Kawowa TOP oferta

Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g

Produkt nie jest już produkowany.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!
W naszych sklepach zawsze mamy do 6 różnych kaw do wypróbowania. Jeśli chcesz się upewnić, że dany rodzaj kawy jest aktualnie dostępny, skontaktuj się z nami.
Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Niedostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Niedostępne
Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g
Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g
Na stanie
449,99  314,99 

Specyfikacja techniczna

Informacje o produkcje

Jako zdobywca prestiżowej nagrody “Cup of Excellence” w 2021 roku, ta wyjątkowa odmiana zasługuje na uwagę, jaką ostatnio cieszy się wśród koneserów kawy. Luksusowa Geisha, jeden z licznych podgatunków arabica, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i pobudzi wyobraźnię. Wachlarz jej aromatów i smaków jest naprawdę hipnotyzujący: od tropikalnych owoców marakuji i mango po brzoskwinie, wiśnie i czarną herbatę. 

Ziarna te dotarły do nas aż z gwatemalskiej plantacji kawy El Injerto, która działa od 1874 roku. Posiadłość El Injerto rozciąga się na 447 ha ziemi: większość z nich jest położona na wysokości 1500-2000 metrów nad poziomem morza. Gospodarstwo obfituje w krzewy kawowe, pachnące drzewa owocowe, liczne gatunki zbóż i kolorowe kwiaty. Teren otaczają wielowiekowe lasy, które wydają się być w dużej mierze nienaruszone, zapewniając gospodarstwu wyjątkowe warunki klimatyczne i czystą górską wodę źródlaną. Na terenie posiadłości żyją również różne gatunki flory i fauny, co sprawia, że kawa jest częścią naturalnego, zróżnicowanego ekosystemu. Roczna suma opadów wynosi około 1800-2000 mm, wilgotność względna powietrza 75%, a średnia temperatura utrzymuje się na poziomie około 23°C. Gleba jest wulkaniczna, głęboka i bogata w substancje organiczne. Takie właśnie warunki są niezbędne do produkcji najlepszych kaw na świecie. 

Od ponad 20 lat konkurs “Cup of Excellence” (COE) jest pionierem uczciwości i przejrzystości w przemyśle kawowym. Poziom kontroli, jakiemu poddawane są kawy COE, nie ma sobie równych nigdzie indziej. Oznacza to, że jakość tych kaw również nie ma sobie równych.

Podaż tej kawy jest wyjątkowo niska, dlatego należy ona do linii limitowanej-Limited Edition Line.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Zgodnie z systemem klasyfikacji SCA uzyskuje ona 90,51 punktów na 100 możliwych.

KRAJ: Gwatemala

REGION: Huehuetenango 

FARMA: El Injerto 

WYSOKOŚĆ: 1920 m

ODMIANA: Geisha

PROCES: Mycie

STOPIEŃ PALENIA: Jasny

NUTY SMAKOWE: Owoce marakuji, Wiśnia, Czarna herbata, Mango, Brzoskwinia

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Przewodnik po smakach
Brzoskwinia
Czarna herbata
Mango
Marakuja
Wiśnia

Specyfikacja kawy

Regiony kawy
Gwatemala
Kawa rodzaj
Single-origin
Stopień palenia
Jasny

Często Zadawane Pytania

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 2
Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 3 0
Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Dlaczego ta kawa jest tak droga?

Jest to kawa z limitowanej edycji, która może pochwalić się prestiżowym wyróżnieniem “Cup of Excellence” (COE). Oznacza to, że jakość tych ziaren została zatwierdzona przez najlepszych światowych ekspertów w dziedzinie kawy. Ponieważ podaż tej kawy jest niewielka, a jej właściwości są absolutnie wyjątkowe, jej cena jest wyższa niż większości innych odmian.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Kawa w ziarnach nadaje się do wszystkich przelewowych metod parzenia, takich jak V60, Chemex i tym podobne.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Oceń jako pierwszy “Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g”

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt