MI─śDZYNARODOWY DZIE┼â KAWY
MI─śDZYNARODOWY DZIE┼â KAWY

Kawa espresso

Filtry

Pokaza─ç:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Obj─Öto┼Ť─ç
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ ┼╝aren
Obj─Öto┼Ť─ç pojemnika na wod─Ö
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje si─Ö do automat├│w
Cechy
Aplikacja
Wyb├│r porcji czarnej kawy
Wyb├│r porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielko┼Ť─ç pojemnika na kaw─Ö ziarnist─ů
Wielko┼Ť─ç porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilo┼Ť─ç porcji
Ilo┼Ť─ç
Odpowiednie dla
Zapisane profile u┼╝ytkownik├│w
Konstrukcja ┼╝aren
Przepis na nap├│j
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemnik├│w na ziarna
Pojemno┼Ť─ç naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Pod┼é─ůczenie do sieci wodoci─ůgowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilo┼Ť─ç produkt├│w w zestawie
Zalecana ilo┼Ť─ç fili┼╝anek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez u┼╝ytkownik├│w
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gor─ůcej wody
Podgrzewacz do fili┼╝anek
Typ
Typ
Promocje

Kawa espresso

Kiedy na opakowaniu kawy widzisz s┼éowo espresso, co pierwsze przychodzi Ci do g┼éowy? Krzyczysz – uwielbiam espresso? Kr─Öcisz g┼éow─ů i m├│wisz, ┼╝e nie lubisz tego intensywnego naparu i wolisz kaw─Ö czarn─ů? A mo┼╝e pytasz, czy ta kawa nadaje si─Ö tylko do parzenia konkretnego napoju? Czym si─Ö wi─Öc wyr├│┼╝nia kawa espresso, jak nale┼╝y j─ů zaparzy─ç i jak wybra─ç t─Ö najlepsz─ů?

Espresso – co to?

Co to jest espresso? S┼éowo wywodzi si─Ö od w┼éoskiego czasownika “esprimere”, kt├│rego forma czasu tera┼║niejszego espresso oznacza “wyci┼Ťni─Öty”. Po raz pierwszy u┼╝yto go w odniesieniu do metody parzenia kawy, nast─Öpnie do przepisu, a p├│┼║niej do opisania rodzaju palenia i grubo┼Ťci mielenia.

Spos├│b parzenia kawy. Pierwszy prototyp ekspresu do espresso zosta┼é opracowany przez W┼éocha Angelo Moriondo w 1884 r. P├│┼║niejsze udoskonalenia dokonane przez jego rodak├│w (Luigi Bezzera, Desidero Pavoni i Achille Gaggia) doprowadzi┼éy do opracowania procesu parzenia kawy, kt├│ry znamy dzisiaj, polegaj─ůcego na t┼éoczeniu wody pod ci┼Ťnieniem od 8 do 10 bar├│w przez drobno zmielon─ů kaw─Ö. Metoda ta pozwala uzyska─ç najpopularniejsze rodzaje kawy: espresso, ristretto, lungo, americano, a w po┼é─ůczeniu z mlekiem – cappuccino, latte macchiato, flat white i inne.┬á

Nazwa przepisu na kaw─Ö. Ten przepis wymaga u┼╝ycia specjalnego sprz─Ötu oraz obeznania, ile gram├│w kawy na espresso potrzeba, ile ml ma espresso, jakie s─ů espresso proporcjeÔÇŽ Jest to wi─Öc nap├│j o pojemno┼Ťci 25-35 ml przygotowany z 7-9 g kawy, przez kt├│r─ů przefiltrowano wod─Ö o temperaturze 90-96┬░C pod ci┼Ťnieniem 8-10 bar├│w, a parzenie trwa 20-30 sekund.┬á

Rodzaj palenia kawy. Wraz z wzrostem popularno┼Ťci metody espresso, s┼éowa tego zacz─Öto u┼╝ywa─ç do opisania zazwyczaj ciemniejszego ni┼╝ ┼Ťredni rodzaju palenia. Jasne palenie sprawia, ┼╝e trudniej jest uzyska─ç zr├│wnowa┼╝ony smak, podczas gdy ciemniejsze pozwala wydoby─ç potrzebn─ů s┼éodycz.

Rodzaj mielenia kawy. Kawa espresso odnosi się również do drobnego mielenia, w którym kawa jest mielona tak, aby woda mogła wolniej przepływać przez kawę. W ten sposób dajemy czas na ujawnienie aromatów i smaków.

S┼éowo espresso na opakowaniu oznacza, ┼╝e kawa jest przeznaczona do metody parzenia espresso, a nie do konkretnego przepisu. Je┼Ťli jest to kawa ziarnista espresso, jest ona specjalnie do tego palona, kawa mielona espresso – specjalnie do tego palona i mielona. Ta sama zasada dotyczy sprasowanych saszetek (znanych jako saszetki ESE – Easy Serving Espresso). Tak wi─Öc kawa espresso stanowi po prostu podstaw─Ö dla wielu innych napoj├│w, takich jak lungo, americano, cappuccino, latte macchiato i tak dalej.

Jak zrobi─ç espresso w domu?

Nikogo nie zdziwi fakt, ┼╝e do przygotowania espresso potrzebny jest specjalny sprz─Öt:

  • Ekspres automatyczny. Je┼╝eli u siebie na blacie kuchennym masz ekspres do kawy automatyczny, wystarczy kawa do ekspresu, jeden przycisk, a wybrany przez Ciebie specja┼é b─Ödzie gotowy w kilka chwil.┬á
  • Ekspres kolbowy. Je┼Ťli wybierzesz ekspres do kawy kolbowy, zostaniesz prawdziwym(-─ů) domowym(-─ů) barist─ů(-k─ů)! Ten rodzaj urz─ůdzenia pozwala eksperymentowa─ç i cieszy─ç si─Ö kaw─ů na najwy┼╝szym poziomie. Aby uzyska─ç najlepszy smak, zwr├│─ç uwag─Ö na akcesoria baristy: portafilter, tamper, dystrybutor do kawy i inne.
  • Ekspres do kawy na saszetki potrzebuje jednej saszetki z siedmioma gramami kawy mielonej, nadaj─ůcej si─Ö do zaparzania espresso.┬á
  • Ekspres d┼║wigniowy. Jest to sprz─Öt, stworzony z my┼Ťl─ů o kawoszach i kawoszkach, kt├│rzy lubi─ů delektowa─ç si─Ö procesem parzenia kawy, jednak nie chc─ů obci─ů┼╝a─ç si─Ö du┼╝ym urz─ůdzeniem, a nawet chc─ů wzi─ů─ç ekspres d┼║wigniowy do kawy razem ze sob─ů w podr├│┼╝.
  • Kawiarka. Je┼Ťli si─Ö zastanawiamy, jak zrobi─ç espresso w domu bez ekspresu, mo┼╝emy skorzysta─ç z tego zaparzacza. Pozwala on wydoby─ç napar o smaku i intensywno┼Ťci podobnej do tradycyjnego espresso, co czyni go jedn─ů z najlepszych alternatyw do przygotowania espresso w domu. Nale┼╝y zauwa┼╝y─ç, ┼╝e kawiarka nie osi─ůga takiego samego wysokiego ci┼Ťnienia i tempa ekstrakcji jak profesjonalny ekspres, dlatego napar posiada troch─Ö inne cechy smakowe. O tym, jak zrobi─ç espresso w kawiarce, przeczytaj na naszym blogu!

Najlepsza kawa do espresso

Teraz, gdy ju┼╝ wyja┼Ťnili┼Ťmy, czym jest i czym nie jest kawa espresso, przejd┼║my do najcz─Ö┼Ťciej zadawanego pytania – jaka kawa do espresso jest odpowiednia? Chocia┼╝ nie ma ┼Ťcis┼éych zasad, mamy kilka wskaz├│wek:

  • Upewnij si─Ö, ┼╝e kawa nadaje si─Ö do metody parzenia espresso – informacja o tym powinna znajdowa─ç si─Ö na opakowaniu lub w opisie.┬á
  • Wybieraj kaw─Ö wysokiej jako┼Ťci. Zalecamy kupowanie kawy w specjalistycznych sklepach lub palarniach. Otrzymasz wysokiej jako┼Ťci surowiec – kawa ziarnista espresso – i odpowiedni stopie┼ä palenia.┬á┬á
  • Pami─Ötaj, najlepsza kawa to ┼Ťwie┼╝a kawa! Im ┼Ťwie┼╝sze palenie, tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna kawa, a w przypadku espresso, tym lepsza crema.

Najsmaczniejsza kawa espresso ÔÇô jak wybra─ç?┬á

Ile ludzi, tyle zda┼ä, dlatego najlepsza kawa do espresso to kawa najsmaczniejsza dla Ciebie. Jednak jak j─ů wybra─ç?

  1. Mieszanka czy speciality? Je┼Ťli lubisz w┼éosk─ů kaw─Ö espresso z klasycznymi kawowymi nutami (czekolada, orzechy…) i delektujesz si─Ö kaw─ů z mlekiem lub pr├│bujesz r├│┼╝ne syropy do kawy, wybierz mieszank─Ö. Je┼Ťli lubisz ciekawe i wyraziste smaki, kawa speciality zaskoczy Ci─Ö najwy┼╝sz─ů jako┼Ťci─ů.
  2. Je┼Ťli wybierasz mieszank─Ö, zwr├│─ç uwag─Ö, czy jest to 100% arabiki czy arabica razem z robust─ů. Pierwsza b─Ödzie bardziej owocowa i ÔÇťl┼╝ejszaÔÇŁ, podczas gdy druga bardziej gorzka i intensywna.
  3. Je┼Ťli interesuje Ci─Ö kawa speciality, zwr├│─ç uwag─Ö na spos├│b jej obr├│bki. Obr├│bka sucha ma g─Östsze body i s┼éodycz dojrza┼éych owoc├│w tropikalnych, czekolady, alkoholu. Obr├│bka honey ma ┼Ťrednie body i s┼éodkie owocowe, herbaciane nuty. Kawa, obrabiana na mokro, jest zwykle l┼╝ejsza i ┼éagodniejsza w smaku. Dominuj─ů smaki kwiatowe, herbaciane i cytrusowe. Fermentacja beztlenowa wzmacnia owocowy smak kawy i dodaje egzotycznych nut smakowych.
  4. Im ciemniejsze palenie, tym kawa espresso b─Ödzie zdominowana przez lekkie nuty goryczy. Im ja┼Ťniejsze palenie, tym bardziej owocowy napar.

Je┼Ťli nadal masz pytania, jaka powinna by─ç najlepsza kawa do espresso, skontaktuj si─Ö z naszymi konsultantami, kt├│rzy z przyjemno┼Ťci─ů Ci pomog─ů. Zach─Öcamy r├│wnie┼╝ do odwiedzenia naszego sklepu na ulicy Pa┼äskiej w Warszawie i zapoznania si─Ö z nasz─ů kaw─ů.

Najczęstsze pytania 

Poni┼╝ej przedstawiamy niekt├│re z najcz─Ö┼Ťciej zadawanych pyta┼ä na temat kawy espresso:

Zbyt kwa┼Ťne espresso

Je┼Ťli na opakowaniu nie widzisz s┼éowa espresso, kawa ta jest prawdopodobnie przeznaczona do innego typu parzenia (na przyk┼éad jest to kawa zalewana w kubku). Je┼Ťli u┼╝yjesz za bardzo drobnego mielenia, otrzymasz zbyt kwa┼Ťne espresso o bardzo intensywnym smaku. Espresso mo┼╝e mie─ç kwa┼Ťny posmak tak┼╝e dlatego, ┼╝e wybierzesz ja┼Ťniejsze palenie.

Czy espresso jest mocne? Ile kofeiny ma espresso?

To, ┼╝e kawa espresso jest bardzo mocna, jest mitem. Je┼Ťli chodzi o intensywno┼Ť─ç samego smaku, wszystko zale┼╝y od tego, jak smakuje Twoja wybrana kawa ziarnista espresso i jej specyficznych cech. Co wi─Öcej, espresso to nie najmocniejsza kawa! Analiza, ile kofeiny ma espresso, pokazuje, ┼╝e ma ono mniej kofeiny ni┼╝ lungo, tyle samo kofeiny co latte lub cappuccino, a nawet mniej ni┼╝ kawa przelewowa. Wi─Öcej informacji o tym, ile kofeiny ma kawa, przeczytasz w naszym blogu.

Grubo┼Ť─ç mielenia espresso

Cz─Östo mo┼╝na us┼éysze─ç o r├│┼╝nych rodzajach grubo┼Ťci mielenia, w tym konkretnie dopasowanym do espresso. Naszym zdaniem, warta kupienia jest kawa ziarnista espresso, kt├│r─ů trzeba mieli─ç przed ka┼╝dym parzeniem (kawa mielona espresso traci wiele swoich w┼éa┼Ťciwo┼Ťci aromatycznych w ci─ůgu pierwszych 20-30 minut!).

Je┼Ťli posiadasz ekspres do kawy z m┼éynkiem, wykona on prac─Ö za Ciebie – wszystkie ustawienia grubo┼Ťci mielenia s─ů przeznaczone dla metody espresso. Mo┼╝esz te┼╝ samodzielnie dostosowa─ç grubo┼Ť─ç mielenia –┬á je┼Ťli lubisz espresso, ustaw nieco drobniejsze mielenie, aby nap├│j by┼é g─Östszy.

Je┼Ťli posiadasz ekspres kolbowy albo d┼║wigniowy, b─Ödziesz potrzebowa─ç kawy mielonej. W tym przypadku obowi─ůzkowo kup m┼éynek do espresso albo, je┼Ťli zale┼╝y Ci na ┼Ťwie┼╝o┼Ťci kawy i precyzji porcji, zwr├│─ç uwag─Ö na m┼éynek do kawy Single Dose. A nast─ÖpnieÔÇŽ eksperymentuj! Je┼Ťli przygotowujesz nap├│j espresso, upewnij si─Ö, ┼╝e oko┼éo 25-35 ml p┼éynu wydostaje si─Ö w ci─ůgu 20-30 sekund, a crema przypomina futro tygrysa. Je┼Ťli w tym czasie wydostaje si─Ö mniej p┼éynu, nale┼╝y nieco pogrubi─ç mielenie, je┼Ťli wi─Öcej, zdrobni─ç.┬á

Jak pi─ç espresso? Po co woda do espresso?

Jak si─Ö pije espresso? Kawa espresso zazwyczaj jest podawana w ma┼éej fili┼╝ance (oko┼éo 50-80 ml) wykonanej z wysokiej jako┼Ťci porcelany (fili┼╝anki i szklanki do espresso znajdziesz u nas w ofercie!). Za┼Ť po co podaje si─Ö wod─Ö do espresso? Niekt├│re kawiarnie w Hiszpanii, Francji czy p├│┼énocnych W┼éoszech podaj─ů espresso z wod─ů, kt├│ra pomaga “od┼Ťwie┼╝y─ç” receptory i oczy┼Ťci─ç, nawil┼╝y─ç podniebienie, gdy┼╝ woda neutralizuje resztki innych aromatyzator├│w i pozwala cieszy─ç si─Ö g┼é─Öbokim smakiem kawy. Warto jednak doda─ç, ┼╝e podawanie espresso z wod─ů jest opcjonalne.

Czytaj wi─Öcej