Kawa ziarnista Dobra palarnia kawy Gwatemala ciemno palona, 250 g
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Gwatemala jest bardzo ciekawym i zróżnicowanym krajem Ameryki Środkowej produkującym kawę. Dzięki temu w obrębie jednego państwa powstają kawy o różnej charakterystyce. Zawsze jednak bardzo kompleksowe, słodkie i o owocowych aromatach. Zróżnicowane jest też rolnictwo: od małych farmerów po duże plantacje, a większość rolników ma swoje własne stacje obróbki i sprzedaje kawę bezpośrednio importerom. W ostatnich latach Gwatemala zmaga się z problemami zmian klimatycznych. Jakkolwiek wyższe temperatury pozwalają na uprawę w wyższych obszarach, niższe partie upraw zmagają się z rdzą kawową. Do walki staje Villa Sarchi – odmiana botaniczna arabiki odporna na rdzę.
W zachodnio-północnej części kraju, wraz z najwyższymi w Ameryce Środkowej niewulkanicznymi górami, leży wysoko położony (1500-2000m. n.p.m.) region Huehuetenango – najweselszy kawowy region ;). To stamtąd pochodzą ziarna będące w naszej ofercie.
Ciemniejsze palenie Gwatemali Huehuetenango to klasyczny profil espresso. Klasyczną czekoladę w profilu przełamią charakterne owocowe aromaty.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Odmiana: Caturra, Catuai
Skład: 100% arabika
Wysokość: 1700 m.n.p.m.
Obróbka: Washed
Stopień palenia: ciemny, profil espresso
Paleta smaków: orzechy, czekolada, kandyzowane owoce
Przeznaczenie: ekspres ciśnieniowy, kawiarka
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie