Maintenance products

Jak dbać o automatyczny ekspres do kawy?

Arijana Šimelevičiūtė
Dla dobrej kawy w domu
#automatyczna konserwacja ekspresu do kawy #czyszczenie #konserwacja

Ekspres do kawy, który codziennie podaje ci filiżankę dobrej kawy, zasługuje na dobre traktowanie. Aby zachować czystość i doskonałe przygotowanie wysokiej jakości kawy, przypominamy o najważniejszych krokach.

Konserwacja systemu wodnego

Jedną z najczęstszych przyczyn awarii ekspresu do kawy jest gromadzenie się osadów wapna w systemie. Dlatego zalecamy regularne korzystanie z programu odkamieniania i wymianę filtrów do wody. Filtry do wody nie tylko zapobiegają osadzaniu się kamienia i zmiękczają wodę. Jako, że woda jest jednym z podstawowych składników kawy, filtr do wody poprawia również jej smak.

Informacje o odkamienianiu:

– Automatyczne ekspresy do kawy mają zintegrowany program odkamieniania. Częstotliwość potrzeby przeprowadzania tego procesu, zależy od zaprogramowanej twardości wody. Domyślnie jest ona ustawiona na najwyższy poziom. Dlatego przy zakupie ekspresu do kawy należy pamiętać o pomiarze twardości wody i zaprogramowaniu jej zgodnie z rzeczywistością.

– Przed odkamienianiem nie zapomnij wyjąć filtra wody (jeśli go używasz)

– Zdecydowanie zalecamy przeprowadzenie programu odkamieniania przy użyciu dedykowanych do tego produktów (płyn odkamieniający lub tabletki). Unikaj używania octu, kwasu cytrynowego lub sody: zbyt rozcieńczony roztwór nie usunie kamienia doładnie, a gdy stężenie będzie zbyt duże, spowoduje uszkodzenie ekspresu do kawy.

– Należy wykonywać odkamienianie zgodnie z instrukcją obsługi, w przeciwnym razie istnieje ryzyko nieprawidłowego przeprowadzenia programu. Ponadto, jeśli pominiesz jakiś krok lub wykonasz go niedokładnie, ekspres do kawy poprosi o ponowne odkamienienie.

Informacje o filtrach do wody:

– Ważne jest nie tylko stosowanie filtra wody (szczególnie w przypadku twardej wody), ale także jego regularna wymiana. Większość producentów produkuje filtry do wody, których zużycie trwa 1,5 do 3 miesięcy, w zależności od twardości wody i częstotliwości używania ekspresu do kawy (a dokładniej ilości zużytej wody). Nie zdziw się więc, jeśli czasami urządzenie poprosi cię o zmianę filtra po miesiącu, a następnym razem po dwóch.

– Jeśli twoje urządzenie ma program instalacji i wymiany filtrów, pamiętaj, aby włączyć tę funkcję przy używaniu filtra. W przeciwnym razie ekspres nie odczyta jego obecności. Jeśli twoje urządzenie nie ma takiej funkcji, pamiętaj o wymianie filtra wody przynajmniej co 2 miesiące. Zalecamy, aby zawsze mieć zapasowy filtr. Jego regularna wymiana zapobiega osadzaniu się kamienia w urządzeniu.

– Jeśli używasz filtrów do wody, większość ekspresów do kawy nie będzie wyświetlało komunikatu o potrzebie odkamieniania. Mimo tego zalecamy wykonanie tego procesu profilaktycznie, przynajmniej raz w roku.

Konserwacja jednostki zaparzającej ekspresu do kawy

Cleaning tablets

Czyszczenie zaparzacza jest niezwykle ważne. Abyś mógł zawsze cieszyć się aromatyczną, świeżą kawą o pełnym smaku oraz unikał gromadzenia się resztek zalegających fusów.

O programie automatycznego czyszczenia:

– Większość automatycznych ekspresów do kawy ma zintegrowany program czyszczenia, który odtłuszcza zaparzacz z osadów kawy. Ekspresy do kawy zazwyczaj komunikują potrzebę przeprowadzenia tego procesu. Wystarczy go uruchomić.

– Program czyszczenia wymaga wykorzystania specjalnych tabletki (często nazywane po prostu „tabletkami czyszczącymi”, nie należy ich mylić z tabletkami odkamieniającymi!). W zależności od modelu, podczas programu tabletki te umieszcza się w pojemniku na mieloną kawę lub bezpośrednio w zaparzaczu.

– Pamiętaj, aby postępować zgodnie z instrukcjami i umieścić tabletkę czyszczącą tylko wtedy, gdy zostaniesz o to poproszony (nie przed programem, ale podczas).

O czyszczeniu zaparzacza:

– Ważne jest, aby pamiętać o konieczności czyszczenia jednostki zaparzającej ekspresu do kawy. Część ta wymaga ręcznego czyszczenia we wszystkich ekspresach oprócz JURA.

– Zalecamy czyszczenie zaparzacza minimum raz w miesiącu: najpierw nie zapomnij wyłączyć ekspresu do kawy, a następnie wyciągnij wnętrze, spłucz wodą o temperaturze pokojowej i wysusz.

– Zalecamy smarowanie ruchomych części urządzenia specjalnym smarem przed włożeniem go z powrotem do wnętrza ekspresu do kawy.

Konserwacja systemu mleka

Milk system cleaner

Aby uzyskać idealną konsystencję i smak pianki mlecznej, należy odpowiednio dbać o spieniacz poświęcając kilka minut na jego pielęgnację.

– Większość automatycznych ekspresów do kawy ma zintegrowane automatyczne programy płukania i czyszczenia systemu mleka. Podczas programu czyszczenia wykonuje się go za pomocą płynów odkażających, które eliminują bakterie i odtłuszczają system.

– Pomimo zintegrowanych programów automatycznych, zalecamy codzienne rozbieranie spieniacza i dokładne płukanie jego elementów. W przypadku trudnodostępnych części (takich jak wnętrze rurki do mleka) zalecamy czyscić je szczotkami.

– Jeśli układ mleka składa się wyłącznie z dyszy parowej, pamiętaj, że należy go przepłukać!

– Wskazówka: jeśli zauważysz, że mleko nie pieni się tak ładnie jak wcześniej, pierwszym krokiem jest dokładne wyczyszczenie systemu spieniania (możesz zanurzyć rozebrany spieniacz w wodzie z płynem odkażającym na kilka minut), drugim krokiem jest przeprowadzenie odkamieniania (gdy system wodny jest zatkany, przepływ pary jest zmniejszony, a mleko nie jest pienione w odpowiedni sposób).

Przyjaciele Kawy są gotowi do pomocy w każdej chwili

Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowej konserwacji ekspresu do kawy i nie wiesz, jakich środków użyć, nasi konsultanci zawsze chętnie doradzą i wyjaśnią wszystko szczegółowo.

Życzymy Twoim ekspresom do kawy długiego życia wypełnionego mnóstwem pysznej kawy.