Skip to content

Wszystkie marki

Najświeższe informacje i rabaty na wyciągnięcie ręki

Odkryj świat kawy i bądź pierwszym, który pozna nasze opowieści i promocje (psst… czasami do 50% taniej 😳)
Klikając „Subskrybuj”, wyrażasz zgodę na nasz Regulamin i Politykę prywatności
FAQ

Co to jest kawa Cold Brew?

Cold brew - kawa parzona na zimno. Kawa ta jest przygotowywana przez zalanie zmielonwj kawy zimną wodą i pozostawienie jej na kilka godzin, najlepiej na całą dobę.
Można ją przygotować samodzielnie bez użycia jakichkolwiek urządzeń: grubo zmieloną kawę dobrej jakości zalewamy zimną wodą (w stosunku 1:5, a jeśli chcemy przygotować skoncentrowaną esencję do rozcieńczania - w stosunku 1:2). Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po czym filtrujemy kawę od fusów. Tak przygotowaną kawę można spożyć do 2 tygodni od przygotowania. Jeśli domowy sposób przygotowania Cold Brew nie jest dla Ciebie wygodny, można nabyć specjalne urządzenie do kawy Cold Brew.
Największą popularnością kawa cold brew cieszy się w ciepłym sezonie, gdyż jest świeża, tonizująca (zawiera dużo kofeiny) i lekko słodka. Taki napój jest szczególnie smaczny w koktajlach kawowych z lodem, tonikiem, zimnym mlekiem albo napojem roślinnym. Koncentrat tak przygotowanej kawy jest często wykorzystywany do przygotowywania deserów.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Kofeina: która kawa zawiera jej najwiecej?

Najwięcej kofeiny zawiera kawa Robusta - dwukrotnie więcej niż Arabica. Zatem mieszkanka kawy z robustą, sama robusta albo kawa rozpuszczalna (która głownie produkowana jest z robusty) zawiera więcej kofeiny niż 100% Arabica.
Ilość kofeiny zależy również od sposobu przygotowania kawy. Kofeina jest rozpuszczalna w wodzie, więc im dłuższy kontakt kawy z wodą, tym więcej kofeiny będzie w przygotowanym napoju. Porównując filiżankę espresso do kubka kawy, kawa w kubku będzie miała więcej kofeiny, gdyż ilość wody i czas kontaktu kawy z wodą jest dłuższy. Intensywność smaku obu napojów może jednak wyglądać odwrotnie.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Która kawa ziarnista najlepiej pasuje do automatycznych ekspresów kawy?

Do stosowania w ekspresach automatycznych nadają się wszystkie kawy ziarniste, za wyjątkiem aromatyzowanych kaw, które uszkadzają młynek ekspresu. reszta zależy jedynie od indywidualnych preferencji. Należy pamiętać, że kawy jasno palone, przeważnie przeznaczone do alternatywnych metod zaparzania, mogą tracić swoje walory w automatycznym ekspresie do kawy. Dla wydobycia przyjemniejszego smaku, lepiej jest wybrać średnio lub ciemno palone ziarna kawy. Niektórzy producenci kawy na opakowaniach podają sugerowane metody zaparzania, by zapewnić klietowi jak najlepsze wrażenia.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Jakie są główne gatunki kawy?

Istnieje ogromna liczba gatunków kawy, ale najbardziej popularne i powszechne są trzy: Arabica, Robusta i Liberica.
Arabica:
Drzewa kawowe Arabiki są znacznie trudniejsze w uprawie niż Robusty czy Liberiki. Arabica jest szczególnie wrażliwa na zimno, różnicę temperatur, potrzebuje cienia i rośnie na większych wysokościach. Jednak paleta smaków, która powstaje podczas dojrzewania jagód kawy Arabika, jest najbogatsza. Istnieje wiele podgatunków kawy Arabica, z których każdy ma inne, wyjątkowe cechy smakowe. W więkoszci z nich dominują słodko-kwaśne, owocowe oraz jagodowe nuty smakowe.
Robusta:
Drzewa kawowe Robusta są łatwiejsze w uprawie, niż drzewa Arabica. Robusta jest znacznie bardziej odporna na warunki klimatyczne oraz na szkodniki. Wysoka odporność sprawia, że kawa Robusta jest również tańsza. Paleta smaków Robusty jest znacznie węższa, a zawartość kofeiny dwukrotnie wyższa, w porównaniu do Arabiki. Robusta jest stosowana głownie jako domieszka, rzadziej można znaleźć czystą Robustę w składzie. Ten rodzaj kawy w połączeniu z Arabiką dodaje kawie gęstości, zwiększa w niej zawartość kofeiny i dodaje goryczkę, niwelując kwasowość. Dominują w niej gorzkie, intensywne nuty smakowe.
Liberica:
Jest najmniej popularnym z trzech wymienionych gatunków, gdyż nie posiada bogatych cech smakowych jak Arabica czy Robusta. Liberica wykorzystywana jest do produkcji kawy rozpuszczalenej.
Jak odróżnić Arabikę, Robustę i Liberikę?
Ziarna Arabiki, Robusty i Liberica różnią się wyglądem. Ziarna arabiki są podłużne i mają falisty pasek na środku ziarna. Ziarna Robusty są okrągłe, mniejsze, pasek pośrodku jest linią prostą. Ziarna Liberica są znacznie większe niż Arabica i Robusta.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej