1+1

Masz już dość fusiary? Podajemy 6 lepszych metod parzenia kawy

Wbrew powszechnej opinii, jeśli chcesz pić dobrą kawę w domu, nie musisz nadwyrężać swojego budżetu. Jest wiele opcji, aby otrzymać kawę lepszą, niż tę popularnie zalewaną wrzątkiem w kubku. Należą do nich metody manualne i specjalne zaparzacze w przystępnych cenach.

Mocniejszy aromat, bogatszy smak i oczywiście - żadnych fusów między zębami, a do tego za niewielkie pieniądze. Brzmi nieźle? Oto 6 metod parzenia kawy dla Ciebie:

French press

French press

Ten prawdopodobnie najbardziej popularny i bardzo lubiany zaparzacz umieszczamy na początku listy. Jego sekret jest bardzo prosty - łatwy i wygodny w użyciu, a przy tym tani. Nie wymaga żadnych filtrów ani innych akcesoriów, które trzeba dokupować. Korzystanie z French Press jest bardzo łatwe - wystarczy zalać kawę mieloną w dzbanku, po kilku minutach opuścić filtr i przelać napar do kubka. Kawa zaparzona w ten sposób ma intensywny smak i wyrazisty aromat. Nadaje się też do przyrządzania większych ilości napoju, bo w zależności od pojemności, można nim przyrządzić aż do 8 kubków naraz. Najlepiej, aby ziarna były grubiej mielone, bo inaczej fusy zapchają filtr.

Aeropress

Aeropress

Choć nie jest on tak atrakcyjny jak szklane dzbanki, a raczej wygląda jak coś skradzionego z chemicznego laboratorium, to i tak ma on wielką rzeszę miłośników, nawet wśród baristów. Aeropress to interesujące urządzenie – wyjątkowo prosty i solidny mechanizm, składający się z 3 części i przygotowujący kawę pod ciśnieniem w kilka minut, dosłownie wszędzie. Jest to metoda idealna dla tych, którzy lubią mieć swoją kawę wysokiej jakości szybko, albo w podróży. Dzięki prostej budowie, Aeropress jest też bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Stopień mielenia kawy jest tu dowolny, podobnie jak jej ilość oraz temperatura i objętość wody, dzięki czemu możesz mieć pole do eksperymentowania. To pozwala bowiem na otrzymanie wielu różnych smaków napoju, przygotowanego z tej samej kawy ziarnistej. Daj się zaskoczyć za każdym razem.

Chemex

Chemex

Kawa przyrządzona w Chemex ma wyjątkowy aromat i czysty, delikatny smak, dzięki gęstemu filtrowi. Prawidłowe zaparzanie na początku może wymagać pewnego treningu, ale w ostateczności Chemex pokaże, jak wiele jest wart. Za jednym razem można przygotować 3 lub 4 porcje kawy, w zależności od wielkości. Jest to więc to dobre rozwiązanie dla rodziny lub grupy przyjaciół. Chemex wygląda wystarczająco dobrze, aby znaleźć się w muzeum sztuki współczesnej, a jeśli ktoś by go użył jako wazon do kwiatów, pewnie też otrzymałby pochwały za dobry gust. Można tu trochę eksperymentować z grubością  mielenia, ale najlepsze rezultaty osiąga się między średnim a drobnym.

Hario V60

Hario V60

Ten zaparzacz, nagrodzony za design, wziął swoją nazwę od specjalnego stożka o kącie 60 stopni. Wkłada się do niego papierowy filtr, do którego wsypuje się kawę mieloną. Następnie zalewa się ją gorącą wodą. Woda, po przejściu przez fusy i filtr, skapuje do kubka w postaci kawowego napoju. Wyróżnia się on stabilnym i czystym smakiem, uzyskanym dzięki szczególnie cienkiemu filtrowi.Ponieważ kawa może być zaparzana bezpośrednio do kubka, Hario V60 to doskonałe wyjście dla tych, którzy lubią kawę parzyć tylko dla siebie. Jeśli dodać do tego wyjątkowo łatwe mycie, otrzymamy najlepszego przyjaciela studenta. Ponadto jest to jedna z najbardziej uniwersalnych metod, bo umożliwia różne eksperymenty ze stopniem mielenia, temperaturą wody i ilością kawy. Rekomendowany poziom mielenia ziaren to od średniego, po drobny.

Zaparzacz typu Moka

Zaparzacz typu Moka

Moka to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy lubią zastrzyk energii, jaki daje espresso. Jest to podstawowe urządzenie do rytuału tradycyjnej włoskiej kawy. Klasyczna Moka składa się z trzech elementów. Ustawia się ją na źródle ciepła (kuchence), a dzięki wytworzonemu przy pomocy wysokiej temperatury ciśnieniu, woda zostaje “przepchnięta” z dolnego zbiornika przez filtr z kawą mieloną do zbiornika górnego i w ten sposób otrzymujemy doskonały napój ;). Jest to idealny sposób na przygotowanie małej czarnej o dużej intensywności  - podobnej do prawdziwego espresso (to wymaga nieco większego ciśnienia). Ze wszystkich podanych tu metod parzenia, dzięki kawiarce Moka otrzymujemy najmocniejszą i najbogatszą kawę.

Cold Brew

Asobu Cold Brew

Kto powiedział, że kawa musi być gorąca? No tak, może wspominaliśmy o tym tam i ówdzie… ale w tym przypadku to nie ma znaczenia! Cold Brew polega na wymieszaniu kawy mielonej z zimną wodą i pozostawieniu jej na jakiś czas – od 12 do 36 godzin. Potem można ją pić na zimno, albo na ciepło, podgrzaną. Cold Brew jest idealną metodą dla tych, którzy mają problemy z podrażnieniem żołądka wywoływanym przez zwykła kawę, albo po prostu chcących się orzeźwić w gorący dzień. Ponieważ kawa nie ma styczności z gorącą wodą, jest ona mniej kwaśna i mniej gorzka, co podkreśla jej łagodny smak i naturalną słodycz. A najlepsze? Żeby ją przygotować, wystarczy dowolne naczynie.

 

Tak, te metody wymagają trochę więcej wysiłku, niż tylko wciśnięcie przycisku w automatycznym ekspresie do kawy. Jednak te kilka minut zainwestowane w przygotowanie swojej ulubionej kawy da Ci satysfakcję i o wiele lepszy efekt, niż zwykła “zalewajka”,  obiecujemy!

Oczywiście, wszystkie te zaparzacze znajdziesz w naszym asortymencie. Życzymy smacznych eksperymentów!