Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 1 kg

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 6

Black Crow prezentuje: 

Słodki aromat miodu i karmelu wypełnia powietrze. Dobrze wyważona nuta soczystej kwasowości powoli przechodzi w charakterystyczną pikantność świeżych ziół, która delikatnie łaskocze podniebienie. Uwagę przykuwają niezwykle duże ziarna, nazywane przez miejscowych “ziarnami słonia”. 

Lecąc wysoko nad nikaraguańskim regionem Matagalpa, nie sposób nie zauważyć rozległych plantacji kawy należących do rodziny Mierish. Ludzie ci nie tylko dbają o każdą wiśnię i krzew kawowy, który wyrasta na ich ziemi, ale także pielęgnują otaczające je środowisko. Drzewa są chronione: oprócz dawania ochładzającego cienia krzewom kawowym i chronienia ich przed ostrymi wiatrami, stanowią one dom dla lokalnej fauny. Woda używana do przetwarzania ziaren kawy metodą płukania jest następnie dokładnie oczyszczana i ponownie wykorzystywana. W podziękowaniu za taką miłość i troskę, natura nagradza farmerów kawą o naprawdę niezwykłym smaku – a teraz i Ty możesz jej spróbować.

Twój Black Crow

Podsumowanie

Kraj pochodzenia | Nikaragua

Region | Matagalpa

Producent | Posiadłość Fincas Mierisch

Wysokość | 1200-1500 m

Odmiana arabiki | Maragogype

Proces | Mokra

Stopień palenia | Średni

Ocena SCA | 83 na 100

Paleta smakowa | Miód, karmel, przyprawy

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specjalnych: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału.

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
1 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

83.0000

Proces

Mokry

Odmiana Arabica

Maragogype

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Te ziarna kawy nadają się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Dlaczego te ziarna kawy są tak duże? Boję się, że mogą uszkodzić mój ekspres automatyczny.

Ta kawa arabica należy do podgatunku Maragogype, który charakteryzuje się ziarnami dwukrotnie większymi niż zwykła arabica. Nie uszkodzą one Twojego ekspresu automatycznego, więc nie krępuj się i ciesz się pysznymi napojami!

Recenzje

4.82
11 opinie
81%
18%
0%
0%
0%
  1. Andrii Khorolskyi

    Отличный сорт зерен. Всегда покупаю только его, а у ребят он достаточно высокого уровня.

  2. Andrzej Tobiasz

    B. Dobra

  3. Anonim

  4. Anonim

  5. Anonim

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!