left-image right-image
4. Dzień oferty:
  • 00

    Dni

  • 00

    Godz.

  • 00

    Min.

  • 00

    Ust.

Dodatkowe 10% zniżki na kawę CHARLES LIÉGEOIS
Z kodem rabatowym: CL10
bottom-image
Kalendarz adwentowy

Konserwacja ekspresu do kawy Nespresso – jak to zrobić?

Konserwacja ekspresu do kawy Nespresso

Stylowy ekspres Nespresso zdobi też twój dom? Jeśli tak, bardzo nas to cieszy! Mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się pyszną kawą tak długo, jak to możliwe. Jeśli wciąż zastanawiasz się jednak, czy ekspresy marki Nespresso są dla ciebie, warto przeczytać ten tekst. 

Zadbane urządzenia nie tylko służą dłużej, ale parzą też smaczniejszą kawę pozwalając na doświadczenie nawet najsubtelniejszych nut smakowych: od etiopskiej owocowości, aż po czekoladowe, słodkie odmiany brazylijskie. Zacznijmy więc: dowiedzmy się jak poprawnie zadbać o ekspres Nespresso!

Czyszczenie ekspresu marki Nespresso

Czyszczenie ekspresu marki Nespresso

Ekspres marki Nespresso pozwala ci na parzenie przepysznej kawy poprzez dotknięcie jednego przycisku. By utrzymać wysoką jakość smaku i zapewnić przyjemność użytkowania, zalecamy regularne czyszczenie urządzenia. Kawowi koneserzy uważają wręcz, że jeśli chcesz dowiedzieć się, jaka będzie jakość twojej kawy, musisz jedynie ocenić czystość urządzenia, w którym będzie ona zaparzona. Jak upewnić się, iż twój ekspres Nespresso został wyczyszczony w sposób poprawny?

  1. Jakość wody ma gigantyczny wpływ na smak kawy, powinieneś więc regularnie płukać zbiornik i codziennie uzupełniać go świeżą wodą.
  2. Opróżniaj tackę ociekową i pojemnik na puste kapsułki każdego dnia. Płucz je wodą i wysusz suchą ścierką.
  3. Regularnie wycieraj wylewkę kawy mokrą ścierką.
  4. Upewnij się, że regularnie przecierasz powierzchnię ekspresu mokrą ścierką, a następnie suszysz suchą.
  5. Za każdym razem gdy włączasz ekspres, przepłukuj elementy wewnętrzne: zwyczajnie podstaw miskę bądź kubek pod wylewkę kawy i naciśnij przycisk Lungo (bez umieszczania w środku urządzenia kapsułki). Woda pozbędzie się jakichkolwiek pozostałych nieczystości.

Czyszczenie systemu spieniania mleka w ekspresach Nespresso

Czyszczenie systemu spieniania mleka w ekspresach Nespresso

Wielu wielbicieli kaw mlecznych ceni sobie wbudowane w urządzenia Nespresso systemy spieniania mleka. Niezależnie od tego, czy jest to wspaniały spieniacz Aeroccino, dzbanek na mleko z serii Lattissima, czy elegancki spieniacz Atelier, musisz zwracać uwagę na utrzymanie w czystości każdego z nich. Chcesz, by twoją kawę zdobiła aksamitna, idealna, świeża mleczna pianka, prawda? W tym celu konieczne jest nienaganne czyszczenie systemu spieniania. Regularna konserwacja zapobiega też gromadzeniu się bakterii – jest to istotne, gdyż bakterie mogą zepsuć smak kawy, a wręcz negatywnie wpłynąć na twój przewód pokarmowy. Przyjrzyjmy się więc sposobom czyszczenia poszczególnych systemów spieniania mleka w ekspresach Nespresso.

