Kawowa TOP oferta

Kawa do ekspresu automatycznego

Filtry

Pokaza─ç:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Obj─Öto┼Ť─ç
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ ┼╝aren
Obj─Öto┼Ť─ç pojemnika na wod─Ö
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje si─Ö do automat├│w
Cechy
Aplikacja
Wyb├│r porcji czarnej kawy
Wyb├│r porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielko┼Ť─ç pojemnika na kaw─Ö ziarnist─ů
Wielko┼Ť─ç porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilo┼Ť─ç porcji
Ilo┼Ť─ç
Odpowiednie dla
Zapisane profile u┼╝ytkownik├│w
Konstrukcja ┼╝aren
Przepis na nap├│j
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemnik├│w na ziarna
Pojemno┼Ť─ç naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Pod┼é─ůczenie do sieci wodoci─ůgowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilo┼Ť─ç produkt├│w w zestawie
Zalecana ilo┼Ť─ç fili┼╝anek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez u┼╝ytkownik├│w
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gor─ůcej wody
Podgrzewacz do fili┼╝anek
Typ
Typ
Promocje

Kawa do ekspresu automatycznego 

Po tym, jak kupi┼ée┼Ť(-a┼Ť) ekspres automatyczny do kawy – taki, kt├│ry przygotowuje napar z ziaren za jednym klikni─Öciem – mog┼éo si─Ö zjawi─ç u Ciebie pytanie: jaka kawa do ekspresu automatycznego jest odpowiednia? Czy istnieje specjalna kawa, stworzona dla tego typu ekspresu? Je┼Ťli tak, to czym si─Ö wyr├│┼╝nia i na co zwr├│ci─ç uwag─Ö przy jej zakupie?┬á

Kawa do ekspresu automatycznego – co j─ů wyr├│┼╝nia?

Kawa do ekspresu automatycznego to kawa, kt├│ra nadaje si─Ö do zaparzania metod─ů espresso (za pomoc─ů ci┼Ťnienia 9-19 bar├│w). Powinna wi─Öc charakteryzowa─ç si─Ö nast─Öpuj─ůcymi cechami:

  • S┼éowo ESPRESSO. Kawa do ekspresu automatycznego to ta, na opakowaniu kt├│rej znajdziesz s┼éowo espresso. Nie oznacza to, ┼╝e za jej pomoc─ů przygotujesz wy┼é─ůcznie ten rodzaj czarnego naparu. Kawa espresso zosta┼éa wypalona z my┼Ťl─ů o ekspresach do kawy, wykorzystuj─ůcych metod─Ö espresso.┬á
  • Znaczek ekspresu do kawy. Na niekt├│rych opakowaniach nie znajdziesz s┼éowa espresso, tylko obrazek ekspresu do kawy, co wskazuje, ┼╝e jest to kawa do ekspres├│w.
  • ┼Üredni albo ciemniejszy stopie┼ä palenia. Czasami na opakowaniu nie znajdziesz ┼╝adnych oznacze┼ä, zwr├│─ç wi─Öc uwag─Ö na stopie┼ä palenia. Powinna by─ç ┼Ťrednio lub ciemniej palona. Dlaczego? Im ja┼Ťniejszy stopie┼ä palenia, tym wolniej kawa “oddaje” swoje smaki. Technologia espresso jest bardzo szybk─ů metod─ů parzenia, dlatego bardzo jasne palenie nie ujawni swoich smak├│w, skutkuj─ůc kwa┼Ťno┼Ťci─ů.┬á
  • Kawa OMNIROAST. Niekt├│re palarnie stosuj─ů metod─Ö palenia omniroast. Jest ona dostosowana do wszystkich metod parzenia – b─Ödzie to te┼╝ dobra kawa do ekspresu automatycznego.

Jaka kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?

Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego powinna posiada─ç cechy, kt├│re om├│wili┼Ťmy powy┼╝ej. Jak jednak wybra─ç kaw─Ö, kt├│ra nie tylko pasuje, ale tak┼╝e dobrze smakuje? Warto wzi─ů─ç pod uwag─Ö poni┼╝sze czynniki:

  1. Mieszanka czy speciality? Wci─ů┼╝ panuje przekonanie, ┼╝e najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego to mieszanka espresso, za┼Ť kawa speciality jest przeznaczona wy┼é─ůcznie do modnych urz─ůdze┼ä przelewowych. To nieprawda! Wszystko zale┼╝y od gustu. Je┼Ťli lubisz kaw─Ö we w┼éoskim stylu (ciemno palon─ů oraz intensywn─ů) i ch─Ötniej pijesz j─ů z mlekiem lub eksperymentujesz z dodatkami smakowymi, wybierz mieszank─Ö. Je┼Ťli jednak zale┼╝y Ci na wyrazistym smaku i cenisz sobie ÔÇśÔÇÖnieozdobionyÔÇÖÔÇÖ napar, koniecznie wypr├│buj speciality!┬á
  2. Sk┼éad mieszanki. Zwr├│─ç uwag─Ö na sk┼éad mieszanki. Arabik─Ö cechuje ┼éagodniejszy smak, silny aromat i nutki owocowo-jagodowe. Mieszanka arabiki i robusty ma intensywny i pikantny smak. Pami─Ötaj tak┼╝e, ┼╝e im wi─Öksza zawarto┼Ť─ç robusty, tym wi─Öcej kofeiny b─Ödzie mie─ç Twoja kawa do ekspresu automatycznego.
  3. Metoda obr├│bki kawy speciality. Obr├│bka sucha powoduje, ┼╝e kawa b─Ödzie g─Östsza i s┼éodsza. Kawa, obrabiana za pomoc─ů metody honey, ma nuty owoc├│w i herbaty. Obr├│bka mokra wi─ů┼╝e si─Ö z l┼╝ejsz─ů i g┼éadsz─ů konsystencj─ů naparu oraz cz─Östo silnym owocowym posmakiem. Beztlenowa fermentacja kawy zwi─Öksza owocowo┼Ť─ç i dodaje egzotycznych nut smakowych.
  4. Region kawy. Zwr├│─ç uwag─Ö na regiony plantacji, z kt├│rych pochodzi kawa ziarnista do ekspresu automatycznego. Afryka┼äsk─ů wyr├│┼╝niaj─ů nuty owoc├│w, kwiat├│w, herbaty i wina. Azjatycka jest bardziej gorzka, wyczujesz w niej smak przypraw, czekolady, czerwonego wina, drewna. Po┼éudniowoameryka┼äska ma naturaln─ů s┼éodycz i bardzo zr├│wnowa┼╝ony smak, dominuj─ů w nim nuty czekolady, orzech├│w i suszonych owoc├│w. Wyrazista kawa ziarnista z Ameryki ┼Ürodkowej posiada nuty owoc├│w tropikalnych, a tak┼╝e orzechowe lub likierowe.
  5. Stopie┼ä palenia. Im ciemniejsze palenie, tym bardziej gorzka kawa. Im ja┼Ťniejsze – tym bardziej owocowa.

Wi─Öcej o tym, jak wybra─ç dobr─ů kaw─Ö ziarnist─ů, przeczytasz na naszym blogu!

Jaka kawa mielona do ekspresu automatycznego? 

Na pierwszy rzut oka wydaje si─Ö to dziwnym pytaniem – w ko┼äcu automatyczne urz─ůdzenia posiadaj─ů m┼éynek i miel─ů ziarna samodzielnie. Jednak wi─Ökszo┼Ť─ç z nich posiada r├│wnie┼╝ oddzielny pojemnik na ju┼╝ wst─Öpnie zmielon─ů kaw─Ö. Je┼Ťli chodzi o jej smak, nale┼╝y post─Öpowa─ç zgodnie z wskaz├│wkami, dotycz─ůcymi kawy ziarnistej. Warto jednak zwr├│ci─ç uwag─Ö na stopie┼ä mielenia – nie ka┼╝da kawa mielona nadaje si─Ö do ekspresu automatycznego. Najwa┼╝niejsze, aby nie by┼éa zmielona ani za drobno (mo┼╝e to zapcha─ç ekspres), ani za grubo (b─Ödzie zbyt wodnista). Wybieraj kaw─Ö mielon─ů ┼Ťrednio grubo lub do espresso.

Jak ustawić ekspres do kawy automatyczny do wybranego napoju? 

Czasami, nawet je┼Ťli kupisz odpowiedni─ů kaw─Ö do swojego automatycznego ekspresu, nie b─Ödzie ona smakowa─ç tak dobrze, jak si─Ö spodziewasz. Nie denerwuj si─Ö i najpierw “pobaw si─Ö” ustawieniami swojego sprz─Ötu!

  • Stopie┼ä mielenia kawy w ekspresie. Pami─Ötaj, im drobniej zmielisz kaw─Ö, tym intensywniejszy i g─Östszy napar zyskasz. Za┼Ť im grubiej, tym Twoja kawa b─Ödzie ┼éagodniejsza, ale i bardziej wodnista.
  • Temperatura wody do parzenia kawy. Wi─Ökszo┼Ť─ç automatycznych ekspres├│w umo┼╝liwia regulacj─Ö temperatury wody. Uwa┼╝a si─Ö, ┼╝e idealna temperatura parzenia kawy w ekspresie automatycznym wynosi od 92 do 96┬░C. Im ni┼╝sza temperatura, tym wi─Öcej nut owocowych (s┼éodkich i kwa┼Ťnych), natomiast im wy┼╝sza, tym wi─Öcej goryczy. Mo┼╝esz dostosowa─ç temperatur─Ö do stopnia palenia ziaren: przy ciemnym paleniu warto nieznacznie j─ů zmniejszy─ç, przy ja┼Ťniejszym paleniu – powi─Ökszy─ç. Co wi─Öcej, doradzamy podgrza─ç fili┼╝ank─Ö gor─ůc─ů wod─ů przed przygotowaniem kawy!
  • Stosunek kawy do wody. Nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e smak b─Ödzie si─Ö r├│┼╝ni─ç w zale┼╝no┼Ťci od proporcji kawy i wody. Im wi─Öcej kawy i mniej wody, tym intensywniejszy smak kawy i vice versa, im mniej kawy i wi─Öcej wody, tym ┼éagodniejszy smak.
  • Inne ustawienia. Niekt├│re ekspresy do kawy pozwalaj─ů regulowa─ç pr─Ödko┼Ť─ç i dynamik─Ö przep┼éywu wody – koniecznie je wypr├│buj. Ta sama kawa mo┼╝e mie─ç zupe┼énie inny smak! Najwa┼╝niejsze jest jednak to, aby kawa smakowa┼éa Tobie – dlatego zach─Öcamy do eksperyment├│w!

Najlepsza kawa do ekspresu automatycznego

Je┼Ťli nadal masz pytania, jaka kawa do ekspresu automatycznego jest warta uwagi i potrzebujesz rady przy jej wyborze, skontaktuj si─Ö z naszymi konsultantami, kt├│rzy ch─Ötnie pomog─ů Ci w wyborze. W naszym asortymencie jest wyborna kawa z przer├│┼╝nych zak─ůtk├│w ┼Ťwiata, tote┼╝ zach─Öcamy do rozejrzenia si─Ö!

Czytaj wi─Öcej