Informujemy, że w ramach naszej witryny stosujemy "ciasteczka" (ang. cookies). Jeśli się zgadzasz, kliknij przycisk "Zgadzam się", aby kontynuować. W każdej chwili możesz cofnąć swoją zgodę, zmieniając ustawienia wyszukiwarki dotyczące cookies lub usuwając je.
Zgadzam się!
Potrzeba szczerej porady? +48 664722522
Powrót

Hario V60. Poradnik parzenia kawy

Hario V60 – małe, eleganckie i uniwersalne urządzenie do parzenia kawy.

Japońska firma Hario nie jest znana z podążania za najnowszymi trendami lecz z ich tworzenia. Produkty Hario zdobyły wiele nagród za ich unikalne wzornictwo, filtr V60 jest jednym z najbardziej interesujących narzędzi Hario, stale przykuwającym uwagę. Początkowo, V60 występował w wersji ceramicznej i szklanej, jednak teraz można znaleźc również wersje z tworzyw sztucznych czy metali (miedź). Prosty, ale nowoczesny wygląd pozwala na przygotowanie wykwintnej degustacji kawy nawet bez dużego doświadczenia i umiejętności.

history

Kilka rzeczy, które czynią z Hario V60 doskonałe narzędzie do przygotowywania kawy:

  • Stożkowy kształt (kąt 60 stopni) oraz spiralna wypukłość gwarantują, że woda dostaje się bezpośrednio do środka filtra.
  • Kawa przepływa przez bardzo wąski otwór na dnie, co pozwala na wydobycie cennych olejków, a także sprawia, że kawa jest gęstsza.
  • Filtry V60 są znacznie cieńsze od innych (używanych w innych urządzeniach przygotowujących kawę), pomagając stworzyć równowagę dla szybkiego procesu przygotowania. Dzięki tej mikrofiltracji smak kawy jest czystszy i bardziej naturalny.

Ta metoda parzenia jest szybka, łatwa i nieskomplikowana. Korzystając z Hario V60 cały proces przygotowania kawy zajmie mniej niż 3 minuty. Jedna z najlepszych rzeczy – Twoja kawa trafia bezpośrednio do filiżanki (lub jakiegokolwiek innego naczynia, któtrgo chcesz użyć do serwowania kawy). Oznacza to, że Twoja kawa będzie zawsze swieża, gorąca i o wiele smaczniejsza niż kawa przechowywana przez jakiś czas w naczyniu.

Choć przygotowanie kawy z Hario jest niezwykle proste, tylko praktyka pozwoli Ci osiągnąć mistrzostwo. Wystarczy tylko rzut oka, aby zapamiętać istotne szczegóły.

Przygotowanie

step0_1

Do prostego procesu parzenia potrzebne bedą:

  • Filtr ceramiczny V60 (lub plastikowy/miedziany/szklany – taki jaki masz :) )
  • Filtry papierowe (my użyliśmy filtów papierowych Hario Misarashi V60 01)
  • Kawe ziarnistą lub mieloną
  • Młynek
  • Czajnik
  • Fliliżanka lub inne naczynie, w którym lubisz pić swoją kawę

Krok 1

Zagotuj wodę.

vanduo

Krok 2

Zmiel ziarna najbardziej komfortową metodą. Zalecamy zastosować średni stopień mielenia. Pomiń ten krok, jeśli używasz kawy mielonej :)

no2_2

Krok 3

Umieść Hario V60 na kubku lub innym naczyniu, którego chcesz użyć. Następnie otwórz filtr papierowy i umieść go wewnątrz urządzenia Hario.

step2.jp1

Krok 4

Wlej trochę goracej wody przez papierowy filtr. W ten sposób można uchronić kawę przed papierowym posmakiem, rozgrzać filiżankę i sprawić, że papierowy filtr, będzie stabilnie przylegał do ścian Hario.

step2

Woda ta nie jest nam potrzebna, dlatego wylewmy ją.

Krok 5

Wsypujemy zmieloną kawę do filtra (my użyliśmy trzech pełnych łyżeczek do przygotowania filiżanki naparu)

step4

Krok 6

Zalej kawę wodą. Użyj jedynie troche gorącej wody, aby najpierw zamoczyć ziarna, potem odczekaj około 15 sekund przed wlaniem reszty wody. Pomaga to uwolnić w pełni aromat ziaren. Kawa rozkwitnie – nieco się uniesie i zacznie delikatnie wrzeć. Najlepsze wartości Twojego napoju zostaną wydobyte.

bloom

Krok 7

Wlej resztę wody do filtra. Jest jedna złota zasada – nie śpiesz się podczas nalewania wody, pozwól jej powoli dotrzeć do każdej cząstki ziarna kawy. Nie ma pośpiechu. Za pomocą okrężnych ruchów zalej całość.

step6

Krok 8

Zaczekaj aż ostatnia kropla przedostanie się przez filtr z kawą do Twojej filiżanki. To wszystko. Twoja pyszna kawa jest gotowa :)

result

Hario V60 z pewnością stanie się bardzo poręcznym, łatwym w użyciu narzędziem do przygotowania porannej kawy. Hario jest zazwyczaj cenione za raczej niedrogą możliwość szybkiego i prostego przygotowania pysznej kawy. Jest to narzędzie dla tych, którzy chcą kontrolować proces przygotowywania swojej kawy, a także jego rezultat: od konsystencji i struktury do intensywności przygotowanego naparu.

Filtr ten nie wymaga dodatkowego przygotowania ani specialistycznych umiejętności, więc jak tylko rozpoczniesz karierę domowego baristy i zapragniesz spróbowania nowej metody parzenia kawy, Hario V60 będzie idealnym początkiem.

 

Autor: Przyjaciółka Kawy Anna
Przyjaciółka Kawy Anna
Anna@przyjacielekawy.pl
Ciekawe video i wyjątkowe okazje. Prenumeruj!
Newsteller Ciekawe video i wyjątkowe okazje. Prenumeruj! Prenumeruję