Kawa ziarnista Speciality Papua New Guinea Sigri, 1 kg

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

Odkryj aromat piernikowych ciasteczek i czarnej herbaty. W smaku wyczuwalna jest słodycz miodu, które pozostawiają delikatny, łagodny i słodki posmak na podniebieniu.
W egzotycznej Papui Nowej Gwinei plantacja kawy Sigri położona jest we wspaniałej dolinie Vahgi. W ciągu zaledwie kilku lat uprawiana tu kawa zdobyła uznanie wśród koneserów kawy na całym świecie ze względu na jej wyjątkowy smak i wielką pieczołowitość przy kontroli jej jakości. Owoce kawowca zbierane są tutaj wyłącznie ręcznie i dopiero wtedy, gdy osiągną pełną dojrzałość, dzięki czemu kawa osiąga idealną równowagę słodyczy i kwasowości. Następnie ziarna są poddawane obróbce na mokro, naturalnie suszone na słońcu i starannie sortowane. Plantacja jest wyjątkowa ze względu na bardzo mocno chronioną różnorodność biologiczną. Różne gatunki drzew dostarczają cienia i nie tylko chronią kawowce i glebę (co wpływa także na dojrzewanie jagód kawowca), ale także zapewniają schronienie 90 najbardziej egzotycznym gatunkom ptaków. Uprawiana w tak cudownym miejscu kawa musi smakować magicznie.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCA zdobyła 84 na 100 punktów.
KRAJ: Papua Nowa Gwinea
REGION: Wahgi valley
FARMA: Sigri Estate
WYSOKOŚĆ: 1600 m 
ODMIANA: Caturra
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: piernik, czarna herbata, miód

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
1 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

84.0000

Proces

Mokry

Odmiana Arabica

Caturra

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Ta kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, do zaparzaczy przelewowych i do parzenia bezpośrednio w filiżance.

Do jakiej odmiany kawy należą te ziarna?

Są to ziarna arabica z podgatunku Caturra. Pochodzą one z Papui Nowej Gwinei.

Recenzje

5.00
3 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Barbara Znamierowska

  2. Andrzej Tobiasz

    B.Dobra

  3. Paulina Kołcz

    Z grupy kwaśnych kaw, przez co jest również lekka. Ma wyraźny posmak piernika. Polecam 🙂

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!