Kawa ziarnista specialty El Salvador El Rosario Sarchimor, 250 g
-
Tylko w e-sklepie
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Ta kawa z Salwadoru charakteryzuje się słodkim aromatem i pełnym body. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki i skórki mandarynki, a także słodycz śliwek. Po wypiciu filiżanki na podniebieniu utrzymuje się słodki karmelowy posmak.
Ta wyjątkowa kawa pochodzi z farmy El Rosario położonej w Salwadorze i zarządzanej przez rodzinę Pacas, dobrze znaną w świecie uprawy kawy. Historia Pacas sięga 1927 roku, kiedy to rodzina przeniosła się z Europy do Salwadoru i zakupiła 47 hektarów ziemi w słynnym regionie Santa Ana. Dziś potomkowie Paców z dumą zarządzają jednymi z najlepszych farm kawowych w całym Salwadorze, a ich kawy są cenione na całym świecie.
Zalecamy parzenie tej kawy w ekspresie do kawy, metodą filtracyjną lub po prostu zalanie zmielonych ziaren wodą i delektowanie się kawą prosto z filiżanki.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. SCA przyznało jej 86 punktów na 100 możliwych.
KRAJ: Salwador
REGION: Flor Amarilla Arriba, Santa Ana
FARM: Finca El Rosario
WYSOKOŚĆ: 1160 m
ODMIANA: Sarchimor
PROCES: Naturalny
PROFIL PALENIA: Średnio ciemny
NUTY SMAKOWE: Czarna porzeczka, Mandarynki, Śliwki
Skład: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Naturalny proces polega na suszeniu ziarna kawy w całości, czyli razem z miąższem. Kawa poddana takiej obróbce jest słodsza, bardziej soczysta i szczególnie bogata.
Ta kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, czy to do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.
Body to w zasadzie tekstura kawy. Może być herbaciana i lekka, winna, soczysta itp. Tekstura kawy o pełnym smaku jest solidna i gęsta.
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie