11+ lat doświadczenia | > 1 mln zadowolonych klientów | Ocena klientów 9.64/10

Kawa ziarnista

Cena
Producent
Kawa typ
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Cechy kawy
Rodzaj ziaren kawy
Nadaje się do automatów
Typ cappucinatore
Przygotowywane napoje
Stosowana kawa
Rodzaj
Liczba grup
Typ panelu obsługi
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Podłączenie do sieci wodociągowej
Stosowanie kawy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Średnica żaren
Promocje
Filtr  
Sortuj
Filtr  

Pokazuje 1-23 wyników z 253

Przyjaciele Kawy wiedzą, że najsmaczniejsza kawa przygotowywana jest ze świeżo zmielonych ziaren. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się doskonałą kawą w domu, sugerujemy kupowanie kawy w ziarnach i mielenie ich tuż przed zaparzeniem każdej filiżanki. Kawy ziarniste w asortymencie „Przyjaciół Kawy” są starannie wyselekcjonowane, potrafią mile zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych koneserów kawy.

Arabica i Robusta: czym się różnią?

Obecnie rynek kawy zdominowany jest przez dwie główne – i szczerze mówiąc, najpopularniejsze – odmiany kawy: arabikę i robustę. Odmiany te różnią się nie tylko kształtem ziaren, ale także zawartością kofeiny i cechami smakowymi. Omówmy te różnice bardziej szczegółowo.

Ziarna Arabiki:

Ziarna te charakteryzują się podłużnym kształtem i zakrzywionym rowkiem pośrodku. Smak ziaren kawy Arabica jest łagodniejszy niż Robusty: dominuje w nim owocowość, słodycz, wyczuwalna jest również kwaskowość. Kawa z tych ziaren ma mniej kofeiny. Ziarna Arabiki szczególnie poleca się do przyrządzania kawy przelewowej.

W naszym asortymencie znajduje się duży wybór 100% arabiki. Należą do nich kawa „Caprissimo Professional” produkowana przez „Przyjaciół Kawy”, kawy „Café Liégeois”, seria kaw „Parallel”, a także wszystkie kawy speciality – „Ethiopia Burtukaana”, „Guatemala La Hermosa”, „Kenya Kariru”…

Ziarna Robusty:

Rowek znajdujący się na środku każdego ziarenka ma prosty kształt, a smak tej kawy jest dużo bardziej intensywny niż smak arabiki. Robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny niż arabika, a jej smak charakteryzują nuty zbożowe. W naszym asortymencie nie znajdziesz 100% robusty. Te ziarna kawy częściej spotyka się w mieszankach, razem z arabiką, tworząc w ten sposób zrównoważony smak, który idealnie pasuje do napojów kawowych na bazie mleka.

Mieszanki Arabiki i Robusty w naszym asortymencie: kawa ziarnista „Espresso”, „Belgique” i „Fragrante” z ulubionej serii kaw naszych klientów „Caprissimo”, stworzonej przez „Przyjaciół Kawy”.

Kawa specialty: co to takiego?

W asortymencie kaw ziarnistych wyselekcjonowanych przez „Przyjaciół Kawy” znajdziesz nie tylko mieszanki arabiki i robusty czy 100% arabiki, ale także szeroką gamę starannie wyselekcjonowanych kaw specialty. Zanim jednak ujawnimy, jakie produkty można znaleźć na naszej stale powiększającej się półce z tą kawą, powiemy Ci, czym się ona charakteryzuje i dlaczego tak się nazywa.
Nazwa ta charakteryzuje ziarna kawy, które posiadają certyfikat wydany przez Specialty Coffee Association (SCA). Dokument ten otrzymują plantatorzy, którzy zapewniają najwyższą jakość uprawy, zbioru i przetwarzania ziaren kawy. Efektem ich starań są ziarna o doskonale wyważonym smaku i aromacie, odpowiednio przygotowane, suche i pachnące. Kategoria kaw speciality obejmuje wyłącznie ziarna Arabiki, które uzyskają ponad 80 punktów w 100 punktowej skali oceny. W naszym asortymencie znajdziesz między innymi ziarna kawy „Ethiopia Burtukaana”, które uzyskały 88 punktów oraz „Kenya Kariru” ocenione na 87,5 punktów.

