Herbaty białe, czerwone i inne – co je łączy i czym się różnią?
Biała herbata, podobnie jak czarna lub zielona, wytwarzana jest z liści herbaty Camellia sinensis. Do jej produkcji wykorzystuje się bardzo młode liście drzew, a nawet pąki. Herbata ta jest fermantowana w znikomym stopniu. Herbata ta uważana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej naturalnych. Biała herbata ma wyjątkowo łagodny smak i działa uspokajająco, ponieważ prawie nie ma w niej kofeiny. W przeciwieństwie do wcześniej wymienionych herbat, do produkcji herbaty czerwonej wykorzystuje się liście Aspalathus linearis, a jej głównym krajem pochodzenia jest Republika Południowej Afryki. Herbata czerwona bogata jest w witaminy i mikroelementy - wapń, fluor, cynk, żelazo, magnez, witaminy A, E i P. Dodatkowo silnie oddziałuje na mikroflorę jelitową oraz wspomaga trawienie, dlatego polecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Na świecie przyjmuje się podział napojów roślinnych na dwa rodzaje - kawę i herbatę. Mówi się, że wszystko, co zbieramy, suszymy i palimy przed użyciem - później staje się kawą (żołądź, marchewka, ziaren kawy, a nawet korzeń mniszka lekarskiego), a wszystko inne - gdzie używa się tylko surowych lub suszonych surowców, przypisuje się herbacie. Dlatego chiński termin „herbata” jest odpowiedni dla wszystkich wywarów roślinnych (rumianku, kwiatu lipy, kory dębu itp.)
Co sprawia, że zielona herbata jest tak wyjątkowa?
Chociaż zielona herbata jest wytwarzana z tych samych liści herbaty Camellia sinensis co herbata czarna, stopień jej fermentacji jest znacznie niższy. Metoda suszenia liści herbaty na parze jest w Japonii bardzo powszechna, stąd herbata (Sencha, Genmaicha) pochodząca z tego kraju ma jaśniejszy zielony kolor. Tymczasem chińska herbata (Gunpowder, Longjing) jest suszona z użyciem specjalnej patelni. Inny rodzaj chińskiej herbaty - Pu-ehr jest przygotowywana w wyjątkowy sposób. Liście po zebraniu są prasowane i dopiero później suszone. Pozytywny wpływ tej herbaty na organizm, jest uważany za jeden z najsilniejszych pośród wszystkich herbat. Chociaż zielona herbata jest uważana za najzdrowszą, eksperci twierdzą, że wszystko zależy od jakości herbaty i sposobu jej przygotowania. Zielona herbata zawiera nieco mniej kofeiny, jest bogata w witaminy takie jak B2, C i kwas foliowy. Aby uzyskać wszystkie pozytywne cechy tej herbaty i poczuć jej najsilniejszy smak, zaleca się zaparzać ją w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 80°C.
Co warto wiedzieć o czarnej herbacie?
Czarna herbata produkowana jest z liści drzewa herbacianego Camellia sinensis. Jest to herbata sfermentowana w największym stopniu. Po zerwaniu długo wysycha, dzięki czemu uzyskuje ciemnobrązowy kolor i niezwykle bogaty smak. W porównaniu z innymi herbatami czarna herbata zawiera najwięcej kofeiny i jest najpopularniejsza na świecie. Często czarna herbata jest używana jako baza do sporządzania mieszanek herbat. Na smak czarnej herbaty może mieć wpływ jej rodzaj (Darjeeling, Asaam, Ceylon) lub dodatki zastosowane w celu uzyskania charakterystycznego smaku. Na przykład Earl Grey to mieszanka czarnej herbaty i bergamotki, a słynna na całym świecie herbata „English Breakfast” to proporcjonalne połączenie herbaty Asaam, cejlońskiej i kenijskiej.
Jak rozpoznac herbatę dobrej jakości?
Najłatwiejszym do rozpoznania wskaźnikiem wysokiej jakości herbaty, jest jej kształt. Herbata liściasta, a nie mielona. Jeśli herbata jest krucha, rozpada się po przetarciu jej między palcami, oznacza to, że została wysuszona w bardzo wysokiej temperaturze lub jest dosyć stara. Z pewnością taka herbata nie będzie najwyższej jakości. Herbata powinna wydzielać przyjemny aromat przy każdym otwarciu opakowania. Jeśli aromat jest słabo wyczuwalny lub zbyt ostry - smak również będzie kiepski. Herbata wysokiej jakości powinna być naturalnie słodka, kwaśna lub mieć owocową goryczkę. Taka herbata nie potrzebuje żadnych dodatków - np. Cytryny, cukru i innych. Wystarczy, że wybierzesz swój ulubiony rodzaj herbaty i możesz się nią delektować. Bardzo ważny jest również sposób pakowania. Im wyższa jakość herbaty, tym większe prawdopodobieństwo, że zostanie zmielona, luźno i szczelnie zapakowana. Jeśli herbata jest dobrej jakości - po zalaniu wodą objętość herbaty zwiększy się 3-4 krotnie, dlatego taka herbata rzadko pakowana jest w torebki. Jeśli jednak wybierzesz herbatę w torebkach - zwróć uwagę na materiał z jakiego są one wykonane. Jedwabiste torebki nie wpływają na smak herbaty. Aby cieszyć dobrą jakością, wybierz herbatę zapakowanaą własnie w takie torebki.