Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Jamaica Blue Mountain, 250 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 16

White Pigeon prezentuje: 

Uwodzicielskie aromaty tamaryndowca i pomarańczy łączą się z subtelnymi nutami mlecznej czekolady. Ta pochłaniająca, acz subtelna słodycz nie może nie zostawić po sobie wrażenia. 

Lecąc nad Górami Błękitnymi na odległej Jamajce, wzrok przyciągają lokalne krzewy kawowc: stojące dumnie na zamglonych plantacjach, utrzymywane w wilgoci dzięki ciepłym, górskim deszczom, rośliny te patrzą na powolne dojrzewanie wiśni, które wkrótce zamienią się we wspaniałe ziarna kawy cenione na całym świecie. Dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym, wiśnie dojrzewają dłużej, co wypełnia je cudownie subtelnymi smakami i aromatami. W sercu gór, w regionie Clydesdale, czwarte pokolenie rodziny Sharp pracuje w pocie czoła: to oni są właścicielami “Clydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee”, firmy, którą pokochały tysiące koneserów kawy. Przez lata, delikatny smak ich kaw stał się legendarnym.

Twój White Pigeon

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Jamajka

Region | Clydesdale, Góry Błękitne

Producent | Clydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee

Wysokość upraw | 1700 m 

Odmiana arabiki | Blue Mountain

Obróbka | Mokra

Stopień palenia | Średni

Wynik oceny kawy według SCA | 85 na 100

Profil smakowy | Tamaryndowiec, pomarańcze, mleczna czekolada 

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
0,25 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Proces

Mokry

Odmiana Arabica

Inne

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Te ziarna kawy nadają się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, do zaparzaczy przelewowych i do parzenia bezpośrednio w filiżance.

Dlaczego ta kawa jest tak droga?

Autentyczną “Jamaica Blue Mountain” można znaleźć tylko w jednym miejscu na świecie: to jamajski region Blue Mountain. Podaż tej kawy jest niezwykle ograniczona, natomiast popyt jest ogromny ze względu na unikalne smaki i aromaty, jakimi szczycą się te ziarna. Jest ona szczególnie popularna w Japonii, gdzie dosłownie znika z półek. Dlatego też cena tej kawy jest większa niż wielu innych.

Recenzje

5.00
4 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Lord N

    Standard w pewnych kręgach i klasyka .

  2. Aleksandra Gargula

  3. Katarzyna

    Smak nie do opisania, tego po prostu trzeba spróbować!

  4. Daniel

    Moja ulubiona kawa, gęsta i mocna

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!