby skosztować świeżo upieczone babeczki czekoladowe.