1+1

Kawa ziarnista

Filtry

Pokazać:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Promocje

Ile kaw można przygotować z 1 kg ziaren?

Jedna porcja kawy to zwykle od 8 do 12 g zmielonych ziaren. Z 1 kg kawy ziarnistej można zaparzyć około 100 filiżanek kawy. Obliczenie to może się różnić w zależności od wybranej mocy kawy, tj. Ilości kawy mielonej.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Czy stopień palenia wpływa na smak ziaren kawy?

Przy wyborze kawy warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren. Ten etap przetwarzania jest bardzo ważny i może ujawnić i zrównoważyć smak lub go zepsuć. Wybierz jasno paloną kawę, jeśli chcesz spróbować prawdziwie naturalnych, owocowych nut. Zwykle jasno palone ziarna są jednocześnie kawą wysokiej jakości. Ten stopień palenia podkreśla i wydobywa najlepsze nuty smakowe ukryte w kawie.

Średni stopień palenia jest bardzo popularny w mieszankach, gdy celem jest zrównoważenie smaku ziaren uprawianych w różnych regionach. Ciemne palenie może skutkować ciemnym kolorem i czekoladową goryczką. Jest ono charakterystyczne dla kaw wypalanych we Włoszech, Belgii i Francji. Nie należy jednak mylić go z przepalonymi ziarnami kawy. Bardzo tłuste i gorzkie ziarna kawy nie mają nic wspólnego z wysokiej jakości ciemno-paloną kawą. Tego typu produkty można znaleźć w bardzo niskiej cenie, jednak ich smak nie będzie tak przyjemny.  

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Jak kraj pochodzenia wpływa na kawę?

Warto wspomnieć, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują blisko równika, dlatego liczba krajów, w których można znaleźć plantacje kawy jest bardzo ograniczona. Obszar ten nazywany jest „pasem kawy”. Ze względu na specyfikę gleby i klimatu lokalni rolnicy wybierają odmiany roślin dające największe plony (na świecie jest około 150 gatunków Arabiki, Robusty - około 50). Kawy z odmiennych regionów są bardzo zróżnicowane w smaku. Kawa pochodząca z Ameryki jest dość uniwersalna. Większość ziaren z tego rejonu ma niewielką kwaskowatość (owocowość), dominują w niej smaki orzechowe, można wyczuć lekką goryczkę, kwiatowe aromaty. Warto też wspomnieć, że większość kawy na całym świecie uprawiana jest w Brazylii, dlatego kawa stamtąd uznawana jest za klasyczny standard smakowy.

Kawa uprawiana w Afryce jest bardziej owocowa, jej smak może mieć delikatniejszą lub mocniejszą kwaskowatość. Ta kawa ma średnią intensywność i jest szczególnie lubiana przez znawców kawy. Najbogatsza w smaku kawa z tego regionu pochodzi z Etiopii, więc aby poznać smak prawdziwie Afrykańskiej kawy, polecamy wybór arabiki z tego kraju.

Tymczasem kawa uprawiana w Azji jest zwykle „najcięższa”. Przygotowany z niej napój ma ciemny, intensywny kolor i długo utrzymujący się smak. Dominujące nuty - czekolada, przyprawy, a nawet aromaty ziemi lub drewna. Kawa uprawiana na Sumatrze ze względu na warunki atmosferyczne, a także specjalny sposób przetwarzania jest pozbawiona kwasowości. W kawie z tego regionu wyczuwalny jest brązowy cukier, cynamon i karmel. Jeśli lubisz klasyczny smak o niskiej kwasowości - kawa uprawiana w Sumatrze może stać się Twoją ulubioną.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Jak rozpoznać kawę dobrej jakości?

Kawa najwyższej jakości jest zwykle jasno palona. W związku z tym odcień jej ziaren powinien być jasnobrązowy. Wysokiej jakości ziarna powinny mieć regularny kształt, brak skaz i uszkodzeń. Zapach ziaren powinien być przyjemny i przypominać naturalne, istniejące w naturze zapachy - kwiatów, owoców, drewna, ziemi.

Natomiast ziarna niższego sortu często są oleiste, wilgotne, mogą mieć zapach pleśni. Przepalone ziarna są również identyfikowane jako kawa niskiej jakości. Mają ostry zapach nie tylko po otwarciu opakowania, ale także po zaparzeniu kawy. Tylko w kawie słabej jakości można wyczuć jednocześnie goryczkę i nieprzyjemną kwasowość. Kwasowość ta podczas przetwarzania nie ma nic wspólnego z posmakiem cytrusów, malin, żurawiny czy innych owoców i jagód.  

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Co sprawia, że kawa specialty jest tak wyjątkowa?

Ziarna kawy posiadające certyfikat Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy nazywane są mianem Specialty. Ten dokument przyznawany jest producentom zapewniającym wysoką jakość warunków uprawy, zbiorów i procesu produkcji kawy, co w rezultacie daje idealny balans smaku i aromatu. Ziarna kawy tego typu mają odpowiedni kształt, są suche (nie oleiste), aromatyczne. Ta kategoria kawy obejmuje wyłącznie kawę, która w skali oceny uzyskała ponad 80 punktów na 100. Przykładowo, nasza "Ethiopia Burtukana" uzyskała 88 punktów, a "Kenya Kariru" - 87,5.

Kawa speciality może być również produkowana jako limitowana. Jest wtedy uprawiana w niepowtarzalnych warunkach, zbierana i przetwarzana w odpowiedni sposób. Jedną z tego typu kaw jest nasza „Kivu”, ponieważ jest uprawiana wyłącznie w pobliżu jeziora Kivu w demokratycznej republice Konga. Kolejnym przykładem kawy wyróżniającej się niepowtarzalnym miejscem uprawy jest „Blue Mountain”. Jej drzewa rosną na terenach górzystych, dlatego ich zbiory są niezwykle trudne. Co więcej, status „Blue” przyznawany jest wyłącznie kawie, która rośnie na wysokości 910 m. n. p. m. lub wyżej. Rosnąca w tych warunkach kawa wyróżnia się wyjątkowym smakiem i cieszy się dużym uznaniem miłośników kawy.

Ze względu na unikalny sposób przetwarzania ziaren, kawa „Kopi Luwak” jest jedną z najdroższych kaw na świecie. Uprawa certyfikowanej kawy „Kopi Luwak” opiera się na zasadach sprawiedliwego handlu i braku znęcania się i wykorzystywania zwierząt. Certyfikat tej kawy jest bardzo restrykcyjny. Dlatego pomimo nienajwyższej oceny, „Kopi Luwak” określana jest mianem speciality w wersji limitowanej.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Czym jest Arabica i Robusta?

Arabica i Robusta to gatunki kawy.

Ziarna Arabiki zazwyczaj mają bardziej intensywny smak, większą owocowość i są naturalnie słodkie. Robusta jest bardziej goryczkowa i posiada prawie dwukrotnie większą zawartość kofeiny. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, Robusta rzadziej atakowana jest przez szkodniki co sprawia, że jest łatwiejsza w uprawie.

Arabica jest dużo bardziej popularna. Jednak, coraz częściej ziarna Robusty dodawane są do mieszanek kawy. Jeśli obie kawy są zmieszane w odpowiednich proporcjach, dają w rezultacie smak, wypełniony aromatem palonego karmelu lub ciemnej czekolady, a ziarna mają ciemniejszy kolor co sprawia, że taka mieszanka idealnie komponuje się z mlecznymi specjałami.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Żeby odnaleźć swoją ulubioną kawę należy zadać sobie pytanie - jaka kawa smakuje mi najbardziej? Preferujesz lekką, owocową kwasowość czy raczej mocny smak z wyczuwalną goryczką? Albo może lubisz po prostu kubek dobrej czarnej kawy? Lub też pijasz kawę z mlekiem?

