Kawowa TOP oferta

Przewodnik parzenia kawy: syfon Hario

#syfon Hario

Syfon wygląda raczej bardziej jak coś z naukowego laboratorium, niż jak narzędzie do przygotowania kawy. Niektórzy nawet mówią na to bardziej naukowo – termos. Jest to jedna z bardziej złożonych metod przygotowania kawy i musimy przyznać, że prawdopodobnie nie jest to narzędzie do przygotowania Twojej porannnej kawy w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Połączone szklane naczynia podgrzewane są od spodu przez specjalnie wbudowany element grzejny lub knot – syfon jest egzotycznym i niewykłym narzędziem dla prawdziwych smakoszy i specjalistów od parzenia kawy.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Historia syfonu jest dość długa i skomplikowana. Urządzenie zostało wynalezione w 1830 roku w Berlinie, ale przez długi czas było udoskonalane przez wielu autorów z całego świata, aby doprowadzic go do formy, w której znajduje się obecnie. Różne źródła przypisują wynalezienie syfonu gospodyni domowej z Francji oraz marynarzowi-inżynierowi ze Szkocji. Tymczasem, dzisiaj rynek syfonów zdominowany jest przez dwie japońskie firmy – Hario i Yama.

Przygotowanie kawy z użyciem syfonu jest oparte na zasadach naukowych, ale widok jest dość magiczny: ogień i gotowana woda przepływająca przez szklane kolby. Przygotowanie kawy przy użyciu tej metody pozwala ujawnić jej najsubtelniejsze smaki – z tego powodu syfon jest idealny do przygotowywania kawy single origin. Kawa przygotowana z użyciem syfonu będzie miała bardzo żywy, słodki smak. Ponadto, wyglądem będzie przypominała mocną herbatę (podobnie jak kawa przygotowana za pomocą dzbanka Chemex). Proces parzenia jest nieco złożony, ale to dzięki niemu kawa ma bogatą i szeroką paletę smaków oraz oleistą konsystencję. Ponadto, kawa nie będzie miała osadu.

Jak już wspomnieliśmy, proces jest trochę skomplikowany – dlatego warto mu się przyjrzeć przed wypróbowaniem syfonu samemu.

Przygotowanie

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Do przygotowania idealnej kawy będziesz potrzebować:

  • Syfonu
  • Flitrów (my używamy filtrów papierowych)
  • Kawy ziarnistej
  • Młynka do kawy
  • Czajnika
  • Troche łatwopalnej cieczy
  • Determinacji do przeżycia prawdziwej kawowej przygody!

Krok 1

Przygotowanie filtra – zwilż filtr w ciepłej wodzie. W ten sposób ochronisz kawę przed niechcianym, podobnym do papieru smakiem.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Następnie umieszczamy mokry filtr na dole górnej komory syfonu i za pomocą końcówki łańcuszka zaczepiamy go do szyjki komory.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 2

Wlej wodę do dolnej komory syfonu. Możesz wlać zimną wodę, jednak my polecamy podgrzać wodę wcześniej, dzięki czemu nie będzie trzeba czekać aż się zagotuje.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 3

Zapal knot i umieść go pod dolną częścią kolby.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 4

W czasie gotowania wody, zmiel ziarna (w średnim stopniu). Można również użyć kawy mielonej, jednak upewnij się, że nie jest zmielona zbyt drobno.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 5

Połącz obie części syfonu – górna część z filtrem powinna połaczyć się z dolną kolbą. Nie należy naciskać zbyt mocno – wystarczy tylko tyle nacisku, aby utrzymać komory stabilnie i równo połączone.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 6

Kiedy woda zaczyna wrzeć, szybko zauważysz jak przemieszcza się w górę. Górna cześć syfonu zostanie wypełniona wodą, pozostawiając dolną komorę prawie pustą.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 7

Teraz można dosypać kawę. Wymieszaj używając szpatułki. Należy upewnić się czy nie pozostały grudki.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 8

W zależności od osobistych preferencji, zaparzaj kawę tak długo jak chcesz. Im dłużej gotowana, tym będzie miała silniejszy (i bardziej gorzki) smak. Optymalny czas – trochę dłużej niż minuta. W ten sposób osiągniesz złoty środek.

Kiedy parzenie jest skończone, odetnij źródło ciepła. Po raz kolejny wymieszaj za pomocą szpatułk.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 9

Kiedy temperatura opada, wytwarza się podciśnienie. Dolna kolba zaczyna z powrotem zasysać wodę. W tym momencie woda jest już zamieniona w pyszną kawę. Podczas przemieszczania się kawy w dół do dolnej kolby, grudki pozostają w górnej części.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Krok 10

Kawa jest gotowa. Dolna kolba posiada uchwyt, co sprawia, że łatwo można użyć tego narzędzia jako dzbanka i przelać napój do filiżanek.

Syfon Hario. Przyjaciele Kawy

Prawdopodobnie już zauważyłeś, że przygotowanie kawy za pomocą syfonu można okreslić tylko jednym słowem – spektakularne. Przygotowanie kawy z użyciem tego urządzenia wymaga oparcia się na fizyce, która gwarantuje, że kawa jest przygotowana tak dobrze jak to tylko możliwe.

Jest jeszcze druga strona medalu – syfon wymaga sporo pracy. Zarówno podczas używania jak i dbania o niego.

Jednak złożoność tego narzędzia jest tym co czyni je czarującym. Syfon jest dla tych, którzy naprawdę cieszą się przygotowywaniem kawy i zasługują na coś wyjątkowego i spektakularnego. Jest to idealne urządzenie dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować i pragną przeżyć prawdziwą kawową przygodę!