Ziarna kawy single origin (speciality) – co to jest?

Ziarna kawy single origin (speciality) – co to jest?

Rimutė
Opowiadania

#kawa #single origin #speciality

Ziarna kawy. Single origin. Przyjaciele kawyCo oznacza “single origin”?

“Single origin” dosłownie w języku polskim oznacza “jedno źródło”, ale w Polsce jest to tłumaczone po prostu jako “kawa speciality”. Ogólnie rzecz biorąc jest to kawa z jednego zbioru i jednego gatunku, która pochodzi z konkretnej uprawy w danym regionie. Zazwyczaj informacje te podawane są na opakowaniu, ale nie jest to nigdy szczegółowy opis.

Co wyróżnia kawę „single origin“?

Największa zaleta kawy speciality – identyfikowalność. Możliwość dokładnego poznania skąd pochodzi Twoja kawa. Miłośnicy kawy szczególnie uwielbiają kawę speciality, ponieważ pozwala doświadczyć lokalnych smaków – jak natura i powietrze w danym regionie ukształtowały drzewa kawowe i uformowały smak ziaren kawy, jaka nuta smakowa dominuje w małej, określonej części świata.

Dlaczego warto spróbować kawy speciality?

Prawdopodobnie najważniejsze powody, dla których należy spróbować ziaren kawy „single origin“ – wiedza i doświadczenie. Podczas degustacji kawy z określonego regionu dowiesz się jaki aromat i posmak w nim dominuje oraz będziesz mógł stwierdzić czy Ci smakuje czy nie. Ta wiedza ułatwi poszukiwanie nowych smaków i pomoże odnaleźć “ten jedyny” – ulubiony smak kawy 🙂 Kto wie – być może kawa pochodząca z ziaren speciality stanie się Twoją ulubioną 😉

Ekskluzywny, silny, bogaty smak
W przeciwieństwie do kaw z mieszanki ziaren, kawy speciality zupełnie się od siebie różnią. Bardzo trudno jest pomylić kawy z różnych regionów. Dla przykładu meksykańskie ziarna „Maragogype“ będą miały nuty słodyczy karmelu, świeżych ziół i przypraw, tymczasem w etiopskich ziarnach “Gesha” zauważalne będą nuty różnych owoców: jagód, śliwek i jabłek.

Ziarna kawy. Single origin. Przyjaciele kawy

Załóżmy, że mieszanka składa się z 5-6 różnych typów ziaren kawy. Klęski żywiołowe, susze, ulewne deszcze i inne aspekty przyrodnicze będą miały mniejszy wpływ na ogólny smak (i cenę), ponieważ jeden rodzaj ziaren będzie tylko małą częścią całej mieszanki. Jeżeli jeden z regionów będzie miał złe żniwa z powodu warunków naturalnych, jest mało prawdopodobne wyczucie jakiejś różnicy w mieszance – ziarna z jednego regionu zrekompensują brak smaku ziaren z innego, więc walory smakowe w całej mieszance pozostają takie same, a cena się znacząco nie zmienia. Kawa speciality ma bardzo bogate walory smakowe (właśnie to ekscytuje smakoszy), ale kiedy kochasz szczególny rodzaj kawy, nigdy nie możesz mieć pewności czy będzie można ją zdobyć w następnym sezonie lub jaka będzie jej cena. Jeśli kolejne zbiory są znacznie mniejsze, cena idzie w górę i być może nie będzie nawet można dostać Twojej ulubionej kawy, ponieważ popyt przewyższy podaż. Istnieją nawet ludzie nazywani “łowcami kawy”, którzy specjalnie podróżują po całym świecie szukając kawy speciality, kupują ją, a potem sprzedają za znacznie wyższą cenę. Niektóre typy kawy speciality są nawet porównywane do złota. Dlatego warto ich spróbować.

Kawa speciality Mieszanki
Ziarna pochodzą z jednego konkretnego miejsca (kraju lub regionu) Ziarna pochodzą z różnych regionów
Unikalny smak, którego nie można pomylić z ziarnami pochodzącymi z innego regionu Smak jednej mieszanki nie zmienia się znacząco w czasie, mniejszy wpływ różnych warunków naturalnych w regionie
Najlepiej smakuje bez mleka Dobre dla pijących kawę czarną oraz z mlekiem
Zazwyczaj lekko lub średnio palona, aby zachować naturalny aromat Różne poziomy palenia, zazwyczaj średnio lub ciemno palone
Zazwyczaj wykorzystywane do przygotowania espresso lub innych metod parzenia: Pour-over, Syphon i Chemex. Bardziej odpowiednie do przygotowywania w ekspresie. Rzadziej – inne metody przygotowania

Co jest lepsze? Kawa speciality czy mieszanki?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony – mieszanki w zasadzie nie zmieniają smaku z upływem czasu. Jeśli naprawdę kochasz konkretną mieszankę, możesz mieć pewność, że zachowa wszystkie cechy i smak, niezależnie od czynników wpływających na plantacje kawy. Jednak mieszanki nie mają zbyt bogatego smaku – przygotowany napój będzie “pośrodku”. Tymczasem ziarna kawy single origin będą miały bogaty smak pochodzący z tego konkretnego regionu, dlatego kiedy przygotujesz napój, będzie możliwe wykrycie szczególnego, bogatego i silnego smaku, charakterystycznego dla danego regionu (np. Ameryka Środkowa – brązowy cukier i kakao, Kenia – słodki, owocowy posmak). Niestety walory smakowe kaw speciality mogą być bardzo różne w zależności od warunków klimatycznych panujących przez cały rok w danym regionie. W każdym razie, kawy speciality zawsze będą wyłowywać radość odkrywania nowych, wyjątkowych smaków.

Dla zainteresowanych tematem, polecamy recenzję jednej z naszych kaw na blogu Coffee Plant: http://coffeeplant.pl/przyjaciele-kawy-gesha-z-etiopii/