Kawa ziarnista Single Origin „Indonesia Kopi Luwak“, 250 g
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do jednego z naszych sklepów i spróbuj jej sam!
W naszych sklepach zawsze mamy do 6 różnych kaw do wypróbowania. Jeśli chcesz się upewnić, że dany rodzaj kawy jest aktualnie dostępny, skontaktuj się z nami.
Azja
Single-origin
Średnio ciemne
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia

Kawa ziarnista Single Origin „Indonesia Kopi Luwak“, 250 g
Na stanie
569,99 zł
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Kawa typ
Kawa ziarnista
Kawa rodzaj
Single-origin
Producent
Przyjaciele Kawy
Regiony pochodzenia kawy
Azja
Stopień palenia
Średnio ciemne
Kraj pochodzenia
Litwa
EAN
646847408977
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika, Kawa Specialty
Wymiary i waga
Waga
250 g
Informacje o produkcje
Kawa o intensywnym, bogatym i wyjątkowo mocnym aromacie, w którym pojawiają się nuty czekolady i orzechów. W smaku przypomina karmel i pozostawia długotrwały słodki posmak.
Kopi Luwak to prawdziwy luksus i unikat w świecie kawy. Bardzo ograniczone zapasy tej indonezyjskiej kawy przetwarzane są w wyjątkowy sposób – w przewodzie pokarmowym azjatyckiego łaskuna palmowego, zwanego lokalnie „luwakiem“. Te podobne do wiewiórek zwierzątka żywią się jagodami kawowca, a następnie wydalają niestrawione ziarno. W procesie tym ziarna kawy zmieniają swoją strukturę i uzyskują wyjątkowo łagodny aromat i smak.
Szczególny smak kawy Kopi Luwak wynika z samego procesu jej pozyskiwania. Enzymy żołądkowe luwaka działają na ziarna kawy i rozkładają białka. Zanim ziarna zostaną wydalone, pozostają przez jakiś czas w przewodzie pokarmowym, gdzie zaczynają lekko fermentować. Proces zachodzący w przewodzie pokarmowym luwaka jest w zasadzie podobny do procesu stosowanego przy produkcji słodu. W jego wyniku kawa traci swoją gorycz i zyskuje ekskluzywny smak.
HISTORIA: Kiedy po raz pierwszy słyszymy o kawie Kopi Luwak, nieodmiennie pojawia się pytanie – kto tę kawę odkrył? W czasach kolonizacji całe plony z plantacji kawy zbierali Holendrzy, a miejscowi rolnicy utracili możliwość picia i sprzedawania kawy. Zauważyli jednak, że ziarna kawy można znaleźć w odchodach zwierząt nazywanych przez nich luwakami. Mieszkańcy zbierali te ziarna kawy, myli je, suszyli i prażyli na własny użytek. Ku ich wielkiemu zaskoczeniu smak kawy okazał się wręcz wyborny, znacznie lepszy niż zwykłej kawy – w ten właśnie sposób odkryto tę egzotyczną kawę. Pod koniec XX wieku kawa Kopi Luwak rozprzestrzeniła się po całym zachodnim świecie i stała się prawdziwą sensacją.
Zapasy tej kawy są bardzo niskie, dlatego zawsze jest ona sprzedawana jako LIMITED-EDITION.
KRAJ: Indonezja
REGION: Central Java
FARM: małe gospodarstwa
WYSOKOŚĆ: 1500 m
ODMIANA: Typica
OBRÓBKA: Luwak
PALENIE: średnio ciemne
PALETA SMAKÓW: czekolada, orzech laskowy, karmel
Przewodnik po smakach
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Super kawa, kupa radości z picia :))
Bardzo ciekawa kawa, głownie ze względu na sposób jej powstawania. Zona bardzo się ucieszyła z prezentu
Po prostu wyśmienita. Taka jaką piłam na plantacji w Indonezji 🙂 Pijąc ją można na chwilę teleportować się z powrotem w to cudowne miejsce!
Kawa jest nie do opisania. Trzeba jej spróbować, żeby wiedzieć co to Kopi Luwak