left-image right-image
Walentynki ju偶 za:
  • 00

    Dni

  • 00

    Godz.

  • 00

    Min.

  • 00

    Ust.

Oka偶 mi艂o艣膰 z nasz膮 walentynkow膮 kaw膮
"Be My Valentine ..."
bottom-image
Dla Twojej Walentynki

Najlepsza kawa ziarnista na 艣wiecie: tajemnica godna Sherlocka Holmesa

Od Peru, po艂o偶onego na po艂udniowym zachodzie Ameryki a偶 po Papu臋 Now膮 Gwine臋 – niczym pas, kr贸lestwo kawy oplata ca艂膮 kul臋 ziemsk膮. W ostatnim czasie nawet Chiny i inne kraje o tradycjach herbacianych si臋gaj膮cych staro偶ytno艣ci z powodzeniem wkroczy艂y do 艣wiata kawy i zacz臋艂y konkurowa膰 o tytu艂 najlepszego producenta tego ziarenka z innymi plantatorami. Szacuje si臋, 偶e w chwili obecnej blisko 17 milion贸w plantator贸w jest zaanga偶owanych w kawowy biznes, uprawiaj膮c kaw臋 w ponad 60 krajach. Z jednej strony wielbiciele kawy ciesz膮 si臋 z tak szerokiego wyboru i ch臋tnie korzystaj膮 z mo偶liwo艣ci poznania r贸偶nych smak贸w, z drugiej za艣 staj膮 przed powa偶nym wyzwaniem, je艣li chodzi o wyb贸r najlepszych dost臋pnych ziaren kawy.

鈥淲itam. Czy mog臋 kupi膰 u was najlepsz膮 kaw臋 ziarnista?鈥 呕adna kawiarnia – nawet je艣li jest najlepsza – nie b臋dzie w stanie odpowiedzie膰 na to pytanie za ciebie. Dzieje si臋 tak dlatego, 偶e po prostu nie ma czego艣 takiego jak 鈥渘ajlepsze ziarna kawy鈥. Oczywi艣cie, jako艣膰 wszystkich ziaren mo偶na oceni膰 z technicznego punktu widzenia, ale najwa偶niejszym czynnikiem, kt贸ry ostatecznie przewa偶a s膮 indywidualne preferencje ka偶dego kawosza.聽

Co zatem mog膮 zrobi膰 mi艂o艣nicy kawy podczas poszukiwania najlepszych kaw? Ot贸偶, 偶eby znale藕膰 idealne ziarna dla siebie, zalecamy nauk臋 s艂贸w kluczowych w tej dziedzinie, tak aby mo偶na by艂o dok艂adnie zrozumie膰 nazewnictwo na opakowaniu. Poni偶ej om贸wimy osiem kluczowych s艂贸w:聽

Dwa wa偶ne pytania

Gdyby legendarny detektyw Sherlock Holmes wyruszy艂 na poszukiwanie najlepszych ziaren kawy na 艣wiecie, niew膮tpliwie rozpocz膮艂by swoje dzia艂ania na plantacjach kawy: przeanalizowa艂 gleb臋 otaczaj膮c膮 drzewa kawowe, obliczy艂 wysoko艣膰 nad poziomem morza, obserwowa艂 prac臋 plantator贸w鈥 W ko艅cu, zanim pi臋knie zapakowane i idealnie wypalone ziarna kawy trafi膮 na p贸艂ki sklepowe, musz膮 zosta膰鈥 wyhodowane. Patrz膮c na br膮zowe, wypalone ziarna cz臋sto zapominamy, 偶e to tak naprawd臋 czerwonawy, czasem 偶贸艂ty mi膮偶sz z pestk膮 w 艣rodku. A ten mi膮偶sz ma ogromny wp艂yw na ostateczny smak i aromat danej kawy.聽

Szukasz najlepszych ziaren kawy, poniewa偶 jeste艣 przekonany, 偶e pozwol膮 ci one cieszy膰 si臋 delikatn膮 kaw膮? Takie my艣lenie mo偶e by膰 b艂臋dne: nawet je艣li kto艣 okre艣li艂by pewne ziarna jako najlepsze, niekoniecznie odpowiada艂yby twojemu osobistemu gustowi. Najpierw musisz zada膰 sobie kilka pyta艅. Po pierwsze, w jaki spos贸b przygotowujesz swoj膮 kaw臋? Czy masz ekspres do kawy, u偶ywasz specjalnego filtra, czy te偶 po prostu zalewasz wod膮 zmielon膮 kaw臋? Po drugie, jakich smak贸w i aromat贸w szukasz?聽

Pierwsze kluczowe s艂owo to mieszanka kawy i 鈥渟ingle-origin鈥

Mieszanka kawy i 鈥渟ingle-origin鈥

Je艣li chcesz poczu膰 si臋 jak prawdziwy degustator, wybierz ja艣niej palone ziarna single-origin (o kt贸rej szerzej napiszemy w dalszej cz臋艣ci artyku艂u) charakteryzuj膮ce si臋 owocowymi, kwiatowymi smakami. Wyj膮tkowo艣膰 tej kawy polega na tym, 偶e nap贸j z niej przygotowany nie potrzebuje 偶adnych dodatkowych sk艂adnik贸w – jej smak jest wystarczaj膮co bogaty sam w sobie. Innymi s艂owy, nie powinno dodawa膰 si臋 do niej ani mleka, ani cukru. Jednak nawet to nie jest pewne! Na przyk艂ad je艣li u偶yjesz kawy jednogatunkowej, w kt贸rej b臋d膮 wyczuwalne wyra藕ne nuty truskawek, dodanie odrobiny mleka i cukru do espresso mo偶e sprawi膰, 偶e nap贸j b臋dzie przypomina膰 ci lato i truskawkowe koktajle mleczne.

Je艣li natomiast lubisz bogaty smak 鈥減rawdziwej鈥 kawy, wybierz mieszank臋 kawy o ciemniejszym paleniu: cz臋sto maj膮 one aromaty czekoladowe, orzechowe i s膮 niezwykle aromatyczne.

Uwaga. Dzi臋ki po艂膮czeniu ziaren z r贸偶nych kraj贸w lub region贸w mo偶na osi膮gn膮膰 naprawd臋 wyj膮tkowy smak, kt贸ry spe艂ni wszystkie oczekiwania. W takich mieszankach stosuje si臋 ziarna, kt贸re wzajemnie si臋 uzupe艂niaj膮 lub sprawiaj膮, 偶e s膮 bardziej intensywne. M贸wi膮c pro艣ciej, to czego nie dokona艂a natura, mo偶e zosta膰 osi膮gni臋ta przez ludzi, kt贸rzy 艂膮cz膮 i r贸wnowa偶膮 smaki i aromaty r贸偶nych ziaren.聽聽

Poszukiwanie najlepszej jako艣ci ziaren na mapie

Ci, kt贸rzy chc膮 wyruszy膰 w podr贸偶 po 艣wiecie kawy, powinni pami臋ta膰, 偶e 鈥渒raj pochodzenia鈥 to jedno z najwa偶niejszych kluczowych s艂贸w na tej drodze. W ko艅cu ten magiczny termin mo偶emy podr贸偶owa膰 po ca艂ym 艣wiecie i do艣wiadcza膰 rozmaitych smak贸w w zaciszu domowym! O identyfikowalno艣ci ziaren zacz臋to m贸wi膰 ju偶 kilkadziesi膮t lat temu, kiedy to rozpocz臋艂a si臋 tzw. trzecia fala, zwi膮zana z terminem kawa specialty.聽

Nale偶y wspomnie膰, 偶e kraj pochodzenia mo偶e nie by膰 podany na opakowaniu niekt贸rych odmian kawy – zw艂aszcza je艣li to mieszanka – ale coraz wi臋ksz膮 wag臋 przywi膮zuje si臋 do identyfikacji tego czynnika. W rzeczywisto艣ci kiedy m贸wimy o kawie specialty, jest to uwa偶ane za konieczno艣膰! Przy okazji, je艣li kawa jest oznaczona jako specialty, jej opakowanie identyfikuje nie tylko kraj pochodzenia, ale tak偶e region i rolnika, kt贸ry j膮 wyprodukowa艂. Brzmi skomplikowanie? Koneserzy kawy poszli jeszcze dalej. Na niekt贸rych opakowaniach mo偶na znale藕膰 s艂owo 鈥渕icrolot鈥, co oznacza, 偶e te starannie wyselekcjonowane ziarna najwy偶szej jako艣ci pochodz膮 z bardzo ma艂ej farmy kawy lub pewnego kawa艂ka na terenie farmy.

Drugim s艂owem kluczowym s膮 regiony kawowe

Regiony kawowe

Wszystkie kraje produkuj膮ce kaw臋 mo偶na podzieli膰 na cztery regiony: Ameryka Po艂udniowa, Ameryka 艢rodkowa, Afryka i Azja. Gdyby艣my mieli opowiedzie膰聽 w kilku s艂owach o kawie z tych region贸w, oto opisy, kt贸re wybrali艣my:聽

  • Kawa z Ameryki Po艂udniowej 鈥 ma l偶ejszy aromat i 艂agodniejszy smak, a wyczuwalne nuty to czekolada i orzech. Jest te偶 mniej kwa艣na ni偶 kawa afryka艅ska.
  • Kawa z Ameryki 艢rodkowej 鈥 jej aromat jest 偶ywszy, i mniej s艂odki w por贸wnaniu z kaw膮 z Ameryki Po艂udniowej, a nuty smakowe balansuj膮 mi臋dzy owocami i orzechami.
  • Kawa z Afryki 鈥 w tej kawie dominuj膮 aromaty owoc贸w i kwiat贸w. Jest te偶 bardziej kwa艣na, a jej smak cz臋sto por贸wnywany jest do wina.聽
  • Kawa z Azji 鈥 s艂ynie ze swojej goryczy i ziemistego smaku. Do najwi臋kszych eksporter贸w nale偶膮 Wietnam, Indie i Indonezja. W艂a艣nie w tej ostatniej produkowana jest prawdopodobnie najdro偶sza kawa na 艣wiecie Kopi Luwak. Spr贸bowali艣my jej sami i zrelacjonowali艣my nasze wra偶enia – znajdziecie je w dziale degustacje!

Uwaga. Niemniej jednak, zaw臋偶aj膮c niesamowit膮 r贸偶norodno艣膰 smak贸w kawy do kilku region贸w, nie mo偶emy oczekiwa膰, 偶e osi膮gniemy jak膮kolwiek dok艂adno艣膰. Dlatego te偶, je艣li kto艣 b臋dzie pr贸bowa艂 przekona膰 Ci臋, 偶e dana kawa jest z pewno艣ci膮 wysokiej jako艣ci tylko dlatego, 偶e pochodzi z Etiopii, Brazylii czy z innego regionu, w kt贸rym uprawia si臋 kaw臋, pami臋taj, 偶e niekoniecznie jest to prawd膮. Podczas odkrywania smak贸w, opr贸cz kraju pochodzenia, nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 inne czynniki, region, a nawet farm臋 (pami臋tacie kaw臋 鈥渕icrolot鈥), w kt贸rej uprawiane s膮 ziarna. We藕my na przyk艂ad dwa azjatyckie pa艅stwa. Kawa uprawiana w Indonezji charakteryzuje si臋 pe艂nym body, g艂臋bokimi, ziemistymi smakami i nisk膮 kwasowo艣ci膮. Natomiast w Papui Nowej Gwinei drzewa kawowe rosn膮 na glebie wulkanicznej, co zapewnia kawie s艂odszy i kwasowo艣膰 zbli偶on膮 do owoc贸w cytrusowych. Tylko degustuj膮c r贸偶ne napoje i dowiaduj膮c si臋, z jakich ziaren zosta艂y one przyrz膮dzone, mo偶na wybra膰 najlepsze z nich.聽

Uprawa najlepszych ziaren kawy wymaga czasu

Od samego pocz膮tku, czyli jeszcze w trakcie wzrostu przysz艂ej kawy, na jej smak wp艂ywaj膮 r贸偶ne czynniki naturalne. Obejmuj膮 one przede wszystkim gleb臋, na kt贸rej uprawia si臋 kaw臋, oraz warunki, kt贸re je otaczaj膮. Smak ziaren kawy uprawianych na tej samej glebie mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od np. rocznej ilo艣ci opad贸w. Naszym zdaniem jednak najwa偶niejszym czynnikiem w procesie uprawy kawy jest spos贸b, w jaki plantatorzy je piel臋gnuj膮, zbieraj膮 i przetwarzaj膮 owoce. Je艣li na tym etapie nie zostanie zapewniona wysoka jako艣膰, mo偶na zapomnie膰 o najlepszych ziarnach kawy, nawet je艣li by艂y one otoczone doskona艂ymi warunkami. Najprostszy przyk艂ad jest nast臋puj膮cy: dojrza艂e owoce kawy s膮 zazwyczaj zbierane r臋cznie, wi臋c zbieracze musz膮 zdecydowa膰 sami, czy b臋d膮 zbiera膰 tylko najlepsze, w pe艂ni dojrza艂e owoce.

Trzecim s艂owem kluczowym jest wysoko艣膰

Wysoko艣膰

Na opakowaniach niekt贸rych kaw kupuj膮cy mog膮 znale藕膰 informacje o naturalnym wsp贸艂czynniku wysoko艣ci, na jakiej zosta艂y wyhodowane drzewa kawowca. 600 metr贸w, 1200 metr贸w, 1500 metr贸w, 2000 metr贸w i wi臋cej. To co艣 wi臋cej ni偶 statystyka. Im wy偶ej rosn膮 drzewa kawowe, tym trudniejsze warunki musz膮 znosi膰 owoce kawy. Na wi臋kszych wysoko艣ciach owoce kawy dojrzewaj膮 wolniej i s膮 nara偶one na wy偶sze ci艣nienie. Po por贸wnaniu ziaren kawy uprawianych na wy偶szych i ni偶szych wysoko艣ciach naukowcy odkryli, 偶e te pierwsze charakteryzuj膮 si臋 lepszym body, czyli smakiem (g臋stym b膮d藕 lekkim), aromatem r贸wnie偶.

Uwaga. Najwi臋kszym zwolennikiem du偶ych wysoko艣ci jest zdecydowanie arabica. Og贸lnie przyjmuje si臋, 偶e drzewa tego rodzaju rosn膮 na wysoko艣ci co najmniej 600 metr贸w, ale je艣li chodzi o smak, to im wy偶ej jest uprawiana tym wy偶sza jest jej jako艣膰. Dlatego zawsze nale偶y zwraca膰 uwag臋 na te informacje na opakowaniu wybranej kawy.

Je艣li szukasz najlepszych ziaren kawy, zacznij od arabiki

Arabika, robusta, liberika

Na opakowaniach kawy najcz臋艣ciej mo偶na spotka膰 s艂owo 鈥渁rabika鈥. Ziarna tego typu s膮 najbardziej rozpowszechnion膮 odmian膮 kawy, kt贸ra stanowi a偶 trzy czwarte ca艂ej ilo艣ci sprzedawanej na 艣wiecie. Na drugim miejscu jest robusta, natomiast najmniejszy udzia艂 na 艣wiatowym rynku ma liberika, kt贸ra w wi臋kszo艣ci przypadk贸w zostaje wykorzystana do produkcji kawy rozpuszczalnej. Co warto wiedzie膰? W przyrodzie wyst臋puje wiele innych gatunk贸w kawowc贸w, ale tylko te trzy s膮 uprawiane i wykorzystywane do cel贸w komercyjnych. Tak na marginesie, arabika, robusta i liberika pochodz膮 z Afryki. Dopiero p贸藕niej rozprzestrzeni艂y si臋 na inne kraje i zakorzeni艂y w miejscach o odpowiednich warunkach naturalnych.

Arabika jest najbardziej wymagaj膮c膮 kaw膮 ze wszystkich, ale to, co j膮 wyr贸偶nia, to szeroki wachlarz smak贸w kszta艂towanych przez otaczaj膮ce warunki naturalne, a tak偶e aromat i s艂odycz. W zwi膮zku z tym komunikaty 鈥淎rabika 100%鈥 cz臋sto funkcjonuj膮 jako znak jako艣ci. Niestety, te s艂owa same w sobie nie maj膮 wi臋kszego znaczenia. Przede wszystkim kupuj膮cy nie wie, sk膮d pochodzi arabika: czy z Ameryki Po艂udniowej, czy z Afryki, a mo偶e z Azji? Czujno艣膰 nale偶y zachowa膰 tak偶e z innych powod贸w聽 – wspomnieli艣my ju偶, 偶e opr贸cz r贸偶norodno艣ci ziaren kawy, wa偶na jest te偶 jest ich obr贸bka, palenie i inne czynniki, kt贸re mog膮 drastycznie zmieni膰 i oczywi艣cie zepsu膰 smak. Nawiasem m贸wi膮c, s艂owo 鈥100 % robusta鈥 spotykane jest niezwykle rzadko, poniewa偶 ziarna te s膮 zazwyczaj u偶ywane w mieszankach i 艂膮czone z arabik膮. W艂osi s膮 wielkimi fanami robusty. Je艣li te ziarna znajd膮 si臋 na li艣cie sk艂adnik贸w, kawosz mo偶e za艂o偶y膰, 偶e taka kawa b臋dzie ci臋偶sza w smaku, g臋stsza i gorzka w smaku. B臋dzie te偶 mia艂a wi臋ksz膮 zawarto艣膰 kofeiny.

Czwarte s艂owo kluczowe to gatunki i podgatunki ziaren kawy

Je艣li my艣licie, 偶e to takie proste, to musimy was zawie艣膰 – a mo偶e pocieszy膰. Arabika dzieli si臋 dalej na kilkadziesi膮t podgatunk贸w, kt贸re powsta艂y w wyniku naturalnych mutacji drzew kawowych lub celowego krzy偶owania r贸偶nych ro艣lin przez cz艂owieka. C贸偶 wi臋c聽 zrobi膰, gdy zamiast arabiki napotkasz inne, mniej znane ci ziarna? Spr贸bujmy dowiedzie膰 si臋 czego艣 wi臋cej o niekt贸rych z nich:

  • Arabika Typica: Kawa ta jest przodkiem wszystkich innych gatunk贸w kawy. Jest uprawiana i doskonalona od wiek贸w, a jej smak jest wyj膮tkowo czysty i s艂odki.聽
  • Bourbon: Kawa ta zawiera nuty owoc贸w i s艂odkiego karmelu. Og贸lnie m贸wi si臋, 偶e odmiana ta mo偶e oczarowa膰 zar贸wno prawdziwych koneser贸w kawy, jak i zupe艂nych nowicjuszy, kt贸rzy dopiero zaczynaj膮 odkrywa膰 艣wiat kawy. Spr贸bujcie i przekonajcie si臋 sami!聽
  • Catimor: Charakteryzuje si臋 aromatami orzech贸w i zi贸艂, podczas gdy w przygotowanym napoju wyczuwalne s膮 nuty wi艣ni i innych jag贸d. Posiada ci臋偶sze body oraz subteln膮 kwasowo艣膰.聽
  • Catuai: Kawa ta jest bardziej s艂odka ni偶 kwa艣na – wyczuwalne s膮 nuty karmelu i miodu. Jednak smak tych ziaren zale偶y od kraju pochodzenia i warunk贸w naturalnych, w jakich rosn膮 drzewa kawowca.
  • Caturra: Charakteryzuje si臋 偶ywym, cytrusowym smakiem z lekkim body.聽
  • Geisha: Kawa ta jest niezwykle subtelna i pe艂na r贸偶nych smak贸w. Jej body jest ci臋偶kie, niczym czarna herbata oraz mo偶na w niej wyczu膰 nuty kory i bergamotki! Przy okazji, 偶adne ziarna na 艣wiecie nie zdoby艂y tyle nagr贸d ni偶 te!
  • Heirloom: To og贸lna nazwa stosowana do okre艣lania ziaren kawy uprawianej w Etiopii. M贸wi si臋, 偶e w Etiopii wyst臋puje od sze艣ciu do dziesi臋ciu tysi臋cy gatunk贸w kawy – wszystkie one unikaj膮 procesowi naturalnego krzy偶owania w dzikiej przyrodzie, w wyniku czego powstaj膮 nowe gatunki. Do tego procesu odnosi si臋 termin 鈥渉eirloom鈥. Ziarna kawy uprawiane w r贸偶nych etiopskich wioskach lub farmach mog膮 by膰 nazywane 鈥渄ziedziczonymi鈥, mimo 偶e ka偶da z nich produkuje ziarna, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 unikalnymi cechami. Spr贸bujcie tej tajemniczej etiopskiej kawy – umie艣cili艣my j膮 na naszej li艣cie degustacyjnej!
  • Icatu: W tej kawie zachwyca 偶ywy smak 艣liwek, czekolady i innych jag贸d.
  • Jamaican Blue Mountain: Ziarna te charakteryzuj膮 si臋 艂agodn膮 kwasowo艣ci膮 oraz lekkim i zr贸wnowa偶onym smakiem! Powszechnie uwa偶a si臋 je za jedne z najlepszej jako艣ci ziaren na 艣wiecie!
  • Maracatu: Unikalno艣膰 tych ziaren polega na ich intensywnej owocowo艣ci. Pod wzgl臋dem smaku plasuj膮 si臋 one gdzie艣 pomi臋dzy podgatunkami Caturra i Maragogype.
  • Maragogype: Kawa ta charakteryzuje si臋 owocowym, d艂ugotrwa艂ym smakiem i kwasowo艣ci膮 owoc贸w cytrusowych. Wielko艣膰 tych ziaren sprawia, 偶e wyr贸偶niaj膮 si臋 one z t艂umu – nazywane s膮 one s艂oniowymi ziarnami.聽
  • Mundo Novo: S艂odki smak, ci臋偶kie body i subtelna kwasowo艣膰 tych ziaren jest naprawd臋 urzekaj膮ce.
  • Pacamara: Te ziarna kawy uprawiane s膮 w Salwadorze i charakteryzuj膮 si臋 wywa偶onymi smakami kwiat贸w i owoc贸w cytrusowych, a tak偶e 艂agodn膮 s艂odycz膮.聽
  • Pacas: Te ziarna kusz膮 kawoszy s艂odkimi i subtelnie kwasowymi smakami, a tak偶e nutami przypraw.
  • SL-34/SL-38: Ziarna te pochodz膮 z Kenii i nazywane s膮 r贸wnie偶 bomby jagodowe. Charakteryzuje je d艂ugotrwa艂y smak wina owocowego.
  • Timor or Tim Tim: Jak wi臋kszo艣膰 indonezyjskich odmian kawy ziarnistej, charakteryzuje si臋 ziemistym posmakiem zi贸艂.
  • Villa Sarchi: Kawa ta charakteryzuje si臋 delikatn膮 kwasowo艣ci膮, intensywnymi nutami owocowymi i wspania艂膮 s艂odycz膮.

Uwaga. Niekt贸re gatunki ziaren kawy rozprzestrzeniaj膮 si臋 na ca艂ym 艣wiecie, podczas gdy inne mog膮 rosn膮膰 tylko w jednym regionie. Wszystko to jest wynikiem mutacji. Je艣li zapami臋tasz nazw臋 ziaren stosowanych w kawie, kt贸r膮 lubisz pi膰, b臋dziesz krok bli偶ej w znalezieniu idealnej kawy dla siebie.

Ziarenko ujrza艂o 艣wiat艂o dzienne 鈥 jak go nie zepsu膰 ?聽

Drzewo kawowe potrzebuje oko艂o dziewi臋ciu miesi臋cy zanim jego owoce dojrzej膮, ale jak ju偶 wspomnieli艣my, nie ka偶de owoce dojrzewaj膮 w tym samym czasie. W zwi膮zku z tym proces zbior贸w jest zawsze bardzo dynamiczny.

Pi膮tym s艂owem kluczowym jest metoda przetwarzania

Metoda przetwarzania

Podczas przetwarzania dojrza艂ych ju偶 owoc贸w stosuje si臋 zazwyczaj dwie g艂贸wne metody, ale wraz z rozwojem kultury kawy rolnicy poszukuj膮 nowych technik, kt贸re pomog艂yby im zaoferowa膰 swoim nabywcom jak najlepsze ziarna. Najstarsz膮 istniej膮c膮 technik膮 pozyskiwania ziaren kawy z mi膮偶szu jest pozostawienie ich na s艂o艅cu do wyschni臋cia. Ta metoda nazywana jest naturaln膮 lub such膮. Dojrza艂e, starannie posortowane owoce wysypuje si臋 na betonowy chodnik lub specjalne 艂贸偶ka, kt贸re nazywa si臋 potocznie afryka艅skimi lub kawowymi 艂贸偶kami. Owoce musz膮 by膰 wielokrotnie przewracane, aby wysch艂y r贸wnomiernie i nie pokry艂y si臋 ple艣ni膮. Po wysuszeniu s膮 czyszczone i oddzielane od pestek. Na jakie niebezpiecze艅stwa s膮 nara偶one ziarna na tym etapie? Je艣li owoce kawy s膮 przesuszone, staj膮 si臋 kruche i wiele z nich p臋ka przy usuwaniu pestek. S膮 one wtedy nazywane wadliwymi. Z drugiej strony, je艣li w owocach pozostanie zbyt du偶o wody, mog膮 one p贸藕niej po prostu sple艣nie膰. Najlepsze ziarna kawy charakteryzuj膮 si臋 wilgotno艣ci膮 na poziomie 12,5 %. Nie mniej, nie wi臋cej. Kawa przetwarzana metod膮 such膮 zazwyczaj nabieraj膮 odrobiny owocowej s艂odyczy.

Naturaln膮 lub such膮 metod

Drug膮 metod膮 przetwarzania kawy jest obr贸bka na mokro, a ziarna traktowane w ten spos贸b okre艣la si臋 mianem kawy p艂ukanej (mytej). Owoce wsypuje si臋 najpierw do zbiornika z wod膮 – dojrza艂e opadn膮 na dno, bo s膮 ci臋偶sze, natomiast inne p艂ywa膰 b臋d膮 na powierzchni. Nast臋pnie za pomoc膮 specjalnej maszyny usuwa si臋 mi膮偶sz z owoc贸w. Na koniec zanurza si臋 je w innym pojemniku z wod膮 i zostawia do fermentacji. Proces ten musi by膰 dok艂adnie monitorowany, aby smak ziaren nie uleg艂 diametralnym zmianom. Po zako艅czeniu tego procesu ziarna s膮 myte po raz kolejny, a nast臋pnie suszone. Warto powiedzie膰, 偶e ziarna, kt贸re poddane s膮 metodzie mokrej, s膮 w smaku bardziej kwasowe, ni偶 te, kt贸re s膮 przetwarzane na sucho.

Obr贸bka na mokro

Jedn膮 z najnowszych metod przetwarzania jest tzw. proces miodowy. Nie ma on jednak nic wsp贸lnego z miodem produkowanym przez pszczo艂y. W por贸wnaniu do metody mokrej owoce kr贸cej przebywaj膮 w wodzie, dzi臋ki czemu szybciej dochodzi do fermentacji. Jednocze艣nie mniejsza ilo艣膰 cukr贸w zawartych w ziarnie zamienia si臋 w kwas. W rezultacie tak przetworzone ziarna s膮 idealne dla tych, kt贸rzy lubi膮 intensywn膮 s艂odycz. Inna, jeszcze rzadziej spotykan膮 metod膮 obr贸bki jest eksperymentalny proces beztlenowy, kt贸ry pozbawia kaw臋 tlenu podczas fermentacji, pozwalaj膮c jej 鈥渄usi膰 si臋 we w艂asnych sokach鈥. Efektem takiej obr贸bki jest intensywny owocowy smak, cho膰 ta kawa mo偶e nabra膰 r贸偶nych smak贸w, w zale偶no艣ci od dodanych sk艂adnik贸w. Wybieraj膮c t臋 kaw臋 musimy zwraca膰 uwag臋 na podane na opakowaniu informacje, i da膰 si臋 ponie艣膰 naszym kubkom smakowym!

Proces miodowy

Kraje produkuj膮ce kaw臋 chc膮 si臋 wyr贸偶nia膰 z t艂umu, dlatego stale poszukuj膮 nowych sposob贸w przetwarzania ziaren. Jedn膮 z tych metod jest Giling Basah, i jest ona praktykowana w Indonezji. Po fermentacji i umyciu ziaren nie suszy si臋 ich do ko艅ca – zamiast tego jeszcze mokre (o wilgotno艣ci 25-30%) trafiaj膮 do specjalnej maszyny do ob艂uskiwania. Dopiero wtedy proces suszenia mo偶e by膰 kontynuowany. Je艣li chcesz pozna膰 smak ziaren przetwarzanych w ten spos贸b, spr贸buj tych uprawianych na Sumatrze (Indonezja). Zanim jednak to zrobisz, przeczytaj nasze wra偶enia w dziale degustacje!

Giling Basah

Istniej膮 metody obr贸bki ziaren kawy, kt贸re s膮 jeszcze bardziej egzotyczne, ni偶 te om贸wione powy偶ej. Indonezyjskie lasy zamieszkuj膮 azjatyckie 艂askuny palmowe, kt贸rych ulubionym przysmakiem s膮 s艂odkie owoce rosn膮ce na drzewach kawowych. Te zwierz臋ta s膮 ekspertami w zbieraniu tylko najbardziej dojrza艂ych jag贸d. Mi膮偶sz jest trawiony, podczas gdy pestka jest wydalana przez przew贸d pokarmowy. Chocia偶 nie jest ona trawiona, enzymy znajduj膮ce si臋 w 偶o艂膮dku 艂askun贸w maj膮 na ni膮 bezpo艣rednio wp艂yw. Nawiasem m贸wi膮c, na ostateczny smak tej kawy wp艂ywaj膮 r贸wnie偶 inne pokarmy, kt贸re zwierz臋 zjad艂o. Co najciekawsze, w ten spos贸b rodzi si臋 najdro偶sza kawa na 艣wiecie – Kopi Luwak. My ju偶 jej spr贸bowali艣my i relacjonujemy nasze wra偶enia!

Kopi Luwak

Uwaga. Metody obr贸bki ziaren to rozwi膮zania stosowane przez cz艂owieka w oparciu o mo偶liwo艣ci surowc贸w stworzonych przez natur臋. Wraz z post臋pem technologicznym, do listy tradycyjnych metod przetwarzania ziaren kawy, do艂膮czaj膮 nowe, ukierunkowane na oczyszczanie i uszlachetnianie niepowtarzalnego smaku. W naszym wypadku wa偶ne jest, aby zna膰 r贸偶nice mi臋dzy g艂贸wnymi metodami obr贸bki, ale r贸wnie偶 mie膰 otwarty umys艂, dzi臋ki kt贸remu b臋dziemy mogli pr贸bowa膰 r贸偶nego rodzaju kaw uzyskanych przy pomocy nowych technik.

Nadszed艂 czas, aby ziarno ujawni艂o sw贸j smak

Przygotowanie zielonych ziaren kawy to tylko niewielka cz臋艣膰 ca艂ej podr贸偶y. R贸wnie wa偶ne jest przekszta艂cenie twardych pestek w aromatyczne ziarenka, z tym w艂a艣nie si臋 zajmuj膮 palarnie. Na tym etapie zaczyna si臋 prawdziwa magia!

Sz贸stym s艂owem kluczowym jest palenie kawy

Palenie kawy

Przed tym procesem ziarna kawy nie maj膮 absolutnie 偶adnych cech, kt贸re charakteryzuj膮 znany smak. Jednak w trakcie palenia wszystko si臋 zmienia. Aromat 艣wie偶o wypalonych ziaren jest imponuj膮cy, wa偶ne jest zatem, aby zwraca膰 uwag臋 na dat臋 palenia na opakowaniu. Oczywi艣cie data nie zawsze jest podawana, ale jest bardzo wa偶na. Walory aromatyczne ziaren wypalonych tydzie艅 temu, miesi膮c temu czy trzy miesi膮ce temu b臋dzie zdecydowanie si臋 od siebie r贸偶ni艂, poniewa偶 wraz z up艂ywem staje si臋 coraz s艂abszy.

Kolejnym wa偶nym czynnikiem zwi膮zanym z paleniem kawy jest stopie艅 wypalenia. Najcz臋艣ciej do ekspres贸w automatycznych u偶ywa si臋 kawy palonej d艂u偶ej i o wy偶szym stopniu palenia, natomiast do ekspres贸w przelewowych poleca si臋 ziarna o kr贸tszym czasie palenia i ja艣niejszym zabarwieniu. Podczas procesu palenia wa偶ne jest, aby zachowa膰 r贸wnowag臋 i unikn膮膰 ca艂kowitego spalenia. Je艣li to si臋 stanie, poczujemy w swojej fili偶ance zw臋glony nieprzyjemny posmak. Z drugiej strony, rozmaite wady ziarna mo偶na ukry膰 poprzez solidniejsze spalenie kawy, ale w takim przypadku dyskusje na temat idealnej kawy mo偶na wyrzuci膰 przez okno. Zaufaj nam, kiedy m贸wimy o wypalaniu kawy, nawet jedna minuta staje si臋 znacz膮c膮 jednostk膮 miary.

Je艣li na opakowaniu kawy zaznaczono, 偶e stopie艅 palenia jest jasny, mo偶na si臋 spodziewa膰, 偶e przygotowana kawa b臋dzie charakteryzowa膰 si臋 aromatycznym, orze藕wiaj膮cym i owocowym aromatem i mleczno – czekoladowym kolorem. 艢rednio palone ziarna kawy powinny mie膰 najwi臋cej s艂odkich nut smakowych z odrobin膮 owoc贸w i gorzko艣ci. Z kolei ciemno palone b臋d膮 zachwyca膰 ciemn膮 czekolad膮, przyprawami, dymem i drewnem.

Ko艂o smak贸w kawy

Ko艂o smak贸w kawy

Przy wyborze najlepszej kawy ziarnistej najwa偶niejszym aspektem jest oczywi艣cie smak. Wszyscy jednak wiemy, 偶e smak jest subiektywny. Tylko degustacja kawy pozwoli w pe艂ni oceni膰 cechy jej smaku, ale palarnie i sprzedawcy kawy mog膮 pom贸c, wskazuj膮c kierunek. Kilkadziesi膮t lat temu powsta艂o specjalne ko艂o smak贸w kawy. Dzi臋ki niemu mo偶emy porozumiewa膰 si臋 j臋zykiem profesjonalisty – kawosza. Na przyk艂ad, czy pij膮c kaw臋 z etiopskich ziaren, czujesz owocowy posmak? W takim razie znajd藕 to s艂owo w 艣rodku ko艂a, i posuwaj si臋 naprz贸d, pr贸buj膮c okre艣li膰, czy ten owocowy posmak przypomina ci jagody, suszone owoce itp. Je艣li czujesz smak cytrusowy, mo偶esz p贸j艣膰 jeszcze dalej, bo by膰 mo偶e czujesz grejpfruta, pomara艅cz臋 b膮d藕 limonk臋?聽

Si贸dmym s艂owem kluczowym jest ocena notatek degustacyjnych

Jak opisa艂by艣 smak kawy, kt贸r膮 pi艂e艣 dzi艣 rano? By艂a gorzka? Kwa艣na? Czy po prostu smakowa艂a kaw膮? Opisy zawarte na kole kawy znacznie poszerzaj膮 te granice i pozwalaj膮 dowiedzie膰 si臋, czego mo偶na si臋 spodziewa膰, kupuj膮c kaw臋. Musicie si臋 zgodzi膰, 偶e je艣li na opakowaniu widnieje napis 鈥渏agody鈥 lub 鈥渓e艣ne jagody鈥澛 to z pewno艣ci膮 poczujecie w ustach lekk膮 kwasowo艣膰, nawet nie pr贸buj膮c kawy! Podobnie s艂owa takie jak 鈥渃zekolada鈥 czy 鈥渙rzechy鈥 pozwol膮 ci przypomnie膰 sobie, jakie to uczucie, gdy masz na j臋zyku kawa艂ek pysznej ciemnej czekolady.聽

