Konserwacja ekspresu kolbowego – jak to zrobić?

Konserwacja ekspresu kolbowego

Chcący cieszyć się naparami najwyższej jakości, kawowi koneserzy zawsze są skłonni wejść głębiej w detale parzenia kawy. Częściej, niż rzadziej prowadzi to do chęci wejścia w rolę domowego baristy przez zakup ekspresu kolbowego do domu. Jeśli wciąż to czytasz, pewnie do nich należysz.

Jeśli mielibyśmy zgadywać, pewnie jesteś już po lekturze wielu artykułów i seansie wielu filmików o parzeniu pysznej kawy. Z namaszczeniem wybierasz ziarna, równo ubijasz kawę, mierzysz temperaturę wody i czas parzenia czujnie jak jastrząb, a satysfakcjonuje cię jedynie crema ozdobiona pięknymi tygrysimi paskami.

Jednak co wspólnego mają ze sobą prawidłowa konserwacja i pyszna kawa? Jak mówią specjaliści od treningów baristycznych, czystość ekspresu jest bezpośrednio związana ze smakiem naparu: możesz zainwestować w ziarna najwyższej jakości i być wirtuozem parzenia, ale fusy zbierające się wewnątrz urządzenia nieuchronnie sprawią, że kawa z twojego ekspresu straci na smaku i jakości. Będzie nie tylko niesmaczna, z „nieczystym“ posmakiem, ale nieczystości wewnątrz ekspresu uniemożliwią poprawną ekstrakcję nawet przy najlepszych próbach prawidłowego parzenia.

Jak widzisz, dobrze utrzymany, czysty ekspres jest podstawą do uzyskania pysznego, mistrzowsko zaparzonego naparu. Jednak uspokajamy: konserwacja ekspresu nie należy do rzeczy trudnych. Musisz jedynie pamiętać, by pewne procedury powtarzać regularnie. Jakie procedury? Przeczytaj i dowiedz się!

Konserwacja ekspresu kolbowego

Konserwacja ekspresu kolbowego

Tak, jak wszystkie inne urządzenia do parzenia, ekspresy kolbowe należy regularnie czyścić. Niektóre procesy będzie trzeba powtarzać codziennie, niektóre wystarczy raz na tydzień lub miesiąc. Przyjrzyjmy im się bliżej.

Rekomendowana dzienna konserwacja

Płukaj grupę zaparzającą

Płukaj grupę zaparzającą. Przed i po parzeniu espresso, wypłukaj grupę. Musisz jedynie „puścić“ trochę wody bez założonego portafiltra. Pozbędzie się to jakichkolwiek przylepionych do sitka fusów. Gorąca woda rozgrzeje także grupę chroniąc twoją kawę przed nadmierną kwasowością.

Nie zostawiaj fusów w portafiltrze

Nie zostawiaj fusów w portafiltrze. Po każdym parzeniu pozbądź się fusów z portafiltra i wyczyść go papierowym ręcznikiem bądź szmatką. Im dłużej tkwią one bowiem w portafiltrze, tym trudniej jest się ich później stamtąd pozbyć. Nie zapominaj, że są one pełne wody, czyniąc je perfekcyjnym środowiskiem do rozwoju bakterii.

Czyść tamper

Czyść tamper. Jeśli twój ekspres posiada wbudowany tamper, zanim zaczniesz proces przygotowania espresso upewnij się, iż nie ma na nim żadnych pozostałości z poprzedniego parzenia. Ubijać powinno się jedynie, gdy mamy pewność, iż powierzchnia tampera jest sucha i równa. Pominięcie tych szczegółów z pewnością poczujesz w filiżance.

Zadbaj o dyszę do mleka

Zadbaj o dyszę do mleka. Zanim zaczniesz spieniać, wypuść nieco pary z dyszy w szmatkę. Pozbędziesz się tym samym pozostałości mleka zebranych w dyszy. Po spienieniu, wyczyść ją mokrą szmatką i wypuść parę raz jeszcze. Gdy skończysz parzyć kawę danego dnia, zanurz ją w dzbanku na mleko wypełnionym wodą i pozostaw na noc. Pozostałości mleka i innych nieczystości nie będą w stanie tym samym się do niej przykleić. By łatwiej pozbyć się nieczystości, użyj specjalnych środków czyszczących do systemów spieniania.

Upewnij się, że ekspres jest czysty z zewnątrz

Upewnij się, że ekspres jest czysty z zewnątrz. Podczas parzenia łatwo ochlapać przypadkiem ekspres. Plamy zmywaj od razu – gdy wyschną, będzie to dużo trudniejsze. Co prawda nie wpłynie to na smak kawy, ale czysty ekspres to szacunek okazany procesowi parzenia i samemu naparowi.

Używaj kilku różnych szmatek

Używaj kilku różnych szmatek. Sugerujemy posiadanie kilku szmatek blisko ekspresu. Jednej do obudowy i tacki ociekowej, a także przestrzeni roboczej, a także jednej (wilgotnej) do dyszy parowej. Warto wymyć tę ostatnią od razu po zakończeniu parzenia danego dnia. Myjąc portafiltr, używaj ręcznika papierowego, bądź serwetki, by pozbyć się fusów i nagromadzonych olejków.