Warto wspomnieć, że na smak kawy wpływ ma kilka czynników:

§ GATUNEK KAWY: Arabica jest łagodniejsza, trochę słodsza, bardziej aromatyczna. Podczas gdy Robustę cechuje większa goryczka, wyrazistość i większa zawartość kofeiny.

§ KRAJ POCHODZENIA: W zależności od kraju pochodzenia, w kawie dominują różne smaki i aromaty.

Honorowe miejsce w świecie kawy zajmują mieszanki różnych kaw. W nich producenci starają się znaleźć najlepsze kombinacje różnych ziaren, palonych w odpowiednim stopniu tak aby uzyskać odpowiednio zrównoważony smak.

§ STOPNIEŃ PALENIA: Jasny stopień palenia pomaga wydobyć naturalny smak kawy - delikatną owocowość, zapach i jasnobrązowy odcień ziaren. Im ciemniej palone ziarna, tym mocniejszy i bardziej goryczkowy smak kawy.

Jeśli jednak ciężko jest Ci wybrać kawę w oparciu o jej opis, zawsze możesz odwiedzić nasze sklepy stacjonarne. Stale zmieniamy kawę, którą częstujemy klientów. W każdym miesiącu możesz spróbować u nas innej kawy.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Kawa ziarnista

Przyjaciele Kawy wiedzą, że najlepsza kawa przygotowywana jest ze świeżych ziaren. Jeśli więc chcesz cieszyć się doskonałą kawą w domu, sugerujemy kupowanie kawy w ziarnach i mielenie jej tuż przed zaparzeniem! 

Kawy ziarniste w asortymencie Przyjaciół Kawy są starannie wyselekcjonowane i potrafią mile zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych koneserów i koneserek!

Arabica vs Robusta: czym się różnią?

Obecnie rynek kawy zdominowany jest przez dwie główne odmiany kawy: arabikę i robustę. Odmiany te różnią się nie tylko kształtem ziaren, ale także zawartością kofeiny i cechami smakowymi. Omówmy więc szczegółowo, czym się różni arabica a robusta.

Kawa ziarnista arabica:

Kawa arabica charakteryzuje się podłużnym kształtem i zakrzywionym rowkiem pośrodku. Smak ziaren jest łagodniejszy niż robusty: dominuje w nim owocowość, słodycz, wyczuwalna jest również kwaskowość. Ta kawa w ziarnach ma mniej kofeiny. Ziarna arabiki szczególnie poleca się do przyrządzania kawy przelewowej.

Kawa ziarnista robusta:

Rowek znajdujący się na środku każdego ziarenka ma prosty kształt, a smak tej kawy jest dużo bardziej intensywny niż smak arabiki. Kawa robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica, a jej smak charakteryzują nuty zbożowe. W naszym asortymencie nie znajdziesz 100% robusty. Te ziarna kawy częściej spotyka się w mieszankach razem z arabiką. W ten sposób tworzą one zrównoważony smak, który idealnie pasuje do napojów kawowych na bazie mleka.

Nie odpowiemy jednoznacznie, co jest lepiej – arabica czy robusta. Każda jest wartościowa na swój sposób, toteż kieruj się własnymi preferencjami – szukaj i eksperymentuj!

Kawa ziarnista speciality: co to takiego?

W asortymencie kaw ziarnistych wyselekcjonowanych przez Przyjaciół Kawy znajdziesz nie tylko mieszanki arabiki i robusty czy 100% arabiki, ale także szeroką gamę starannie wyselekcjonowanych kaw specialty. 

Nazwa – kawa speciality – charakteryzuje kawy ziarniste, które posiadają certyfikat wydany przez Specialty Coffee Association (SCA). Dokument otrzymują plantatorzy, którzy zapewniają najwyższą jakość uprawy, zbioru i przetwarzania ziaren kawy. Efektem ich starań są ziarna o doskonale wyważonym smaku i aromacie, odpowiednio przygotowane, suche i pachnące. Kawa speciality obejmuje wyłącznie ziarna Arabiki, które uzyskają ponad 80 punktów w 100 punktowej skali oceny. 

