Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
105 elementy

O kawie do ekspresu ciśnieniowego

Nie trzeba być baristą, by zaparzyć bogate, intensywne, aromatyczne, kremowe espresso. Wystarczy ekspres ciśnieniowy i odpowiednio dobrana kawa. Nowoczesne urządzenia ciśnieniowe są zaprojektowane tak, aby nawet początkujący mógł z łatwością przygotować doskonałe espresso. Najważniejsze to wiedzieć, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza. Właściwe ziarna i stopień ich zmielenia są decydującymi czynnikami smaku napoju.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego

Wszystkie ekspresy ciśnieniowe do kawy (automatyczny, kolbowy czy na kapsułki) łączy ta sama zasada działania – wysokie ciśnienie, pod wpływem którego gorąca woda szybko przepływa przez drobno zmieloną kawę. W ten sposób napój jest gotowy w zaledwie 25-30 sekund.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Kawa espresso to wyjątkowo intensywny i aromatyczny napój, którego smak zależy nie tylko od sposobu parzenia, ale również od odpowiednio dobranej kawy. Polecamy wybór ziaren o średnim lub ciemnym stopniu palenia, aby wydobyć naturalne aromaty orzechów, czekolady, a nawet karmelu. 

Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego?

Kolejnym kluczowym czynnikiem podczas parzenia espresso jest grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego. Kawa powinna być drobno zmielona oraz przypominać konsystencję drobnego cukru. Dzięki temu woda szybko i równomiernie przechodzi przez warstwę kawy pod wysokim ciśnieniem. W rezultacie otrzymujemy gęsty i mocny w smaku napar o bogatym aromacie. Kawa zmielona zbyt drobno może zapchać ekspres, natomiast zbyt grubo – nie pozwoli uzyskać odpowiednio gęstego naparu (woda po prostu przeleci przez grubo zmielone fusy). Dlatego odpowiedni poziom zmielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego jest kluczowy, aby cieszyć się doskonałą filiżanką espresso.

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego

Kawa ziarnista świetnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych z wbudowanymi młynkami – za jednym dotknięciem przycisku można cieszyć się świeżo mieloną kawą! Posiadacze ekspresów kolbowych także mogą korzystać z ziaren, wystarczy dokupić młynek do kawy (istnieją też nowoczesne ekspresy kolbowe z wbudowanym młynkiem). Dla osób, posiadających ekspres kapsułkowy ciekawą opcją są kapsułki wielokrotnego użytku. Można je napełnić świeżo zmieloną kawą, ciesząc się nie tylko wygodą, ale także możliwością różnorodnego wyboru. Przypominamy, że kluczowy jest odpowiednio drobny przemiał. Dobra kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego powinna być zmielona do grubości przypominającej cukier. Odpowiednie mielenie pozwoli uzyskać bogate, intensywne espresso z kremową pianką.

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego

Osoby, ceniące sobie szybszy i prostszy sposób przygotowania napoju, powinny sięgnąć po kawę mieloną. Jest to popularny wybór wśród posiadaczy ekspresów kolbowych, ponieważ nie muszą martwić się odpowiednim stopniem zmielenia ziaren. Co więcej, niektóre ekspresy automatyczne umożliwiają korzystanie z już zmielonej kawy. Można ją stosować nawet w ekspresach kapsułkowych, kupując kapsułki wielokrotnego użytku, które można wypełnić ulubioną mieszanką. Możesz eksperymentować z różnymi odmianami kawy o średnim lub ciemnym stopniem palenia. Warto jednak pamiętać, że kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego powinna być drobno zmielona.

Kawa speciality do ekspresów ciśnieniowych

Jak już mówiliśmy, nawet najlepszy ekspres ciśnieniowy nie będzie w stanie przygotować doskonałego espresso bez odpowiedniego stopnia wypalenia i grubości przemiału. Jednak oprócz tych niuansów, kluczowym elementem jest sama kawa do ekspresu ciśnieniowego. Kawa specialitynajlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, którą znajdziesz w naszej ofercie – idealnie sprawdzi się do tego celu. Specialty coffee wyróżnia się kwaskowymi nutami, jak i wyjątkowymi nutami smakowymi, przywodzącymi na myśl wino czy tropikalne owoce.

Saszetki ESE do ekspresu ciśnieniowego

Martwisz się o mieleniem i odmierzaniem idealnej ilości kawy? Saszetki ESE, znane również jako Easy Serving Espresso, zostały zaprojektowane specjalnie do ekspresów kolbowych, aby ułatwić i przyspieszyć proces parzenia. Nie musisz więc już szukać kawy do ekspresu ciśnieniowego, wszystko jest już zapakowane i sprasowane w papierowe saszetki, dostosowane do parzenia metodą espresso.

Kawa bezkofeinowa do ekspresu ciśnieniowego

Łatwo zauważyć, że w ekspresie ciśnieniowym można przygotowywać napoje z różnych metod – od ziaren wymagających większego zaangażowania w proces parzenia przez wygodną kawę mieloną po kapsułki czy saszetki. Nie zapomnieliśmy również o osobach, które nie chcą lub nie mogą spożywać kofeiny. Kawa bezkofeinowa zapewnia, że każda filiżanka będzie pełna charakterystycznego dla kawy aromatu i smaku, którym można cieszyć się o każdej porze dnia.

Zestaw kaw do ekspresów ciśnieniowych

Wiemy już, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, nadszedł czas na eksperymentowanie z naszą szeroką gamą smaków! Zestawy kaw, składające się z różnych rodzajów kawy, pozwalają cieszyć się różnorodnymi smakami, aromatami i intensywnością. Odkryj swoją ulubioną! A może Twoi bliscy również mają ekspres ciśnieniowy? Podaruj im zestaw kaw – to niezwykle praktyczny wybór, który umożliwi codzienne delektowanie się espresso i odkrywanie nowych smaków.

Lokalnie palona kawa do ekspresu ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy zajmuje honorowe miejsce w Twoim domu, więc może warto zainwestować w kawę, która również jest palona w domu? Polskie palarnie kawy to wsparcie dla lokalnej społeczności i gwarancja najwyższej jakości i świeżości. Każde ziarno jest starannie palone, aby wydobyć z niego naturalny aromat i złożoność smaku. Wybierz kawy do ekspresu ciśnieniowego z polskich palarni i ciesz się autentycznymi doznaniami smakowymi, jednocześnie wspierając lokalne biznesy!

Arabika czy mieszanka?

Dodatkowo kawę można podzielić według odmian ziaren, takich jak arabika lub mieszanki arabiki i robusty. Czym się różnią? Arabika to delikatna kawa do ekspresu ciśnieniowego, która ma słodszy i bardziej owocowy smak, a także może ją cechować subtelna kwasowość. Co więcej, kawa z ziaren arabiki zawiera mniej kofeiny. Idąc dalej, w sprzedaży trudno znaleźć czystą robustę, ponieważ charakteryzuje się ona wyjątkowo intensywnym smakiem oraz zawiera więcej kofeiny. Najczęściej robustę można spotkać w mieszankach z arabiką, ponieważ ten duet pozwala stworzyć równowagę smaków.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego od Przyjaciół Kawy

Celem Przyjaciół Kawy jest zapewnienie, by każdy łyk kawy cechowała najwyższa jakość, dlatego sami zaangażowaliśmy się w proces tworzenia kawy. Współpracując z doświadczonymi palarniami, wybieramy ziarna z różnych zakątków świata i monitorujemy każdy etap produkcji – od ziarna aż po wypał. W ten sposób kawa do ekspresu ciśnieniowego w naszym asortymencie jest najwyższej jakości i oferuje unikalne smaki, dostosowane do różnorodnych potrzeb.

Caprisette – linia, którą pokochały miliony. Jej unikalne dziewięć mieszanek smakowych zostało wypalone tak, aby pasowały do wszystkich ulubionych przepisów.

Parallel – łączy cechy mieszanek i kaw single origin. Ta linia jest palona w sposób, który sprawia, że nadaje się do wszystkich metod parzenia. 

Black Crow White Pigeon – jest to kawa speciality najwyższej jakości. Spróbuj i dowiedz się, jak smakuje najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego!

BFF (Best Friends Forever) – starannie wyselekcjonowane ziarna z najsłynniejszych regionów kawowych na świecie, palone w Polsce.

Podsumowanie

Jeśli wybór odpowiedniej kawy wciąż wydaje się skomplikowany, zadbaliśmy o to, aby wybór był prostszy. Stworzyliśmy kategorię, dzięki której w naszej ofercie z łatwością znajdziesz kawę do ekspresów. Pamiętaj, że kawa do ekspresu ciśnieniowego doskonale nadaje się do urządzeń automatycznych, kolbowych i na kapsułki, ponieważ wszystkie są oparte o tę samą zasadę działania.

Kawa do ekspresu automatycznego smakuje najlepiej, jeśli jest zaparzona z pomocą ziaren średnio lub ciemniej palonych oraz drobno mielonych. Urządzenia te posiadają wbudowane młynki, więc zmielą ziarna za Ciebie. Kawa do ekspresu kolbowego – najczęściej drobno mielona i ciemniej palona. Może to być jednak i kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego, którą można zmielić samodzielnie za pomocą młynka.

Masz więcej pytań?

Kawa może zadziwiać nie tylko swoim smakiem, ale także możliwościami wyboru, szczególnie gdy w naszej ofercie znajduje się ponad 100 różnych rodzajów, dostosowanych do wszystkich typów urządzeń. Jeśli nie masz pewności, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, zawsze możesz skontaktować się z naszymi konsultantami. Jesteśmy gotowi pomóc zarówno telefonicznie czy mailowo, jak i podczas wizyty w sklepie stacjonarnym!