Nasze sklepy są otwarte. Godzinny otwarcia znajdziesz tutaj

Herbata

Szeroki wybór herbat z całego świata dla każdego

Herbata

Najlepsze produkty

NOWE produkty

Herbaty białe, czerwone i inne – co je łączy i czym się różnią?

Biała herbata, podobnie jak czarna lub zielona, wytwarzana jest z…
Czytaj więcej

Biała herbata, podobnie jak czarna lub zielona, wytwarzana jest z liści herbaty Camellia sinensis. Do jej produkcji wykorzystuje się bardzo młode liście drzew, a nawet pąki. Herbata ta jest fermantowana w znikomym stopniu. Herbata ta uważana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej naturalnych. Biała herbata ma wyjątkowo łagodny smak i działa uspokajająco, ponieważ prawie nie ma w niej kofeiny.

W przeciwieństwie do wcześniej wymienionych herbat, do produkcji herbaty czerwonej wykorzystuje się liście Aspalathus linearis, a jej głównym krajem pochodzenia jest Republika Południowej Afryki. Herbata czerwona bogata jest w witaminy i mikroelementy - wapń, fluor, cynk, żelazo, magnez, witaminy A, E i P. Dodatkowo silnie oddziałuje na mikroflorę jelitową oraz wspomaga trawienie, dlatego polecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Na świecie przyjmuje się podział napojów roślinnych na dwa rodzaje - kawę i herbatę. Mówi się, że wszystko, co zbieramy, suszymy i palimy przed użyciem - później staje się kawą (żołądź, marchewka, ziaren kawy, a nawet korzeń mniszka lekarskiego), a wszystko inne - gdzie używa się tylko surowych lub suszonych surowców, przypisuje się herbacie. Dlatego chiński termin „herbata” jest odpowiedni dla wszystkich wywarów roślinnych (rumianku, kwiatu lipy, kory dębu itp.)

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Co sprawia, że ​​zielona herbata jest tak wyjątkowa?

Chociaż zielona herbata jest wytwarzana z tych samych liści herbaty…
Czytaj więcej

Chociaż zielona herbata jest wytwarzana z tych samych liści herbaty Camellia sinensis co herbata czarna, stopień jej fermentacji jest znacznie niższy. Metoda suszenia liści herbaty na parze jest w Japonii bardzo powszechna, stąd herbata (Sencha, Genmaicha) pochodząca z tego kraju ma jaśniejszy zielony kolor. Tymczasem chińska herbata (Gunpowder, Longjing) jest suszona z użyciem specjalnej patelni. Inny rodzaj chińskiej herbaty - Pu-ehr jest przygotowywana w wyjątkowy sposób. Liście po zebraniu są prasowane i dopiero później suszone. Pozytywny wpływ tej herbaty na organizm, jest uważany za jeden z najsilniejszych pośród wszystkich herbat.

Chociaż zielona herbata jest uważana za najzdrowszą, eksperci twierdzą, że wszystko zależy od jakości herbaty i sposobu jej przygotowania. Zielona herbata zawiera nieco mniej kofeiny, jest bogata w witaminy takie jak B2, C i kwas foliowy. Aby uzyskać wszystkie pozytywne cechy tej herbaty i poczuć jej najsilniejszy smak, zaleca się zaparzać ją w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 80°C.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o czarnej herbacie?

Czarna herbata produkowana jest z liści drzewa herbacianego Camellia sinensis.…
Czytaj więcej

Czarna herbata produkowana jest z liści drzewa herbacianego Camellia sinensis. Jest to herbata sfermentowana w największym stopniu. Po zerwaniu długo wysycha, dzięki czemu uzyskuje ciemnobrązowy kolor i niezwykle bogaty smak. W porównaniu z innymi herbatami czarna herbata zawiera najwięcej kofeiny i jest najpopularniejsza na świecie. Często czarna herbata jest używana jako baza do sporządzania mieszanek herbat. Na smak czarnej herbaty może mieć wpływ jej rodzaj (Darjeeling, Asaam, Ceylon) lub dodatki zastosowane w celu uzyskania charakterystycznego smaku. Na przykład Earl Grey to mieszanka czarnej herbaty i bergamotki, a słynna na całym świecie herbata „English Breakfast” to proporcjonalne połączenie herbaty Asaam, cejlońskiej i kenijskiej.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jak rozpoznac herbatę dobrej jakości?

Najłatwiejszym do rozpoznania wskaźnikiem wysokiej jakości herbaty, jest jej kształt.…
Czytaj więcej

Najłatwiejszym do rozpoznania wskaźnikiem wysokiej jakości herbaty, jest jej kształt. Herbata liściasta, a nie mielona. Jeśli herbata jest krucha, rozpada się po przetarciu jej między palcami, oznacza to, że została wysuszona w bardzo wysokiej temperaturze lub jest dosyć stara. Z pewnością taka herbata nie będzie najwyższej jakości.

Herbata powinna wydzielać przyjemny aromat przy każdym otwarciu opakowania. Jeśli aromat jest słabo wyczuwalny lub zbyt ostry - smak również będzie kiepski. Herbata wysokiej jakości powinna być naturalnie słodka, kwaśna lub mieć owocową goryczkę. Taka herbata nie potrzebuje żadnych dodatków - np. Cytryny, cukru i innych. Wystarczy, że wybierzesz swój ulubiony rodzaj herbaty i możesz się nią delektować.