Ocena notatek degustacyjnych

Nale偶y r贸wnie偶 wspomnie膰 o innym aspekcie: mo偶liwe, 偶e podczas picia kawy nie b臋dziesz w stanie poczu膰 dok艂adnie takich smak贸w jakie podane b臋d膮 na opakowaniu. Nie jest to nic dziwnego, a tym bardziej nie nale偶y tego postrzega膰 jako z艂y znak. Smak jest rzecz膮 bardzo osobist膮, zwi膮zan膮 z naszymi do艣wiadczeniami, wspomnieniami i skojarzeniami, kt贸re stanowi膮 nieod艂膮czn膮 cz臋艣膰 tej gry. Podamy ci prosty przyk艂ad, 鈥渟mak tost贸w z mas艂em鈥. Co te s艂owa oznacza艂yby dla osoby, kt贸ra nigdy ich nie jad艂a? Wi臋c podsumowuj膮c, takie opisy smak贸w powinny by膰 postrzegane jedynie orientacyjnie, wskazuj膮c tylko kierunek, ale nie pokazuj膮c ci ca艂ej drogi. Pij膮c r贸偶nego rodzaju kawy, b臋dziesz m贸g艂 uczciwie skonfrontowa膰 informacje na opakowaniu ze swoim odczuciem. Z czasem twoje kubki smakowe naucz膮 si臋 rozpoznawa膰 szerok膮 gam臋 smak贸w i aromat贸w!聽

Egzamin na najlepsze ziarna kawy

Jako艣膰 ziaren kawy mo偶na oceni膰 za pomoc膮 punktacji. To wyzwanie, kt贸remu musi sprosta膰, aby by膰 nazwan膮 kaw膮 specialty, czyli tak膮 kt贸rej pochodzenie mo偶na przypisa膰 jednej farmie, kt贸rej smak jest wielce przewidywalny i ziarna maj膮 bardzo ma艂膮 ilo艣膰 wad.

脫smym s艂owem kluczowym jest ocena jako艣ci kawy

Ocena jako艣ci kawy

U偶ywaj膮c 100 punktowej skali systemu, certyfikowani eksperci ze Specialty Coffee Association (SCA) oceniaj膮 wygl膮d niepalonych ziaren kawy, zanim przejd膮 do cech smaku i aromatu. Tylko kawa, kt贸ra uzyska艂a wi臋cej ni偶 80 punkt贸w mo偶e by膰 okre艣lona mianem 鈥渟pecialty鈥.聽

Czy ta ocena jest istotna dla zwyk艂ego mi艂o艣nika kawy? Czy mo偶e poczu膰 r贸偶nic臋 mi臋dzy kaw膮, kt贸ra otrzyma艂a 84 punkty a mi臋dzy tak膮 ocenion膮 na 86 punkt贸w? Mimo 偶e wi臋kszo艣膰 z nas nie jest w stanie rozpozna膰 r贸偶nicy kilku punkt贸w ujawniaj膮cych si臋 w smaku kawy. Skala ta pomaga nam kszta艂towa膰 nasze podniebienie, a co za tym idzie, znale藕膰 idealnie dopasowane ziarno do naszego gustu. Maj膮c w r臋kach kaw臋, kt贸ra zosta艂a oceniona przez ekspert贸w, mo偶emy by膰 pewni, 偶e mamy do czynienia z czym艣 naprawd臋 wyj膮tkowym. Pozostaje tylko odkry膰 kaw臋, kt贸ra najlepiej b臋dzie odpowiada艂a naszym upodobaniom. Nie ma znaczenia, ile punkt贸w zdoby艂y ziarna, o ile naprawd臋 je lubisz.

Znalaz艂e艣 najlepsze ziarna kawy 鈥 co dalej?聽

Od najprostszej metody parzenia kawy, kt贸ra polega na zalaniu zmielonej kawy gor膮c膮 wod膮, po parzenie kawy za pomoc膮 filtra, kt贸re wymaga wagi i specjalnego czajnika – sposob贸w na przygotowanie jej jest wiele i 偶adnego z nich nie mo偶na nazwa膰 z艂ym. Jednak prawda jest taka, 偶e kiedy kupisz wysokiej jako艣ci ziarna, b臋dziesz chcia艂 w pe艂ni do艣wiadczy膰 ich smaku. W艂a艣nie tu zaczynaj膮 si臋 prawdziwe 鈥済ry kawowe鈥 – ka偶dy gram kawy, jako艣膰 wody, czas parzenia i wiele innych czynnik贸w nagle nabieraj膮 znaczenia. Kilka kluczowych zasad: przede wszystkim nie zalewaj kawy wrz膮tkiem. Temperatura wody powinna si臋 mie艣ci膰 w przedziale 85-95掳C. Po drugie, tak zwane 鈥渮艂ote鈥 proporcje kawy i wody to 6 gram贸w kawy na 100 ml wody lub 3-4 艂y偶eczki kawy na kubek o pojemno艣ci 200 ml. Proporcje te zosta艂y zatwierdzone przez samo Specialty Coffee Association!

Metody parzenia kawy

Metody parzenia kawy

Automatyczny ekspres do kawy: To urz膮dzenie pozwoli ci przyrz膮dzi膰 espresso i rozmaite napoje na bazie mleka! Rekomendowany stopie艅 zmielenia ziarna to drobny.聽

Przelewowy zaparzacz do kawy: Mocna kawa o intensywnym smaku. Rekomendowany stopie艅 zmielenia to gruby.

Kawiarka: Idealna do przyrz膮dzenia mocnej, bardzo gor膮cej kawy. Rekomendowany stopie艅 zmielenia ziaren to do艣膰 drobny.

French Press: Pozwala na wydobycie intensywno艣ci naparu o do艣膰 klasycznym aromacie. Zalecamy u偶ycie grubo zmielonego ziarna.聽

鈥淎eroPress鈥: Dzi臋ki temu zaparzaczowi mo偶emy uzyska膰 przyjemne ale mocne nuty owocowe. Rekomendujemy zmielenie ziaren kawy w spos贸b 艣redni.

Zaparzacz do kawy 鈥淐hemex鈥: Przejrzysto艣膰 kawy uzyskanej z tego zaparzacza mo偶na por贸wna膰 do herbaty. Nie ma w nim goryczy, a body jest przyjemnie lekkie. Rekomendowany stopie艅 zmielenia ziarna to 艣redni.

Uwaga. Najlepiej jest kupowa膰 kawy ziarniste i zmieli膰 ka偶dorazowo przed przygotowaniem swojego napoju. Je艣li przechowujemy kaw臋 mielon膮 przez d艂u偶szy czas, utlenianie powoduje, 偶e powoli traci one sw贸j smak i aromat. Natomiast je偶eli to samo ziarno zmielisz zaraz przed zaparzeniem odkryjesz ca艂kowicie inne, zdecydowanie lepsze smaki!聽

Znajd藕 najlepsze ziarna kawy na 艣wiecie 鈥 spr贸bujmy ich razem!

O kawie mo偶emy rozmawia膰 ca艂y dzie艅, ale zawsze lepiej jest po prostu zaparzy膰 fili偶ank臋 tego pysznego napoju i spr贸bowa膰 tych smak贸w. W tym celu wybrali艣my 15 r贸偶nych rodzaj贸w kaw. Ich przygotowanie powierzyli艣my ekspresowi automatycznemu oraz zyskuj膮cemu ostatnio coraz wi臋ksz膮 popularno艣膰 zaparzaczowi 鈥淐hemex鈥 .聽

Degustujemy kaw臋 przygotowan膮 w automatycznym ekspresie do kawy聽

Automatyczny ekspres do kawy聽

Zaczniemy od najprostszego i najszybszego sposobu przygotowania kawy – automatycznego ekspresu do kawy! Z pomoc膮 tego urz膮dzenia przeprowadzili艣my 7 test贸w smakowych, w kt贸rych wzi臋li艣my pod uwag臋 5 mieszanek kawy ziarnistej, 2 odmiany kawy ziarnistej jednogatunkowej z Ameryki 艢rodkowej i Po艂udniowej oraz jedn膮 mieszank臋 kawy ziarnistej organicznej z Afryki.

Test smaku nr. 1: Kawa ziarnista Charles Liegeois Magnifico鈥

  • Kraj pochodzenia: Kolumbia聽聽
  • Sk艂ad: Mieszanka
  • Stopie艅 palenia: 艣rednio ciemny / 4
  • Wyczuwalne nuty: Maliny, czekolada, whiskey
  • Ilo艣膰: 1 kg

Ta kawa jest odpowiednia dla tych, kt贸rzy kochaj膮 ciemn膮, gorzk膮 czekolad臋 i intensywne smaki. Posmak w ustach pozostaje na d艂ugo po wypiciu tej kawy. Gorycz gorzkiej czekolady uzupe艂nia lekka kwasowo艣膰 d偶emu malinowego, kt贸ra w tej mieszance jest r贸wnie 偶ywa jak smak czekolady. Mi艂o艣nicy whiskey z pewno艣ci膮 rozpoznaj膮 nuty tego napoju w tej kawie ju偶 po pierwszym 艂yku. A kiedy temperatura kawy spadnie mo偶na wyczu膰 zapach owego trunku.聽

Test smaku nr. 2: Kawa ziarnista 鈥淐aprisette Belgique鈥

  • Kraj pochodzenia: Brazylia, Honduras
  • Sk艂ad: Mieszanka: 80% arabica i 20% robusta
  • Stopie艅 palenia: 艣redni jasny / 2
  • Wyczuwalne nuty: ciemna czekolada, karmel
  • Ilo艣膰: 1 kg

To, co czyni t臋 kaw臋 wyj膮tkow膮, to jej mocny charakter ukszta艂towany przez goryczk臋 ciemnej czekolady. Nap贸j jest g臋sty, ci臋偶ki w smaku, doskonale nadaje si臋 do picia z belgijskim waflem z nadzieniem karmelowym lub z w艂oskim biscotti z orzechami.聽

Test smaku nr. 3: Kawa ziarnista 鈥淐aprisette Professional鈥

  • Kraj pochodzenia: Ameryka Po艂udniowa, Indie
  • Sk艂ad: Arabika, mieszanka
  • Stopie艅 palenia: 艣redni ciemny/ 4
  • Wyczuwalne nuty: jagody, wi艣nie
  • Ilo艣膰: 1 kg

鈥淢ieszanka smak贸w i oczywi艣cie pyszna kwasowo艣膰 sprawiaj膮, 偶e ta kawa jest szczeg贸lnie kusz膮ca. Z 艂atwo艣ci膮 mo偶e zast膮pi膰 tw贸j popo艂udniowy deser!鈥

Je艣li jeste艣 fanem mocnej, gorzkiej kawy to te ziarna raczej nie przypadn膮 ci do gustu. Je艣li jednak poszukujesz w kawie wy艣mienitej kwasowo艣ci, po prostu musisz spr贸bowa膰 tej mieszanki ziaren. Mimo, 偶e ziarna s膮 ciemniej palone, w smaku napoju dominuje jagodowa kwasowo艣膰 i wyczuwalne s膮 s艂odkie nuty dojrza艂ych owoc贸w.

Test smaku nr. 4: Kawa ziarnista 鈥淐aprisette Fragrante鈥

  • Kraj pochodzenia: Brazylia
  • Sk艂ad: Mieszanka
  • Stopie艅 palenia: 艣rednio ciemny / 4
  • Wyczuwalne nuty: orzechy w艂oskie, mleczna czekolada, orzeszki ziemne
  • Ilo艣膰 : 1 kg

Smak tej kawy jest wyj膮tkowo 艂agodny, wi臋c mi艂o艣nicy mocnych kaw z pewno艣ci膮 uznaj膮 j膮 za zbyt s艂ab膮. Ziarna s膮 ciemniej palone, ale w przygotowywanym napoju wyczuwalna jest s艂odycz mas艂a orzechowego i mlecznej czekolady oraz subtelna goryczka orzech贸w w艂oskich.

Test smaku nr. 5: Kawa ziarnista specialty 鈥淓l Salvador Santa Petrona鈥

Kawa ziarnista specialty 鈥淓l Salvador Santa Petrona鈥澛

  • Kraj pochodzenia: El Salvador, region Santa Ana
  • Sk艂ad: Ziarna Pacamara, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 86,5
  • Wysoko艣膰: 1700 m
  • Proces: naturalny
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: marcepan, czekolada, sk贸rka cytrynowa
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 1 kg, wygodne zamkni臋cie

Aromat tej kawy z pewno艣ci膮 zachwyci kawoszy od samego pocz膮tku. Jest delikatny, intryguj膮cy, przyjemny dla nosa i przywodzi na my艣l marcepan. Po wzi臋ciu 艂yka wita nas 艂agodna goryczka i delikatna kwasowo艣膰 sk贸rki cytryny – taka r贸wnowaga smak贸w jest charakterystyczna dla ziaren kawy uprawianej w Salwadorze. Ziarna Pacamara s膮 rzadkie i powsta艂y w wyniku skrzy偶owania drzewek kawowych gatunk贸w Pacas i Maragogype. Uwa偶a si臋, 偶e najlepsze ziarna tej odmiany s膮 uprawiane w艂a艣nie w okolicach Santa Ana w Salwadorze. Zapraszamy do delektowania si臋 nimi!

P.S. Przygotowali艣my t臋 kaw臋 zar贸wno w automatycznym ekspresie do kawy jak i w zaparzaczu typu 鈥淐hemex鈥. W obu przypadkach jest r贸wnie pyszna!

Test smaku nr. 6: Kawa ziarnista specialty Goat Story 鈥淏razil Toucan鈥

Kawa ziarnista specialty Goat Story 鈥淏razil Toucan鈥

  • Kraj pochodzenia: Brazylia, Minas Gerais, region Cerrado Mineiro
  • Sk艂ad: Ziarna Catuai, Caturra, Mundo Novo, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 83,5
  • Wysoko艣膰: 1100 m
  • Proces: naturalny
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: ciemna czekolada, karmel,orzechy brazylijskie
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

Kaw臋 t臋 przygotowywali艣my zar贸wno w automatycznym ekspresie do kawy jaki w zaparzaczu typu 鈥淐hemex鈥. Mi艂o艣nicy tradycyjnych kawowych smak贸w zakochaj膮 si臋 w tej od pierwszego 艂yku. Kubki smakowe otacza gorycz ciemnej czekolady, niezwykle subtelna kwasowo艣膰 i delikatna s艂odycz orzech贸w brazylijskich.聽

Test smaku nr. 7: Organiczna kawa ziarnista Charles Li茅geois 鈥淜ivu鈥

  • Kraj pochodzenia: Demokratyczna Republika Kongo
  • Sk艂ad: Organiczna kawa ziarnista, mieszanka
  • Stopie艅 palenia: 艣redni ciemny / 4
  • Wyczuwalne nuty: suszone daktyle, ciemna czekolada, marcepan
  • Ilo艣膰: 250 g

Jeszcze nie zmielone ziarna s膮 niezwykle aromatyczne,a s艂odki zapach kakao przyjemnie 艂askocze w nos. Przygotowywana kawa jest wyj膮tkowo g臋sta, mi臋kka i delikatna – po pierwszej nutce kwasowo艣ci pojawia si臋 gorycz ciemnej czekolady. Jak wi臋kszo艣膰 afryka艅skich odmian kawy, tak i ta nadaje si臋 dla mi艂o艣nik贸w bardziej kwa艣nych napoj贸w .聽

Degustujemy kaw臋 przygotowan膮 w ekspresie 鈥淐hemex鈥

Chemex

Przygotowuj膮c kaw臋 w ekspresie 鈥淐hemex鈥, przestrzegali艣my tzw. 鈥渮艂otych鈥漰roporcji kawy i wody: 60 g kawy mielonej na 1 litr wody. Poniewa偶 u偶yli艣my 500 ml wody, ilo艣膰 kawy by艂a konsekwentnie dostosowana do tej ilo艣ci. Nie trzeba dodawa膰, 偶e zmielili艣my ziarna bezpo艣rednio przed przygotowaniem i u偶yli艣my wody o聽 niskiej zawarto艣ci minera艂贸w. Podgrzewali艣my wod臋 do temperatury 94掳C, ale uwa偶ali艣my aby jej nie zagotowa膰.

AMERYKA 艢RODKOWA

O regionie. W por贸wnaniu z regionem Ameryki Po艂udniowej, ta wyrazista kawa jest mniej s艂odka. Jej nuty smakowe wahaj膮 si臋 od r贸偶nych owoc贸w do orzech贸w.

