D.
G.
Min.
Sec. opis.
Kiedy na opakowaniu kawy widzisz słowo espresso, co pierwsze przychodzi Ci do głowy? Krzyczysz – uwielbiam espresso? Kręcisz głową i mówisz, że nie lubisz tego intensywnego naparu i wolisz kawę czarną? A może pytasz, czy ta kawa nadaje się tylko do parzenia konkretnego napoju? Czym się więc wyróżnia kawa espresso, jak należy ją zaparzyć i jak wybrać tę najlepszą?
Co to jest espresso? Słowo wywodzi się od włoskiego czasownika “esprimere”, którego forma czasu teraźniejszego espresso oznacza “wyciśnięty”. Po raz pierwszy użyto go w odniesieniu do metody parzenia kawy, następnie do przepisu, a później do opisania rodzaju palenia i grubości mielenia.
Sposób parzenia kawy. Pierwszy prototyp ekspresu do espresso został opracowany przez Włocha Angelo Moriondo w 1884 r. Późniejsze udoskonalenia dokonane przez jego rodaków (Luigi Bezzera, Desidero Pavoni i Achille Gaggia) doprowadziły do opracowania procesu parzenia kawy, który znamy dzisiaj, polegającego na tłoczeniu wody pod ciśnieniem od 8 do 10 barów przez drobno zmieloną kawę. Metoda ta pozwala uzyskać najpopularniejsze rodzaje kawy: espresso, ristretto, lungo, americano, a w połączeniu z mlekiem – cappuccino, latte macchiato, flat white i inne.
Nazwa przepisu na kawę. Ten przepis wymaga użycia specjalnego sprzętu oraz obeznania, ile gramów kawy na espresso potrzeba, ile ml ma espresso, jakie są espresso proporcje… Jest to więc napój o pojemności 25-35 ml przygotowany z 7-9 g kawy, przez którą przefiltrowano wodę o temperaturze 90-96°C pod ciśnieniem 8-10 barów, a parzenie trwa 20-30 sekund.
Rodzaj palenia kawy. Wraz z wzrostem popularności metody espresso, słowa tego zaczęto używać do opisania zazwyczaj ciemniejszego niż średni rodzaju palenia. Jasne palenie sprawia, że trudniej jest uzyskać zrównoważony smak, podczas gdy ciemniejsze pozwala wydobyć potrzebną słodycz.
Rodzaj mielenia kawy. Kawa espresso odnosi się również do drobnego mielenia, w którym kawa jest mielona tak, aby woda mogła wolniej przepływać przez kawę. W ten sposób dajemy czas na ujawnienie aromatów i smaków.
Słowo espresso na opakowaniu oznacza, że kawa jest przeznaczona do metody parzenia espresso, a nie do konkretnego przepisu. Jeśli jest to kawa ziarnista espresso, jest ona specjalnie do tego palona, kawa mielona espresso – specjalnie do tego palona i mielona. Ta sama zasada dotyczy sprasowanych saszetek (znanych jako saszetki ESE – Easy Serving Espresso). Tak więc kawa espresso stanowi po prostu podstawę dla wielu innych napojów, takich jak lungo, americano, cappuccino, latte macchiato i tak dalej.
Nikogo nie zdziwi fakt, że do przygotowania espresso potrzebny jest specjalny sprzęt:
Teraz, gdy już wyjaśniliśmy, czym jest i czym nie jest kawa espresso, przejdźmy do najczęściej zadawanego pytania – jaka kawa do espresso jest odpowiednia? Chociaż nie ma ścisłych zasad, mamy kilka wskazówek:
Ile ludzi, tyle zdań, dlatego najlepsza kawa do espresso to kawa najsmaczniejsza dla Ciebie. Jednak jak ją wybrać?
Jeśli nadal masz pytania, jaka powinna być najlepsza kawa do espresso, skontaktuj się z naszymi konsultantami, którzy z przyjemnością Ci pomogą. Zachęcamy również do odwiedzenia naszego sklepu na ulicy Pańskiej w Warszawie i zapoznania się z naszą kawą.
Poniżej przedstawiamy niektóre z najczęściej zadawanych pytań na temat kawy espresso:
Jeśli na opakowaniu nie widzisz słowa espresso, kawa ta jest prawdopodobnie przeznaczona do innego typu parzenia (na przykład jest to kawa zalewana w kubku). Jeśli użyjesz za bardzo drobnego mielenia, otrzymasz zbyt kwaśne espresso o bardzo intensywnym smaku. Espresso może mieć kwaśny posmak także dlatego, że wybierzesz jaśniejsze palenie.
To, że kawa espresso jest bardzo mocna, jest mitem. Jeśli chodzi o intensywność samego smaku, wszystko zależy od tego, jak smakuje Twoja wybrana kawa ziarnista espresso i jej specyficznych cech. Co więcej, espresso to nie najmocniejsza kawa! Analiza, ile kofeiny ma espresso, pokazuje, że ma ono mniej kofeiny niż lungo, tyle samo kofeiny co latte lub cappuccino, a nawet mniej niż kawa przelewowa. Więcej informacji o tym, ile kofeiny ma kawa, przeczytasz w naszym blogu.
Często można usłyszeć o różnych rodzajach grubości mielenia, w tym konkretnie dopasowanym do espresso. Naszym zdaniem, warta kupienia jest kawa ziarnista espresso, którą trzeba mielić przed każdym parzeniem (kawa mielona espresso traci wiele swoich właściwości aromatycznych w ciągu pierwszych 20-30 minut!).
Jeśli posiadasz ekspres do kawy z młynkiem, wykona on pracę za Ciebie – wszystkie ustawienia grubości mielenia są przeznaczone dla metody espresso. Możesz też samodzielnie dostosować grubość mielenia – jeśli lubisz espresso, ustaw nieco drobniejsze mielenie, aby napój był gęstszy.
Jeśli posiadasz ekspres kolbowy albo dźwigniowy, będziesz potrzebować kawy mielonej. W tym przypadku obowiązkowo kup młynek do espresso albo, jeśli zależy Ci na świeżości kawy i precyzji porcji, zwróć uwagę na młynek do kawy Single Dose. A następnie… eksperymentuj! Jeśli przygotowujesz napój espresso, upewnij się, że około 25-35 ml płynu wydostaje się w ciągu 20-30 sekund, a crema przypomina futro tygrysa. Jeśli w tym czasie wydostaje się mniej płynu, należy nieco pogrubić mielenie, jeśli więcej, zdrobnić.
Jak się pije espresso? Kawa espresso zazwyczaj jest podawana w małej filiżance (około 50-80 ml) wykonanej z wysokiej jakości porcelany (filiżanki i szklanki do espresso znajdziesz u nas w ofercie!). Zaś po co podaje się wodę do espresso? Niektóre kawiarnie w Hiszpanii, Francji czy północnych Włoszech podają espresso z wodą, która pomaga “odświeżyć” receptory i oczyścić, nawilżyć podniebienie, gdyż woda neutralizuje resztki innych aromatyzatorów i pozwala cieszyć się głębokim smakiem kawy. Warto jednak dodać, że podawanie espresso z wodą jest opcjonalne.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.