Parzenie kawy French press jest jedną z najpopularniejszych metod zaparzania na świecie. Nie ma co się dziwić – w końcu French Press jest łatwy w użyciu i pozwala wydobyć z kawy niepowtarzalne nuty smakowe. Kawa French press ma wyborny i niezwykle bogaty smak i wcale nie trzeba wybierać się do Francji, by jej spróbować! Czy sam French Press wystarczy, by przygotowany napar był tak wspaniale aromatyczny? Smak kryje się przecież w ziarnach kawy… Tak więc dobra kawa do French pressa jest pierwszym krokiem w kierunku uzyskania wspaniałego naparu przy użyciu tego zaparzacza.
French press ma swoich zaprzysięgłych fanów, którzy zazwyczaj doceniają naturalne nuty smakowe kawy i pragną uzyskać wyrazisty, pełny i oleisty napar. Jeśli lubisz klasyczną kawę tego typu i masz w domu French Press, najlepszym wyborem będzie 100% arabica lub mieszanka arabiki i robusty o średnim profilu palenia. Kawa French press o średnim stopniu palenia pozwala uzyskać naturalnie oleisty, bogaty i pełen smaku napar, tak charakterystyczny dla cafetière. Osoby pragnące zakosztować jeszcze szerszego wachlarza smaków powinny spróbować kawy speciality. Tego rodzaju kawa do French pressa słynie ze złożoności i głębi. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi rodzajami kawy, czy to ziarnistą, odmianami speciality, kawą mieloną, kawą bezkofeinową, czy nawet lokalnie palonymi ziarnami!
Zaparzacz tłokowy jest jednym z najbardziej wszechstronnych narzędzi baristycznych. Ten rodzaj zaparzacza do kawy jest również bardzo łatwy w obsłudze, więc nie musisz posiadać żadnych specjalnych umiejętności, aby przygotować sobie filiżankę kawy doskonałej jakości. To, czego zdecydowanie potrzebujesz, aby uzyskać najdoskonalszy smak, to świeżo mielona kawa ziarnista. Do cafetière nadają się kawy o różnych profilach – kawa do French pressa może mieć równie dobrze jasny, średni i ciemny stopień palenia. Wybór zależy od tego, jakiego rodzaju nuty smakowe Cię interesują. Ciemno palona kawa French press nada naparowi dodatkową goryczkę, dymność, pikantność i zawiesistość, podczas gdy średnie i jasne palenie pomoże wydobyć subtelniejsze, słodsze i bardziej owocowe nuty smakowe.
Każdy posiadacz French pressa powinien wypróbować kawy Caprisette. Ich delikatny, subtelny smak pasuje zarówno do kawy czarnej, jak z mlekiem. Fani kawy speciality z pewnością pokochają linię Black Crow White Pigeon zaprojektowaną z myślą o kreowaniu własnych, wyjątkowych historii.
Wybór odpowiedniego profilu palenia to nie jedyna kwestia, którą należy wziąć pod uwagę, przygotowując kawę we French pressie – ważny jest też stopień zmielenia. Idealnie sprawdzi się średnie lub grube zmielenie, ponieważ w ten sposób gorąca woda wydobędzie smak kawy, ale uzyskany napar nie będzie nadmiernie gorzki lub intensywny. Kawa do French pressa mielona na grubo pozwala uzyskać gładszą, bogatszą kawę o szczególnie wyrazistym smaku z wyczuwalnymi charakterystycznymi nutami. Zrównoważona ekstrakcja przy tym stopniu zmielenia podkreśla zarówno aromat, jak i smak, pozwalając uzyskać odpowiednio wyważony, doskonały napar.
Kawa French press często uważana jest za najlepszy rodzaj kawy – i nie bez powodu! Zaparzenie kawy wysokiej jakości w cafetière wydobywa z niej nawet najsubtelniejsze smaki i aromaty. Posiadaczom French Pressów najlepsze doznania smakowe zapewni kawa speciality. Zastanawiasz się, dlaczego? Wynika to z faktu, że kawa do French pressa klasy speciality często charakteryzuje się najwyższą jakością, najmocniejszym aromatem i najbardziej zróżnicowanym smakiem.
Zapewne zastanawiasz się, jaką kawę speciality wybrać. Cóż, z pewnością nie zawiedziesz się, wybierając jedną z odmian z serii Black Crow White Pigeon. Kawa z French pressa pozwoli Ci zanurzyć się w świecie najlepszych aromatów i najbardziej zaskakujących nut smakowych – wszystko, co musisz zrobić, to sięgnąć po tę, którą lubisz najbardziej!
Ustaliliśmy już wyższość świeżo zmielonych ziaren. Nie zmienia to faktu, że nie zawsze istnieje możliwość zmielenia kawy bezpośrednio przed parzeniem. Właśnie z myślą o takich przypadkach w asortymencie sklepu Przyjaciele Kawy dostępne są kawy mielone. Szukając odpowiedniej odmiany, należy wziąć pod uwagę stopień zmielenia. Metoda French press najlepiej nadaje się do kawy o średnim i grubszym stopniu zmielenia. Pozwoli to uzyskać jak najbogatszy i najbardziej spójny smak. Możesz oczywiście eksperymentować, ale pamiętaj, że im drobniejsze zmielenie, tym bardziej pikantny i intensywny smak.