Wyjątkowy rarytas w świecie kawy

To kawa ziarnista Kopi Luwak. Ta odmiana kawy pochodzi z Indonezji i słynie z wyjątkowego pochodzenia. Ziarna kawy Kopi Luwak zbierane są z odchodów Cywet palmowych. Następnie są dokładnie czyszczone, myte i przetwarzane tradycyjnymi metodami obróbki kawy. Chociaż takie pozyskanie kawy jest bardzo nietypowe, nadaje napojowi niepowtarzalny smak. Dzięki naturalnej fermentacji w przewodzie pokarmowym cywety, kawa pozbawiana jest goryczki i wydobywany jest jej wyjątkowy smak. W aromacie Kopi Luwak wyczuwalne są nuty ziemi, orzechów i czekolady. Ta, szczególnie rzadka odmiana kawy, jest jednym z najdroższych produktów w naszym asortymencie. Bardzo często próbuje się ją podrobić. Prawdziwa kawa w ziarnach Kopi Luwak posiada certyfikat potwierdzający jej pochodzenie. 

Wpływ regionu uprawy kawy na jej smak

Mówi się, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują wzdłuż równika, więc liczba krajów z plantacjami kawy jest niezwykle ograniczona. Ta część świata nazywana jest „pasem kawy”. Niemniej jednak lokalni plantatorzy zawsze uwzględniają właściwości gleby i klimatu oraz wybierają gatunki roślin, które dają największe plony. Na świecie jest aż 150 odmian kawy arabica, a robusta około 50. Dlatego kawa uprawiana w każdym regionie ma inny smak i aromat. Oto kilka przykładów różnych ziaren kawy uprawianych w różnych częściach świata:

Ameryka środkowa:

Kawa ziarnista uprawiana w tym regionie charakteryzuje się subtelną, owocową kwasowością. W smaku uprawianej w Gwatemali jest kwaskowatość jabłek, podczas gdy kawa uprawiana w Meksyku ujawnia wyraźniejszą kwaskowatość wiśni. W smaku kawy uprawianej w Ameryce Środkowej wyczuć można także słodycz brązowego cukru, a także delikatne nuty czekolady czy wypieków. Ta kawa ziarnista ma jeden z najbardziej zrównoważonych aromatów na całym świecie.

Ameryka Południowa:

Ziarna kawy uprawiane w Ameryce Południowej są wyjątkowe ze względu na słodką kwaskowatość i wyraźny karmelowy smak. Nuty orzechów można również wykryć w ich smaku. Te nuty smakowe kawy są szczególnie cenione przez koneserów kawowego świata. Przecież to nie przypadek, że ziarna kawy uprawiane w Brazylii są uważane za wzorce klasycznego smaku kawy.

Afryka:

Ziarna kawy uprawiane w Afryce są bardziej owocowe, więc ich smak ujawnia wyraźniejszą kwasowość niż ta, którą można znaleźć w kawie amerykańskiej. Kawa ziarnista w tym regionie charakteryzuje się bogatym aromatem słodkich jagód lub owoców cytrusowych, a także kwiatów. Te aromaty zależą od metody obróbki kawy. Szczególnie Etiopia słynie nie tylko z różnorodności drzew kawowych, ale także z licznych metod przetwarzania kawy. Porozmawiamy o tym później.

Azja:

Mówi się, że kawa ziarnista uprawiana w Azji jest „najcięższa”. Kawa jest ciemna, wyróżnia się długotrwałym posmakiem. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady i różnych przypraw, a osoby o dobrze wytrenowanych kubkach smakowych mogą wyczuć nawet subtelne aromaty ziemi i drewna. Tym, którzy chcą lepiej poznać kawę z tego regionu, Przyjaciele Kawy polecają wybór ziaren uprawianych na Sumatrze. Ta kawa ziarnista jest przetwarzana w specjalny sposób, dzięki czemu przygotowany napar ma wyraźne nuty cukru, cynamonu i karmelu.