Kawa speciality z edycji limitowanej

Niektóre z ziaren kawy speciality są wyjątkowe. Rosną tylko w określonym regionie i charakteryzują się skromnymi zbiorami i smakiem, którego nie można pomylić z żadnym innym. Podaż takiej kawy jest niezwykle mała, ale popyt jest ogromny. Do kaw limitowanych należy między innymi jamajska kawa „Blue Mountain”, którą znajdziesz w asortymencie „Przyjaciół Kawy”. Kawa ta rośnie tylko w regionie Jamaican Blue Mountain, nie niżej niż 910 metrów nad poziomem morza. Dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym i wyjątkowej glebie ziarna te charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, które sprawiają, że kawa ta jest wielbiona wśród koneserów.

Wyjątkowy rarytas w świecie kawy

To ziarna kawy Kopi Luwak. Ta odmiana kawy pochodzi z Indonezji i słynie z wyjątkowego pochodzenia. Ziarna kawy Kopi Luwak zbierane są z odchodów Cywet palmowych. Następnie są dokładnie czyszczone, myte i przetwarzane tradycyjnymi metodami obróbki kawy. Chociaż takie pozyskanie kawy jest bardzo nietypowe, nadaje napojowi niepowtarzalny smak. Dzięki naturalnej fermentacji w przewodzie pokarmowym cywety, kawa pozbawiana jest goryczki i wydobywany jest jej wyjątkowy smak. W aromacie Kopi Luwak wyczuwalne są nuty ziemi, orzechów i czekolady. Ta, szczególnie rzadka odmiana kawy, jest jednym z najdroższych produktów w naszym asortymencie. Bardzo często próbuje się ją podrobić. Prawdziwa kawa Kopi Luwak posiada certyfikat potwierdzający jej pochodzenie. Znajdziesz tę kawę w asortymencie kaw „Przyjaciel Kawy”.

Wpływ regionu uprawy kawy na jej smak

Mówi się, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują wzdłuż równika, więc liczba krajów z plantacjami kawy jest niezwykle ograniczona. Ta część świata nazywana jest „pasem kawy”. Niemniej jednak lokalni plantatorzy kawy zawsze uwzględniają właściwości gleby i klimatu oraz wybierają gatunki roślin, które dają największe plony. Możesz być tym zaskoczony, ale na świecie jest aż 150 odmian kawy arabica, a robusta około 50. Dlatego kawa uprawiana w każdym regionie ma inny smak i aromat. Oto kilka przykładów różnych ziaren kawy uprawianych w różnych częściach świata:

Ameryka środkowa:

Ziarna kawy uprawiane w tym regionie charakteryzują się subtelną, owocową kwasowością. W smaku kawy uprawianej w Gwatemali jest kwaskowatość jabłek, podczas gdy kawa uprawiana w Meksyku ujawnia wyraźniejszą kwaskowatość wiśni. W smaku kawy uprawianej w Ameryce Środkowej wyczuć można także słodycz brązowego cukru, a także delikatne nuty czekolady czy wypieków. Ta kawa ma jeden z najbardziej zrównoważonych aromatów na całym świecie.

Ci, którzy chcą spróbować kawy uprawianej w Ameryce Środkowej i sami poczuć różnicę, powinni szukać w naszym asortymencie następujących nazw: Caprissimo „Belgique”, Mokito „Bianco”, „Parallel 36”, „Guatemala La Hermosa”, „El Salvador Santa Petrona ”,„ Nikaragua Maragogype ”.

Ameryka Południowa:

Ziarna kawy uprawiane w Ameryce Południowej są wyjątkowe ze względu na słodką kwaskowatość i wyraźny karmelowy smak. Nuty orzechów można również wykryć w ich smaku. Te nuty smakowe kawy są szczególnie cenione przez koneserów kawowego świata. Przecież to nie przypadek, że ziarna kawy uprawiane w Brazylii są uważane za wzorce klasycznego smaku kawy.

Ci, którzy chcą spróbować kawy uprawianej na plantacjach południowoamerykańskich powinni szukać w naszym asortymencie następujących nazw: Café Liégeois „Magnifico”, Goat Story „Colombia La Marianela”, Café Natura „Espresso”, Czerwona fasola „Gold Label Organic”.

Afryka:

Ziarna kawy uprawiane w Afryce są bardziej owocowe, więc ich smak ujawnia wyraźniejszą kwasowość niż ta, którą można znaleźć w kawie amerykańskiej. Kawa uprawiana w tym regionie charakteryzuje się bogatym aromatem słodkich jagód lub owoców cytrusowych, a także kwiatów. Te aromaty zależą od metody obróbki kawy. Szczególnie Etiopia słynie nie tylko z różnorodności drzew kawowych, ale także z licznych metod przetwarzania kawy. Porozmawiamy o tym później.

Ci, którzy chcą pić kawę uprawianą i przetworzoną w Afryce bezpośrednio w domu, powinni szukać w naszym asortymencie następujących nazw: „Parallel 12”, „DR Congo Kivu”, „Ethiopia Yirgacheffe”, „Ethiopia Shakisso”, „Ethiopia Burtukaana”, Café Liégeois „Bella Roma”, Café Liégeois „Kivu”.

Azja:

Mówi się, że kawa uprawiana w Azji jest „najcięższa”. Kawa jest ciemna, wyróżnia się długotrwałym posmakiem. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady i różnych przypraw, a osoby o dobrze wytrenowanych kubkach smakowych mogą wyczuć nawet subtelne aromaty ziemi i drewna. Tym, którzy chcą lepiej poznać kawę z tego regionu, Coffee Friends poleca wybór ziaren uprawianych na Sumatrze. Te ziarna kawy są przetwarzane w specjalny sposób, dzięki czemu przygotowany napój ma wyraźne nuty cukru, cynamonu i karmelu.

Ci, którzy chcą poczuć smak prawdziwej azjatyckiej kawy, powinni szukać w naszym asortymencie takich nazw: „Parallel 17”, „Indonesia Kopi Luwak”, „Papua New Guinea Sigri”, „Indonesia Sumatra”, Café Liégeois „Venezia Corsato”.

Przetwarzanie ziaren kawy: jak wpływa na smak napoju?

Wspomnieliśmy już, że metody przetwarzania ziaren mają ogromny wpływ na smak kawy. Dwie główne metody przetwarzania kawy to obróbka naturalna i obróbka na mokro. Poniżej możesz przeczytać więcej o różnicach między tymi metodami oraz cechach smakowo-zapachowych ujawnianych w kawie przetworzonej.

1. Naturalna metoda przetwarzania kawy
Kiedy kawa jest przetwarzana metodą naturalną, jagoda otaczająca ziarno kawy jest suszona przed ekstrakcją ziaren. Kawa przetworzona w ten sposób zatrzymuje więcej cukru, dzięki czemu jest słodsza i jej „body” jest grubsze.

2. Metoda obróbki kawy mokrej
Kiedy kawa jest przetwarzana metodą mokrą, jagody są usuwane z ziaren kawy w ciągu 12 godzin po ich zerwaniu. Następnie umieszcza się go w zbiorniku na wodę. Kawa przetworzona w ten sposób ma „czysty” smak, dzięki czemu łatwiej jest zidentyfikować główne nuty smakowe. Kawa mielona na mokro jest zwykle bardziej owocowa i ma więcej kwaskowatości w smaku.

Wpływ palenia na smak kawy: od jasnej do ciemnej

Coffee Friends pragnie przypomnieć, że wybierając kawę, należy wiedzieć, że stopień wypalenia ziaren ma ogromny wpływ na ich smak. Ten składnik przetwarzania fasoli może pomóc ujawnić różne smaki, zrównoważyć je lub … całkowicie zrujnować. Poniżej możesz przeczytać więcej o tym, jakie smaki ujawniają różne poziomy palenia i jak różni się kawa w zależności od jej palenia:

Średnie światło:
Jest to niezwykle lekkie palenie, które pomaga podkreślić naturalny smak kawy. Kawa jasno palona odsłania naturalne smaki, dzięki czemu jej smak jest bardziej owocowy niż innych, ciemniej palonych napojów.

Te jasno palone ziarna kawy znajdują się w naszym asortymencie: Goat Story „Ethiopia Suke Quto Honey” i „Costa Rica Finca La Amada”.

