Nasze sklepy są otwarte. Godzinny otwarcia znajdziesz tutaj

Kawa ziarnista

Cena
Producent
Kawa typ
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Cechy kawy
Rodzaj ziaren kawy
Nadaje się do automatów
Typ cappucinatore
Przygotowywane napoje
Stosowana kawa
Promocje
Filtr  
Sortuj
Filtr  

Pokazuje 177-198 wyników z 252

Ile kaw można przygotować z 1 kg ziaren?

Jedna porcja kawy to zwykle od 8 do 12 g…
Czytaj więcej

Jedna porcja kawy to zwykle od 8 do 12 g zmielonych ziaren. Z 1 kg kawy ziarnistej można zaparzyć około 100 filiżanek kawy. Obliczenie to może się różnić w zależności od wybranej mocy kawy, tj. Ilości kawy mielonej.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Czy stopień palenia wpływa na smak ziaren kawy?

Przy wyborze kawy warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren.…
Czytaj więcej

Przy wyborze kawy warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren. Ten etap przetwarzania jest bardzo ważny i może ujawnić i zrównoważyć smak lub go zepsuć. Wybierz jasno paloną kawę, jeśli chcesz spróbować prawdziwie naturalnych, owocowych nut. Zwykle jasno palone ziarna są jednocześnie kawą wysokiej jakości. Ten stopień palenia podkreśla i wydobywa najlepsze nuty smakowe ukryte w kawie.

Średni stopień palenia jest bardzo popularny w mieszankach, gdy celem jest zrównoważenie smaku ziaren uprawianych w różnych regionach. Ciemne palenie może skutkować ciemnym kolorem i czekoladową goryczką. Jest ono charakterystyczne dla kaw wypalanych we Włoszech, Belgii i Francji. Nie należy jednak mylić go z przepalonymi ziarnami kawy. Bardzo tłuste i gorzkie ziarna kawy nie mają nic wspólnego z wysokiej jakości ciemno-paloną kawą. Tego typu produkty można znaleźć w bardzo niskiej cenie, jednak ich smak nie będzie tak przyjemny.  

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jak kraj pochodzenia wpływa na kawę?

Warto wspomnieć, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują blisko…
Czytaj więcej

Warto wspomnieć, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują blisko równika, dlatego liczba krajów, w których można znaleźć plantacje kawy jest bardzo ograniczona. Obszar ten nazywany jest „pasem kawy”. Ze względu na specyfikę gleby i klimatu lokalni rolnicy wybierają odmiany roślin dające największe plony (na świecie jest około 150 gatunków Arabiki, Robusty - około 50). Kawy z odmiennych regionów są bardzo zróżnicowane w smaku. Kawa pochodząca z Ameryki jest dość uniwersalna. Większość ziaren z tego rejonu ma niewielką kwaskowatość (owocowość), dominują w niej smaki orzechowe, można wyczuć lekką goryczkę, kwiatowe aromaty. Warto też wspomnieć, że większość kawy na całym świecie uprawiana jest w Brazylii, dlatego kawa stamtąd uznawana jest za klasyczny standard smakowy.

Kawa uprawiana w Afryce jest bardziej owocowa, jej smak może mieć delikatniejszą lub mocniejszą kwaskowatość. Ta kawa ma średnią intensywność i jest szczególnie lubiana przez znawców kawy. Najbogatsza w smaku kawa z tego regionu pochodzi z Etiopii, więc aby poznać smak prawdziwie Afrykańskiej kawy, polecamy wybór arabiki z tego kraju.

Tymczasem kawa uprawiana w Azji jest zwykle „najcięższa”. Przygotowany z niej napój ma ciemny, intensywny kolor i długo utrzymujący się smak. Dominujące nuty - czekolada, przyprawy, a nawet aromaty ziemi lub drewna. Kawa uprawiana na Sumatrze ze względu na warunki atmosferyczne, a także specjalny sposób przetwarzania jest pozbawiona kwasowości. W kawie z tego regionu wyczuwalny jest brązowy cukier, cynamon i karmel. Jeśli lubisz klasyczny smak o niskiej kwasowości - kawa uprawiana w Sumatrze może stać się Twoją ulubioną.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jak rozpoznać kawę dobrej jakości?

Kawa najwyższej jakości jest zwykle jasno palona. W związku z…
Czytaj więcej

Kawa najwyższej jakości jest zwykle jasno palona. W związku z tym odcień jej ziaren powinien być jasnobrązowy. Wysokiej jakości ziarna powinny mieć regularny kształt, brak skaz i uszkodzeń. Zapach ziaren powinien być przyjemny i przypominać naturalne, istniejące w naturze zapachy - kwiatów, owoców, drewna, ziemi.

Natomiast ziarna niższego sortu często są oleiste, wilgotne, mogą mieć zapach pleśni. Przepalone ziarna są również identyfikowane jako kawa niskiej jakości. Mają ostry zapach nie tylko po otwarciu opakowania, ale także po zaparzeniu kawy. Tylko w kawie słabej jakości można wyczuć jednocześnie goryczkę i nieprzyjemną kwasowość. Kwasowość ta podczas przetwarzania nie ma nic wspólnego z posmakiem cytrusów, malin, żurawiny czy innych owoców i jagód.  

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Co sprawia, że kawa specialty jest tak wyjątkowa?

Ziarna kawy posiadające certyfikat Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy nazywane są mianem…
Czytaj więcej

Ziarna kawy posiadające certyfikat Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy nazywane są mianem Specialty. Ten dokument przyznawany jest producentom zapewniającym wysoką jakość warunków uprawy, zbiorów i procesu produkcji kawy, co w rezultacie daje idealny balans smaku i aromatu. Ziarna kawy tego typu mają odpowiedni kształt, są suche (nie oleiste), aromatyczne. Ta kategoria kawy obejmuje wyłącznie kawę, która w skali oceny uzyskała ponad 80 punktów na 100. Przykładowo, nasza "Ethiopia Burtukana" uzyskała 88 punktów, a "Kenya Kariru" - 87,5.

Kawa speciality może być również produkowana jako limitowana. Jest wtedy uprawiana w niepowtarzalnych warunkach, zbierana i przetwarzana w odpowiedni sposób. Jedną z tego typu kaw jest nasza „Kivu”, ponieważ jest uprawiana wyłącznie w pobliżu jeziora Kivu w demokratycznej republice Konga. Kolejnym przykładem kawy wyróżniającej się niepowtarzalnym miejscem uprawy jest „Blue Mountain”. Jej drzewa rosną na terenach górzystych, dlatego ich zbiory są niezwykle trudne. Co więcej, status „Blue” przyznawany jest wyłącznie kawie, która rośnie na wysokości 910 m. n. p. m. lub wyżej. Rosnąca w tych warunkach kawa wyróżnia się wyjątkowym smakiem i cieszy się dużym uznaniem miłośników kawy.

Ze względu na unikalny sposób przetwarzania ziaren, kawa „Kopi Luwak” jest jedną z najdroższych kaw na świecie. Uprawa certyfikowanej kawy „Kopi Luwak” opiera się na zasadach sprawiedliwego handlu i braku znęcania się i wykorzystywania zwierząt. Certyfikat tej kawy jest bardzo restrykcyjny. Dlatego pomimo nienajwyższej oceny, „Kopi Luwak” określana jest mianem speciality w wersji limitowanej.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Czym jest Arabica i Robusta?

Arabica i Robusta to gatunki kawy. Ziarna Arabiki zazwyczaj mają…
Czytaj więcej

Arabica i Robusta to gatunki kawy.

Ziarna Arabiki zazwyczaj mają bardziej intensywny smak, większą owocowość i są naturalnie słodkie. Robusta jest bardziej goryczkowa i posiada prawie dwukrotnie większą zawartość kofeiny. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, Robusta rzadziej atakowana jest przez szkodniki co sprawia, że jest łatwiejsza w uprawie.

Arabica jest dużo bardziej popularna. Jednak, coraz częściej ziarna Robusty dodawane są do mieszanek kawy. Jeśli obie kawy są zmieszane w odpowiednich proporcjach, dają w rezultacie smak, wypełniony aromatem palonego karmelu lub ciemnej czekolady, a ziarna mają ciemniejszy kolor co sprawia, że taka mieszanka idealnie komponuje się z mlecznymi specjałami.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Żeby odnaleźć swoją ulubioną kawę należy zadać sobie pytanie -…
Czytaj więcej

Żeby odnaleźć swoją ulubioną kawę należy zadać sobie pytanie - jaka kawa smakuje mi najbardziej? Preferujesz lekką, owocową kwasowość czy raczej mocny smak z wyczuwalną goryczką? Albo może lubisz po prostu kubek dobrej czarnej kawy? Lub też pijasz kawę z mlekiem?

Warto wspomnieć, że na smak kawy wpływ ma kilka czynników:

§ GATUNEK KAWY: Arabica jest łagodniejsza, trochę słodsza, bardziej aromatyczna. Podczas gdy Robustę cechuje większa goryczka, wyrazistość i większa zawartość kofeiny.

§ KRAJ POCHODZENIA: W zależności od kraju pochodzenia, w kawie dominują różne smaki i aromaty.

Honorowe miejsce w świecie kawy zajmują mieszanki różnych kaw. W nich producenci starają się znaleźć najlepsze kombinacje różnych ziaren, palonych w odpowiednim stopniu tak aby uzyskać odpowiednio zrównoważony smak.

§ STOPNIEŃ PALENIA: Jasny stopień palenia pomaga wydobyć naturalny smak kawy - delikatną owocowość, zapach i jasnobrązowy odcień ziaren. Im ciemniej palone ziarna, tym mocniejszy i bardziej goryczkowy smak kawy.

Jeśli jednak ciężko jest Ci wybrać kawę w oparciu o jej opis, zawsze możesz odwiedzić nasze sklepy stacjonarne. Stale zmieniamy kawę, którą częstujemy klientów. W każdym miesiącu możesz spróbować u nas innej kawy.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej