1+1

Przygotowywanie kawy w domu – młynki

Młynek jest nieodzowną częścią procesu przygotowywania kawy. Oddzielny młynek, jak i młynki zamontowane w ekspresach do kawy, spełniają tę samą funkcję – mielą ziarna kawy. To wszystko!

Dlatego tak trudno uwierzyć, że młynek jest nie mniej ważny niż sam automat do kawy. Bo przecież kawa jest robiona nie z aparatu, a ze zmielonych ziaren kawy! Z tego powodu warto poświęcić procesowi mielenia (młynkom), tyle uwagi, co parzeniu (ekspresowi).

Ten artykuł będzie o młynkach – oddzielnych urzędzaniach, bo młynki montowane w ekspresach do kawy to zupełnie inna historia.

Wyjaśnijmy, dlaczego młynek jest tak ważny w procesie przygotowywania dobrej kawy?

Przede wszystkim, ogólna zasada – im świeższy produkt, tym smaczniejsza potrawa. Tak samo jest z kawą – im świeżej zmielona, tym jest smacznejsza i bardziej aromatyczna. Oczywiście mielona kawa z opakowania też nie jest zła, ale różnica jest wyczuwalna dla podniebienia. Ponadto przyjemnie jest, gdy w czasie mielenia zapach kawy rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Takiego efektu nie da otwarcie żadnej paczki z kawą już zmieloną.

W procesie przyrządzania kawy (w zależności od ilości bar wytwarzanych przez dany ekspres), na zmieloną kawę działa ciśnienie około 25 kg na centymetr kwadratowy. Dzięki temu można otrzymać mocną i smaczną kawę, tzn. nie spaloną, o bogatym smaku i aromacie. Jednak aby te najlepsze właściwości (a przynajmiej moc) otrzymać z kawy mielonej, musi być ona odpowiednio przygotowana.

Coffee machine handle. Przyjaciele Kawy

Tak naprawdę, to można osiągnąć o WIELE lepsze rezultaty z młynkiem za  ok. 450 zł i średniej klasy ekspresem kolbowym za ok. 450 – 900 zł (jak np. Poemia Focus HD8423/19), niż z ekspresem za 900 zł i nienajlepszym młynkiem.

Nie znaczy to, że jesteście zmuszeni wydać dodatkową kwotę na młynek, aby w domu przygotować dobrą kawę. Wręcz przeciwnie – młynek i ekspres zaoszczędzą pieniądze w długim okresie i pozwolą cieszyć się wspaniałą, prawdziwą kawą. Po prostu sumę, którą macie przeznaczoną na ekspres do kawy, możecie podzielić: na aparat i na młynek. Tak więc, jak wybrać młynek?

Siekanie czy mielenie?

Młynki mielą na dwa podstawowe sposoby – nożami lub żarnami. Największą wadą młynków „nożowych“ jest to, że nie można u nich ustawić stopnia mielenia. Natomiast to mogą młynki żarnowe, które zmielą kawę w stopniu odpowiednim do danego sposobu zaparzania.

Żarna stalowe czy ceramiczne?

Czasem słyszy się mit, że stosując stalowe żarna lub noże, czuje się smak metalu. Powtarzam – to tylko mit. To brzmi podobnie, jak koktajl lodowy z metalicznym posmakiem (bo przecież blendery mają metalowe nożyki!) albo surówka ze smakiem metalu (metalowa tarka!). Noże i żarna ze stali nierdzewnej  naprawdę nie pozostawiają żadnego niepożądanego smaku. Jeśli tak by było, ich produkcja byłaby wstrzymana. Ścieralność żaren? Przyrządzając kawę w domu, praktycznie nie ma możliwości starcia stalowych noży lub żaren.

Mielenie do pojemnika, czy bezpośrednio do kolby ekspresu?

Graef młynki. Przyjaciele Kawy
Młynek do kawy GRAEF „CM 702“

Najlepszą kawę otrzymuje się ze świeżo zmielonych ziaren. Znaczy to, że mielenie prosto do kolby to duży plus, ale jest też możliwość zmielenia kawy na kilka porcji tak, aby aromat i smak szybko się nie ulotniły. Najważniejsze, aby pojemnik, do którego kawa jest mielona, był szczelny. Czy jest możliwość, aby mieć to i to? Tak, np. młynek GRAEF CM 702.

Cena? Dość ważne, aby zdecydować,  ile pieniędzy chce się przeznaczyć na sprzęt (ekspres i młynek).

Młynki do 450 zł

Wcześniej była mowa o młynkach do 450 zł. Doskonałym przykładem był GRAEF CM 702 – łatwy w obsłudze, z możliwością mielenia prosto do kolby ekspresu i do pojemnika. Inny wariant – młynek De‘Longhi KG89. Ten aparat co prawda nie zmieli kawy prosto do kolby, ale zachowa świeżość i aromat zmielonej kawy, dzięki oddzielnemu, szczelnie połączonemu pojemnikowi.

Półautomatyczne ekspresy za 450 – 900 zł (np. Poemia Focus HD8423/19 lub De’Longhi EC 685) i młynki za 200 – 450 zł (np. CM 702 albo KG89 ) w „duecie“ przygotują naprawdę smaczną kawę dobrej jakości. Jeśli dopiero stawiacie pierwsze kroki w profesjonalnym przygotowywaniu kawy, to ta „para“ jest najlepszą inwestycją.

Młynki za 450 – 900 zł

Teraz mowa już o naprawdę mocnych urządzeniach. Jest dużo młynków, w których taki czy inny parametr konkuruje między sobą. Jednak, jako lidera, możemy wyróżnić producenta GRAEF. Jego młynki są niezawodne, z możliwością ustawienia stopnia mielenia (40 poziomów!). Mogą zmielić  kawę do pojemnika i do kolby aparatu.

Coffee machine handle. Graef. Przyjaciele Kawy

Te młynki przygotują kawę do wszystkich ekspresów do kawy stosowanych w domach. Zmielenie dużej ilości kawy to dla nich również nie problem.

Podsumowanie

Młynek jest naprawdę ważnym elementem w przygotowywaniu kawy przy pomocy półautomatycznych (kolbowych) ekspresów do kawy. Prawidłowo zmielona, świeża kawa jest podstawą napoju dobrej jakości. Najważniejsze, aby młynek był kupowany nie tylko jako dodatek do ekspresu kolbowego, lecz jako równorzędne z nim urządzenie. Jest to bowiem tak samo ważna inwestycja, jak sam ekspres. To w dużej mierze od niego zależy aromat i smak kawy, przygotowywanej w ekspresie półautomatycznym .

Użyteczne linki:

Asortyment młynków Przyjacieli Kawy

Asortyment kawy ziarnistej Przyjacieli Kawy

Półautomatyczne ekspresy do kawy