Średni:
Ten stopień palenia jest najczęściej używany przy produkcji mieszanek kaw, ale występuje również w ziarnach kaw speciality. Kawa średnio palona ma słodszy smak, dlatego lubią ją zarówno miłośnicy czarnej kawy, jak i miłośnicy deserowych napojów na bazie mleka.

W naszym asortymencie znajdują się średnio palone ziarna kawy: „Parallel 36”, Mokito „Bianco”, „Parallel 12”, „Parallel 17”, Café Liégeois „Mano Mano”, a także prawie wszystkie ziarna kawy specialty.

Ciemny:
Te ziarna kawy są mocno palone i wyróżniają się bogatym, ciemnym kolorem i lekkim połyskiem. Uważaj, aby nie pomylić ich z tłustą i przepaloną fasolą. Cienka warstwa karmelu pokrywa zewnętrzną stronę ciemno palonych ziaren kawy, podczas gdy przepalone ziarna stają się tłuste i nabierają gorzkiego zapachu, który jest niekompatybilny z wysokiej jakości paleniem. Kawa ciemno palona charakteryzuje się bogatą, czekoladową goryczką, dlatego jest często stosowana w mieszankach włoskich lub francuskich.

Ziarna kawy w naszym asortymencie są palone na ciemno: Caprissimo „Espresso”, „DR Congo Kivu”, Café Liégeois „Mano Mano Puissant”.

Dobra kawa musi być świeża

Coffee Friends zawsze zalecają wybór kawy ziarnistej zamiast kawy mielonej do domowych napojów. Nie jest to często podkreślane, ale kawa wstępnie zmielona wygasa szybciej, a szybszy proces utleniania powoduje, że traci ona swój aromat i smak w krótszym czasie. Dlatego zawsze mówimy, że najlepsza kawa to kawa świeżo zmielona i oddzielnie dla każdej filiżanki. Automatyczne ekspresy do kawy działają na tej samej zasadzie, więc ci, którzy chcą cieszyć się wysokiej jakości i pyszną kawą w domu, powinni zrobić dokładnie to samo.
Wybrane ziarna kawy należy zmielić za pomocą specjalnego młynka elektrycznego lub ręcznego młynka do kawy. Świeżo mielona kawa zawsze ma bogatszy zapach, dzięki czemu Twój dom wypełni przyjemny aromat świeżo zmielonej kawy.

Ulubione produkty Klientów i nasze rekomendacje

Czy wszystkie informacje o ziarnach kawy pozostawiły Cię niezdecydowanym? Oto kilka ziaren, które pokochali już nasi klienci:

* Kawa ziarnista Caprissimo „Fragrante”;
* Kawa ziarnista Caprissimo „Belgique”;
* Kawa ziarnista Café Liégeois „Magnifico”;
* Kawa ziarnista „Indonesia Sumatra”;
* Kawa ziarnista „Nikaragua Maragogype”.

Odkryj niezliczone smaki kawy i ciesz się nimi codziennie w domu.

Ile kaw można przygotować z 1 kg ziaren?

Jedna porcja kawy to zwykle od 8 do 12 g…
Czytaj więcej

Jedna porcja kawy to zwykle od 8 do 12 g zmielonych ziaren. Z 1 kg kawy ziarnistej można zaparzyć około 100 filiżanek kawy. Obliczenie to może się różnić w zależności od wybranej mocy kawy, tj. Ilości kawy mielonej.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Czy stopień palenia wpływa na smak ziaren kawy?

Przy wyborze kawy warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren.…
Czytaj więcej

Przy wyborze kawy warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren. Ten etap przetwarzania jest bardzo ważny i może ujawnić i zrównoważyć smak lub go zepsuć. Wybierz jasno paloną kawę, jeśli chcesz spróbować prawdziwie naturalnych, owocowych nut. Zwykle jasno palone ziarna są jednocześnie kawą wysokiej jakości. Ten stopień palenia podkreśla i wydobywa najlepsze nuty smakowe ukryte w kawie.

Średni stopień palenia jest bardzo popularny w mieszankach, gdy celem jest zrównoważenie smaku ziaren uprawianych w różnych regionach. Ciemne palenie może skutkować ciemnym kolorem i czekoladową goryczką. Jest ono charakterystyczne dla kaw wypalanych we Włoszech, Belgii i Francji. Nie należy jednak mylić go z przepalonymi ziarnami kawy. Bardzo tłuste i gorzkie ziarna kawy nie mają nic wspólnego z wysokiej jakości ciemno-paloną kawą. Tego typu produkty można znaleźć w bardzo niskiej cenie, jednak ich smak nie będzie tak przyjemny.  

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jak kraj pochodzenia wpływa na kawę?

Warto wspomnieć, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują blisko…
Czytaj więcej

Warto wspomnieć, że najlepsze warunki do uprawy kawy panują blisko równika, dlatego liczba krajów, w których można znaleźć plantacje kawy jest bardzo ograniczona. Obszar ten nazywany jest „pasem kawy”. Ze względu na specyfikę gleby i klimatu lokalni rolnicy wybierają odmiany roślin dające największe plony (na świecie jest około 150 gatunków Arabiki, Robusty - około 50). Kawy z odmiennych regionów są bardzo zróżnicowane w smaku. Kawa pochodząca z Ameryki jest dość uniwersalna. Większość ziaren z tego rejonu ma niewielką kwaskowatość (owocowość), dominują w niej smaki orzechowe, można wyczuć lekką goryczkę, kwiatowe aromaty. Warto też wspomnieć, że większość kawy na całym świecie uprawiana jest w Brazylii, dlatego kawa stamtąd uznawana jest za klasyczny standard smakowy.

Kawa uprawiana w Afryce jest bardziej owocowa, jej smak może mieć delikatniejszą lub mocniejszą kwaskowatość. Ta kawa ma średnią intensywność i jest szczególnie lubiana przez znawców kawy. Najbogatsza w smaku kawa z tego regionu pochodzi z Etiopii, więc aby poznać smak prawdziwie Afrykańskiej kawy, polecamy wybór arabiki z tego kraju.

Tymczasem kawa uprawiana w Azji jest zwykle „najcięższa”. Przygotowany z niej napój ma ciemny, intensywny kolor i długo utrzymujący się smak. Dominujące nuty - czekolada, przyprawy, a nawet aromaty ziemi lub drewna. Kawa uprawiana na Sumatrze ze względu na warunki atmosferyczne, a także specjalny sposób przetwarzania jest pozbawiona kwasowości. W kawie z tego regionu wyczuwalny jest brązowy cukier, cynamon i karmel. Jeśli lubisz klasyczny smak o niskiej kwasowości - kawa uprawiana w Sumatrze może stać się Twoją ulubioną.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jak rozpoznać kawę dobrej jakości?

Kawa najwyższej jakości jest zwykle jasno palona. W związku z…
Czytaj więcej

Kawa najwyższej jakości jest zwykle jasno palona. W związku z tym odcień jej ziaren powinien być jasnobrązowy. Wysokiej jakości ziarna powinny mieć regularny kształt, brak skaz i uszkodzeń. Zapach ziaren powinien być przyjemny i przypominać naturalne, istniejące w naturze zapachy - kwiatów, owoców, drewna, ziemi.

Natomiast ziarna niższego sortu często są oleiste, wilgotne, mogą mieć zapach pleśni. Przepalone ziarna są również identyfikowane jako kawa niskiej jakości. Mają ostry zapach nie tylko po otwarciu opakowania, ale także po zaparzeniu kawy. Tylko w kawie słabej jakości można wyczuć jednocześnie goryczkę i nieprzyjemną kwasowość. Kwasowość ta podczas przetwarzania nie ma nic wspólnego z posmakiem cytrusów, malin, żurawiny czy innych owoców i jagód.  

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Co sprawia, że kawa specialty jest tak wyjątkowa?

Ziarna kawy posiadające certyfikat Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy nazywane są mianem…
Czytaj więcej

Ziarna kawy posiadające certyfikat Amerykańskiego Stowarzyszenia Kawy nazywane są mianem Specialty. Ten dokument przyznawany jest producentom zapewniającym wysoką jakość warunków uprawy, zbiorów i procesu produkcji kawy, co w rezultacie daje idealny balans smaku i aromatu. Ziarna kawy tego typu mają odpowiedni kształt, są suche (nie oleiste), aromatyczne. Ta kategoria kawy obejmuje wyłącznie kawę, która w skali oceny uzyskała ponad 80 punktów na 100. Przykładowo, nasza "Ethiopia Burtukana" uzyskała 88 punktów, a "Kenya Kariru" - 87,5.

