Kawa ziarnista Café Liégeois „Venezia Corsato” -40%

Herbata

Szeroki wybór herbat z całego świata dla każdego

Herbata

Najlepsze produkty

NOWE produkty

W Przyjaciołach Kawy wierzymy, że kawa i herbata idą ze sobą w parze. W końcu prawie zawsze proponuje się gościom wybór między tymi napojami. Dlatego w naszym asortymencie znajdziesz nie tylko kawę, ale także różnego rodzaju najwyższej jakości herbaty od producentów z całego świata – zarówno znanych, jak i niszowych oraz nowości na rynku herbacianym.

Staramy się zadowolić miłośników różnych rodzajów herbat, dlatego oferujemy ich szeroki wybór:

Czarna herbata to prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Najbardziej sfermentowana herbata o intensywnym smaku. Herbaty czarne, dobrej jakości są bardzo aromatyczne i nie wymagają żadnych dodatkowych składników. Czarna herbata jest również bazą wielu mieszanek herbat – takich jak Earl Grey, English Breakfast i innych. Dobrze komponuje się z odrobiną mleka lub plasterkiem cytryny. Czarna herbata uprawiana w różnych regionach jest często nazywana na podstawie obszaru, z którego pochodzi i ma charakterystyczny smak kojarzony z tym miejscem. Najpopularniejsze herbaty czarne to: Ceylon, Darjeeling, Assam i Keemun. Im mniejsze liście herbaty, tym jest ona mocniejsza. Zalecana temperatura parzenia: 90-100°C

Zielona herbata ma znacznie krótszy czas fermentacji i jest ceniona od czasów starożytnych ze względu na swój smak i pozytywny wpływ na zdrowie. Istnieje wiele odmian zielonej herbaty, najpopularniejsze są: japońska Sencha, Bancha i Genmaicha, Chinese Gunpowder, Longjing i Biluochun. Liście suszone są pojedynczo lub w rolkach. Zielone herbaty są naturalnie słodkie. Dominują w nich nuty kwiatowe, owocowe lub orzechowe. Zalecana temperatura parzenia: od 70 do 90°C.

Biała herbata – lekko fermentowana, uboga w kofeinę i bardzo delikatna. Pijąc ją można poczuć słodycz i świeżość. Produkowana z bardzo młodych liści herbaty. Najpopularniejszy rodzaj białej herbaty: Bai Mu Dan. Biała herbata często występuje jako składnik mieszanek herbat lekkich, owocowych lub kwiatowych. Zalecana temperatura parzenia: 80-90°C

Czerwona herbata Pu-erh zyskuje złożony i niezwykle ciekawy smak dzięki specjalnej i długiej obróbce. Niektóre rodzaje herbat pu-erh dojrzewają przez długie lata (jak wino) i uzyskując coraz lepszy smak (i ​​wyższą wartość). Zwykle można ją spotkać w postaci sprasowanej w „kostki”. Paleta smaków jest niezwykle bogata. Zalecana temperatura parzenia: około 90°C

Herbata Roibos, zwana również herbatą z czerwonokrzewu. W rzeczywistości nie powstaje z liści drzewa herbacianego. Roślina ta jest szczególnie powszechna w Republice Południowej Afryki, gdzie produkowana jest od wieków. Dziś Roibos znany jest na całym świecie. Przygotowany z niej napar nie zawiera kofeiny. W smaku wyczuwalne są jagody i kwiaty, owoce róży, dominują w niej ziemiste nuty. Zalecana temperatura parzenia: 100°C

Herbata Oolong to częściowo utleniona herbata o właściwościach zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty. Oolong to grupa herbat mających przeróżne walory smakowe. Mogą być zarówno lekkie, słodkie i owocowe (przypominające herbaty zielone), jak i mocne i ziemiste (przypominające herbaty czarne). Wyjątkowo dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie i z każdym nowym naparem powinny ujawniać nowe właściwości smakowe. Herbaty Oolong bardzo dobrze wchłaniają inne aromaty, dlatego często są doprawiane innymi składnikami. Zalecana temperatura parzenia: 80-90°C

Herbaty owocowe i ziołowe – w rzeczywistości nie są produkowane z liści drzewa herbacianego. Zwyczajowo są tak nazywane i chętnie wybierane. Pomyśl o herbacie z rumianku, mięty, tymianku, lipy, jagód, truskawek i wielu innych smacznych składników.

Mieszanki herbat – mogą to być różne herbaty tego samego typu, na przykład różne rodzaje herbaty czarnej lub kilka herbat zielonych, albo jeden rodzaj herbaty (biała, zielona, ​​czerwona lub czarna) z dodatkiem różnych składników. Tak rodzą się najciekawsze herbaty. Mistrzowie na całym świecie starają się tworzyć wyjątkowe mieszanki i zaskakiwać smakiem miłośników herbaty.

Herbata Chai – mieszanka sproszkowych herbat z różnymi przyprawami, parzona z wodą lub mlekiem. Herbaty Chai są niezwykle popularne w Indiach, ale stają się również coraz bardziej popularne na Zachodzie. Wypróbuj je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przeciery do herbat i syropy – w asortymencie Przyjaciół Kawy znajdziesz szeroki wybór przecierów owocowych oraz syropów do herbaty (zarówno na ciepło, jak i na zimno). Z ich pomocą przygotujesz pyszny napój!

Herbaty mrożone – niezwykle popularne w okresie letnim, herbaty mrożone coraz częściej znajdują swoich amatorów. W naszym asortymencie znajdziesz zarówno gotowe napoje herbaciane, jak i składniki do przygotowania ich w domu.