1+1

Ekspresy do kawy kolbowe

Filtry

Pokazać:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Promocje

Jak działa ekspres kolbowy do kawy?

Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, do czego używa gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres kolbowy posiada zbiornik na zimną wodę, element grzewczy, który doprowadza wodę do optymalnej temperatury parzenia (od 90°C do 96°C). Zmielona kawa jest umieszczana w portafiltrze, ubijana tamperem, potem zaś portafilter jest przymocowywany do grupy, przez którą przepływa gorąca woda. W ten sposób powstaje espresso.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Ekspres kolbowy – jak używać?

Główne zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym opierają się na proporcjach parzenia włoskiego espresso. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jeśli zrobiłeś(-aś) wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Jako że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, możesz eksperymentować dalej. Pamiętaj, że kawa do espresso powinna być zmielona drobniej niż średnio i ciemniej palona, jednak zawsze możesz wejść w zakładkę Kawa do ekspresu kolbowego i skorzystać z już dobranej kawy.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Ekspres kolbowy czy automatyczny – jaki lepszy?

Obie opcje to ekspresy ciśnieniowe do kawy. Jednak już sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi. Podczas gdy ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnej wiedzy i zwrócenia uwagi na szczegóły (odpowiednie ciśnienie, umiejętności baristyczne, które trzeba opanować). To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Ekspres kolbowy – czy warto kupić?

Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to ekspres kolbowy do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

O ekspresie kolbowym do kawy

Jak podnieść jakość picia kawy? Odpowiedź jedna – kupić ekspres do kawy kolbowy! Wykorzystując ciśnienie, wydobywa on esencję z ziaren kawy, w wyniku czego powstaje skoncentrowany napar znany jako espresso. 

Ekspres ciśnieniowy kolbowy, inaczej ekspres półautomatyczny, stał się podstawą w kawiarniach na całym świecie. Jednak nie jest przeznaczony już tylko dla profesjonalnych baristów. Teraz możesz cieszyć się pysznym espresso we własnym domu.

Jaki ekspres kolbowy wybrać?

Biorąc pod uwagę mnogość dostępnych opcji na rynku, podjęcie właściwej decyzji może wydawać się przytłaczające. Uprośćmy sprawę i razem zbadajmy rodzaje ekspresów kolbowych:

Ekspres półautomatyczny do kawy

Ekspres do kawy półautomatyczny zachowuje równowagę pomiędzy sterowaniem ręcznym a automatyzacją. Aby wydobyć pożądany smak, możesz regulować parametry jak między innymi wielkość mielenia, temperatura wody, czas ekstrakcji. W międzyczasie ekspres kontroluje przepływ wody przez fusy kawy. Ponadto półautomatyczne ekspresy do kawy są wyposażone w różdżkę parową do spieniania mleka, zaparzysz więc cappuccino czy latte!

Ekspres dźwigniowy do kawy

Ekspres dźwigniowy do kawy do sterowania przepływem wody i procesem ekstrakcji wykorzystuje dźwignię i siłę mięśni ludzkich. Dzięki temu możesz eksperymentować ze smakiem i dopasowywać go do własnych preferencji. Ręczne ekspresy dźwigniowe są też często bardziej kompaktowe niż ekspresy półautomatyczne. Niemniej jednak należy zauważyć, że ekspres ten wymaga więcej umiejętności i wprawy w porównaniu do modeli półautomatycznych. Dźwignia może odskoczyć, a espresso będzie smakowało nie od razu…

Ekspres kolbowy z młynkiem

Chociaż ekspresy kolbowe najczęściej nie posiadają wbudowanego młynka, mamy dobre wieści. Jeśli lubisz kompleksowe rozwiązania, u nas możesz kupić ekspres kolbowy z młynkiem! Co więcej, urządzenia te nie tylko zmielą ziarna tuż przed parzeniem, ale też pozwolą regulować stopień mielenia. Jaki ekspres kolbowy z młynkiem wybrać? W naszej ofercie znajdziesz De’Longhi Specialista z młynkiem stalowym albo Lelit Anita i La Pavoni Domus Bar z młynkami stożkowymi. 

Przenośny (turystyczny) ekspres do kawy

Niewielki przenośny ekspres do kawy przyda się podróżującym kawoszom. Jest to mobilne urządzenie, takie jak AeroPress, Wacaco lub Handpresso, zaprojektowane z myślą o wygodzie, umożliwiające parzenie kawy w samochodzie, podróży lub plenerze. Do zaparzenia szybkiej filiżanki potrzebujesz kapsułki lub kawy mielonej. W naszym asortymencie znajdziesz ręczne albo zasilane bateriami turystyczne ekspresy do kawy.

Ręczny ekspres do espresso

Ręczny ekspres do espresso to określenie zarówno dla przenośnych, jak i dźwigniowych ekspresów. Jak wspomniano powyżej, w tych urządzeniach to Ty musisz ręcznie tworzyć ciśnienie. W obu przypadkach przygotujesz wyjątkowe espresso. Niemniej jednak przenośne są mniej skomplikowane i bardziej kompaktowe.

Ekspres kolbowy do kawiarni

Profesjonalne kolbowe ekspresy do kawiarni są przeznaczone do środowisk o dużym zapotrzebowaniu. Ich większe bojlery, większa liczba grup i zaawansowane funkcje pozwalają płynnie obsłużyć wiele zamówień. Profesjonalne ekspresy do kawy kolbowe oferują programowalną objętość kawy, czas wstępnej infuzji i ekstrakcji, a nawet możliwość profilowania ciśnienia. W naszej ofercie profesjonalnych urządzeń dominują ekspresy kolbowe La Marzocco. Marka ta słynie z najwyższej jakości komponentów i najnowocześniejszej technologii.

Najlepszy ekspres kolbowy do kawy – na co zwrócić uwagę?

Dziś ekspresy kolbowe do kawy są dostępne w szerokiej gamie od niedrogich modeli domowych po maszyny wysokiej klasy. Aby odpowiedzieć na pytanie, jaki ekspres kolbowy wybrać, należy wziąć pod uwagę kilka czynników:

Ekspresy do kawy kolbowe według poziomu umiejętności

Parzenie espresso to sztuka, opanowanie której wymaga czasu i poświęcenia. Jeśli brakuje Ci doświadczenia, kup ekspres kolbowy do domu dla początkujących z przyjaznymi dla użytkownika funkcjami oraz ustawieniami wstępnymi. Często mają one mniejsze portafiltry (około 49-53 mm) i są wyposażone w termoblok (o tym piszemy poniżej). Jeśli chodzi o dobry ekspres kolbowy do domu, przykładem mogą być ekspresy kolbowe De’Longhi. Można je obsługiwać za pomocą przycisków i prostych elementów sterujących w zaciszu własnej kuchni. Co więcej, te łatwe w użyciu ekspresy kolbowe do domu często zawierają szczegółowe instrukcje lub wbudowane programy, które pomagają raczkującym.

Z drugiej strony, jeśli chcesz nabyć profesjonalny ekspres kolbowy do domu lub gastronomii, musisz pogłębić wiedzę. Od prostszych modeli różnią się one wnętrzem: zawierają pojedynczy/podwójny bojler lub system HX, mają też większy portafilter (57-58 mm) i zaawansowane różdżki parowe. Co więcej, ekspresy profesjonalne kolbowe dają możliwość profilowania ciśnienia i zaprogramowania objętości shota, wstępnej infuzji i czasu ekstrakcji. Jednym z takich przykładów są ekspresy do kawy Rocket Espresso. Ich modele domowe, wyposażone w podwójne bojlery PID i wbudowany timer ekstrakcji, są przeznaczone dla baristów, gotowych na poważne eksperymenty w swojej kuchni. Bardziej zaawansowane ekspresy kolbowe od Rocket oferują innowacyjne systemy profilowania ciśnienia, mają też większe bojlery.

Ekspres kolbowy – cena

Ekspresy do kawy kolbowe są dostępne w różnych opcjach cenowych, dopasowanych do różnych budżetów i preferencji. Oto kilka opcji pogrupowanych według różnych progów finansowych. Pamiętaj jednak, że możesz filtrować własnoręcznie wybierając pożądaną kwotę!

Ekspres kolbowy do 1000 zł

W granicach tych widełek cenowych możesz kupić ekspresy kolbowy De’Longhi Dedica, Krups Virtuoso i Flair Espresso. De’Longhi i Krups wyposażone są w przyjazne dla użytkownika interfejsy przyciskowe i wysokiej jakości ręczne dysze parowe. Ich mocne termobloki szybko podgrzeją wodę, a wysokie ciśnienie 15 bar pozwoli wydobyć najlepsze właściwości espresso. Natomiast ekspres do kawy Flair Espresso potrzebuje dodatkowego wyposażenia, takiego jak czajnik i spieniacz. Można go jednak zabrać ze sobą w podróż i doświadczyć autentycznego przygotowania kawy.