Czyszczenie spieniacza Aeroccino

By pozbyć się resztek mleka, spieniacz należy czyścić po każdym użyciu. Na szczęście to bardzo proste: 

  1. Zanim zaczniesz, odepnij urządzenie od źródła zasilania i pozwól mu ostygnąć.
  2. Wyjmij pokrywkę i odczep trzepaczkę. Potem wyjmij uszczelkę z pokrywki. Przepłukaj trzepaczkę, uszczelkę i pokrywkę pod ciepłą wodą.
  3. Przy użyciu mokrej, nie ściernej gąbki bądź szmatki wyczyść dokładnie wnętrze spieniacza. Pamiętaj, iż nie można go myć w zmywarce ani zanurzać pod wodą.
  4. Wszystkie elementy Aeroccino wysusz na ręczniku kuchennym, szmatce bądź ręczniku papierowym, następnie złóż spieniacz z powrotem.

Te cztery proste kroki powstrzymają resztki mleka przed przyklejaniem się do ścian spieniacza i pozwolą cieszyć się perfekcyjnym mlekiem kiedy tylko masz na nie ochotę!

Czyszczenie zbiornika na mleko w systemie spieniania mleka Nespresso Rapid Cappuccino

By prawidłowo utrzymać zbiornik w czystości, po każdym użyciu należy przeprowadzić program płuczący, jak i wyczyścić pojemnik ręcznie. 

  1. Gdy już skończyłeś parzyć kawę, zapali się pomarańczowa ikona czyszczenia, która powiadomi cię o konieczności wypłukania systemu Rapid Cappuccino.
  2. Umieść pusty pojemnik pod wylewką kawy, przekręć pokrętło spieniacza do pozycji Clean lub naciśnij przycisk czyszczenia (w zależności od modelu).
  3. Urządzenie zacznie płukanie systemu spieniania mleka: gorąca woda połączona z parą wyleje się z dyszy do spieniania mleka.
  4. Kiedy cały proces będzie skończony, płukanie zostanie automatycznie zatrzymane.

Jeśli pojemnik na mleko trzymany był w temperaturze pokojowej przez ponad 30 minut, lub przechowywany w lodówce, bez użycia przez ponad 2 dni, pojemnik należy użyć w zmywarce. Jeśli takowej nie posiadasz, możesz wyczyścić pojemnik ręcznie. Zrób to w następujący sposób:

  1. Rozłóż system spieniania mleka Rapid Cappuccino.
  2. Dokładnie zmyj jakiekolwiek pozostałości mleka przy użyciu ciepłej wody (o temperaturze 40°C).
  3. Przy użyciu gąbki pozbądź się jakichkolwiek widocznych nieczystości.
  4. Wszystkie elementy zanurz w ciepłej wodzie pitnej (o temperaturze 40°C) połączonej z łagodnym detergentem na przynajmniej 30 minut, następnie dokładnie przemyj je przy użyciu ciepłej wody pitnej (o temperaturze 40°C). Unikaj detergentów zapachowych.
  5. Wymyj wnętrze zbiornika na mleko, nakrętkę na dyszę i pokrętło pary przy użyciu łagodnego detergentu, a następnie wypłukaj pod ciepłą wodą pitną (o temperaturze 40°C). *Upewnij się, że wlot powietrza jest czysty, by sprawić, iż proces spieniania przebiegać będzie sprawnie.*
  6. Wszystkie elementy wysusz na ręczniku kuchennym, ścierce, lub ręczniku papierowym.

By utrzymać swój system spieniania mleka w stanie nienagannej czystości, polecamy zakup środku do czyszczenia „For Better Coffee“. Wymieszaj środek czyszczący z wodą w proporcjach 1:10 i używaj roztworu jako łagodnego detergentu. Możesz w nim też zanurzyć wszystkie elementy systemu spieniania mleka i z łatwością pozbyć się jakichkolwiek pozostałości użycia. 

