OFERTY MIESIĄCA
OFERTA TYGODNIA
OFERTA TYGODNIA
Darmowa dostawa

od 179 zł prosto do Twojego domu

Oceny Opineo 4.9/5

za jakość obsługi klienta

1 mln.+ zadowolonych klientów

na całym świecie

3 sklepy specjalistyczne w Polsce

z szerokim asortymentem

Ekspresy kolbowe

Filtry

Pokazuje 1-22 wyników z 190

Filtry
Cena
Producent
Kawa typ
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Cechy kawy
Rodzaj ziaren kawy
Nadaje się do automatów
Typ cappucinatore
Przygotowywane napoje
Stosowana kawa
Rodzaj
Liczba grup
Typ panelu obsługi
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Podłączenie do sieci wodociągowej
Stosowanie kawy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Średnica żaren
Typ młynka do kawy
Typ żaren
Konstrukcja żaren
Odpowiednie dla
Programowalny czas mielenia
Dla
Seria
Ilość
Marki
Promocje

Ekspresy kolbowe

Jeśli chodzi o różne typy ekspresów do kawy, to właśnie ciśnieniowe ekspresy kolbowe w najwyższym stopniu zyskują ostatnimi czasy na popularności. Podczas, gdy kultura kawowa rozwija się z imponującą szybkością, coraz większa liczba wielbicieli czarnego naparu decyduje się na zagłębienie w subtelności procesu parzenia. Wielu z nich podejmuje decyzję o sprawdzeniu się w roli baristy i parzeniu w domu naparów, które mogą konkurować z tymi serwowanymi w ulubionych kawiarniach i restauracjach. By parzyć w domu pyszne espresso czy latte, potrzebują przede wszystkim dobrych ekspresów ciśnieniowych.

Ekspresy ciśnieniowe i sztuka parzenia kawy

Pierwszy ekspres ciśnieniowy stworzono we Włoszech pod koniec XIX wieku, ulepszając ten koncept krok po kroku przez cały wiek XX. Warto jednak zaznaczyć, że przez ich wielkość i konieczność posiadania specjalistycznych umiejętności do ich obsługi, pierwsze modele używane były jedynie w kawiarniach. Ekspresy domowe zaczęły być popularne dopiero w drugiej połowie XX wieku, wraz z rozprzestrzenianiem się po Europie kultury picia espresso.

Sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi, a ekspresami automatycznymi. Podczas gdy te drugie potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnych umiejętności i zwrócenia uwagi na szczegóły. To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.

Parząc kubek małej czarnej w ekspresie kolbowym, musimy przede wszystkim odpowiednio zmielić ziarna kawy (grubość przemiału dopasować należy do tej konkretnej metody, ilość natomiast musi być dostosowana do pojemności kolby), ubić je tamperem (z użyciem odpowiedniej siły nacisku), a następnie uważnie zmierzyć, jak długo trwa cała ekstrakcja kawy (czas parzenia perfekcyjnego espresso wynosi pomiędzy 25, a 30 sekund), by w końcu ocenić końcowy rezultat. Jeśli zrobiłeś wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Smak naparu będzie zbalansowany, a smaki będą przeplatać się w sposób harmonijny.

Słowo klucz brzmi: prawidłowo. Nie ma perfekcyjnego, uniwersalnego przepisu na idealne espresso, będziesz musieć włożyć trochę wysiłku, by znaleźć perfekcyjny przemiał, dozę zmielonej kawy, sposób ubicia… A nawet nie zaczęliśmy mówić o wielości szczegółów, na które trzeba zwrócić uwagę spieniając idealnie mleko!

Jedno jest pewne: jeśli raz udało ci się spróbować espresso lub latte zaparzonego fachowo w ekspresie kolbowym, nigdy nie zadowoli cię nic poniżej najwyższej jakości!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu kolbowego?

Dziś istnieje cała gama ekspresów kolbowych: od tych kompaktowych, za kilkaset złotych – idealnych dla tych, którzy dopiero wchodzą w świat kawy, aż po ekspresy kolbowe o wartości nawet kilku tysięcy złotych, które spełnią wszystkie twoje baristyczne sny. Czym się jednak różnią i na co należy zwracać uwagę przy wyborze idealnego ekspresu?

System grzewczy. W kwestii odkrywania smaku ukrytego w ziarnach kawy, konieczna jest stabilna temperatura wody. W zależności od typu systemu grzewczego w twoim ekspresie kolbowym, będziesz musieć zaczekać chwilę przed rozpoczęciem spieniania mleka do świeżo zaparzonego naparu, lub też będziesz mieć możliwość prowadzenia obu czynności jednocześnie.