Bardzo ważny jest również sposób pakowania. Im wyższa jakość herbaty, tym większe prawdopodobieństwo, że zostanie zmielona, ​​luźno i szczelnie zapakowana. Jeśli herbata jest dobrej jakości - po zalaniu wodą objętość herbaty zwiększy się 3-4 krotnie, dlatego taka herbata rzadko pakowana jest w torebki. Jeśli jednak wybierzesz herbatę w torebkach - zwróć uwagę na materiał z jakiego są one wykonane. Jedwabiste torebki nie wpływają na smak herbaty. Aby cieszyć dobrą jakością, wybierz herbatę zapakowanaą własnie w takie torebki.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

W Przyjaciołach Kawy wierzymy, że kawa i herbata idą ze sobą w parze. W końcu prawie zawsze proponuje się gościom wybór między tymi napojami. Dlatego w naszym asortymencie znajdziesz nie tylko kawę, ale także różnego rodzaju najwyższej jakości herbaty od producentów z całego świata – zarówno znanych, jak i niszowych oraz nowości na rynku herbacianym.

Staramy się zadowolić miłośników różnych rodzajów herbat, dlatego oferujemy ich szeroki wybór:

Czarna herbata to prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Najbardziej sfermentowana herbata o intensywnym smaku. Herbaty czarne, dobrej jakości są bardzo aromatyczne i nie wymagają żadnych dodatkowych składników. Czarna herbata jest również bazą wielu mieszanek herbat – takich jak Earl Grey, English Breakfast i innych. Dobrze komponuje się z odrobiną mleka lub plasterkiem cytryny. Czarna herbata uprawiana w różnych regionach jest często nazywana na podstawie obszaru, z którego pochodzi i ma charakterystyczny smak kojarzony z tym miejscem. Najpopularniejsze herbaty czarne to: Ceylon, Darjeeling, Assam i Keemun. Im mniejsze liście herbaty, tym jest ona mocniejsza. Zalecana temperatura parzenia: 90-100°C

Zielona herbata ma znacznie krótszy czas fermentacji i jest ceniona od czasów starożytnych ze względu na swój smak i pozytywny wpływ na zdrowie. Istnieje wiele odmian zielonej herbaty, najpopularniejsze są: japońska Sencha, Bancha i Genmaicha, Chinese Gunpowder, Longjing i Biluochun. Liście suszone są pojedynczo lub w rolkach. Zielone herbaty są naturalnie słodkie. Dominują w nich nuty kwiatowe, owocowe lub orzechowe. Zalecana temperatura parzenia: od 70 do 90°C.

Biała herbata – lekko fermentowana, uboga w kofeinę i bardzo delikatna. Pijąc ją można poczuć słodycz i świeżość. Produkowana z bardzo młodych liści herbaty. Najpopularniejszy rodzaj białej herbaty: Bai Mu Dan. Biała herbata często występuje jako składnik mieszanek herbat lekkich, owocowych lub kwiatowych. Zalecana temperatura parzenia: 80-90°C

Czerwona herbata Pu-erh zyskuje złożony i niezwykle ciekawy smak dzięki specjalnej i długiej obróbce. Niektóre rodzaje herbat pu-erh dojrzewają przez długie lata (jak wino) i uzyskując coraz lepszy smak (i ​​wyższą wartość). Zwykle można ją spotkać w postaci sprasowanej w „kostki”. Paleta smaków jest niezwykle bogata. Zalecana temperatura parzenia: około 90°C

Herbata Roibos, zwana również herbatą z czerwonokrzewu. W rzeczywistości nie powstaje z liści drzewa herbacianego. Roślina ta jest szczególnie powszechna w Republice Południowej Afryki, gdzie produkowana jest od wieków. Dziś Roibos znany jest na całym świecie. Przygotowany z niej napar nie zawiera kofeiny. W smaku wyczuwalne są jagody i kwiaty, owoce róży, dominują w niej ziemiste nuty. Zalecana temperatura parzenia: 100°C

Herbata Oolong to częściowo utleniona herbata o właściwościach zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty. Oolong to grupa herbat mających przeróżne walory smakowe. Mogą być zarówno lekkie, słodkie i owocowe (przypominające herbaty zielone), jak i mocne i ziemiste (przypominające herbaty czarne). Wyjątkowo dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie i z każdym nowym naparem powinny ujawniać nowe właściwości smakowe. Herbaty Oolong bardzo dobrze wchłaniają inne aromaty, dlatego często są doprawiane innymi składnikami. Zalecana temperatura parzenia: 80-90°C

Herbaty owocowe i ziołowe – w rzeczywistości nie są produkowane z liści drzewa herbacianego. Zwyczajowo są tak nazywane i chętnie wybierane. Pomyśl o herbacie z rumianku, mięty, tymianku, lipy, jagód, truskawek i wielu innych smacznych składników.

Mieszanki herbat – mogą to być różne herbaty tego samego typu, na przykład różne rodzaje herbaty czarnej lub kilka herbat zielonych, albo jeden rodzaj herbaty (biała, zielona, ​​czerwona lub czarna) z dodatkiem różnych składników. Tak rodzą się najciekawsze herbaty. Mistrzowie na całym świecie starają się tworzyć wyjątkowe mieszanki i zaskakiwać smakiem miłośników herbaty.

Herbata Chai – mieszanka sproszkowych herbat z różnymi przyprawami, parzona z wodą lub mlekiem. Herbaty Chai są niezwykle popularne w Indiach, ale stają się również coraz bardziej popularne na Zachodzie. Wypróbuj je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przeciery do herbat i syropy – w asortymencie Przyjaciół Kawy znajdziesz szeroki wybór przecierów owocowych oraz syropów do herbaty (zarówno na ciepło, jak i na zimno). Z ich pomocą przygotujesz pyszny napój!

Herbaty mrożone – niezwykle popularne w okresie letnim, herbaty mrożone coraz częściej znajdują swoich amatorów. W naszym asortymencie znajdziesz zarówno gotowe napoje herbaciane, jak i składniki do przygotowania ich w domu.