Kawa C. Liégeois Magnifico -40% Zobacz więcej

Ekspresy do kawy

Setki różnych ekspresów i zaparzaczy do kawy, które spełnią nawet najwyższe wymagania

Ekspresy do kawy

TOP ekspresy do kawy

Producenci

Jak dbać o automatyczny ekspres do kawy?

Konserwacja automatycznego ekspresu do kawy jest dość prosta, ponieważ jest…
Czytaj więcej

Konserwacja automatycznego ekspresu do kawy jest dość prosta, ponieważ jest wysoce zautomatyzowana. W większości przypadków samo urządzenie sygnalizuje potrzebę przeprowadzenia określonego programu konserwacji. Konserwację automatycznych ekspresów do kawy można podzielić na czynności codzienne i niecodzienne.
Codzienna konserwacja:
1. Napełnij zbiorniki wodą i kawą (jeśli to konieczne).
2. Jeśli urządzenie jest wyposażone w system spieniania mleka, należy go dokładnie wypłukać, demontując wszystkie jego części (nawet jeśli urządzenie jest wyposażone w automatyczny program płukania).
3. Wyrzucić fusy z pojemnika na fusy, wylej wodę z tacki ociekowej i umyj ją.
Konserwacja niecodzienna:
1. Jeśli używasz filtra wody, należy go regularnie wymieniać (mniej więcej co kilka miesięcy).
2. Program odkamieniania. Automatyczny ekspres do kawy poprosi o ten proces w odpowiednim momencie. Bardzo ważne jest, aby zrobić to na czas i za pomocą specjalnych środków do tego wskazanych (w żadnym wypadku nie należy stosować metod somowych: kwasku cytrynowego lub octu, nieprawidłowo sporządzony roztwór tylko zaszkodzi urządzeniu).
3. Program czyszczenia. Automatyczny ekspres do kawy sam o to prosi. Program wymaga wykorzystania specjalnych tabletek odtłuszczających i usuwających pozostałości kawy. Program czyszczenia należy wykonywać co kilkaset wyprodukowanych porcji.
4. Ręczne czyszczenie zaparzacza. Przynajmniej raz w miesiącu należy wyjąć zaparzacz, opłukać go pod bieżącą wodą, osuszyć i dodatkowo posmarować ruchome części specjalnym smarem. (czynnosć tą należy wykonywać we wszystkich ekspresach do kawy z wyjątkiem ekspresów marki JURA).

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Który ekspres zaparzy najlepszą kawę?

Ekspres nie zmieni smaku niesmacznej kawy. Dlatego smak kawy zależy…
Czytaj więcej

Ekspres nie zmieni smaku niesmacznej kawy. Dlatego smak kawy zależy w dużej mierze od tego, jakie ziarna umieścisz w młynku. Może się zdarzyć, że ekspres do kawy po prostu zepsuje aromat dobrej kawy. Jak? Jeśli ekspres nie jest odpowiednio wyregulowany (źle ustawiona grubość mielenia, wybrana niewłaściwa temperatura) lub jeśli ekspres jest zabrudzony (ekspres z resztkami starej kawy, pleśń w ekspresie), nawet najsmaczniejsza kawa może stracić smak w takiej sytuacji.
Dlaczego więc ceny ekspresów do kawy tak bardzo się różnią, skoro smak kawy może być w nich porównywalny?
Kupując ekspres do kawy, płacisz za różnorodność oferowanych napojów, możliwość regulacji i programowania różnych ustawień, łatwość obsługi, łatwość konserwacji, design, wykończenie, prestiż marki.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?

Ekspresy do kawy można sklasyfikować według ich typu w następujący…
Czytaj więcej

Ekspresy do kawy można sklasyfikować według ich typu w następujący sposób:

1. Automatyczne ekspresy do kawy. Przygotowuje kawę z całych ziaren za naciśnięciem jednego przycisku. W zależności od dostępnego systemu mleka można również przyrządzać napoje kawowe z mlekiem. Można je podzielić na automaty domowe, biurowe i vendingowe.
2. Półautomatyczne ekspresy do kawy. Znane również jako ekspresy kolbowe. Za pomocą oddzielnego lub zintegrowanego młynka (jeśli jest w wyposażeniu) można zmielić na świeżo ziarna kawy do pożądanej grubości, ubić zmieloną kawę w kolbie, założyć kolbę w ekspresie, wcisnąć przycisk i zaparzyć jedną lub dwie porcje kawy. Możesz ręcznie spienić mleko za pomocą dyszy parowej. Maszyny te można podzielić na typy domowe i profesjonalne.
3. Ekspresy do kawy na kapsułki. Porcja kawy zamknięta jest w kapsułce. Cecha: Każdy system kapsułek wykorzystuje tylko kapsułki przystosowane wielkością do niego.
4. Zaparzacze. Ekspresy przelewowe lub kawiarki, które przygotowują kawę ze wstępnie zmielonych ziaren kawy.
5. Perkolatory. Urządzenia służące do przygotowania dużych ilości kawy filtrowanej, które są niezwykle popularne w branży Horeca.
6. Pozostałe narzędzia do parzenia kawy. Coraz popularniejsza staje się różnorodność alternatywnych narzędzi do parzenia i eksperymentowanie z różnymi smakami kawy. Chemex, Aeropress, V60, French Press..."

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jakie są różnice pomiędzy automatycznymi ekspresami do kawy?

Przy tak dużej różnorodności automatycznych ekspresów do kawy wiele osób…
Czytaj więcej

Przy tak dużej różnorodności automatycznych ekspresów do kawy wiele osób zastanawia się nad różnicami między nimi. Tym bardziej, że ceny wahają się od 1000 do kilku tysięcy złotych. Kluczowe różnice:
1. Różnorodne menu dostępnych napojów. Niektóre maszyny przygotowują tylko espresso i czarną kawę, podczas gdy inne przygotowują nawet kilkadziesiąt różnych przepisów za naciśnięciem jednego przycisku.
2. Rodzaj systemu mlecznego. Istnieją trzy główne typy automatycznych ekspresów do kawy w zależności od rodzaju dostępnego systemu mleka: ekspresy z dyszą parową (mleko trzeba spienić ręcznie, jak barista), ekspresy z automatycznym spieniaczem, który jest oddzielony od systemu kawy (ekspres przygotowuje piankę mleczną niezależnie od kawy), ekspresy z w pełni automatycznym systemem mlecznym (wystarczy wcisnąć przycisk, a ekspres przygotuje kawę na bazie mleka). Istnieje kilka rodzajów automatycznych systemów mleka: z podłączonym przewodem mlecznym (można go włożyć bezpośrednio do opakowania z mlekiem) lub ze zintegrowanym pojemnikiem na mleko.
3. Personalizacja. Wszystkie ekspresy automatyczne mają możliwość regulacji stopnia zmielenia, ilości użytej kawy, temperatury wody oraz wielkości porcji kawy. Kluczowe pytanie brzmi: jakie masz możliwości? Czy możesz regulować parametry na kilku poziomach czy kilkunastu? Wysokiej klasy ekspresy do kawy mają nawet możliwość regulacji natężenia przepływu wody przez kawę (w zależności od konsystencji i smaku przygotowywanej kawy) oraz konsystencji i temperatury pianki mlecznej.
4. Funkcje programowania. W niższych modelach ekspresów do kawy można regulować tylko niektóre parametry kawy. W wysokiej klasy ekspresach do kawy można zaprogramować i zapisać wszystkie ustawienia, nie tylko dla jednej osoby, ale dla całej rodziny, tworząc kilka profili użytkowników. W ten sposób każdy może mieć własne, oddzielne menu nazwane ich imieniem z ulubionymi napojami.
5. Rodzaj panelu obsługi. W zależności od rodzaju dostępnego sterowania maszyna jest łatwiejsza lub bardziej skomplikowana w obsłudze. Może to być mały ekran tekstowy z przyciskami sterującymi lub szeroki kolorowy ekran dotykowy z możliwością sterowania ekspresem za pomocą inteligentnej aplikacji bezpośrednio z telefonu lub innego inteligentnego urządzenia.
6. Konserwacja. W tańszych automatach do kawy proces konserwacji jest oznaczony symbolami - bez instrukcji obsługi wykonanie czynności określonego programu konserwacyjnego może być trudne. W wysokiej klasy ekspresach do kawy wszystko jest wyraźnie widoczne na szerokim, kolorowym ekranie - wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami, które się wyświetlają. Ponadto niektóre maszyny są bardziej zautomatyzowane i wymagają od użytkownika mniej czynności, podczas gdy inne wymagają więcej.
7. Projekt i materiały wykończeniowe. Automatyczne ekspresy do kawy mogą mieć prostą plastikową obudowę, być metaliczne, błyszczące lub matowe albo pokryte bardziej trwałymi materiałami. Mogą mieć zbiorniki na wodę lub oświetlenie do filiżanek, oferować niepowtarzalne, ciekawe kształty i projekty.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

O ekspresach do kawy

W dzisiejszych czasach z przygotowaniem kawy można się spotkać niemal wszędzie. Mimo, że w różnych zakątkach świata napój ten przygotowywany jest w różny sposób, większość ludzi wie jak parzyć kawę i robiła to przynajmniej raz w ten czy inny sposób. Podczas gdy w niektórych miejscach proces parzenia kawy opiera się na tradycjach liczących setki lat, w innych krajach rytuał przygotowywania kawy ewoluuje wraz z nowoczesnymi technologiami. 

Od około dwudziestu lat świat kawy kręci się wokół espresso. Specjalistyczne kawiarnie i początek trzeciej fali ruchu baristów zdecydowanie przyczyniły się do wzrostu popularności tego napoju. Po spróbowaniu naprawdę pysznej, fachowo przyrządzonej kawy, ludzie zapragnęli, aby ich domowe napoje były równie dobre, dlatego zaczęli szukać ekspresów do kawy, które najlepiej spełnią ich potrzeby. Szybki rozwój kultury espresso zachęcił miłośników kawy do zwrócenia się w stronę dawnych włoskich tradycji, dlatego większość z nich poszukiwała urządzenia, które pozwoliłoby im zaparzyć najsmaczniejszą możliwą wersję tego klasycznego napoju.  

Espresso i napoje na bazie espresso mogą być parzone w różnych ekspresach do kawy, w których ciśnienie wynosi co najmniej 9 barów. Gdybyśmy próbowali wyobrazić sobie proces przygotowania espresso, wielu z nas pomyślałoby zapewne o tradycyjnych ekspresach do kawy, którymi w naszych ulubionych kawiarniach rządzą profesjonalni bariści. Obecnie dostępne są mniejsze wersje tych urządzeń, zaprojektowane specjalnie do użytku domowego. Niemniej jednak, ekspresy tego typu kupowane są zazwyczaj przez osoby, które spędziły już trochę czasu pracując w dziedzinie parzenia kawy lub są gotowe, by stać się prawdziwymi domowymi baristami – aby wykorzystać wszystkie możliwości oferowane przez te urządzenia, potrzebne są pewne umiejętności i czas. Z tego powodu ekspresy do kawy ziarnistej są znacznie częściej spotykane w domach ludzi: nie tylko potrafią zaparzyć wysokiej jakości, pyszne espresso, ale także samodzielnie spienić mleko. Osoby, które cenią sobie prostotę, nie mają zbyt wiele miejsca w kuchni i chcą w jak najprostszy sposób przygotować filiżankę pysznej kawy, mogą również wybrać ekspresy na kapsułki, strąki lub pady, które z pewnością przydadzą się, gdy brakuje nam czasu, a mimo to nie chcemy rezygnować z jakości kawy. Fani czarnej kawy często sięgają po ekspresy przelewowe, które pozwalają zaparzyć kawę jak prawdziwy rzemieślnik, zachowując własne kawowe sekrety i przygotowując napoje, które można znaleźć tylko w swoim domu. Osoby te wybierają również bardzo starannie ziarna kawy, ponieważ subtelny, ale bogaty smak najlepiej nadaje się do napojów z kawy filtrowanej. 

