Szczęśliwego Międzynarodowego Dnia Kawy! Kawa do -30%

Zasmakuj kawy o pełnym body z doskonale zbalansowanymi owocowymi aromatami. Słodkie nuty moreli, mlecznej czekolady i karmelu świetnie sprawdzą się na poranną filiżankę, która doda Ci energii na cały dzień. Wypróbuj specjalną kawę Guatemala La Hermosa i ciesz się wysokiej jakości filiżanką kawy w domu.

 

ODMIANA
Caturra, Catuai, Pache
Te odmiany ziaren kawy Arabica są naturalnymi mutacjami, które na ogół dojrzewają szybciej. Ponadto są one bardziej odporne na złe warunki pogodowe i choroby. Catual to wysokowydajna roślina kawowa, podczas gdy Pache ma dość duże owoce kawowe, dzięki czemu obie kawy są w efekcie dają idealne połączenie.
PROCES
Mokry
Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia wyraźniej nuty owocowe. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujące nuty smakowe są łatwiej wyczuwalne.
OCENA SCA
84/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
REGION
Acatenango
Na tym obszarze dominuje niższa temperatura, a bryza znad Oceanu Spokojnego przynosi ulgę po upałach Ameryki Środkowej. To w połączeniu z wyraźnymi porami roku pozwala na suszenie kawy na słońcu. Kawa Acatenango charakteryzuje się wyraźną kwasowością, wyraźnym aromatem, zbalansowanym body i czystym, trwałym finiszem.
WYSOKOŚĆ
1600-1800 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

ODMIANA

Caturra, Catuai, Pache

Te odmiany ziaren kawy Arabica są naturalnymi mutacjami, które na ogół dojrzewają szybciej. Ponadto są one bardziej odporne na złe warunki pogodowe i choroby. Catual to wysokowydajna roślina kawowa, podczas gdy Pache ma dość duże owoce kawowe, dzięki czemu obie kawy są w efekcie dają idealne połączenie.

PROCES

Mokry

Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia wyraźniej nuty owocowe. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujące nuty smakowe są łatwiej wyczuwalne.

OCENA SCA

84/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

REGION

Acatenango

Na tym obszarze dominuje niższa temperatura, a bryza znad Oceanu Spokojnego przynosi ulgę po upałach Ameryki Środkowej. To w połączeniu z wyraźnymi porami roku pozwala na suszenie kawy na słońcu. Kawa Acatenango charakteryzuje się wyraźną kwasowością, wyraźnym aromatem, zbalansowanym body i czystym, trwałym finiszem.

WYSOKOŚĆ

1600-1800 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.

PALENIE

Średnie

Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Guatemala
La Hermosa, 1 kg

130.00 zł

Zalecane metody parzenia

Aeropress na szybką filiżankę kawy

Dzięki wygodnej i kompaktowej konstrukcji to narzędzie do zaparzania idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w podróży, a nawet na biwaku. Przygotowuje od 1 do 3 filiżanek kawy w około minutę i jest proste w czyszczeniu. Brzmi jak idealne rozwiązanie, prawda?

French press dla całej Twojej rodziny

Jedna z najprostszych i najbardziej popularnych metod zaparzania kawy do wypróbowania przez Ciebie w domu. French Press odkrywa naturalne nuty smakowe tej wyjątkowej kawy specialty i pozwala poczuć jej mocny aromat.
Żeby uczynić przygotowywanie kawy jeszcze bardziej wyjątkowym, wypróbuj czajnik Hario, który pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwy, profesjonalny barista w domu. Sugerujemy grube mielenie do tej metody zaparzania.

Półautomatyczny ekspres do kawy dla prawdziwego baristy

Półautomatyczne ekspresy do kawy to jeden z najlepszych sposobów parzenia kawy w domu, tak jak robi to prawdziwy barista w kawiarni. Pełna kontrola nad procesem przygotowania pozwoli Ci na personalizację i uzyskanie idealnej filiżanki kawy za każdym razem. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczne espresso, czy na słodkie espresso machiatto - efekt będzie doskonały. Jednocześnie półautomatyczne ekspresy do kawy są jak stylowa ozdoba wnętrza, którego pragnie każdy miłośnik kawy.

Promocje i rabaty nie łączą się. Dostepność produktów graniczona. Promocja trwa do 28.09.2020.