Jak Kacper zamienił tony cukru na espresso - Przyjaciele Kawy

Jak Kacper zamienił tony cukru na espresso

Rimutė
Przerwa z Przyjaciółmi Kawy
#kawa #opowiadania #przerwa na kawę #przyjaciele kawy

KTO: Kierownik serwisu Przyjaciół Kawy – Kacper Brazys
ILOŚĆ KAWY DZIENNIE: 5 – 8
KAWA: Café Liégeois „Magnifico”, Przyjaciele Kawy „Maragogype“
KAWOWY NAPÓJ: czarna kawa i dobre espresso
METODA PRZYGOTOWANIA: ekspres automatyczny z młynkiem
KAWA TO: najlepszy sposób na dobrą komunikację

Twoje pierwsze doświadczenie z kawą?

Szczerze mówiąc, wcale nie byłem fanem kawy. Rzadko ją piłem i tylko z tonami cukru. Swoją przygodę z Przyjaciółmi Kawy rozpocząłem od założenia centrum serwisowego ekspresów. Interesowały mnie techniczne aspekty tych maszyn, podczas gdy sama kawa raczej nie była moją pasją … Być może było to związane z wcześniejszymi doświadczeniami picia naprawdę złej kawy. Ale kiedy zostałem zatrudniony i spróbowałem tutejszej kawy, odkryłem zupełnie nowe smaki i teraz nie odważyłbym się zepsuć jej cukrem.

Ile kaw dziennie pijesz?

Umm… dość sporo – średnio od 5 do 8.

Twoje ulubione kawy tutaj, u Przyjaciół Kawy

Co miesiąc mam inną ulubioną kawę, ponieważ co miesiąc mamy inną kawę miesiąca i w końcu każda staje się moją ulubioną. Jednak moją absolutną faworytką jest Café Liégeois „Magnifico” i „Maragogype“ Przyjaciół Kawy. Dlaczego? Bo są po prostu przepyszne!

Jaki jest twój kawowy rytuał w domu?

W tygodniu, to dość proste – jak najszybciej dotrzeć do pracy, aby wypić tę pierwszą kawę 🙂 W weekendy mamy z rodziną długie śniadania i wtedy kawa to mój obowiązek – po prostu wciskam przycisk naszego automatycznego ekspresu do kawy 😀 Tak wypijamy 2 albo 3 filiżanki pysznej kawy.

Niezwykłe doświadczenie z kawą?

Zeszłego lata spędzaliśmy z żoną miesiąc miodowy w Hiszpanii. Spacerując wąskimi uliczkami Girony, wstąpiliśmy do małej kawiarni, aby napić się kawy. Kiedy się tam rozejrzałem, zobaczyłem palarnię kawy i natychmiast zapytałem personel, czy to tutaj palą ziarna. Po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi nalegałem na pozostanie tam, ponieważ ten rodzaj kawy zasługuje na coś więcej niż tylko filiżankę. W ciągu godziny wypiłem więc dwa espresso, jedno lungo, a na dodatek porcję nitro (śmiech). Kawa była niesamowita, a dalszy ciąg dnia był interesujący – po takiej ilości kawy miałem tyle energii, że mógłbym zdmuchnąć dach (śmiech)!

Kolejne doświadczenie wiąże się z powodem, dla którego przestałem pić kawę z mlekiem. Kiedyś lubiłem kawę z mlekiem jako deser, ale po tym, jak zobaczyłem wszystkie maszyny, które przychodzą do serwisu (zarówno z biur, jak i kawiarni) i ujrzałem, jak ludzie nie dbają o systemy mleczne – przestałem na dobre pić kawę z mlekiem. Teraz piję TYLKO czarną kawę. Więc proszę, jeśli masz ekspres do kawy z systemem mleka, czyść go codziennie!!! To mit, że konserwacja jest trudna, a lepiej cieszyć się dobrą kawą w domu przez cały czas.

Ulubiona kawa

Zwykła, czarna kawa lub dobre espresso. Po co psuć dobrą kawę jakimiś dodatkami?

Jeśli nie kawa, to co?

Whiskey… ok, woda (śmiech).

Kawa to….?

Sposób na dobrą komunikację. Teraz, kiedy tyle wiem o kawie i ekspresach, dla wielu ludzi stałem się konsultantem w tej dziedzinie. W ten sposób kawa stwarza okazję do nawiązywania porozumienia. Dobrym tego przykładem są klienci naszego serwisu: zaczynamy rozmawiać o ich ekspresach i nawykach picia kawy, a konwersację kończymy już jak starzy znajomi.