Test smaku nr. 8: Kawa ziarnista specialty 鈥淣icaragua Maragogype鈥

Kawa ziarnista specialty 鈥淣icaragua Maragogype鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Nikaragua, region Matagalpa
  • Sk艂ad: Ziarna Maragogype
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 83
  • Wysoko艣膰: 12001500 m
  • Proces: mokry
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: karmel, mi贸d, przyprawy
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 1 kg, wygodne zamkni臋cie

鈥淭a kawa by艂a chyba najbardziej intryguj膮c膮 dla moich kubk贸w smakowych. To uczucie, jakbym wspina艂a si臋 na g贸r臋, i z ka偶dym kolejnym krokiem odkrywa艂a coraz to pi臋kniejsze widoki. Kiedy we藕miesz ostatni 艂yk, poczujesz, 偶e osi膮gn膮艂e艣 najwy偶szy szczyt smaku.鈥澛

Przygotowana za pomoc膮 dripa dostrze偶esz w tej kawie idealnie wywa偶one po艂膮czenie s艂odyczy i 艂agodnej kwasowo艣ci. Nie dajcie si臋 zwie艣膰 – ta kawa zdecydowanie nie nale偶y do tych delikatnych! Po lekkim powitaniu na j臋zyku poczujesz pikantno艣膰. Rozkoszuj si臋 ma艣lan膮 mi臋kko艣ci膮 tych ziaren ujawniaj膮cych si臋 w twojej fili偶ance.聽

Test smaku nr. 9: Kawa ziarnista specialty 鈥淓l Salvador Santa Petrona鈥

Kawa ziarnista specialty 鈥淓l Salvador Santa Petrona鈥

  • Kraj pochodzenia: El Salvador, region Santa Ana
  • Sk艂ad: Ziarna Pacamera, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 86,5
  • Wysoko艣膰: 1700 m
  • Proces: naturalny
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: marcepan, czekolada, sk贸rka cytryny
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 1 kg, wygodne zamkni臋cie

鈥淶wr贸膰cie uwag臋 na wysoki wynik w skali SCA. Je艣li masz jakiekolwiek w膮tpliwo艣ci, to ta liczba powinna ci臋 zach臋ci膰.鈥

Chc膮c do艣wiadczy膰 r贸偶nic w smaku, przygotowali艣my t臋 kaw臋 zar贸wno w automatycznym ekspresie do kawy jak i w zaparzaczu 鈥淐hemex鈥. Wspominali艣my ju偶, 偶e kawa przyrz膮dzona w ekspresie automatycznym by艂a absolutnie wy艣mienita, ale zaparzacz 鈥淐hemex鈥 jeszcze bardziej ujawni艂 wyj膮tkow膮 czysto艣膰 jej smaku. Uwa偶a si臋, 偶e najlepsze ziarna Pacamery uprawiane s膮 w艂a艣nie w okolicach Santa Ana w Salwadorze. Poniewa偶 smaki ujawniaj膮ce si臋 w tej kawie s膮 charakterystyczne dla tego kraju, koniecznie musicie spr贸bowa膰 tych ziaren, je艣li chcecie pozna膰 bli偶ej Salwador.聽

AFRYKA

O regionie. Kawa afryka艅ska charakteryzuje si臋 owocowymi, kwiatowymi smakami i wyj膮tkowo 偶yw膮 kwasowo艣ci膮. Pod wzgl臋dem smaku cz臋sto por贸wnywana jest do wina.

Test smaku nr 10: Kawa ziarnista Specialty 鈥淓thiopia Shakisso鈥

Kawa ziarnista Specialty 鈥淓thiopia Shakisso鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Ethiopia, region Guji
  • Sk艂ad: Ziarna Heirloom, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 87,5
  • Wysoko艣膰: 1800 m
  • Proces:mokry
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: jagody, je偶yny, ja艣min
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

鈥淶gadnijcie: Jak b臋dzie pachnia艂a kawa ze 艣wie偶o zebranych, pozbawionych 艂upin i natychmiast wypalonych ziaren? Zgadza si臋 – b臋dzie pachnia艂a ja艣minem.鈥

Oh, Etiopia! Pachnie ja艣minem i smakuje 偶yw膮 kwasowo艣ci膮 owoc贸w. Ale ma te偶 naturaln膮 s艂odycz w sobie. Im bardziej 艣wie偶o palona jest kawa, tym bardziej wyrazisty jej aromat.聽

Test smaku nr. 11: Kawa ziarnista specialty 鈥淜enya Kariru鈥

Kawa ziarnista specialty 鈥淜enya Kariru鈥

  • Kraj pochodzenia: Kenia, region Kirinyaga
  • Sk艂ad:聽 Ziarna SL-34 i SL-28, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 87,5
  • Wysoko艣膰: 18001900 m
  • Proces: mokry
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: maliny, czerwone porzeczki, jab艂ka
  • Ilo艣膰: / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

鈥淜awa o tak wyrazistym smaku zas艂uguje na znacznie wi臋cej ni偶 oklaski 鈥 zas艂uguje na to, aby od razu jej spr贸bowa膰!鈥

Kawa ta jest przepe艂niona smakiem jag贸d! Aromat czerwonych porzeczek poczujesz zar贸wno po zmieleniu ziaren kawy, jak i po przygotowaniu napoju. To jak picie kompotu z tych owoc贸w! Ziarna by艂y uprawiane na glebie wulkanicznej i to zdecydowanie wp艂yn臋艂o na jej wyj膮tkowy smak. Picie jej przypomina jedzenie soczystego jab艂ka – przyjemny, s艂odki posmak na podniebieniu pozostaje jeszcze d艂ugo po opr贸偶nieniu fili偶anki.聽

AZJA

O regionie. Kawa azjatycka s艂ynie ze swojej goryczki i ziemistego smaku.

Test smaku nr. 12: Kawa ziarnista specialty 鈥淚ndonesia Sumatra鈥澛

Kawa ziarnista specialty聽 鈥淚ndonesia Sumatra鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Indonezja, wyspa Sumatra聽
  • Sk艂ad: Ziarna Tim Tim, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 84
  • Wysoko艣膰: 14501700 m
  • Proces: Giling Basah (po fermentacji i umyciu owoc贸w, nie s膮 one suszone w ca艂o艣ci – zamiast tego, jeszcze mokre (o wilgotno艣ci聽 2530% ) trafia do specjalnej maszyny 艂uszcz膮cej i dopiero wtedy proces suszenia mo偶e by膰 kontynuowany).
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: cynamon, br膮zowy cukier, wino
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

Ziarna Tim Tim powsta艂y w wyniku skrzy偶owania drzew kawowca arabiki i robusty. W tym napoju nie wyczujesz jagodowej kwasowo艣ci. Tw贸j nos wype艂ni si臋 natomiast bogatym aromatem br膮zowego cukru, cynamonu, a podniebienie do艣wiadczy smaku czerwonego wina.聽

Test smaku nr. 13: Kawa ziarnista specialty 鈥淧apua New Guinea Sigri鈥

Kawa ziarnista specialty 鈥淧apua New Guinea Sigri鈥

  • Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea, dolina Wahgi
  • Sk艂ad: Ziarna Caturra , single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 84
  • Wysoko艣膰: 1600 m
  • Proces: mokry
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: herbatniki imbirowe, czarna herbata, mi贸d
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 1 kg, wygodne zamkni臋cie

鈥淭e ziarna pokazuj膮, jak intryguj膮cy mo偶e by膰 艣wiat kawy.鈥澛

Mi艂o艣nicy czarnej herbaty koniecznie musz膮 spr贸bowa膰 tej kawy. Je艣li zamkniesz oczy, poczujesz si臋, jakby艣 pi艂 mocn膮 czarn膮 herbat臋 z cytryn膮 i miodem. W jej smaku wyczuwalna jest delikatna s艂odycz miodu oraz kwasowo艣膰 cytryny .聽

AMERYKA PO艁UDNIOWA

O regionie. Kawa z Ameryki Po艂udniowej jest lekka, delikatna oraz wyczuwalne s膮 nuty ciemnej czekolady i orzech贸w. Zdecydowanie inaczej jest w przypadku kaw afryka艅skich, kt贸re s膮 kwa艣ne.聽

Test smaku nr. 14: Kawa ziarnista specialty Goat Story 鈥淏razil Toucan鈥澛

Kawa ziarnista specialty Goat Story 鈥淏razil Toucan鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Brazylia, Minas Gerais, region Cerrado Mineiro
  • Sk艂ad: Catuai, Caturra, ziarna Mundo Novo, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 83,5
  • Wysoko艣膰: 1100 m
  • Proces: naturalny
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: ciemna czekolada, karmel, orzechy brazylijskie
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

Mi艂o艣nicy tradycyjnych, kawowych smak贸w na pewno zakochaj膮 si臋 w tej kawie. Kubki smakowe otacza gorycz czekolady, niezwykle subtelna kwasowo艣膰 i delikatna s艂odycz orzech贸w brazylijskich. Je艣li przygotujesz t臋 kaw臋 w przelewowym ekspresie, smak orzech贸w stanie si臋 jeszcze bardziej intensywny.

Test smaku nr. 15: Kawa ziarnista specialty Goat Story 鈥淐olombia La Marianela鈥

Kawa ziarnista specialty Goat Story 鈥淐olombia La Marianela鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Colombia, region Cauca
  • Sk艂ad: Caturra, ziarna Catimor, single-origin, microlot
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 84
  • Wysoko艣膰: 16501800 m
  • Proces: naturalny
  • Stopie艅 palenia: 艣redni / 3
  • Wyczuwalne nuty: czerwone owoce, rum, kakao, owoce tropikalne
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

鈥淕dy tylko otworzysz torebk臋, tw贸j nos wype艂ni si臋 wyj膮tkowym i przyjemnym aromatem rumu. Owocowa s艂odycz i lekko艣膰 tej kawy jest trudna do zapomnienia.鈥澛

Zaraz po otwarciu torebki wita ci臋 bogaty aromat rumu, a zmielone ziarna kawy ujawniaj膮 偶ywe nuty ciemnej czekolady. Smak tej kawy jest r贸wnie bogaty jak jej aromat. Przygotowany nap贸j przypomina nies艂odzony, 艣wie偶o wyci艣ni臋ty sok z czerwonych owoc贸w, ale ostatecznie na podniebieniu pozostaje przyjemna s艂odycz.