Poniżej przedstawiamy główne typy ekspresów do kawy: 

Automatyczne ekspresy do kawy

Automatyczne ekspresy do kawy są dość nowym wynalazkiem, ale nawet w krótkim czasie ich popularność wystrzeliła w zawrotnym tempie, szybko przekształcając te urządzenia z produktu luksusowego w jeden z kluczowych sprzętów kuchennych. Największe zalety tych urządzeń to szybkie, wysokiej jakości przygotowanie kawy przy użyciu świeżo zmielonych ziaren, szeroki wybór przepisów i możliwość delektowania się kawą na poziomie restauracji w domu. Ponadto, wraz z rozwojem nowoczesnych technologii, ekspresy do kawy ziarnistej stają się coraz bardziej innowacyjne. Technologie wbudowane w te urządzenia sprawiają, że ich konserwacja, obsługa i wykorzystanie zasobów jest o wiele prostsze. Podczas procesu parzenia kawy dokonywane są obliczenia, dzięki którym urządzenie automatycznie ocenia, czy napój jest przygotowywany prawidłowo i dostosowuje sposób przygotowania w celu uzyskania jak najlepszego efektu. Najnowsze urządzenia tego typu wyposażone są w specjalne systemy, które pozwalają miłośnikom głębokiej kawy przygotować mleko o pożądanej przez nich temperaturze i konsystencji, a także dodawać składniki w określonej kolejności, dzięki czemu uzyskujemy napój przygotowany zgodnie z oryginalną recepturą. Modele klasy premium mogą być również obsługiwane zdalnie, prosto z urządzenia inteligentnego, za pomocą aplikacji mobilnej, która umożliwia tworzenie własnych przepisów na kawę, a także przeglądanie informacji związanych z programami czyszczenia ekspresu, temperaturą kawy i innymi ważnymi niuansami.  

Ekspresy do kawy do zabudowy

Jeśli jesteś w trakcie przeprowadzki do nowego domu, warto rozważyć możliwość zakupu automatyczne ekspresy do zabudowy, który idealnie wkomponuje się w Twoje wnętrze. Urządzenia tego typu są szczególnie przydatne, gdy chcemy zaoszczędzić trochę miejsca w kuchni i szukamy prawdziwie nowoczesnego rozwiązania. Najnowsze ekspresy do kawy do zabudowy charakteryzują się łatwą konserwacją, szerokim wyborem receptur i nowoczesnym designem.

Kolbowe ekspresy do kawy

Kolbowe ekspresy do kawy najczęściej spotykane są w kawiarniach i barach. To właśnie półautomaty dały początek kulturze espresso. Obecnie producenci narzędzi do parzenia kawy poszli tak daleko do przodu, że tego typu urządzenia z powodzeniem można zaadaptować do użytku domowego. Domowe półautomaty są zazwyczaj znacznie mniejsze, zużywają mniej energii elektrycznej, a niektóre z nich posiadają nawet wbudowany młynek do kawy. Aby w pełni wykorzystać możliwości, jakie daje półautomat, należy poświęcić trochę czasu na ich poznanie – aby dobrze zaparzyć kawę, trzeba będzie wyregulować młynek, dobrać odpowiednią ilość i temperaturę wody, a także nauczyć się spieniać mleko. Możesz spędzić kilka miesięcy na eksperymentowaniu i poznawaniu subtelności przygotowywania kawy, ale w końcu będziesz pić kawę równie dobrą, jak ta, którą podano by Ci w restauracji. 

Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat sztuki przygotowywania kawy oraz jej licznych cech, a także jeśli jesteś osobą, która lubi ten proces i chce mieć pełną kontrolę nad powstającym napojem kawowym, kolbowe urządzenie jest właśnie dla Ciebie!

Kapsułkowe ekspresy do kawy

Bez wątpienia są to obecnie jedne z najpopularniejszych ekspresów do kawy – zajmują niewiele miejsca (można je nawet zabrać ze sobą w podróż!), są dość tanie, a także oferują możliwość parzenia napojów na bazie espresso (dzięki odpowiedniemu ciśnieniu) oraz przygotowywania szczególnie szerokiej gamy różnych napojów kawowych przy użyciu kapsułek (jedna kapsułka to jedna porcja kawy). Jest szybko, wygodnie i prosto – wszystko, czego może potrzebować współczesny człowiek.

Większość kapsułkowych ekspresów do kawy jest wyposażona w jeden z dwóch najpopularniejszych systemów kapsułkowych: Dolce Gusto lub Nespresso. Ekspresy Dolce Gusto przeznaczone są dla osób, które chcą mieć różnorodne napoje do wyboru i lubią napoje na bazie mleka. Jeśli należysz do takich osób, będziesz mógł z wyprzedzeniem wybrać kapsułkę stworzoną specjalnie dla Twojego ulubionego przepisu – cappuccino, latte macchiato, karmelowe latte macchiato i wielu innych. Wystarczy, że włożysz jedną kapsułkę lub kilka kapsułek jedna po drugiej do ekspresu, naciśniesz przycisk i Twoja kawa będzie gotowa do picia w jednej chwili! Z drugiej strony, ekspresy Nespresso są wyjątkowo stylowe i mogą osiągnąć ciśnienie 19 barów. Nespresso oferuje szczególnie szeroki wybór różnych gatunków kawy (od mieszanek kawowych po różne gatunki z różnych regionów) do przygotowania espresso lub czarnej kawy. Jeśli jesteś miłośnikiem napojów na bazie mleka, wybierz model z wbudowanym systemem mlecznym – umożliwi Ci to przygotowanie kawy z prawdziwym mlekiem (w przypadku Dolce Gusto napoje mleczne zawierają mleko w proszku).

To, co sprawiło, że ekspresy kapsułkowe stały się tak popularne, to prosta obsługa, szybkie przygotowanie kawy oraz możliwość wyboru przez każdego członka rodziny różnych napojów, które najbardziej lubi. Zarówno urządzenia Dolce Gusto jak i Nespresso są niezwykle łatwe w utrzymaniu. Automatyczne programy odkamieniania ochronią Twój ekspres przed osadzaniem się kamienia. Co więcej, ekspresy te można z łatwością rozmontować, a ich elementy można myć pod kranem lub w zmywarce. 

Tego typu ekspresy do kawy są idealne dla osób, którym zależy na szybkim przygotowaniu kawy. Właściciele ekspresów kapsułkowych lubią też przygotowywać napoje kawowe z różnych odmian ziaren.

Ekspresy do kawy na tabletki

Te ekspresy do kawy na tabletki wykorzystują tabletki do przygotowywania napojów. Podobnie jak kapsułki,  zawierają one porcjowaną kawę, ale w przeciwieństwie do kapsułek, kawa ta jest wcześniej sprasowana. Niektóre urządzenia do parzenia kawy zaparzają kawę tylko z kapsułek, ale większość domowych półautomatów może przygotowywać napoje zarówno z kawy mielonej, jak i w kapsułkach, dlatego też można je uznać za ekspresy do kawy w tabletkach. Jeśli na takim ekspresie spotkamy napis E.S.E. (Easy Serving Espresso), oznacza to, że jest on wyposażony w sitka-filtry stworzone specjalnie dla kawy w tabletkach. Podsumowując,  to wygodny i szybki sposób na zaparzenie pysznej kawy. 

Ekspresy te powinny być kupowane przez osoby, które cenią sobie wygodę podczas przygotowywania kawy. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary, urządzenia te są również doskonałym wyborem dla osób, które często podróżują i nie lubią kawy serwowanej w hotelach. 

Ekspresy do kawy na saszetki

Ekspresy do kawy na saszetki przygotowują napoje z wykorzystaniem kawowych saszetek. W przeciwieństwie do kawy w kapsułkach, kawa w saszetkach nie jest sprasowana, dlatego też napoje zaparzone tą metodą są wyjątkowo lekkie. Mimo że w urządzeniach tych ciśnienie jest niższe niż to, które jest wymagane do przygotowania filiżanki dobrego espresso, napoje nadal pokrywają się pyszną cremą. Z tego powodu urządzenia te stanowią idealny kompromis pomiędzy espresso a kawą filtrowaną. 

Pomimo tego, że saszetki do kawy są bardzo twarde (w przeciwnym razie nie wytrzymałyby ciśnienia stosowanego przez te urządzenia), są one przyjazne dla środowiska i szybko ulegają rozkładowi. Podobnie jak sam proces parzenia kawy, konserwacja tych urządzeń jest niezwykle prosta i z pewnością nie zajmie Ci dużo czasu. Zamiast spędzać godziny na czyszczeniu ekspresu do kawy, będziesz mógł usiąść wygodnie i cieszyć się pyszną kawą!

Jeśli jesteś miłośnikiem wysokiej jakości, lekkiej kawy, która zaparza się szybko i może być przygotowana za każdym razem z innych ziaren, ekspres do kawy na saszetki zdecydowanie zasługuje na miejsce w Twojej kuchni.  

Przelewowe ekspresy do kawy

Napoje parzone w ekspresach przelewowych są zazwyczaj niezwykle lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Stanowią antytezę espresso, którego smak jest bogaty, ale zamknięte w nim nuty smakowe są skoncentrowane i zazwyczaj skupiają się wokół jednego punktu. Jedną z największych zalet ekspresów przelewowych jest fakt, że pozwalają one zaparzyć większą ilość kawy, pozostawić dzbanek na płycie grzewczej i zapomnieć o konieczności przygotowania kolejnej filiżanki kawy do końca popołudnia. Aby nie zawieść się na tej metodzie parzenia, należy wybrać wysokiej jakości, pyszną kawę ziarnistą. Dzieje się tak dlatego, że przelewowy ekspres do kawy, odkrywając pełnię smaku Twoich ziaren, może jednocześnie ujawnić ich niedoskonałości. Jeśli chodzi o metodę parzenia przelewowo, ziarna, które najlepiej się do niej nadają, powinny składać się w 100% z kawy arabica, a stopień ich palenia nie powinien być ciemniejszy niż średni. Tylko przy użyciu takiej kawy można odkryć cały potencjał tego urządzenia do parzenia kawy.  

Ekspresy przelewowe są idealne dla osób, które są zainteresowane odkrywaniem ukrytych szczegółów smaku ziaren kawy. Docenią je również miłośnicy subtelnej i lekkiej kawy. Ekspres tego typu z pewnością przyda się w małym biurze – zaparzenie większej ilości kawy pozwoli wszystkim pracownikom biura cieszyć się filiżanką kawy bez konieczności ustawiania się w kolejce przed ekspresem. 

Jeśli nie jesteś pewien, który typ ekspresu do kawy jest dla Ciebie odpowiedni, konsultanci “Przyjaciół Kawy” są zawsze gotowi pomóc Ci podjąć decyzję!