Ekspresy do kawy kolbowe
-
-
0% raty
Zestaw ekspres do kawy Lelit Anna PL41TEM + młynek Lelit Fred PL043MMI
3.300,00 złDo koszykaEkspres Rocket Espresso Appartamento Copper + Faustino Apartamento Copper
7.800,00 złDo koszykaEkspres Lelit MaraX PL62X V2 + Eureka Mignon Silent Range Specialita 16CR
7.950,00 złDo koszykaEkspres Lelit Victoria PL91T + Eureka Mignon Silent Range Specialita 16CR
5.700,00 złDo koszyka-
0% raty
Ekspres kolbowy La Marzocco Home GS3 AV – z podwójnym bojlerem
37.250,00 złDo koszykaEkspres kolbowy Smeg ECF01WHEU 50’s Retro Style na saszetki ESE – biały
1.699,00 złDo koszykaEkspres kolbowy DeLonghi Dedica Arte EC 885.GY na saszetki ESE – szary
884,00 zł 959,00 zł -8%
Do koszyka-
KWIETNIOWE HITY
Ekspres do kawy ECM Puristika Stainless Steel / Anthracite
4.999,00 zł 5.399,00 zł -7%
Do koszyka-
KWIETNIOWE HITY
Ekspres kolbowy ECM Synchronika – z podwójnym bojlerem, stal nierdzewna
11.999,00 zł 12.499,00 zł -4%
Do koszykaEkspres kolbowy ECM Elektronika II Profi – z systemem HX, stal nierdzewna
9.799,00 złDo koszykaEkspres kolbowy ECM Technika V Profi PID – z systemem HX, stal nierdzewna
9.299,00 złDo koszykaEkspres kolbowy ECM Mechanika VI Slim – z systemem HX, stal nierdzewna
7.999,00 zł 8.899,00 zł -10%
Do koszykaRęczny ekspres dźwigniowy Flair Espresso Classic – czarny
760,00 zł 939,00 zł -19%
Do koszyka-
Tylko w e-sklepie
-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia La Dea – stal szlachetna
9.999,00 złDo koszyka-
Tylko w e-sklepie
-
0% raty
Ekspres do kawy Rancilio Silvia PRO X Black z podwójnym bojlerem – czarny
7.100,00 złDo koszyka-
Tylko w e-sklepie
-
0% raty
Ekspres do kawy Rancilio Silvia PRO X z podwójnym bojlerem – stalowy
7.100,00 złDo koszyka-
0% raty
Ekspres kolbowy Bezzera BZ10 PM z systemem HX – stal nierdzewna
4.972,60 zł 5.199,00 zł -4%
Do koszyka-
KWIETNIOWE HITY
-
0% raty
Ekspres kolbowy Bezzera DUO DE z podwójnym bojlerem – stal nierdzewna
9.900,00 złDo koszyka-
0% raty
Ekspres kolbowy Bezzera Unica PID MN z pojedynczym bojlerem – stalowy
4.699,00 zł 4.850,00 zł -3%
Do koszyka-
0% raty
Ekspres kolbowy Bezzera BZ09 PM z pojedynczym bojlerem – stal nierdzewna
3.849,00 złDo koszyka-
0% raty
Ekspres kolbowy Bezzera Magica S MN PID z systemem HX – stal nierdzewna
7.099,00 złDo koszykaRęczny ekspres dźwigniowy Flair Espresso NEO Flex – czarny
495,00 złDo koszykaRęczny ekspres dźwigniowy Flair Espresso 58+ – czarny
3.166,00 złDo koszyka-
KWIETNIOWE HITY
-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Evo Inox – srebrny
2.299,00 złJak działa ekspres kolbowy do kawy?
Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, do czego używa gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres kolbowy posiada zbiornik na zimną wodę, element grzewczy, który doprowadza wodę do optymalnej temperatury parzenia (od 90°C do 96°C). Zmielona kawa jest umieszczana w portafiltrze, ubijana tamperem, potem zaś portafilter jest przymocowywany do grupy, przez którą przepływa gorąca woda. W ten sposób powstaje espresso.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – jak używać?
Główne zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym opierają się na proporcjach parzenia włoskiego espresso. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jeśli zrobiłeś(-aś) wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Jako że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, możesz eksperymentować dalej. Pamiętaj, że kawa do espresso powinna być zmielona drobniej niż średnio i ciemniej palona, jednak zawsze możesz wejść w zakładkę Kawa do ekspresu kolbowego i skorzystać z już dobranej kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy czy automatyczny – jaki lepszy?
Obie opcje to ekspresy ciśnieniowe do kawy. Jednak już sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi. Podczas gdy ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnej wiedzy i zwrócenia uwagi na szczegóły (odpowiednie ciśnienie, umiejętności baristyczne, które trzeba opanować). To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – czy warto kupić?
Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to ekspres kolbowy do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejZaktualizowaliśmy naszą politykę cookies (ciasteczek)Wybierz opcjęCiasteczka!!! Są zawsze przydatne, ale nie możemy ich używać bez Twojej zgody.Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, które zapewniają lepszą jakość przeglądania naszej strony, dostosowują pokazywane treści do Twoich potrzeb i pozwalają nam śledzić statystyki użytkowania strony. Więcej informacji o polityce plików cookies.
-