NAJDRO呕SZE ZIARNA NA 艢WIECIE

Test smaku nr. 16: Kawa ziarnista specialty 鈥淛amaica Blue Mountain鈥

Kawa ziarnista specialty 鈥淛amaica Blue Mountain鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Jamajka, Clydesdale, region Blue Mountains
  • Sk艂ad: Ziarna Blue Mountain, single-origin
  • Ilo艣膰 punkt贸w w skali SCA: 84
  • Wysoko艣膰: 1700 m
  • Proces: mokry
  • Stopie艅 palenia: 艣rednia / 3
  • Wyczuwalne nuty: tamaryndowiec, pomara艅cze, mleczna czekolada
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

鈥淪ubtelnej r贸wnowadze smak贸w wprost nie spos贸b si臋 oprze膰. Co najwa偶niejsze, uwa偶am, 偶e ta kawa zas艂uguje na miano jednej z najlepszych na 艣wiecie!鈥

Kawy przygotowanej z tych limitowanych ziaren nie da si臋 pomyli膰 z niczym innym. S艂odki aromat pomara艅czy i mlecznej czekolady 艂askocze nos, a podniebienie otula g臋sta s艂odycz. Je艣li zamkniesz oczy, nie wiedz膮c, co pijesz, mo偶esz pomy艣le膰, 偶e jest to s艂odzona kawa z mlekiem. W rzeczywisto艣ci w kawie 鈥淏lue Mountain鈥 nie ma ani cukru ani mleka. Przy okazji, na opakowaniu podano, 偶e nap贸j powinien zawiera膰 nuty tamaryndowca. Je艣li jeszcze nie pr贸bowa艂e艣 tego owocu, spr贸buj wyczu膰 pikantny zapach br膮zowego cukru w tej kawie!

Kawa 鈥淛amaica Blue Mountain鈥 jest dostarczana przez firm臋 鈥淐lydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee鈥, kt贸ra jest prowadzona przez rodzin臋 Sharp. Cztery pokolenia uprawiaj膮 kaw臋 w najstarszym regionie kawowym g贸r B艂臋kitnych na Jamajce. Cele tych ludzi jest nie tylko utrzymanie niezwyk艂ego smaku i wysokiej jako艣ci kawy, ale tak偶e wspomaganie ludzi, kt贸rzy pomagaj膮 im j膮 uprawia膰.

Jako艣膰 jamajskiej kawy jest dok艂adnie monitorowana na poziomie pa艅stwowym. Zarz膮d Przemys艂u Kawowego (CIB), kt贸ra zosta艂a za艂o偶ona w roku 1953, dok艂adnie bada kaw臋 i gwarantuje, 偶e jest to聽 100% z 鈥淛amaica Blue Mountain鈥, wydaj膮c specjaln膮 piecz臋膰 CIB. Poda偶 tej kawy jest wyj膮tkowo niska, dlatego nale偶y ona do linii EDYCJA LIMITOWANA.聽

Test smaku nr. 17: Kawa ziarnista 鈥淚ndonesia Kopi Luwak鈥

Kawa ziarnista 鈥淚ndonesia Kopi Luwak鈥澛

  • Kraj pochodzenia: Indonezja, Central Java
  • Sk艂ad: Ziarna Typicasingle-origin
  • Wysoko艣膰: 1500 m
  • Proces: Luwak
  • Stopie艅 palenia: 艣redni ciemny / 4
  • Wyczuwalne smaki: karmel, orzech laskowy, czekolada
  • Ilo艣膰 / opakowanie: 250 g, wygodne zamkni臋cie

Z kaw膮 t膮 wi膮偶e si臋 pewien wyj膮tkowy fenomen: nawet je艣li ludzie nie znaj膮 jej dok艂adnej nazwy, wi臋kszo艣c z nich s艂ysza艂a, 偶e jest ona okre艣lona mianem najdro偶szej kawy 艣wiata. Warto艣膰 tych ziaren wynika z wyj膮tkowego sposobu ich obr贸bki. Indonezyjskie lasy zamieszkuj膮 azjatyckie 艂askuny palmowe, kt贸rych ulubionym przysmakiem s膮 s艂odkie owoce rosn膮ce na drzewach kawowca. Zwierz臋ta te s膮 ekspertami w zbieraniu tylko najbardziej dojrza艂ych jag贸d. Mi膮偶sz tych owoc贸w jest trawiony, podczas gdy pestka jest wydalana. Enzymy obecne w 偶o艂膮dku zwierz臋cia nadal na ni膮 oddzia艂ywuj膮. W rezultacie kawa traci agresywn膮 goryczk臋 charakterystyczn膮 dla kaw azjatyckich. Nawiasem m贸wi膮c, na ostateczny smak takiej kawy wp艂ywa r贸wnie偶 inne po偶ywieni, kt贸艂re zwierze zjad艂o ostatnio. Z tego powodu ka偶da fili偶anka kawy Kopi Luwak jest absolutnie wyj膮tkowa.聽

Podczas picia tej kawy, intensywny aromat czekolady i orzech贸w 艂askocze nos. Delikatna cytrusowa i smak s艂odkiego, opiekanego karmelu ujawniaj膮 si臋 w kawie w miar臋 jej powolnego stygni臋cia. Dzi臋ki jej g臋sto艣ci, poczujesz si臋, jakby艣 pi艂 gor膮c膮 czekolad臋! Kawa ta r贸wnie偶 nale偶y do EDYCJI LIMITOWANEJ.聽

Podsumowanie sprawy

Jak wi臋c wybra膰 najlepsz膮 kaw臋 dla siebie? Najprostszym i najlepszym sposobem jest po prostu pr贸bowanie. Im wi臋cej gatunk贸w kawy skosztujesz, tym wyra藕niej b臋dzie wida膰, kt贸re ziarna kawy b臋d膮 odpowiada膰 twoim indywidualnym gustom! Wa偶ne jest te偶, aby nie zniszczy膰 ziaren. Je艣li kupisz wysokiej jako艣ci ziarno, ale zmielisz je wszystkie na raz i przechowasz przez okres d艂u偶szy ni偶 jest zalecany przez palarni臋, ich jako艣膰 po prostu rozp艂ynie si臋 w powietrzu. Dlatego istotne jest, aby s艂ucha膰 tego, co radz膮 palarnie. Na przyk艂ad, je艣li dla twojej kawy zalecany jest ekspres przelewowy, ale przygotujesz j膮 w ekspresie automatycznym, jej smak mo偶e si臋 drastycznie zmieni膰. Mamy nadziej臋, 偶e wszystkie s艂owa kluczowe om贸wione w tym artykule (single-origin / mieszanka, region kawowy, wysoko艣膰 n.p.m., gatunek ziaren kawy, metoda obr贸bki, notatki degustacyjne, ocena jako艣ci, metoda parzenia) pomog膮 ci r贸wnie偶 porusza膰 si臋 sprawniej po 艣wiecie kawy.

Spokojnie! Nie musisz by膰 profesjonalnym barist膮 (tak nazywa si臋 ekspert贸w w przygotowywaniu kawy) aby przyrz膮dzi膰 wspania艂膮 fili偶ank臋 kawy w domu. Nasz rada jest nast臋puj膮ca: spr贸buj 鈥渙swoi膰鈥 ziarna. Nie jest tajemnic膮, 偶e podczas degustacji om贸wionych powy偶ej odmian , zu偶yli艣my dok艂adnie 0 gram cukru i 0 ml mleka! Odkryj wachlarz smak贸w, rodzaje kwasowo艣ci, ciekaw膮 r贸wnowag臋 ca艂kiem innych od siebie ziaren. Nie zapomnijcie r贸wnie偶, 偶e ka偶da odmiana kawy ma swoj膮 niepowtarzaln膮 histori臋, kt贸ra przenosi nas dok艂adnie do miejsca gdzie rosn膮 drzewa kawowe. Us艂ysz t臋 histori臋. W ko艅cu kawa to co艣 znaczne wi臋cej, ni偶 tylko nap贸j, kt贸ry pomaga obudzi膰 si臋 rano.聽

Aha, prawie zapomnieli艣my wspomnie膰 o jednym z najwi臋kszym kawowym fa艂szu: to przekonanie, 偶e kawa wysokiej jako艣ci jest zawsze dro偶sza. Oczywi艣cie, 偶e cena kawy zale偶y od wielu czynnik贸w, z kt贸rych najbardziej znacz膮cym jest rzadko艣膰 wyst臋powania kawy. To naturalne, 偶e im rzadziej wyst臋puj膮ca kawa, czyli im mniejsza jest jej globalna poda偶, tym wy偶sza jest jej cena. Czy oznacza to, 偶e najrzadsza kawa jest tym samym najlepsza? Zdecydowanie nie. Najwa偶niejszym i w zasadzie jedynym s臋dzi膮 kawy jest tw贸j osobisty gust! Zaufaj mu, i dalej go kszta艂膰!