Proces produkcji kawy ziarnistej: jak wpływa na smak napoju?

Wspomnieliśmy już, że metody przetwarzania ziaren mają ogromny wpływ na smak kawy. Dwie główne metody to obróbka naturalna i mokra. 

  1. Naturalna metoda przetwarzania kawy
    Kiedy kawa jest przetwarzana metodą naturalną, jagoda otaczająca ziarno kawy jest suszona przed ekstrakcją ziaren. Kawa przetworzona w ten sposób zatrzymuje więcej cukru, dzięki czemu jest słodsza i jej „body” jest grubsze.
  2. Metoda obróbki kawy mokrej
    Kiedy kawa jest przetwarzana metodą mokrą, jagody są usuwane z ziaren kawy w ciągu 12 godzin po ich zerwaniu. Następnie umieszcza się go w zbiorniku na wodę. Kawa przetworzona w ten sposób ma „czysty” smak, dzięki czemu łatwiej jest zidentyfikować główne nuty smakowe. Kawa mielona na mokro jest zwykle bardziej owocowa i ma więcej kwaskowatości w smaku.

Wpływ palenia na smak kawy: od jasnej do ciemnej

Co więcej, na smak kawy wpływa również stopień palenia. Ten składnik może pomóc ujawnić różne smaki, zrównoważyć je lub … całkowicie zrujnować. 

Średnie światło:
Jest to niezwykle lekkie palenie, które pomaga podkreślić naturalny smak kawy. Kawa ziarnista jasno palona odsłania naturalne smaki, dzięki czemu jej smak jest bardziej owocowy niż innych, ciemniej palonych napojów.

Średni:
Ten stopień palenia jest najczęściej używany przy produkcji mieszanek kaw, ale występuje również w ziarnach kaw speciality. Kawa średnio palona ma słodszy smak, dlatego lubią ją zarówno miłośnicy czarnej kawy, jak i miłośnicy deserowych napojów na bazie mleka.

Ciemny:
Ta kawa ziarnista jest mocno palona i wyróżnia się bogatym, ciemnym kolorem i lekkim połyskiem. Cienka warstwa karmelu pokrywa zewnętrzną stronę ciemno palonych ziaren kawy, podczas gdy przepalone ziarna stają się tłuste i nabierają gorzkiego zapachu, który jest niekompatybilny z wysokiej jakości paleniem. Kawa ziarnista ciemno palona charakteryzuje się bogatą, czekoladową goryczką, dlatego jest często stosowana w mieszankach włoskich lub francuskich.

Dobra kawa musi być świeża

Przyjaciele Kawy zawsze zalecają wybór kawy ziarnistej zamiast kawy mielonej. Kawa wstępnie zmielona wygasa szybciej, a szybszy proces utleniania powoduje, że traci swój aromat i smak w krótszym czasie. Świeżo zmielona kawa ziarnista zawsze ma bogatszy zapach, dzięki czemu Twój dom wypełni przyjemny aromat świeżo zmielonej kawy.

Ulubione produkty Klientów i nasze rekomendacje

Czy wszystkie informacje o ziarnach kawy pozostawiły Cię niezdecydowanym? Oto kilka ziaren, które pokochali już nasi klienci:

* Kawa ziarnista Caprisette Fragrante;
* Kawa ziarnista Caprisette Belgique;
* Kawa ziarnista Charles Liégeois Magnifico;
* Kawa ziarnista Indonesia Sumatra;
* Kawa ziarnista Nikaragua Maragogype.

Odkryj niezliczone smaki kawy i ciesz się nimi codziennie w domu.

Czytaj więcej