Kawa speciality może być również produkowana jako limitowana. Jest wtedy uprawiana w niepowtarzalnych warunkach, zbierana i przetwarzana w odpowiedni sposób. Jedną z tego typu kaw jest nasza „Kivu”, ponieważ jest uprawiana wyłącznie w pobliżu jeziora Kivu w demokratycznej republice Konga. Kolejnym przykładem kawy wyróżniającej się niepowtarzalnym miejscem uprawy jest „Blue Mountain”. Jej drzewa rosną na terenach górzystych, dlatego ich zbiory są niezwykle trudne. Co więcej, status „Blue” przyznawany jest wyłącznie kawie, która rośnie na wysokości 910 m. n. p. m. lub wyżej. Rosnąca w tych warunkach kawa wyróżnia się wyjątkowym smakiem i cieszy się dużym uznaniem miłośników kawy.

Ze względu na unikalny sposób przetwarzania ziaren, kawa „Kopi Luwak” jest jedną z najdroższych kaw na świecie. Uprawa certyfikowanej kawy „Kopi Luwak” opiera się na zasadach sprawiedliwego handlu i braku znęcania się i wykorzystywania zwierząt. Certyfikat tej kawy jest bardzo restrykcyjny. Dlatego pomimo nienajwyższej oceny, „Kopi Luwak” określana jest mianem speciality w wersji limitowanej.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Czym jest Arabica i Robusta?

Arabica i Robusta to gatunki kawy. Ziarna Arabiki zazwyczaj mają…
Czytaj więcej

Arabica i Robusta to gatunki kawy.

Ziarna Arabiki zazwyczaj mają bardziej intensywny smak, większą owocowość i są naturalnie słodkie. Robusta jest bardziej goryczkowa i posiada prawie dwukrotnie większą zawartość kofeiny. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, Robusta rzadziej atakowana jest przez szkodniki co sprawia, że jest łatwiejsza w uprawie.

Arabica jest dużo bardziej popularna. Jednak, coraz częściej ziarna Robusty dodawane są do mieszanek kawy. Jeśli obie kawy są zmieszane w odpowiednich proporcjach, dają w rezultacie smak, wypełniony aromatem palonego karmelu lub ciemnej czekolady, a ziarna mają ciemniejszy kolor co sprawia, że taka mieszanka idealnie komponuje się z mlecznymi specjałami.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Żeby odnaleźć swoją ulubioną kawę należy zadać sobie pytanie -…
Czytaj więcej

Żeby odnaleźć swoją ulubioną kawę należy zadać sobie pytanie - jaka kawa smakuje mi najbardziej? Preferujesz lekką, owocową kwasowość czy raczej mocny smak z wyczuwalną goryczką? Albo może lubisz po prostu kubek dobrej czarnej kawy? Lub też pijasz kawę z mlekiem?

Warto wspomnieć, że na smak kawy wpływ ma kilka czynników:

§ GATUNEK KAWY: Arabica jest łagodniejsza, trochę słodsza, bardziej aromatyczna. Podczas gdy Robustę cechuje większa goryczka, wyrazistość i większa zawartość kofeiny.

§ KRAJ POCHODZENIA: W zależności od kraju pochodzenia, w kawie dominują różne smaki i aromaty.

Honorowe miejsce w świecie kawy zajmują mieszanki różnych kaw. W nich producenci starają się znaleźć najlepsze kombinacje różnych ziaren, palonych w odpowiednim stopniu tak aby uzyskać odpowiednio zrównoważony smak.

§ STOPNIEŃ PALENIA: Jasny stopień palenia pomaga wydobyć naturalny smak kawy - delikatną owocowość, zapach i jasnobrązowy odcień ziaren. Im ciemniej palone ziarna, tym mocniejszy i bardziej goryczkowy smak kawy.

Jeśli jednak ciężko jest Ci wybrać kawę w oparciu o jej opis, zawsze możesz odwiedzić nasze sklepy stacjonarne. Stale zmieniamy kawę, którą częstujemy klientów. W każdym miesiącu możesz spróbować u nas innej kawy.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej