Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Jako zdobywca prestiżowej nagrody “Cup of Excellence” w 2021 roku, ta wyjątkowa odmiana zasługuje na uwagę, jaką ostatnio cieszy się wśród koneserów kawy. Luksusowa Geisha, jeden z licznych podgatunków arabica, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i pobudzi wyobraźnię. Wachlarz jej aromatów i smaków jest naprawdę hipnotyzujący: od tropikalnych owoców marakuji i mango po brzoskwinie, wiśnie i czarną herbatę.
Ziarna te dotarły do nas aż z gwatemalskiej plantacji kawy El Injerto, która działa od 1874 roku. Posiadłość El Injerto rozciąga się na 447 ha ziemi: większość z nich jest położona na wysokości 1500-2000 metrów nad poziomem morza. Gospodarstwo obfituje w krzewy kawowe, pachnące drzewa owocowe, liczne gatunki zbóż i kolorowe kwiaty. Teren otaczają wielowiekowe lasy, które wydają się być w dużej mierze nienaruszone, zapewniając gospodarstwu wyjątkowe warunki klimatyczne i czystą górską wodę źródlaną. Na terenie posiadłości żyją również różne gatunki flory i fauny, co sprawia, że kawa jest częścią naturalnego, zróżnicowanego ekosystemu. Roczna suma opadów wynosi około 1800-2000 mm, wilgotność względna powietrza 75%, a średnia temperatura utrzymuje się na poziomie około 23°C. Gleba jest wulkaniczna, głęboka i bogata w substancje organiczne. Takie właśnie warunki są niezbędne do produkcji najlepszych kaw na świecie.
Od ponad 20 lat konkurs “Cup of Excellence” (COE) jest pionierem uczciwości i przejrzystości w przemyśle kawowym. Poziom kontroli, jakiemu poddawane są kawy COE, nie ma sobie równych nigdzie indziej. Oznacza to, że jakość tych kaw również nie ma sobie równych.
Podaż tej kawy jest wyjątkowo niska, dlatego należy ona do linii limitowanej-Limited Edition Line.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Zgodnie z systemem klasyfikacji SCA uzyskuje ona 90,51 punktów na 100 możliwych.
KRAJ: Gwatemala
REGION: Huehuetenango
FARMA: El Injerto
WYSOKOŚĆ: 1920 m
ODMIANA: Geisha
PROCES: Mycie
STOPIEŃ PALENIA: Jasny
NUTY SMAKOWE: Owoce marakuji, Wiśnia, Czarna herbata, Mango, Brzoskwinia
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.
Jest to kawa z limitowanej edycji, która może pochwalić się prestiżowym wyróżnieniem “Cup of Excellence” (COE). Oznacza to, że jakość tych ziaren została zatwierdzona przez najlepszych światowych ekspertów w dziedzinie kawy. Ponieważ podaż tej kawy jest niewielka, a jej właściwości są absolutnie wyjątkowe, jej cena jest wyższa niż większości innych odmian.
Kawa w ziarnach nadaje się do wszystkich przelewowych metod parzenia, takich jak V60, Chemex i tym podobne.
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie