11+ lat doświadczenia | > 1 mln zadowolonych klientów | Ocena klientów 9.64/10

Zestaw kawy ziarnistej Specialty „Nicaragua Maragogype“ + „Papua New Guinea Sigri“ + „Guatemala La Hermosa“

  • Tylko w e-sklepie
  • -30%
Specyfikacja techniczna Informacje o produkcje
Ilość
419,00  293,30 
  • Dostawa może wynieść 1 - 3 dni
CA

Informacje o produkcje

Kawa ziarnista Speciality „Nicaragua Maragogype“, 1 kg


Kawa typu Maragogype wyróżnia się bardzo dużymi ziarnami kawy. Są one do 40% większe niż ziarna zwykłej Arabiki i są powszechnie znane jako „słoniowe ziarno“. Pierwsza nuta słodkiego aromatu miodu i karmelu powoli ustępuje miejsca zrównoważonemu słodko-kwaśnemu smakowi. Na koniec pojawia się długo trwający posmak korzennych przypraw.

W otoczeniu bujnej przyrody i sprzyjającego klimatu Nikaragui, rolnicy uprawiają wyśmienite rodzaje ziaren kawy. Rodzinna plantacja kawy Mierisch nieustannie eksperymentuje z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami jej obróbki. Pieczołowitą uwagę przykłada się tu do każdego krzewu kawowca i do każdej jego jagody. Plantacja charakteryzuje się także wyjątkową troską o środowisko naturalne. W odległości 5 metrów od jakiegokolwiek źródła wody zabronione jest używanie środków chemicznych, woda jest dokładnie czyszczona i ponownie wykorzystywana do obróbki ziaren kawy na mokro. Ponadto sadzone są tu drzewa, aby kawowce miały zapewniony cień i ochronę przed wiatrem, a lokalna fauna miała w nich schronienie. Wszystko to przyczynia się do wyjątkowego smaku uprawianej tu kawy.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 83 na 100 punktów.

KRAJ: Nikaragua

REGION: Matagalpa

FARMA: Fincas Mierisch 

WYSOKOŚĆ: 1200-1500 m 

ODMIANA: Maragogype

OBRÓBKA: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: miód, karmel, korzenny

Kawa ziarnista Speciality „Papua New Guinea Sigri“, 1 kg


Odkryj aromat piernikowych ciasteczek i czarnej herbaty. W smaku wyczuwalna jest słodycz miodu, które pozostawiają delikatny, łagodny i słodki posmak na podniebieniu.

W egzotycznej Papui Nowej Gwinei plantacja kawy Sigri położona jest we wspaniałej dolinie Vahgi. W ciągu zaledwie kilku lat uprawiana tu kawa zdobyła uznanie wśród koneserów kawy na całym świecie ze względu na jej wyjątkowy smak i wielką pieczołowitość przy kontroli jej jakości. Owoce kawowca zbierane są tutaj wyłącznie ręcznie i dopiero wtedy, gdy osiągną pełną dojrzałość, dzięki czemu kawa osiąga idealną równowagę słodyczy i kwasowości. Następnie ziarna są poddawane obróbce na mokro, naturalnie suszone na słońcu i starannie sortowane. Plantacja jest wyjątkowa ze względu na bardzo mocno chronioną różnorodność biologiczną. Różne gatunki drzew dostarczają cienia i nie tylko chronią kawowce i glebę (co wpływa także na dojrzewanie jagód kawowca), ale także zapewniają schronienie 90 najbardziej egzotycznym gatunkom ptaków. Uprawiana w tak cudownym miejscu kawa musi smakować magicznie.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 84 na 100 punktów.

KRAJ: Papua Nowa Gwinea

REGION: Wahgi valley

FARMA: Sigri Estate

WYSOKOŚĆ: 1600 m 

ODMIANA: Caturra

OBRÓBKA: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: piernik, czarna herbata, miód

Kawa ziarnista Speciality „Guatemala La Hermosa“, 1 kg


Kawa ziarnista o doskonale zrównoważonym owocowym aromacie. Ciesz się jej słodkim smakiem z nutą moreli, mlecznej czekolady i karmelu.

Max Perez spędził swoje dzieciństwo biegając po plantacjach kawy w odległych zakątkach Gwatemali. Od najmłodszych lat marzył o posiadaniu własnej plantacji kawy, a w roku 2010 nareszcie to marzenie zrealizował. Kupił plantację kawy w jednym z najbardziej prestiżowych i chronionych regionów kawowych Gwatemali – w Acatenango – i wraz z rodziną założył tam farmę „La Hermosa“.

Choć praca na plantacji wymaga dużo czasu i wysiłku, to miłość i pasja w połączeniu z imponującymi wulkanami Gwatemali, jej doskonałym klimatem i bogatą w minerały glebą mają ogromny wpływ na wyjątkowy smak kawy.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 84 na 100 punktów.

KRAJ: Gwatemala

REGION: Acatenango

FARMA: La Hermosa Estate 

WYSOKOŚĆ: 1600 – 1800 m 

ODMIANA: Caturra, Catuai, Pache

OBRÓBKA: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: morela, czekolada mleczna, karmel

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ Kawa ziarnista
Producent Przyjaciele Kawy
Kraj pochodzenia Litwa

Często Zadawane Pytania

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Recenzje

Recenzje
Komentarze na Facebooku
0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Oceń jako pierwszy “Zestaw kawy ziarnistej Specialty „Nicaragua Maragogype“ + „Papua New Guinea Sigri“ + „Guatemala La Hermosa“”

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt