Kawa ziarnista Speciality Kenya Kariru, 250 g
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Kawa ta charakteryzuje się łagodnym i dobrze zrównoważonym smakiem. Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Wyróżnia się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.
Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu charakterystycznego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest przez nich wysoce ceniony. Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCA zdobyła 87,5 na 100 punktów.
KRAJ: Kenia
REGION: Kirinyaga
FARMA: Baragwi coop.
WYSOKOŚĆ: 1800-1900 m
ODMIANA: SL 34, SL 28
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.
Kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, czy to do espresso, do zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.
Tak, można znaleźć tę kawę w postaci wstępnie zmielonej tutaj: https://www.przyjacielekawy.pl/p/kawa-mielona-specialty-indonesia-sumatra-250-g/.
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Mój faworyt.Bardzo delikatna i smaczna.Kupóję cały czas i się nie zawiodłem.
Polecam serdecznie.
Wspaniała dla miłośników lekko kwaśnych kaw. Owocowa, orzeźwiająca, nie mocna. Trochę jak Etiopia ale bez bergamotki i,jak dla mnie, ciekawsza
Dobra, kwaśna, mocna 🙂
Pyszna kawa, nieoczywista, owocowa, orzeźwiająca
Mocno owocowa i orzeźwiająca 🙂