Ekspres kolbowy do 2000 zł

W tym przedziale cenowym znajdziesz ekspresy kolbowe do kawy Smeg 50’s Style i Gaggia, oba oferujące ciśnienie 15 barów, gwarantujące doskonały rezultat. Model Smeg 50’s Style oferuje precyzyjną kontrolę temperatury i ciśnienia dzięki zaawansowanemu termoblokowi. Zaś ekspresy kolbowe Gaggia są wyposażone w profesjonalną różdżkę parową, ulepszoną grupę mosiężną i wysokiej jakości uchwyt filtra ze stali nierdzewnej, wszystkie zaprojektowane z myślą o stabilności temperatury.

Ekspres kolbowy do 3500 zł

W tym przedziale cenowym masz do wyboru włoski ekspres do kawy kolbowy Bezzera, Lelit, Rancilio, De’Longhi La Specialista i La Pavoni lub hiszpańską markę Ascaso. Modele te są wyposażone w zaawansowane funkcje, w tym kontrolę temperatury PID, innowacyjne systemy grzewcze, potężne spieniacze, no i wysokiej jakości materiały. W De’Longhi Specialista i Lelit Anita znajdziesz też wbudowany młynek. Ekspresy do kawy La Pavoni, szczególnie te z dźwignią, oferują jeszcze większą kontrolę nad procesem parzenia. Każdy Twój espresso shot będzie spersonalizowany. Duże możliwości w tej kategorii dają również ekspresy kolbowe do kawy Lelit. Za kwotę 3000 zł marka kupisz model z zintegrowanym młynkiem, tamperem, regulowaną wielkością porcji, korpusem z nierdzewnej stali szlachetnej, systemem Anti-drop dla przygotowania wielu napojów pod rząd. Co więcej, te ekspresy kolbowe nagrzewają się 3 minuty po włączeniu!

Co jeszcze warto wziąć pod uwagę?

Regulacja temperatury wody. Temperatura wody ma gigantyczny wpływ na smak kawy. W zależności od odmiany ziaren, niepowtarzalny smak wydobywa się w wyższych lub w niższych temperaturach. Dlatego warto zadać pytanie: czy Twój ekspres do kawy kolbowy umożliwia regulację temperatury wody, a jeśli tak – jak to robi. Wiele wysokiej klasy ekspresów do kawy wykorzystuje regulatory PID (Proportional Integral Derivative Controllers). Dzięki nim można regulować temperaturę z dokładnością co do stopnia. Na przykład, niektóre ekspresy kolbowe do kawy Rancilio wyposażone są w podwójne wewnętrzne PID. Zapewnia to stałą, precyzyjną i stabilną temperaturę filiżanka po filiżance. Aby znaleźć więcej marek, użyj filtra!

System grzewczy. Chcąc odkryć smak, ukryty w ziarnach kawy, konieczna jest stabilna temperatura wody. Tu kluczową rolę odgrywa system grzewczy:

Nieskomplikowany w obsłudze ekspres kolbowy do domu posiada termoblok. Z pewnością jest to wygodne: możesz parzyć kawę bez czekania, jednak z ograniczeniami stabilności temperatury. Niemniej jednak producenci wprowadzają na rynek ulepszone wersje. Na przykład, jeśli chodzi o przyzwoity ekspres kolbowy z termoblokiem, warto rozważyć ekspres kolbowy do kawy Ascaso. Grupa termobloków z aluminium i stali nierdzewnej gwarantuje stały dopływ pary, zapewniając jakość bez ryzyka uszkodzenia elementu grzejnego z powodu niskiego poziomu wody.

Jeśli chcesz wejść o poziom wyżej, wybierz ekspres kolbowy z bojlerem. Wewnątrz niego pewna ilość ciepłej wody przechowywana jest cały czas, zapewniając stabilność temperatury w procesie parzenia. Wybierając ekspres kolbowy z bojlerem, należy wziąć pod uwagę jego pojemność: im większy bojler, tym dłużej trzeba będzie czekać na podgrzanie urządzenia przed zaparzeniem filiżanki.

Na rynku można również spotkać ekspres ciśnieniowy kolbowy z dwoma bojlerami. Jeden z nich jest przeznaczony do parzenia, drugi zaś do wytwarzania pary. Dzięki temu możesz jednocześnie spieniać mleko i parzyć kawę. Pamiętaj jednak, że taki ekspres do kawy kolbowy jest zazwyczaj droższy, a jego nagrzanie zajmuje więcej czasu. Jeśli chodzi o przykład jakościowego urządzenia, możesz na pewno liczyć na ekspres kolbowy do kawy ECM. W ich ofercie znajdziesz ekspresy z jednym, jak i dwoma bojlerami z wysokiej jakości stali nierdzewnej z regulacją PID (w niektórych modelach również izolacją). Może to być mniejszy bojler (ok. 0,75 l), jak i większy (ok. 2,2 l).

Istnieją również systemy grzewcze typu HX (Heat Exchangerwymiennik ciepła). Takie ekspresy do kawy kolbowe posiadają jeden bojler pary, przez który przechodzi rurka z zimną wodą. Woda używana jest wyłącznie do parzenia kawy i podgrzewana jest osobno do temperatury potrzebnej do parzenia espresso. Możesz w tym samym czasie spieniać mleko i robić kawę przy niższym zużyciu energii elektrycznej. Przykładowo, niektóre ekspresy do kawy Bezzera są w stanie nagrzać się w zaledwie 8-10 minut.

System spieniania mleka. Co powiesz na kremową piankę? Do tego niezbędny będzie ekspres kolbowy ze spieniaczem. Modele dla początkujących mają szersze dysze, które spienią mleko do mlecznych naparów – na tym koniec. By uzyskać jedwabistą konsystencję, niezbędna jest węższa dysza z zaokrągloną końcówką i co najmniej 2 dziurkami. Możesz posłużyć się filtrem i zobaczyć, jaki spieniacz posiada Twój wymarzony model.

Wymiary. Oczywiście, sprawdź, jakie wymiary ma Twój wybrany ekspres ciśnieniowy kolbowy. Modele domowe nadal są dość duże, więc upewnij się, że preferowany przez Ciebie wariant zmieści się na blacie kuchennym. Jeśli chcesz kupić ekspres kolbowy mały, sprawdź ofertę wszystkich ręcznych ekspresów do espresso. Zwrócić także uwagę na ekspresy kolbowe Smeg lub De’Longhi Dedica – produkty obu marek mają zaledwie 15 cm szerokości!

Design. Wybierając ekspres kolbowy do kawy, często możesz kierować się jego wyglądem. Ekspres kolbowy retro spodoba się tym, którzy czują sympatię do stylu vintage. W tym przypadku nie szukaj dalej niż ekspresy kolbowe do kawy Elektra. Cechują je m.in chromowane akcenty i wyszukane wykończenie. Mogą Ci się również spodobać urządzenia La Pavoni, Ascaso, Smeg 50’s Style. Z drugiej strony, jeśli wolisz nowoczesny styl urbanistyczny, może Twoje serce skradną ekspresy do kawy Stone Espresso?

Odkamienianie i czyszczenie ekspresu kolbowego

Odpowiednia konserwacja ekspresu, gdzie są potrzebne właściwe środki do konserwacji, ma kluczowe znaczenie dla uzyskania najlepszych rezultatów parzenia.

Codzienna konserwacja. Pamiętaj o przepłukaniu grupy zaparzającej bez założonego portafiltra przed i po parzeniu. Po każdym użyciu należy opróżnić filtr z fusów i go wytrzeć. W tamperze nie powinno być pozostałości fusów. Wypuść również parę z dyszy przed spienianiem.

Konserwacja cotygodniowa/miesięczna. Przepłucz ekspres kolbowy za pomocą dedykowanego programu, jeśli jest to możliwe (do tego potrzebujesz ślepego sitka). W przeciwnym razie przepuść wodę na 10 s przez grupę, zatrzymując i powtarzając proces 5-10 razy. Dokładnie wymyj portafilter i siatki w ciepłej wodzie z tabletką czyszczącą. Wyczyść otwory dyszy parowej cienkim metalowym narzędziem.

Odkamieniaj. Usuwa to osady mineralne (takie jak kamień). Użyj odkamieniacza do ekspresu do kawy i przepuść go przez urządzenie, aby usunąć nagromadzony osad. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się odkamienianie ekspresu kolbowego co 1 do 3 miesięcy, w zależności od częstotliwości użytkowania i twardości wody.

Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak wygląda czyszczenie i odkamienianie ekspresu kolbowego, odwiedź naszego bloga!

Odkryj ekspres kolbowy!

Asortyment Przyjaciół Kawy obejmuje najlepsze ekspresy do kawy od kultowych producentów. Informacje o poszczególnych modelach znajdziesz w opisach produktów. Możesz też skontaktować się z Przyjaciółmi Kawy i poprosić ich o radę! Nie zwlekaj, kup dobry ekspres kolbowy do kawy i ciesz się pysznym espresso!

Czytaj więcej