Mieszanki kaw speciality Parallel

Filter
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
14 elementy

O mieszankach kaw speciality Parallel

Wyrusz w podróż po rozmaitych regionach, w których uprawia się kawę – wszystko to w zaciszu własnego domu za sprawą jednej z linii kaw od Przyjaciół Kawy o nazwie Parallel. Mieszanki kaw speciality Parallel podkreślają wyjątkowość ziaren z poszczególnych kontynentów – Afryki, Azji i Ameryki. Odkryj nowe smaki i przekonaj się, jak różny może być smak dokładnie tej samej kawy w zależności od wybranej metody parzenia.

Kawa Parallel: Co sprawia, że jest tak wyjątkowa?

Nie chcieliśmy ograniczać się tylko do sprzedaży kawy, dlatego opracowaliśmy własne linie Przyjaciół Kawy. Serie Black Crow White Pigeon, Caprisette i Parallel są wyrazem naszej miłości do kawy i dążenia do tego, by nasi klienci mogli stale próbować nowych, niepowtarzalnych smaków.

Kawa Parallel oferuje jedyne w swoim rodzaju mieszanki, inspirowane tym, co najlepsze z dwóch różnych światów. Na rynek trafiają głównie mieszanki oraz kawa speciality, ale chcieliśmy spróbować stworzyć coś nowego – mieszankę klasy premium, która przybliży Ci smak określonego regionu uprawy kawy. Nasza linia stoi gdzieś pomiędzy mieszankami a kawą speciality. Jeśli preferujesz mieszanki kaw, ale chcesz zanurzyć się w świecie kawy speciality, kawa Parallel będzie idealny rozwiązaniem dla Ciebie!

Z pewnością pokochasz nasze mieszanki 100% arabica – do wyboru kawa ziarnista i kawa mielona do różnorodnych zastosowań. Ponadto profil palenia kawy Parallel sprawia, że nadaje się ona do wszelkich metod parzenia, zarówno do zaparzaczy przelewowych, ekspresów do kawy, jak i do parzenia bezpośrednio w filiżance. Znajdziesz coś dla siebie niezależnie od tego, jaki styl kawy preferujesz – wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione nuty smakowe, które różnią się w zależności od kontynentu, z którego pochodzą ziarna.

Gdzie rośnie kawa?

Może obił Ci się o uszy termin pas kawowy (ang. coffee belt)? Rozciąga się on poziomo przez strefę tropikalną, a dokładniej między północnymi i południowymi zwrotnikami – od równoleżnika 25°N do 25°S. Pas biegnie wzdłuż równika i obejmuje części Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Afryki. Powszechnie uważa się, że klimat w krajach znajdujących się w obrębie pasa idealnie nadaje się do uprawy kawy. Ciepła pogoda, obfite deszcze i wysokie wzniesienia umożliwiają uprawę najlepszych odmian. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się przygotować mieszanki z każdego z tych trzech regionów. Być może zastanawiasz się, co decyduje o wyjątkowości tych kaw?

Parallel 12: tradycyjny profil kaw afrykańskich

Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina…

Parallel 17: tradycyjny profil kaw azjatyckich

Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.

Parallel 36: tradycyjny profil kaw amerykańskich

Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.

Nie masz pewności, który region najbardziej przypadnie Ci do gustu? W takim razie zaopatrz się w zestaw kaw, w którym znajdziesz ziarna ze wszystkich trzech kontynentów! Kawa Parallel na prezent? Świetny pomysł! Oprócz pysznego napoju zafundujesz swojemu przyjacielowi, przyjaciółce lub ukochanej osobie podróż przez odległe regiony uprawy kawy.

Kawa średnio palona: odpowiednia do wszystkich metod parzenia

Kluczem do ujawnienia wyjątkowego charakteru kawy jest osoba, która ją parzy. Aby w pełni docenić zalety Parallel, należy wybrać profil palenia i metodę zaparzania, które pozwolą wydobyć z kawy nawet najsubtelniejsze nuty smakowe. Na szczęście każda kawa ziarnista Parallel jest średnio palona, dlatego doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju narzędzi do zaparzania: od zaparzaczy pod przelew, przez ekspresy ciśnieniowe, po parzenie kawy w filiżance.

Kawa ziarnista średnio palona zapewnia idealnie zrównoważony smak i aromat. Eksponuje to, co najlepsze z obu światów, czyli naturalne właściwości ziaren i magię, którą potrafi zdziałać odpowiednie wypalenie. W ten sposób uzyskuje się odpowiedni smak, równoważący słodycz z kwasowością. Ziarna o średnim stopniu palenia mają zwykle odpowiednią dozę kwasku – mniej niż jasno palone, ale więcej niż ciemno. W ten sposób kawa Parallel nabiera wybornego, słodkiego smaku i wypełnia powietrze aromatycznymi nutami karmelu, orzechów, czekolady i owoców. Na potrzeby takiego profilu palenia ziarna prażone są w temperaturze 210–220°C. Charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem bez widocznych olejków.

Średni poziom palenia jest szczególnie wszechstronny i nadaje się do szerokiej gamy metod zaparzania, takich jak m.in. kawa espresso, kawa przelewowa, French Press czy parzenie bezpośrednio w filiżance. Parallel jest dostępna zarówno w postaci ziaren, jak i kawy mielonej. Ta ostatnia jest przeznaczona do zaparzania w filiżance, French Pressie, kawiarce, ekspresach przelewowych, a także zaparzaczach ręcznych. Kawa ziarnista Parallel nadaje się z kolei do wszystkich pozostałych metod, niezależnie od tego, czy mówimy o ekspresie automatycznym czy kolbowym.

Potrzebujesz pomocy?

Nie wiesz, którą kawę Parallel wybrać? Interesuje Cię kawa w różnych rodzajach i o różnych profilach smakowych? Nasi eksperci chętnie pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ponadto zapraszamy do odwiedzenia jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie możesz napić się pysznej kawy!