Kawa ziarnista Manufaktura Kawy Colombia Finca Los Alpes, 1 kg
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Kolumbia to południowoamerykański, zróżnicowany kraj, położony nad Oceanem Spokojnym i Morzem Karaibskim. Sporą jego część pokrywa dzika amazońska puszcza. Na zachodnim wybrzeżu Pacyfiku królują plaże o ciemnym piasku, a wschód kraju stanowią rozległe równiny, na których hodowane jest bydło. Przez południową Kolumbię przebiega Amazonka, a północne regiony kraju leżą nad krystalicznie czystą wodą z Karaibów. Oś kraju stanowi pokryty śniegiem górski łańcuch Andów.
Kolumbia leży w strefie klimatu równikowego, ale warunki atmosferyczne w poszczególnych regionach zależą od wysokości, na jakiej się znajdują (od poziomu morza do 6000 m n.p.m.).
W Kolumbii żyje wiele zwierząt, w tym jaguary, pumy, tapiry, małpy, pancernik oraz około 1811 gatunków ptaków, co sprawia, że kraj ten zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod tym względem.
Finca Los Alpes to region, położony w cieniu malowniczych gór „Farallones del Citará” i w otoczeniu lasu Cochuana, w niedalekiej odległości od kolumbijskiej miejscowości Bolivar. To właśnie tutaj, na wysokości od 1650 do 1950 m n.p.m. znajduje się plantacja wyjątkowej kawy, chroniona przez niezwykły mikroklimat. Ogromne góry sprawiają, że od strony zachodniej docierają do plantacji wilgotne strumienie powietrza znad Oceanu Spokojnego, a od wschodu, od strony kanionu rzeki Cauca nadciągają prądy gorącego powietrza. Poza tym kilka potoków, rzek i wodospadów napływa bezpośrednio z gór, zapewniając obfite nawadnianie. Te warunki klimatyczne sprawiają, że region ma aż dwie pory deszczowe, co umożliwia plantacjom wytwarzanie kawy przez cały rok.
Plantacja Finca Los Alpes została założona w 1974 roku. Obecnie kawa (100% Caturra) uprawiana jest na ponad 100 hektarach niezwykle żyznej gleby. Właścicielami plantacji są Doña Elvia i Don Juan Arboleda, którzy zarządzają nią wraz z dziećmi Juan Alvaro i Olgą.
Gospodarstwo posiada własny mokry młyn. Po wstępnej obróbce ziarna kawy poddawane są fermentacji, która trwa od 15 do 19 godzin, w zależności od poziomu wilgotności względnej. Następnie rozpoczyna się proces suszenia ziaren, co trwa do siedmiu dni.
Colombia Finca Los Alpes to kawa specialty, oceniona na 84,5 pkt. Jeszcze w Kolumbii przeszła obróbkę na mokro. Następnie w Manufakturze Kawy poddaliśmy ją średniemu paleniu, które idealnie sprawdzi się w przypadku zaparzania świeżo palonych ziaren w ekspresie. Kawa Colombia Finca Los Alpes charakteryzuje się głębokim, intensywnie słodkim smakiem owoców połączonych z czekoladą.
Kraj: Kolumbia / Farallones, Municipalidad de Bolivar, Antioquia Producer: Finca Los Alpes by the Arboleda family
Punktacja: 84,5 pkt
Gatunek 100% Arabika
Wysokość: 1,650 – 1,950 metrów n.p.m.
Gatunek: Cattura
Obróbka: Washed
Palenie: średnie
Paleta smaków: Ciemne owoce, czekolada, karmel
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Kawa wyborna, jak w opisie sklepu