Jeśli nie chce Ci się przeszukiwać całej oferty, możesz od razu sięgnąć po jedną z kaw mielonych z linii Caprisette. Zostały zaprojektowane z myślą o codziennym piciu wyśmienitej kawy i świetnie nadają się do French pressa. Kawa do French pressa klasy speciality to świetna opcja, ale jeśli nie masz w domu młynka (albo jeśli ciągle brakuje Ci czasu!), postaw na kawy mielone z serii Black Crow White Pigeon. Parzenie kawy French press przy użyciu jednych z najlepszych ziaren na świecie pokaże Ci, jak dobrze może smakować napar przygotowany bez wysiłku.
Zwolennicy kawy bezkofeinowej zapewne zastanawiają się, czy cafetière może posłużyć do przygotowywania naparów tego rodzaju. Mamy świetną wiadomość: jeśli masz w domu French press, możesz śmiało rozkoszować się filiżankami wspaniałej, niesamowicie aromatycznej kawy bezkofeinowej. Pamiętaj jedynie, by przy wyborze kierować się tymi samymi wskazówkami, które omówiliśmy wcześniej. Kawa do French Pressa powinna być możliwie jak najświeższa i mieć odpowiedni profil palenia. Sięgając po mieloną kawę bezkofeinową, weź pod uwagę także stopień zmielenia.
Bezkofeinowa kawa z French pressa może być doskonałym wyborem dla osób pijących kawę bezkofeinową. W takiej sytuacji zdecydowanie polecamy wypróbowanie mieszanki Caprisette Lullaby Decaf, która charakteryzuje się subtelnym, przyjemnie słodkim smakiem. Jeśli jednak szukasz czegoś wyjątkowego, mamy dla Ciebie kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Wystarczy spróbować – z pewnością się nie rozczarujesz!
Przypomnijmy raz jeszcze, że jeśli chodzi o kawę do zaparzacza French Press, świeżość jest absolutnie kluczowa. Na szczęście świeżo palona kawa jest w zasięgu ręki! Nawiązaliśmy współpracę z profesjonalnymi palarniami kawy, aby zaoferować Ci kawy palone lokalnie z wyjątkowej serii. Ziarna pochodzą z różnych zakątków globu, ale zostały wypalone tu, w Polsce. Jak smakuje kawa French press przygotowana z lokalnie palonych ziaren? Ma tak wyrazisty i bogaty smak, że zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów. Odpowiednia kawa do French pressa powinna być wybrana z zastosowaniem tych samych kryteriów, które omówiliśmy wcześniej. Tylko w ten sposób będziesz mieć pewność, że lokalnie palone ziarna, które kupisz, pozwolą uzyskać wyśmienity napar.
A co, jeśli nagle skończy Ci się pyszna kawa French press? Aby pomóc Ci uniknąć takich sytuacji, przygotowaliśmy zestawy kaw do wyboru. Nie zapomnieliśmy też o miłośnikach eksperymentowania: w naszym asortymencie znajdziesz zestawy zawierające kilka rożnych rodzajów kawy. Rozpoczęcie przygody z różnorodnymi rodzajami kawy w wyrazistych smakach jeszcze nigdy nie było takie proste.
Dwie główne odmiany kawy to arabica i robusta. Którą z nich powinni zatem wybrać właściciele cafetière? Odpowiedź jest prosta: zdecydowanie kawę arabica. Kawa z French pressa korzysta na głębi, słodyczy i złożoności arabiki. Sprawdzi się ona zarówno w czarnej kawie, jak i w napojach na bazie mleka – i ta wszechstronność idealnie oddaje elastyczność metody parzenia przy użyciu zaparzacza tłokowego.
Tymczasem robusta charakteryzuje się mocniejszym, wyrazistszym i zdecydowanie bardziej gorzkim smakiem niż arabica. W związku z tym opakowania kawy 100% robusta są na rynku rzadkością. Dużo częściej spotyka się mieszanki arabiki i robusty. To doskonały wybór do parzenia we French pressie, zwłaszcza jeśli lubisz lekką goryczkę w swoim naparze, połączoną z gęstszą konsystencją i sztywniejszą cremą. Tego rodzaju kawa French press idealnie sprawdzi się w napojach na bazie mleka, więc jeśli właśnie takie napary preferujesz, koniecznie wypróbuj mieszanki.
Nadal się zastanawiasz?
Masz do wyboru kilka różnych rodzajów kawy do zaparzacza French press i nie wiesz, na którą się zdecydować? Interesują Cię również inne rodzaje kawy? Nasi konsultanci chętnie pomogą Ci podjąć właściwą decyzję! Skontaktuj się z nami, by uzyskać odpowiedzi na wszelkie nurtujące Cię pytania. Zawsze możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych: przywitamy Cię filiżanką kawy i udzielimy Ci garść przydatnych wskazówek.
Jeśli wiesz już, jaką kawę wybrać, ale nie do końca rozumiesz, jak odkryć jej najlepszy smak, zapraszamy do naszego poradnika parzenia kawy we French pressie.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.