Dostawa towarów jest teraz bezpłatna dostawa od 90 zł

Wyraźny aromat dojrzałych jagód, czarnych porzeczek i herbaty Earl Grey. Długotrwały posmak słodkich leśnych jagód. To jedna z naszych najbardziej ekskluzywnych kaw - etiopska Yirgacheffe. Spróbuj i odkryj smak lata w filiżance kawy!

 

OCENA SCA
85/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
REGION
Yirgacheffe
Ten region Etiopii słynie z najbardziej aromatycznej kawy na świecie. Smakosze doceniają w niej wyjątkowy aromat jagód, cytrusów oraz lekką i elegancką konsystencję.
ODMIANA
Heirloom
W ojczyźnie kawy w Etiopii tysiące rodzimych gatunków drzewek kawowych rośnie naturalnie pod jedną wspólną nazwą „Heirloom”. Wiele z nich nie zostało jeszcze odkrytych, a my oferujemy jeden z już znalezionych skarbów.
WYSOKOŚĆ
1800 - 2000 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak mają jej ziarna. Etiopska Yirgacheffe to najbliższa niebu kawa w naszym asortymencie.
PROCES
Mokry
Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia nuty owoców i jagód. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujące nuty smakowe są łatwiej wyczuwalne.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Ethiopia Yirgacheffe, 250 g

45.00 zł

Rekomendowana metoda parzenia

Cold brew z Asobu

Kawa „Cold Brew” przygotowana w Asobu jest wyjątkowo orzeźwiająca, bogata i słodka w smaku. Dodaj wstępnie zmieloną kawę, zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Popijaj samą lub dopraw do smaku innymi składnikami. Świetnie smakuje z sokiem pomarańczowym, miodem i kostkami lodu.

Filiżanka kawy z Chemexu

Dedykowanym sposobem przygotowania Afrykańskiej kawy jest Chemex. Dodaj zmieloną kawę do wstępnie zwilżonego papierowego filtra Chemex i powoli wlewaj wodę ruchem okrężnym. Ciesz się lekkością kawy i rozwijającymi się nutami jagód i cytrusów.

Idealne espresso za jednym dotknięciem!

Jedno z najlepszych espresso, jakiego kiedykolwiek próbowaliśmy, zostało przygotowane z etiopskiego Yirgacheffe. Wystarczy nacisnąć przycisk automatycznego ekspresu do kawy i cieszyć się doskonałym smakiem. Latem spróbuj jej z tonikiem, kostkami lodu i plasterkiem limonki.