  • Prostsze ekspresy kolbowe posiadają nieskomplikowane systemy grzewcze – tak zwany termoblok, który podgrzewa wodę do określonej temperatury. Z pewnością jest to wygodne: ekspres jest w stanie parzyć kawę niemal natychmiastowo, nie musisz czekać, aż osiągnie wymaganą temperaturę. Jednak system ten nie gwarantuje stabilności temperaturowej. Niektóre ekspresy posiadają poprawiony system o nazwie „thermocoil”: ten jest bardziej wytrzymały i zapewnia większą stabilność.
  • Jeśli chcesz wejść o poziom wyżej, znajdziesz ekspresy kolbowe z wbudowanymi bojlerami (tak zwane ekspresy single-boiler). Wewnątrz nich pewna ilość ciepłej wody przechowywana jest cały czas, zapewniając stabilność temperatury w procesie parzenia. W zależności od rozmiaru bojlera będziesz musiała poczekać kilka do kilkudziesięciu minut przed zaparzeniem kubka kawy.
  • Następnym krokiem są ekspresy z dwoma bojlerami – jednym dedykowanym parzeniu kawy, drugim – wytwarzaniu pary. Oznacza to, iż będziesz mieć możliwość jednoczesnego spieniania mleka i parzenia naparu! Pamiętaj jednak, że takie urządzenia są zazwyczaj droższe, a ich nagrzanie zajmuje więcej czasu.
  • Inną popularną opcją są systemy grzewcze typu HX (Heat Exchanger – wymiennik ciepła). Te urządzenia posiadają jeden bojler pary, przez który przechodzi rurka z zimną wodą. Woda używana jest wyłącznie do parzenia kawy i podgrzewana jest osobno do temperatury potrzebnej do parzenia espresso. Takie ekspresy są tańsze od tych z dwoma bojlerami, ale pozwalają na jednoczesne parzenie i spienianie mleka. Zużywają też mniej energii elektrycznej.

Jeśli wybierzesz ekspres z bojlerem (lub z dwoma), rozważ także rozmiar bojlera: im jest on większy, tym dłużej zajmie ekspresowi nagrzanie się przed procesem parzenia. 

Regulacja temperatury wody. Temperatura wody ma gigantyczny wpływ na smak kawy. Niektóre odmiany „wolą” parzenie w wyższych temperaturach, inne w niższych. Różne temperatury mogą też odkryć różne smaki ukryte w ziarnach. Dlatego warto zadać sobie pytanie: czy mój ekspres pozwalać będzie na jej regulację, a jeśli tak – jak to się robi.

Typ grupy zaparzającej. Zastanów się, jaką grupę posiada twój ekspres kolbowy. W zależności od jej konstrukcji i typu, może ona dawać wyższą, lub niższą stabilność temperaturową. Informacje te znajdziesz w opisach poszczególnych ekspresów na naszej stronie – możesz też skontaktować się z konsultantem Przyjaciół Kawy i poprosić o poradę!

Rozmiar portafiltra (kolby). Ekspresy kolbowe skierowane do początkujących posiadają zazwyczaj mniejsze portafiltry, których sitka mierzą 49-53 mm. Urządzenia wyższej klasy posiadają kolby o średnicy 57 mm, a profesjonalne – 58 mm. Zastanawiasz się, co to znaczy? Im więcej zmielonej kawy w sitku, tym bogatszy smak naparu – tym bliżej do standardów, do których stosują się profesjonalni bariści.

System spieniania mleka. Zwykłe spienienie mleka nie jest dla ciebie? Chcesz to robić jak profesjonalista, a być może nawet spróbować swych sił w sztuce latte artu? Jeśli tak, niezbędny będzie ekspres z pozwalającą na to dyszą parową. Modele dla poczatkujących posiadają szersze dysze, które pozwolą na spienienie mleka do mlecznych naparów – na tym koniec. By uzyskać mleko o jedwabistej konsystencji, cechujące dobre latte, niezbędna będzie węższa dysza z zaokrągloną końcówką i co najmniej 2 dziurkami. Tylko wtedy będziesz mieć możliwość spieniania mleka godnego profesjonalnego baristy.

Młynek. Większość ekspresów nie posiada wbudowanego młynka, będziesz musieć zakupić go osobno. Jednak ci, którzy mają ograniczony budżet lub przestrzeń kuchenną mogą znaleźć ekspresy kolbowe z wbudowanymi młynkami. Widząc popyt, producenci wypuszczają ich na rynek coraz więcej. 

Obsługa i programowanie. Zastanów się, jak obsługuje się wybrany przez ciebie ekspres. Czy ma przyciski, dźwignie, jedną dużą dźwignię, którą należy pociągnąć w dół? Ostatnia opcja wydaje się szczególnie atrakcyjna przez niesamowity wygląd i możliwość pełnej kontroli nad procesem parzenia. Pamiętaj jednak, że będzie ona wymagać większych umiejętności i całkiem dużej siły. Jeśli wolisz obsługiwać ekspres przy użyciu przycisków, zadaj sobie pytanie, czy są one programowalne, to jest, czy będziesz w stanie zaprogramować taką wielkość porcji, jaką lubisz (ta opcja dodaje nieco komfortu).

Wyświetlacz. Wbudowany wyświetlacz pomoże w obsłudze nowego urządzenia. Sprawdź, czy twój wymarzony ekspres takowy posiada, a jeśli tak, co można za jego pomocą kontrolować.

Podłączenie ekspresu do instalacji wodnej. Większość ekspresów kolbowych przeznaczonych do użytku domowego posiada wyjmowany zbiornik na wodę. Jeśli jednak chcesz podłączyć urządzenie do instalacji wodnej i zapomnieć o jego codziennym uzupełnianiu, wybierz model, który można podłączyć bezpośrednio do źródła wody.

Wymiary ekspresu. Są one rzecz jasna rzeczą ważną. Domowe ekspresy kolbowe wciąż mogą być duże, więc upewnij się, że wybrany ekspres zmieści się na twoim blacie.

Innowacje. Ekspresy kolbowe zyskują na popularności, producenci prześcigają się więc w szukaniu sposobów zminimalizowania wysiłku włożonego w proces parzenia, przy jednoczesnej maksymalizacji przyjemności z niego płynącej. Dlatego warto przyjrzeć się najnowszym modelom: innowacje mogą uczynić codzienny rytuał jeszcze prostszym i przyjemniejszym.

Najlepsi, znani producenci ekspresów kolbowych

Asortyment sklepu Przyjaciele Kawy obejmuje ekspresy kolbowe najlepszych producentów. Niezależnie od tego, czy stawiasz w świecie kawy swoje pierwsze kroki, jesteś kawowym koneserem, czy śnisz o tym, by nim zostać, na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Początkujący bariści będą zadowoleni z domowych ekspresów kolbowych produkcji De’Longhi lub Sage. Jeśli jesteś doświadczonym home barista, lub chcesz rozwinąć swoje umiejętności tak szybko, jak to możliw, hiszpańskie Ascaso czy włoskie Lelit, Rocket Espresso, Rancilio, La Pavoni i Elektra zasługują na uwagę.

U Przyjaciół Kawy bezustannie poszerzamy swój asortyment o nowe modele, więc na pewno znajdziesz u nas wszystkie najlepsze modele dostępne na rynku!

Jakie są zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym?

Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso. Główne zasady…
Czytaj więcej

Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso. Główne zasady parzenia kawy opierają się na proporcjach tego napoju. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jako, że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, będziesz mógł dalej eksperymentować.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jakie są różnice między ręcznymi ekspresami do kawy?

Kolbowe ekspresy do kawy przeznaczone są głównie do użytku profesjonalnego…
Czytaj więcej

Kolbowe ekspresy do kawy przeznaczone są głównie do użytku profesjonalnego tj. Lokale gastronomiczne - restauracje, kawiarnie itp. Oczywiście jeśli chcesz podszkolić swoje umiejętności parzenia kawy w domu, zawsze możesz znaleźć profesjonalny model przeznaczony do użytku domowego. Aby prawidłowo przygotować espresso w tego typu ekspresie, musisz nauczyć się doboru stopnia zmielenia ziarna, odpowiednio ubić kawę tamperem i włączyć obieg wody przez zmielone ziarno na odpowiedni czas.

Modele kolbowych ekspresów do kawy przeznaczone do użytku domowego są nieco uproszczone, a ich użytkowanie nie jest dużo bardziej skomplikowane w stosunku do ekspresów automatycznych. W przeciwieństwie do ekspresu automatycznego, ekspres kolbowy wymaga świeżo zmielonej kawy (tuż przed przygotowaniem) i odpowiedniego ciśnienia. Poprzez zaprogramowanie ilości przelewanej wody, możesz powtarzać przygotowanie zapisanej kawy, za każdym razem za pomocą jednego kliknięcia przycisku.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Dlaczego warto wybrać ekspres kolbowy?

Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę,…
Czytaj więcej

Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to kolbowy ekspres do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej