Affogato, czyli trafione i zatopione w kawie

Affogato, czyli trafione i zatopione w kawie
#Affogato #cafe Affogato #deser Affogato #Espresso Affogato #gelato Affogato #kawa Affogato #Najlepsze lody do Affogato #Przepis na Affogato

Espresso Affogato to włoski deser kawowy. Jak wiele deserów ze słonecznej Italii jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Jego nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu affogare, czyli utopić, zatopić. W tym wypadku chodzi o lody zatopione w kawie, a konkretnie w espresso.

Przepis na Affogato (w polskim Internecie znane także jako Afogato, przez jedno f) jest banalnie prosty, przynajmniej w wersji podstawowej. Można go w sumie streścić jednym zdaniem: trochę lodów, trochę espresso, pomieszać i gotowe. Nie dajcie się jednak zwieść tej pozornej prostocie. Diabeł, jak wiadomo, tkwi w szczegółach, nawet jeśli jest to diabeł z lodami, a zwłaszcza jeśli jest zatopiony w kawie. Oto zmienne, które mają wpływ na ostateczny smak Affogato – kawa, której różne rodzaje można przecież zaparzać w bardzo różny sposób, lody – kupne lub domowej roboty, mniej lub bardziej wyrafinowane smakowo, toppingi, polewy i posypki – od tych najprostszych jak wiórki czekoladowe po karmel domowej roboty. Na dodatek Affogato można podawać na zimno lub ciepło, a czasami tak i tak. Jeśli komuś już zakręciło się w głowie, to uprzedzamy, że dopiero początek. Poniżej przedstawimy kilka mniej lub bardziej wyrafinowanych przepisów na cafe Affogato przyrządzaną w domu.

Jak przyrządzić cafe Affogato w domu?

Pierwsza ważna kwestia to kawa. Kawa Affogato zazwyczaj przyrządzana jest z espresso. Są tacy, którzy do deseru dodają gorące espresso i delektują się smakiem lodów rozpuszczających się w gorącej kawie. Inni do gorącego espresso dodają kostki lodu, aby je schłodzić i dopiero schłodzone mieszają z właściwymi lodami. Ta druga opcja najlepsza jest oczywiście latem. Jeśli ktoś nie ma w domu ekspresu do parzenia espresso, polecamy przyrządzenie mocnej kawy w kawiarce moka.

W innej wersji Affogato przyrządza się na bazie cold brew coffee zamiast espresso. Oto 2/3 filiżanki grubo lub średnio mielonej kawy zalewamy 3 filiżankami chłodnej wody. Mieszamy kawę z wodą. Przykrywamy spodeczkiem lub plastikową folią i wstawiamy w chłodnym miejscu na około 12 godzin. Czas zimnego „zaparzania” to także kwestia do ustalenia, są tacy, którzy macerują kawę w wodzie przez 24 godziny, aby uzyskać swój ulubiony smak. Tak „zaparzoną” kawę, a raczej esencję kawową mieszamy powtórnie, odcedzamy, aby usunąć z niej kawowe fusy. Można to zrobić przy pomocy lejka i filtra do kawy, sitka albo ręcznika z gazy. Następnie kawę można rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:2, zmieszać z lodem lub bezpośrednio użyć do przyrządzenia gelato Affogato.

Najlepsze lody do Affogato

Drugim podstawowym składnikiem cafe Affogato są jak już wiemy lody. W prostych i szybkich przepisach zalecane są kupne lody konkretnych marek, najczęściej waniliowe lub śmietankowe.
Dla tych, którzy sztukę Affogato traktują poważnie, podajemy przepis na lody przygotowane w domu. Konieczna będzie maszynka do robienia lodów, jeśli ktoś jej nie ma, być może uda się ją wypożyczyć. Uwaga, przepis na perfekcyjne lody do Affogato zawiera składniki o jakich być może nie słyszał każdy przeciętny miłośnik lodów z kawą. Wszystkie jednak są do kupienia w Internecie, a nawet w niektórych, większych sklepach spożywczych.

Składniki lodów:

110 g cukru
60 g odtłuszczonego mleka w proszku
550 g mleka (podzielonego na porcje 250 g i 300g)
165 g słodkiej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu (podzielonej na porcje 65 g i 100g)
0.5 g gumy ksantanowej (E415) (wielocukier otrzymywany w wyniku fermentacji kukurydzy, pszenicy lub soi. Dodaje się go do roztworów, aby nie traciły swoich właściwości w wyniku zamrażania, mieszania czy rozmrażania)
0.5 g gumy karobowej, nazywanej także mączką chleba świętojańskiego. Jest to biały lub lekko żółty proszek wykorzystywany do zagęszczania i stabilizowania produktów spożywczych. Jest naturalnym polisacharydem otrzymywanym z drzewa świętojańskiego.
0.1 g karageniny (polisacharidy z czerwonych wodorostów jadalnych o właściwościach żelujących)
1 g miąższu z laski wanilii
5 g pasty waniliowej

Przepis na lody do espresso Affogato domowej roboty

1. W miseczce wymieszać dobrze cukier, gumę ksantanową, gumę karobową i karageninę przy pomocy trzepaczki.
2.  Wlać 250 g mleka i 65 g śmietany, dodać cukrową miksturę na patelnię i podgrzewać.
3. Mieszać trzepaczką podczas nagrzewania patelni, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Kiedy całość zaczyna się prawie gotować zaczynamy mieszać energicznie przez 60 sekund.
4. W oddzielnej misce lub blenderze łączymy gorącą, gęstniejącą masę śmietanową z 60 g odtłuszczonego mleka w proszku, 100 g pozostałej śmietany, mlekiem, miąższem i pastą waniliową. Mieszamy trzepaczką lub blenderem do powstania jednolitej masy.
5. Studzimy, najlepiej wkładając naczynie z masą do większej miski wypełnionej lodem i zimną wodą.
6. Ubijamy w maszynce do lodów, a kiedy masa ma już konsystencję lodów, przekładamy ją do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki.
7. Naczynia w których podawane będzie Affogato należy dobrze schłodzić.
8.Zanim lody przełożymy do miseczek lub filiżanek powinny mieć temperaturę nie niższą iż -10 stopni C
9. Zalecane proporcje to około 16-20 g gorącego espresso na 50 g lodów. Można je rzecz jasna modyfikować według własnego uznania.
10. Lody w zmrożonym naczyniu należy bezpośrednio polewać (lub zatapiać) kawą.
11. Podawać niezwłocznie!

Przepis na lody do espresso Affogato bez maszynki do lodów

Domowej roboty lody można zrobić również bez użycia maszynki do lodów. Wystarczy zwykły domowy mikser z trzepaczką do ubijania piany.

Do głębokiego naczynia wlewamy:
– 2 filiżanki gęstej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu (36%)
Śmietanę ubijamy mikserem na gęstą, sztywną masę.
Dodajemy:
– puszkę zagęszczonego mleka skondensowanego (400g)

Całość mieszamy, mrozimy w zamrażarce przez co najmniej 6 godzin przed zatopieniem ich w espresso. Najprostsza kawa Affogato domowej roboty gotowa!Oczywiście dwuskładnikowy przepis na lody można urozmaicić na wiele różnych sposobów. Do lodów można dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, właściwie wszystko co mamy pod ręką. Dzięki temu nasz deser Affogato za każdym razem będzie inny.

Dodatki do caffe Affogato

Affogato to nie koniecznie „tylko” espresso lub kawa parzona na zimno z wyśmienitymi lodami domowej roboty. Gdyby komuś nadal brakowało w tym przepisie czegoś wyjątkowego, można pokusić się o posypkę lub specjalny topping, czyli polewę. Jeśli chodzi o posypki, klasyczną posypką w tym wypadku będą wiórki czekoladowe. Najbardziej popularny topping do Affogato to domowej roboty karmel.

Jak zrobić karmel do cafe Affogato w domu?

Oto składniki:

1 szklanka cukru
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1 szklanka gęstej śmietany 36%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli morskiej

Przygotowanie karmelu:

1.Cukier wsyp do bardzo czystego rondla.
2. Dodaj wodę żeby rozpuścić kryształki cukru.
3. Dodaj sok z cytryny, zapobiega on krystalizacji.
4. Podgrzewaj całość na dużym ogniu i nie dotykaj rondla, aż mieszanka zacznie ciemnieć. Dla szklanki cukru potrwa to około 10 minut.
5. Delikatnie zamieszaj rondlem, aby równomiernie rozprowadzić ciemniejący cukier. Pamiętaj, że od momentu kiedy cukier zacznie brązowieć, wszystko zaczyna dziać się bardzo szybko, także rondla lepiej nie spuszczać z oka.
6. Cukier w rondelku powinien nabrać ciemnego, bursztynowego koloru.
7. Kiedy rozpuszczony cukier zacznie pachnieć odstaw rondelek z ognia.
8. Mieszając drewnianą łyżką dodaj gęstą śmietanę. Pamiętaj, że do mieszania karmelu lepiej nie używać metalowych sztućców.
9. Możesz dodać łyżeczkę masła, i rozmieszać je równomiernie aż stopnieje.
10. Bądź ostrożna/y. Cukier ma temperaturę około 340 stopni, jest ekstremalnie gorący.Domowej roboty karmelem polej espresso Affogato tuż przed podaniem i posyp odrobiną świeżo startych wiórków czekoladowych.

Smacznego!

FAQ

Q: Espresso Affogato – co to jest?
A: Jest to włoski deser, a dokładniej kawa espresso z lodami i różnymi dodatkami.

Q: Czy do caffe Affogato zawsze należy używać espresso?
A: Niekoniecznie. Potrzebna jest jednak kawa mocna, najwyższej jakości, na przykład cold brew coffee.

Q: Czy espresso Affogato można przygotować w domu?
A: Jak najbardziej. Idealną wersją tego deseru jest Affogato na bazie domowej roboty lodów, z dodatkiem zaparzonego w domu espresso, polane domowej roboty karmelem.