Rekomendowana cotygodniowa/comiesięczna konserwacja

W zależności od tego, jak często parzysz kawę, powinnaś czyścić ekspres dokładnie raz na tydzień, a co najmniej raz w miesiącu. Profesjonalni bariści w kawiarniach robią to codziennie, ale jest mała szansa, że parzysz w domu tak dużo kawy, by wymagana była takia częstotliwości konserwacji.

Backflush (procedura czyszczenia grupy)

Backflush (procedura czyszczenia grupy)

  1. Wyjmij portafiltr i wyczyść wewnętrzne krawędzie grupy pędzelkiem. Jeśli dziwi cię ilość zastanych fusów, to znak, że musisz robić to częściej.
  2. Zamień sitko w portafiltrze na tak zwane „ślepe“ sitko bez dziurek (będzie ono dołączone do twojego ekspresu).
  3. Włóż tabletkę do czyszczenia do ślepego sitka.
  4. Włącz program backflush. Jeśli twój ekspres takowego nie posiada, zrób to ręcznie. Puść wodę na 10 sekund. Zatrzymaj i odczekaj 10 sekund. Powtórz 5-10 razy.
  5. Wyjmij portafiltr i wypłukaj grupę puszczając wodę. Pod tą samą wodą możesz też przepłukać portafiltr.
  6. Włóż portafiltr z powrotem do grupy (bez tabletki czyszczącej). Powtórz płukanie i zatrzymywanie 5 raz, by zapewnić odpowiedni stopień higieny.
  7. Po przepłukaniu systemu, zaparz espresso, jednak wylej je. Dzięki temu kolejna porcja będzie bezpieczna (i pyszna) do picia.

Dokładnie wymyj portafiltr i sitka

Dokładnie wymyj portafiltr i sitka. Nalej ciepłą wodę do pojemnika i rozpuść w nim tabletkę czyszczącą. Zanurz portafiltr i sitka (aż do rączki) w roztworze. Pozwól im moczyć się przez 15-30 minut. Potem wyszoruj portafiltry i sitka gąbką, a następnie dokładnie wypłukaj.

Wyczyść sitko w grupie zaparzającej

Wyczyść sitko w grupie zaparzającej. Gdy woda płynie w stronę portafiltra, do dokładnie zmielonej i ubitej kawy, musi przejść przez sitko w grupie zaparzającej. Jeśli jest ono brudne, stare fusy znajdą się z pewnością w twoim naparze, dając nieprzyjemny, „nieczysty“ posmak. Jeśli olejki z kawy zatkają sitko, zniszczy to proces ekstrakcji, czyniąc go niepowtarzalnym i negatywnie wpływając na smak kawy. By tego uniknąć, dokładnie wyczyść je pędzlem, a następnie zamocz na noc w ciepłej wodzie z rozpuszczoną tabletką czyszczącą.

Umyj dyszę parową

Umyj dyszę parową. Użyj cienkiego, metalowego przyrządu (jak spinacz, czy agrafka) by wyczyścić dziurki. Jeśli zostawiasz dyszę w wodzie każdej nocy, rzadko kiedy będziesz musieć to robić.

Woda i kamień

Woda i kamień

Podczas, gdy roasterzy zachodzą w głowę, jak pomóc ci uzyskać idealną, maślaną teksturę naparu, ich wysiłki mogą zostać zniweczone przez element tak prosty, jak twarda woda. Zatykając wewnętrzny system ekspresu, może doprowadzić do poważnych zniszczeń w urządzeniu, jak i smaku przygotowanych z niego naparów. By zapobiec naparom o suchym body, które sprawia, że przez twoje usta przechodzi dreszcz, polecamy kupić oryginalny filtr do wody, lub używanie przefiltrowanej, miękkiej wody.

Kamień to arcywróg ekspresów – dlatego w instrukcji obsługi ekspresu kolbowego na pewno znajdziesz porady, jak wykonać procedurę odkamieniania. Ponieważ różni się ona w zależności od modelu, zalecamy uważną lekturę. Najlepiej używać specjalnego, dedykowanego do ekspresów środka odkamieniającego.

Jeśli nie zapewnimy ekspresowi prawidłowego odkamieniania, gruba warstwa kamienia pokryje wnętrze ekspresu – a z tym nie poradzi sobie nawet najsilniejszy środek czyszczący i najbardziej zaawansowany program odkamieniający. Dlatego poświęcenie czasu na zapobiegnięcie osadzania się kamienia we wnętrzu ekspresu jest tego warte.

Podsumowując

Jak widzisz, konserwacja ekspresu jest stosunkowo prosta i nie wymaga poświecenia dużych ilości czasu! Kilka minut spędzonych na czyszczenie urządzenia każdego dnia i nieco więcej raz w miesiącu to wystarczająca ilość, by poprawić jakość i smak serwowanych naparów. Dobrze utrzymany ekspres będzie służył ci dłużej. Odwiedź sklep internetowy Przyjaciół Kawy, lub spotkaj się z nami w jednym ze sklepów stacjonarnych: oprócz pysznej kawy, mamy też świetne produkty do konserwacji ekspresów!