Kawa ziarnista Speciality Kenya Kariru, 250 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

Kawa ta charakteryzuje się łagodnym i dobrze zrównoważonym smakiem. Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Wyróżnia się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.

Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu charakterystycznego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest przez nich wysoce ceniony. Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCA zdobyła 87,5 na 100 punktów.

KRAJ: Kenia
REGION: Kirinyaga
FARMA: Baragwi coop.
WYSOKOŚĆ: 1800-1900 m
ODMIANA: SL 34, SL 28
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko 

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
0,25 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

87.5000

Proces

Mokry

Odmiana Arabica

Inne

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, czy to do espresso, do zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Czy dostępne są zmielone ziarna?

Tak, można znaleźć tę kawę w postaci wstępnie zmielonej tutaj: https://www.przyjacielekawy.pl/p/kawa-mielona-specialty-indonesia-sumatra-250-g/.

Recenzje

5.00
5 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Krzysztof Bujara

    Mój faworyt.Bardzo delikatna i smaczna.Kupóję cały czas i się nie zawiodłem.
    Polecam serdecznie.

  2. Agnieszka

    Wspaniała dla miłośników lekko kwaśnych kaw. Owocowa, orzeźwiająca, nie mocna. Trochę jak Etiopia ale bez bergamotki i,jak dla mnie, ciekawsza

  3. Kwasniewski

    Dobra, kwaśna, mocna 🙂

  4. Łukasz W

    Pyszna kawa, nieoczywista, owocowa, orzeźwiająca

  5. Paulina Ko

    Mocno owocowa i orzeźwiająca 🙂

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!