Zestaw kawy ziarnistej Specialty Indonesia Sumatra, 3 x 250 g
-
Tylko w e-sklepie
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia
Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Niedostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Niedostępne
Zestaw kawy ziarnistej Specialty Indonesia Sumatra, 3 x 250 g
Na stanie
-25%
164,97 zł
123,73 zł
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Kawa typ
Kawa ziarnista
Kawa rodzaj
Single-origin
Producent
Przyjaciele Kawy
Regiony pochodzenia kawy
Azja
Stopień palenia
Średni
Kraj pochodzenia
Litwa
Rodzaj ziaren kawy
Kawa Specialty
Wymiary i waga
Waga
750 g
Informacje o produkcje
Kawa ziarnista o słodkim aromacie brązowego cukru. Karmelowy smak z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina. Ekskluzywna kawa przypominająca smak grzanego wina.
Na wyżynie Gayo w regionie Aceh, położonym na wyspie Sumatra w Indonezji, drobni rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię Koptan Gayo Beseri uprawiają specjalną wysokogatunkową kawę. Na jej wyjątkowy smak wpływ ma doskonały klimat, bogata przyroda oraz to, co Indonezyjczycy nazywają GILING BASAH, czyli specjalny sposób obróbki ziaren kawy. W tej metodzie ziarna kawy po fermentacji i wypłukaniu nie są całkowicie suszone. Lekko jeszcze wilgotne ziarna (około 25-30% wilgoci) wrzucane są do specjalnej maszyny obłuskującej i dopiero potem proces suszenia jest kontynuowany. W rezultacie kwasowość kawy jest znacznie zredukowana, a jej smak staje się bardziej intensywny – w ten właśnie sposób ziarna kawy nabierają smaku prawdziwej kawy indonezyjskiej.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCA zdobyła 84 na 100 punktów.
KRAJ: Indonezja
REGION: Sumatra, Aceh, Gayo
FARMA: Koptan Gayo Beseri
WYSOKOŚĆ: 1450-1700 m
ODMIANA: Tim tim, Ateng
OBRÓBKA: Giling Basah
PALENIE: ciemne
PALETA SMAKÓW: czerwone wino, brązowy cukier, cynamon
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie