Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Shakisso, 250 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 3

White Pigeon prezentuje: 

Jakby znikąd, bogaty aromat pachnącego jaśminu zaczyna delikatnie łaskotać cię w nos. Wkrótce dołączają do niego nuty słodkich borówek i porzeczek. Soczysty posmak, z którym zostawia cię to wyjątkowe doświadczenie trudno przebić…

Lecąc wysoko nad etiopskim regionem Guji w południowej Oromii, możemy podziwiać złote plantacje kawy w Shakisso. Te pola to dom wielu najstarszych etiopskich podgatunków arabiki. Ten bogaty region otoczony jest wieloma kopalniami złota – to dlatego ziemia jest tu podziurawiona przez lokalnych poszukiwaczy złota. Choć powoduje to dodatkowe niebezpieczeństwa i wyzwania, z którymi mierzyć się muszą farmerzy kawy z Guji, wyjątkowy smak czyni każdy trud wartym finalnego efektu.

Twój White Pigeon

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Etiopia

Region | Guji

Producent | Shakisso Estate

Wysokość upraw | 1800 m

Odmiana arabiki | Heirloom

Obróbka | Mokra

Stopień palenia | Średni

Wynik oceny kawy według SCA | 87.5 na 100

Profil smakowy | Borówki, jeżyny, jaśmin

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
0,25 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

87.5000

Proces

Mokry

Odmiana Arabica

Heirloom

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Ta kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Jak dużo kwasowości jest w smaku tej kawy?

Ethiopia Shakisso to jedna z naszych najlepszych afrykańskich kaw specialty. Jak większość kaw z tego regionu, może pochwalić się żywą kwasowością, która jest ceniona przez koneserów kawy na całym świecie. Należy pamiętać, że ten rodzaj kwasowości nie ma nic wspólnego z nadmiernie kwaśnym smakiem kawy niskiej jakości. W przeciwieństwie do tej ostatniej, ta jest przyjemnie słodka, owocowa i pysznie jagodowa. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Recenzje

5.00
5 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Jacek Wieczorek

    Kawa pyszna. Polecam szczególnie osobą, które lubią kwaskowaty posmak ze względu na nuty.

  2. Jan Jasiński

  3. Jan Jasiński

    Jedna ze smaczniejszych kaw

  4. Paweł

    Jak zwykle wszystko przejrzyście i profesjonalnie, kawa wyśmienita

  5. Magda

    Kawa jest naprawdę niesamowita. Dość droga – ale warta swojej ceny.

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!