Odkamienianie ekspresu Nespresso

Odkamienianie ekspresu Nespresso

Często mówi się, iż w przypadku dowolnego urządzenie używającego gorącej wody, największym wrogiem jest kamień. Nie jest więc zaskoczeniem, iż o właśnie kamień jest często odpowiedzialny za awarie ekspresów do kawy – niektóre z nich uczynić mogą ekspres wręcz nienaprawialnym. Kamień jest rezultatem podgrzewania twardej wody: woda taka zawiera dużo wapnia i wodorowęglanów magnezu, które wraz ze wzrostem temperatury przekształcone są w wodę, dwutlenek węgla i nierozpuszczalne węglany. To ostatnie tworzy na ściankach elementu grzewczego osad i w rezultacie zatyka system wodny. Gdy to się stanie, proces parzenia kawy zaczyna się wydłużać. Co za tym idzie, zużywa się więcej energii, a koszty, które musimy ponieść wraz z działaniem ekspresu nieuchronnie rosną.

Osady kamienia wpływają też na smak kawy: gdy ciśnienie w urządzeniu spada, niektóre aspekty jej aromatu nie mogą się ujawnić. Natomiast nadmiar jonów, które znajdują się w twardej wodzie może skutkować złym smakiem ze względu na zwiększoną rozpuszczalność różnych substancji.

Jak często należy odkamieniać ekspres Nespresso?

Wszystkie omówione powyżej powody czynią regularne odkamienianie absolutną koniecznością. Możesz teraz zastanawiać się, jak często należy to robić. Niektóre z ekspresów Nespresso wyposażone są w specjalne diody, które powiadomią cię o konieczności odkamienienia urządzenia. Jeśli twój ekspres nie posiada tej funkcji, powinieneś odkamieniać go raz na okres od 3 do 6 miesięcy. Rekomendowana częstotliwość zmieniać się będzie w zależności od twardości używanej wody.

Kada reikia nukalkinti Nespresso kavos aparatą

Określenie twardości wody nie zawsze stanowi łatwe zadanie. Głównym wyznacznikiem będzie szybkość, z jaką kamień osadza się we wnętrzu czajnika bądź na ścianach prysznica. Jeśli jednak chcesz określić twardość w sposób precyzyjny, możesz zakupić specjalne paski do testowania twardości wody (podają one wynik zazwyczaj w tak zwanych „niemieckich stopniach twardości“, lub °dH, gdzie 1°dH oznacza 10 mg CaO na litr wody). Im twardsza woda i im większa liczba parzonych na co dzień filiżanek kawy, tym częstsza konieczność odkamieniania twojego ekspresu kapsułkowego.

Wszystkie ekspresy odkamienia się w podobny sposób: najpierw płyn lub tabletka odkamieniająca wrzucana jest do zbiornika na wodę, do którego dodajemy wymaganą ilość wody. W czasie trwania procesu, roztwór wody i produktu odkamieniającego napełnia system wodny, aż wreszcie roztwór wylewany jest z urządzenia w określonych odstępach czasu. Gdy cały roztwór opuści wnętrze maszyny, musisz dokładnie wypłukać zbiornik na wodę, napełnić go i jeszcze raz przepłukać cały system wodny.

Jakie produkty do odkamieniania wybrać?

Jakie produkty do odkamieniania wybrać

Kluczem do skutecznego odkamieniania jest niewątpliwie wybór odpowiednich produktów do stworzenia roztworu. Może próbowałeś używać kwasu cytrynowego lub octowego, by odkamienić domowe urządzenia – lub słyszałeś o kimś, kto to robił. Oczywiście, jak większość kwasów, tego typu produkty mogą pomóc w pozbyciu się kamienia. Jednak musisz pamiętać, że w tej dziedzinie istotna jest odpowiednia koncentracja roztworu – a tego typu kwasy trudno odpowiednio zmierzyć. Jeśli roztwór będzie zbyt łagodny, nie pozbędziesz się osadów kamienia, za to jeśli zbyt silny, możesz kompletnie zniszczyć swój ekspres. Kwas cytrynowy i octowy może poważnie uszkodzić wewnętrzne elementy urządzenia, szczególnie gumowe uszczelki, które mogą zacząć przeciekać.

Koniec końców, powinieneś używać odkamieniaczy stworzonych specjalnie do ekspresów. Ich skład chemiczny jest wystarczający, by pozbyć się kamienia w czasie procesu odkamieniania. Co więcej, produkty te mogą wchodzić w kontakt z żywnością: nawet, jeśli mała ilość zostanie wewnątrz systemu wodnego, nie wpłynie to na ciebie w żaden sposób. Jednym z takich produktów jest uniwersalny odkamieniacz „For Better Coffee“, który nadaje się do wszystkich typów ekspresów! Stworzony z naturalnych składników najwyżej jakości jest zarówno delikatny, jak i efektywny.

Jak odkamienić ekspres Nespresso?

Jak odkamienić ekspres Nespresso

Większość modeli Nespresso posiada zintegrowany program odkamieniający: by go uruchomić, należy działać zgodnie z instrukcją obsługi. Poniżej zaprezentujemy kilka kluczowych kroków, by pomóc ci zrozumieć jak odkamienia się ekspresy Nespresso. 

  1. Wyjmij kapsułkę i zamknij dźwignię.
  2. Opróżnij tackę ociekową i pojemnik na zużyte kapsułki.
  3. Wlej odpowiednie ilości wody i środka odkamieniającego do pojemnika na wodę (proporcje zgodne z instrukcją podaną na opakowaniu środka odkamieniającego).
  4. Umieść puste naczynie (o pojemności nie mniejszej niż 1 litr) pod wylewką kawy.
  5. Uruchom program odkamieniający podążając za krokami opisanymi w instrukcji obsługi. Zazwyczaj robi się to poprzez jednoczesne wciśnięcie przycisków Espresso i Lungo (Ristretto i Lungo jeśli posiadasz model Atelier) i przytrzymanie ich przez 3-5 sekund (w zależności od modelu).
  6. Jeśli wcisnąłeś przyciski Espresso i Lungo, by uruchomić program, naciśnij przycisk Lungo i zaczekaj, aż pojemnik na wodę zostanie całkowicie opróżniony.
  7. Uzupełnij pojemnik na wodę roztworem odkamieniającym, który zgromadził się w naczyniu i powtórz powyższe kroki jeszcze raz.
  8. Opróżnij pojemnik na wodę i dokładnie go wypłukaj. Uzupełnij go świeżą, pitną wodą i powtórz powyższe kroki.
  9. Jeśli wcisnąłeś przyciski Espresso i Lungo do uruchomienia programu, naciśnij je jednocześnie raz jeszcze i przytrzymaj przez 5 sekund, by opuścić tryb odkamieniania.

Jeśli twój ekspres posiada pojemnik do spieniania mleka, proces odkamieniania będzie nieco inny. Będziesz musieć użyć rurki odkamieniającej znajdującej się z tyłu urządzenia i połączyć ją z nakrętką na dyszę. Program odkamieniania rozpocznie się automatycznie, musisz tylko nacisnąć przycisk, który zaświeci się białym kolorem (w zależności od modelu będzie to przycisk Flat white lub Espresso).

Obejrzyj filmiki o odkamienianiu najpopularniejszych modeli

Jesteśmy świadomi, iż proces odkamieniania może różnić się w zależności od modelu i niełatwo jest odnaleźć się wśród wielości funkcji. Dlatego zdecydowaliśmy się stworzyć filmiki omawiające proces odkamieniania w najpopularniejszych modelach Nespresso. Jeśli posiadasz inny model, który obsługuje się w ten sam sposób, informacje te odnosić się będą także do twojego ekspresu.

Nespresso Essenza Mini

Nespresso Citiz & Milk

Podsumowując

To wszystkie procedury konserwacji, które będziesz musieć wykonać, by twój ekspres Nespresso parzył pyszną kawę przez lata. Czystość, higiena i zwykłe odkamienianie pozwolą uniknąć awarii i odkryć pełnię prawdziwych aromatów kawy. Mamy nadzieję, iż te porady pozwolą na cieszenie się znakomitą kawą każdego dnia.

Jeśli masz jednak więcej pytań, nie bój się odezwać do jednego z naszych konsultantów: z radością udzielą ci oni porad dotyczących użytkowania i konserwacji twojego ekspresu.