Czym (nie) jest espresso i co jest w twojej filiżance - Przyjaciele Kawy

Czym (nie) jest espresso i co jest w twojej filiżance

Anna
Opowiadania

#espresso #kawa

Espresso, napój espresso, kawa, ziarna espresso, ekspresso i wiele innych słów kluczowych usłyszysz, jeśli staniesz w miejscu dowolnego baristy. To nie jest ani złe, ani dobre. To się zdarzy, bo dla każdego z nas kawa zajmuje coraz inne miejsce w codziennej rutynie, każdy z nas ma różną wiedzę, doświadczenie i rozumienie o kawie.

Spróbujmy zrównoważyć wizję tak, aby tak dla Ty, jak i ja czuliśmy się bardziej komfortowo w świecie kawy? 🙂

Czy espresso jest rodzajem palenia ziaren kawy?

Czym jest espresso. Przyjaciele Kawy

Odpowiedź jest całkiem jasna – nie. Ale! Nie spiesz się, spójrzmy nieco głębiej.

Palenie ziaren kawy zwykle podzielone jest na 3 rodzaje: jasne, średnie i ciemne palenie. Każdy z tych rodzajów palenia ma często jeszcze kilka poziomów, które mają swoje własne nazwy, na przykład: American roast (jasne palenie), Full city roast (średnie palenie), French roast (ciemne palenie) i inne.

Dla ekspresów do kawy, które mogą serwować napoje espresso, zalecane są ciemniej palone ziarna kawy. One, z powodu poziomu palenia, mogą mieć nieco mocniejszy smak.

Dodając te małe niuanse jeden do drugiego, palarnie kawy i sprzedawcy doszli tego, że najbardziej pasujące do ciśnieniowego zaparzania kawy ziarna (ciemniejszego palenia), na swoim opakowaniu mają napis espresso.

Czy espresso jest gatunkiem ziaren kawy?

Czym jest espresso. Przyjaciele Kawy

Nie chcę się powtarzać, ale nie. Espresso to nie jest rodzaj ziaren kawy, ale… Ale na dzień dzisiejszy mamy do dziś mamy 3 gatunki ziaren kawy: arabica, robusta i liberica. Ta ostatnia nie jest powszechnie dobrze znana, ponieważ arabica stanowi około 70% wszystkich produkowanych ziaren kawy, robusta zaś 27% i tylko 3% pozostaje na gatunek liberyki.

Więc tutaj chciałbym powiedzieć ponownie, jako że półki sklepowe są zawalone opakowaniami ziaren kawy z napisem espresso, dlatego bardziej niż jakikolwiek inny, pamiętamy właśnie ten ośmioliterowy napis.

Czy espresso zawiera największą ilość kofeiny?

Czym jest espresso. Przyjaciele Kawy

Na początku odpowiem na to pytanie słyszane najczęściej: czy espresso jest bardzo mocnym napojem kawy? I tym razem nie mogę stanowczo zaprzeczyć.

Tak jest dlatego, że względnie kubek espresso ma sporo kofeiny. Jeśli jednak wrócimy do szkolnych lekcji w klasie fizyki (lub chemii), możemy też dojść do innej odpowiedzi.

Ilość kofeiny w filiżance kawy zależy od tego, jak długo mielona kawa była w kontakcie z wodą. Im dłużej, tym więcej kofeiny. Porównajmy więc dwa bardzo dobrze znane sposoby przygotowania kawy: espresso i parzenie w filiżance.

Espresso jest zwykle przygotowywane w ciągu 30 s. Tymczasem zaparzając kawę w filiżance, kontakt kawy i wody prawdopodobnie będzie trwać dłużej niż kilka minut. Rozumiesz, dokąd zmierzamy? 🙂

Czy espresso jest ekspresso?

Czym jest espresso. Przyjaciele Kawy

Hmm, o ile wiem, pociągi i autobusy mają trasy ekspresowe. Często także w tytułach gazet to słowo jest używane. Samo znaczenie tego słowa – szybki, pilny. Więc odpowiedź jest – nie. Ale myślę, że jako opis i asocjacja co do szybko przygotowanego napoju, który skutecznie i także szybko dostarczy energii, to słowo jest słuszne.

Co to jest espresso?!

Czym jest espresso. Przyjaciele Kawy

Osobiście dla mnie, espresso jest napojem o dobrej wielkości i konsystencji, które często zachwyca swoim smakiem. Cóż, a dla nas wszystkich, jest to metoda przygotowania kawy, gdy kawa poddawana ciśnieniowi do 15 barów sprężonej pary wodnej. Po 30 sekundowym procesie przygotowania otrzymujemy 30 ml wyraźnej, wręcz ekspresyjnej kawy.