Kawa ziarnista Manufaktura Kawy Burundi Umuco 1 kg
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Burundi to śródlądowe państwo położone w Afryce Wschodniej, nad jednym z Wielkich Jezior Afrykańskich o nazwie Tanganika. Kraj ten leży w strefie klimatu podrównikowego, ale ze względu na ukształtowanie terenu, panujące w nim warunki pogodowe są zróżnicowane, zarówno pod względem temperatur, jak i opadów deszczu.
Burundi może pochwalić się przebogatą i gęstą szatą roślinną, czemu sprzyjają zarówno opady deszczu, jak i urodzajna, wulkaniczna gleba. Szczególnie południowa część kraju obfituje w bujne lasy tropikalne. Z kolei pozostałe części kraju pokrywają malownicze sawanny lesiste lub bardziej suche sawanny drzewiaste. W Burundi możemy spotkać również wiele wspaniałych gatunków zwierząt, takich jak słonie, hipopotamy, zebry, antylopy, lwy czy lamparty.
Nazwa kooperatywy Umuco W’ikawa oznacza „światło kawy”. Oddaje ona ideę stającą za jej powstaniem. Otóż dla burundyjskich plantatorów kawa jest jak światło wskazujące, w jakim celu powinni podążać i nadaje sens ich działaniom. Kooperatywa została założona w 2014 roku, a obecnie zrzesza około 800 plantatorów z prowincji Rumonge.
Kooperatywie Umuco W’ikawa przyświecają ambitne cele związane nie tylko z uprawą i eksportem fantastycznej kawy, ale i rozwojem lokalnej społeczności, w tym budową ogólnodostępnego centrum zdrowia. Poza tym kooperatywa zamierza podjąć działania na rzecz środowiska, takie jak chociażby zalesianie terenów. Co więcej, wydaje się, że owe cele uda się osiągnąć. Działania kooperatywy spotkały się z poparciem urzędników samorządowych, którzy w plantacjach kawy widzą sposób na zwiększenie dochodów i polepszenie jakości życia ludności Burundi.
Po zbiorach, które trwają od lutego do maja, wisienki kawy trafiają do należącej do kooperatywy centralnej stacji, gdzie przechodzą obróbkę na mokro. Po niej następuje około 12-14- godzinny etap fermentacji, po którym rozpoczyna się proces suszenia. Z kolei pozostałości po obróbce kawy, czyli oddzielony od ziaren miąższ, trafia z powrotem do rolników, którzy wykorzystują go jako naturalny nawóz.
Kawa uzyskiwana z plantacji podlegających kooperatywie Umuco W’ikawa cechuje się łagodną kwasowością balansowaną przez morelową słodycz, z delikatnie wyczuwalnymi nutami cytryny i skórki pomarańczy.
Kraj: Burundi / Rumonge
Punktacja: 83,5 pkt
Gatunek: 100% Arabika
Wysokość: 1500-1700 metrów n.p.m.
Gatunek: Bourbon
Obróbka: Washed
Palenie: średnie
Paleta smaków: morele, cytryna, skórka pomarańczy
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie