1+1

Ekspresy do kawy kolbowe

Filtry

Pokazać:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Promocje

Jak działa ekspres kolbowy do kawy?

Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, do czego używa gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres kolbowy posiada zbiornik na zimną wodę, element grzewczy, który doprowadza wodę do optymalnej temperatury parzenia (od 90°C do 96°C). Zmielona kawa jest umieszczana w portafiltrze, ubijana tamperem, potem zaś portafilter jest przymocowywany do grupy, przez którą przepływa gorąca woda. W ten sposób powstaje espresso.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Ekspres kolbowy – jak używać?

Główne zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym opierają się na proporcjach parzenia włoskiego espresso. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jeśli zrobiłeś(-aś) wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Jako że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, możesz eksperymentować dalej. Pamiętaj, że kawa do espresso powinna być zmielona drobniej niż średnio i ciemniej palona, jednak zawsze możesz wejść w zakładkę Kawa do ekspresu kolbowego i skorzystać z już dobranej kawy.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Ekspres kolbowy czy automatyczny – jaki lepszy?

Obie opcje to ekspresy ciśnieniowe do kawy. Jednak już sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi. Podczas gdy ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnej wiedzy i zwrócenia uwagi na szczegóły (odpowiednie ciśnienie, umiejętności baristyczne, które trzeba opanować). To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Ekspres kolbowy – czy warto kupić?

Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to ekspres kolbowy do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej