Blog
-
Przewodnik po świecie kawy2017-07-21
Ziarna kawy single origin (speciality) – co to jest?
"Single origin" dosłownie w języku polskim oznacza "jedno źródło", ale w Polsce jest to tłumaczone po prostu jako "kawa speciality"....
-
Ekspresy do kawy2017-07-19
Niesmaczna kawa. Jak jej uniknąć?
Sobotni poranek, macie wspaniały humor, jedyne czego brakuje, to filiżanka pysznej kawy. Wsypujecie ziarna do ekspresu, czekacie chwilkę (w tym...
-
Przewodnik po świecie kawy2017-07-19
Przygotowywanie kawy w domu – młynki
Młynek jest nieodzowną częścią procesu przygotowywania kawy. Oddzielny młynek, jak i młynki zamontowane w ekspresach do kawy, spełniają tę samą...
-
Ekspresy do kawy2017-07-19
Czyszczenie ekspresu do kawy – codzienne i okresowe czynności
Witajcie, Przyjaciele Kawy. Dziś będzie o konserwacji ekspresu do kawy. Co warto wiedzieć? Choć automatyczne ekspresy same informują, kiedy trzeba...
-
Ekspresy do kawy2017-07-19
Odkamienianie ekspresu do kawy: co powinieneś wiedzieć?
Dziś postanowiliśmy pomóc Wam w przeprowadzeniu jednej z procedur konserwacji ekspresu do kawy – odkamieniania. Ekspresy, tak jak i inne...
-
Ekspresy do kawy2017-07-18
Jaki ekspres do kawy kupić?
Wykorzystanie ekspresu do kawy jest najprostszym sposobem na przyrządzenie filiżanki idealnego napoju. Jednak pojęcie „idealny” jest w tym wypadku względne,...
-
Przewodnik po świecie kawy2017-06-29
Zielona kawa ziarnista — co z nią robić?
Chyba każdy widział ziarenko kawy, prawda? Owalne, brązowe, czasem jaśniejsze, czasem ciemniejsze (w zależności od stopnia palenia), z małym pęknięciem...