Kawa ziarnista Paloma Coffee Roastery Ethiopia Oromo Citro , 1 kg
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Kawa z Etiopii, regionu Yirgacheffe, od dawna jest znana ze swojej wysokiej jakości. Posiada czyste body, kwiatową kwasowość i unikalne owocowe nuty. Citro to dżebena, w której zawsze była zaparzana kawa w etiopijskiej wśi Oromo. Dżebena była raczej mała, z długą szyjką, czarna jak noc,ozdobiona etnicznymi motywami. Stuletni pojemnik przechodzi z pokolenia na pokolenie, z rąk do rąk, będąc śiwadkiem tańców, które kobiety tańczyły o zmroku na ziemiach Etiopii. Kobiety pracujące na plantacjach kawy zbierały się wieczorami aby napić się kawy z Citro, która napełniała je energią do tańca i pożegnania dobiegającego końca dnia.
Kraj: Ethiopia
Region: Yirgacheffe
Punktacja: 85
Gatunek 100% Arabika
Wysokość: 1800-2201 m n.p.m.
Obróbka: washed
Palenie: jasne
Paleta smaków: Czarna herbata, klarowane masło, cytryna, śliwka
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie