Kawowa TOP oferta

Zestaw kawy ziarnistej Specialty Indonesia Sumatra + Ethiopia Burtukaana + Ethiopia Shakisso

  • Tylko w e-sklepie
Otrzymaj ofertę
Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Niedostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Niedostępne
Zestaw kawy ziarnistej Specialty Indonesia Sumatra + Ethiopia Burtukaana + Ethiopia Shakisso
Zestaw kawy ziarnistej Specialty Indonesia Sumatra + Ethiopia Burtukaana + Ethiopia Shakisso
Na stanie
199,97  149,98 

Specyfikacja techniczna

Informacje o produkcje

Kawa ziarnista Speciality „Indonesia Sumatra“, 250 g

Kawa ziarnista o słodkim aromacie brązowego cukru. Karmelowy smak z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina. Ekskluzywna kawa przypominająca smak grzanego wina.

Na wyżynie Gayo w regionie Aceh, położonym na wyspie Sumatra w Indonezji, drobni rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię Koptan Gayo Beseri uprawiają specjalną wysokogatunkową kawę. Na jej wyjątkowy smak wpływ ma doskonały klimat, bogata przyroda oraz to, co Indonezyjczycy nazywają GILING BASAH, czyli specjalny sposób obróbki ziaren kawy. W tej metodzie ziarna kawy po fermentacji i wypłukaniu nie są całkowicie suszone. Lekko jeszcze wilgotne ziarna (około 25-30% wilgoci) wrzucane są do specjalnej maszyny obłuskującej i dopiero potem proces suszenia jest kontynuowany. W rezultacie kwasowość kawy jest znacznie zredukowana, a jej smak staje się bardziej intensywny – w ten właśnie sposób ziarna kawy nabierają smaku prawdziwej kawy indonezyjskiej.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 84 na 100 punktów.

KRAJ: Indonezja

REGION: Sumatra, Aceh, Gayo

FARMA: Koptan Gayo Beseri

WYSOKOŚĆ: 1450-1700 m 

ODMIANA: Tim tim, Ateng

OBRÓBKA: Giling Basah

PALENIE: ciemne 

PALETA SMAKÓW: czerwone wino, brązowy cukier, cynamon

Kawa ziarnista Speciality „Ethiopia Burtukaana“, 250 g

Ta unikalna kawa jest wyjątkowo aromatyczna i słodka. Zapachem przypomina rabarbar, jagody i słodką wanilię. Jest szczególnie ceniona wśród afrykańskich miłośników kawy i wszystkich tych, którzy preferują kawę najwyższej jakości.

Anasora – zakład przetwórstwa kawy należący do Israela Degfi – zlokalizowany jest w wyżynnym regionie Etiopii, zwanym Guji. Leżąca nad rzeką Tur przetwórnia produkuje kawę najwyższej jakości, która jest pozyskiwana z około 1000 niewielkich gospodarstw rolnych prowadzonych przez rolników z grupy etnicznej Oroma. Sektor kawowy w Etiopii dobrze zna Israela Defgę – jest on wielce szanowany za opiekę i wsparcie, jakie zapewnia lokalnym producentom kawy, którzy produkują jedną z najsmaczniejszych kaw na świecie.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 88 na 100 punktów.

KRAJ: Etiopia

REGION: Guji

FARMA: Anasora by Israel Degfa

WYSOKOŚĆ: 1600-1800 m

ODMIANA: Heirloom

OBRÓBKA: Natural

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: rabarbar, jagoda, wanilia

Kawa ziarnista Speciality „Ethiopia Shakisso“, 250 g

Kawa zaparzona z tych pradawnych ziaren etiopskiej kawy arabskiej ma najbardziej kwiatowy zapach w całym naszym asortymencie – w jej aromacie wyczuwalna jest nuta jaśminu, która jest uzupełniona zapachem słodkich jagód i jeżyn. Smak ma jagodową słodycz, a ten przyjemny posmak utrzymuje się długo.

Na plantacji Haile Gebre „Shakisso“ kawa uprawiana jest na wysokości 1800 m. Na tej farmie, założonej w 2001 roku i położonej na południu Oromii, w regionie Guji w Etiopii kawa jest uprawiana w sposób organiczny. Farma posiada certyfikat zrównoważonego rolnictwa wydany przez Fairtrade i Rainforest Alliance. Kawę tę można również śmiało nazywać złotą, ponieważ na środku farmy znajdują się kopalnie złota, a kawa jest po prostu sadzona w dołach wykopanych przez poszukiwaczy złota. I chociaż ze zbieraniem kawy tutaj wiążą się dodatkowe zagrożenia i wyzwania, to jej doskonały smak rekompensuje wszystkie te problemy.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 87,5 na 100 punktów.

KRAJ: Etiopia

REGION: Guji

FARMA: Shakisso

WYSOKOŚĆ: 1800 m 

ODMIANA: Heriloom

PROCES: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: jagoda, jeżyna, jaśmin

Często Zadawane Pytania

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Oceń jako pierwszy “Zestaw kawy ziarnistej Specialty Indonesia Sumatra + Ethiopia Burtukaana + Ethiopia Shakisso”

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt