Kawowa TOP oferta

Zestaw kawy ziarnistej Specialty Brazil Santa Luzia + Colombia Geisha

  • Tylko w e-sklepie
5.00
Wyprzedane

Dostawa może wynieść 1 – 5 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia

Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Niedostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Niedostępne
Zestaw kawy ziarnistej Specialty Brazil Santa Luzia + Colombia Geisha
Zestaw kawy ziarnistej Specialty Brazil Santa Luzia + Colombia Geisha
Na stanie
279,98  209,99 

Specyfikacja techniczna

Informacje o produkcje

Kawa ziarnista specialty „Brazil Santa Luzia“, 1 kg

Ta wyjątkowa kawa specialty z Brazylii z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych kawowych nut smakowych. Wyważony smak tej kawy łączy w sobie słodkie nuty mlecznej czekolady i karmelu z orzeźwiającym, subtelnym aromatem dojrzałych owoców.

„Najpierw José kupił kapelusz, potem przyszły buty do kolan, następnie ciężarówkę, aż w końcu, w 2004 roku, mógł zrealizować swoje życiowe marzenie o zakupie pierwszej plantacji kawy. Wszystko, czego kiedykolwiek pragnął, to przedstawić światu wyjątkową kawę pochodzącą z jego rodzinnej gminy Campos Altos (położonej w brazylijskim regionie Minas Gerais).“

José Maria de Oliveira spędził swoje dzieciństwo bawiąc się na małej plantacji kawy należącej do jego dziadka. José doskonale pamięta, jak jako mały chłopiec zbierał owoce kawy i biegał wokół drzew kawowych. Jednak nadeszły ciężkie czasy, więc jego rodzina została zmuszona do sprzedaży gospodarstwa i przeniesienia się w inny region. Kiedy José dorósł, wyjechał z domu do dużego miasta i rozpoczął karierę farmaceutyczną, ale nigdy nie mógł przestać marzyć o Campos Altos i wyjątkowej kawie, która tam rośnie. W końcu José podjął decyzję: pewnego dnia kupi ziemię w regionie Campos Altos i zostanie plantatorem kawy. Wkrótce wrócił w rodzinne strony i zaczął kontynuować tradycję uprawy kawy, która została przerwana w dzieciństwie.

W 2014 roku José zbudował swój własny suchy młyn i postanowił skupić swoją uwagę na jakości i maksymalnej identyfikowalności swojej kawy. W 2015 roku założył dwie firmy kawowe: jedna, o nazwie Cafe Campos Altos-Coffee Export, miała siedzibę w Brazylii, natomiast Our Coffees w północnej Kalifornii. Klienci byli zdumieni: plantator kawy, który kontroluje eksport swojej kawy, to niezwykle rzadki widok.

Podczas częstych podróży do Kalifornii, José nawiązał bliskie kontakty z najlepszymi ekspertami przemysłu kawowego i poznał wiele innowacji w dziedzinie kawy, które szybko zastosował w swoich własnych gospodarstwach. José zaczął skupiać swoją uwagę na najwyższej jakości kawach specialty, a jakość jego produktów szybko osiągnęła nowe wyżyny. To właśnie z jednej z jego wyjątkowych farm – Fazenda Santa Luzia – pochodzi ta niezwykła brazylijska kawa.

Ponadto kawa ta posiada certyfikat Rainforest Alliance Certified oraz UTZ Certified, co gwarantuje stosowanie zrównoważonych praktyk oraz korzyści społeczne i ekonomiczne dla regionu, w którym kawa ta jest uprawiana.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta została oznaczona jako Specialty. SCA przyznało jej 84 punkty na 100 możliwych.

KRAJ: Brazylia
REGION: Cerrado Mineiro, Minas Gerais
FARMA: Fazenda Santa Luzia
WYSOKOŚĆ: 1200 m
ODMIANA: Red Catuai
PROCES: Naturalny
STOPIEŃ PALENIA: Średni
NUTY SMAKOWE: Mleczna czekolada, Karmel, Dojrzałe owoce

Skład: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Kawa ziarnista specialty „Colombia Geisha“, 200 g

Te luksusowe ziarna kawy należące do gatunku arabica o nazwie Geisha to absolutna konieczność dla koneserów kawy! Żywa, orzeźwiająca i słodka, ta kawa to prawdziwa uczta owocowych i kwiatowych nut ujawnionych w jednej filiżance. Tropikalne kiwi gra tu pierwsze skrzypce, w tle pobrzmiewają nuty jaśminu, a posmak miodu tańczy na podniebieniu. Można się nawet przez chwilę zastanowić: czy to naprawdę jest kawa?

Od 2005 roku, kiedy to gatunek Geisha zaskoczył koneserów kawy w konkursie Best of Panama, jego popularność tylko wzrosła. Ze względu na szczególnie wyrazistą paletę smaków (niezwykle bogate nuty owoców i kwiatów przypominają raczej herbatę niż kawę), Geisha zdecydowanie zasługuje na miano najlepszej. Gatunek ten, pochodzący z Etiopii, został odkryty w 1931 roku w etiopskiej wiosce Gesha (dlatego też ziarna te są czasem nazywane również Gesha). Później ten podgatunek przemieszczał się po całej Tanzanii i Kenii, aż w końcu w latach 50-tych dotarł do Kostaryki, a następnie do Panamy. To właśnie tutaj, na początku XXI wieku, wyjątkowe właściwości tych ziaren zostały docenione przez resztę świata – potem nie trzeba było długo czekać, aby rozprzestrzeniły się one w wielu innych krajach.

Dziś chcemy, abyście poznali młodszą siostrę Panamskiej Gejszy – Kolumbijską Gejszę, która już zyskała aplauz publiczności złożonej z koneserów kawy z całego świata. Radykalnie odmienny od tradycyjnego profilu smakowego charakterystycznego dla kawy z Ameryki Łacińskiej, gatunek ten zaskakuje, kusi i zachęca tak samo, jak jego słynna prekursorka.

Podaż tej kawy jest wyjątkowo niska, dlatego należy ona do linii Limited Edition.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta oznaczona jest jako Specialty. SCA przyznało jej 87,5 punktów na 100 możliwych.

KRAJ: Kolumbia
REGION: Huila
FARMA: Finca Tierra Santa
WYSOKOŚĆ: 1500 m
ODMIANA: Geisha
PROCES: Washed
STOPIEŃ PALENIA: Średni
NUTY SMAKOWE: kiwi, miód, jaśmin

Skład: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Często Zadawane Pytania

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

5.00
1 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  • 9 sierpnia, 2022

    Łagodny smak, piękne rozpoczęcie dnia.

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?

Zostaw opinię

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt