Kawa mielona specialty Black Crow White Pigeon Indonesia Sumatra, 250 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Twoja ulubiona kawa z nową nazwą, zapakowana w unowocześnioną torebkę.

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 5

Black Crow prezentuje: 

Aromat czerwonego wina zapełnia powietrze – wkrótce dopełniają go niesamowite, pachnące nuty cynamonu, karmelu i palonego cukru. Przypomina grzane wino, prawda? 

Lecąc nad wyżynami Gayo, regionu położonego na wyspach Sumatry, można ujrzeć rozpościerające się poniżej rośliny kawowca, otoczone pięknymi widokami i dopieszczane przez wyjątkowy klimat wyspy. Lokalni hodowcy zbierają wiśnie z bujnych roślin, a następnie obrabiają je przy użyciu metody zwanej Giling Basah. Po fermentacji i obróbce na mokro, ziarna nie są w pełni suszone: zamiast tego, wilgotne ziarna (o poziomie wilgotności w okolicach 25-30%) są obłuskiwane przy użyciu specjalnych maszyn, a dopiero później suszone. Dzięki temu kawy z tego regionu są mniej kwaskowate, ale ogólnie bardziej intensywne – to właśnie ten profil smakowy utożsamiany jest dziś z indonezyjskimi odmianami kawy.

Twój Black Crow

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Indonezja

Region | Sumatra, Aceh, Gayo

Producent | Koptan Gayo Beseri Cooperative

Wysokość upraw | 1450–1700 m

Odmiana arabiki | Tim tim, Ateng

Obróbka | Giling Basah

Stopień palenia | Ciemny

Wynik oceny kawy według SCA | 84 na 100

Profil smakowy | Czerwone wino, brązowy cukier, cynamon 

Zalecane metody parzenia: wszystkie przelewowe metody parzenia (V60, Chemex, itp.), a także parzenie prosto w filiżance.

Składniki: mielone, palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Specyfikacja techniczna

Waga
0,25 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

84.0000

Odmiana Arabica

Inne

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki Giling Basah wpływa na smak kawy?

Giling Basah to metoda obróbki polegająca na częściowym płukaniu, dzięki czemu kawa jest mniej kwaśna i ma bardziej intensywny smak.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Kawa ziarnista nadaje się do parzenia ręcznego, w ekspresach przelewowych oraz do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Czy ta kawa jest dostępna również w formie kawy ziarnistej?

Recenzje

5.00
7 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Monika Sobińska KLEJNA

    Bardzo dobra

  2. Asia

    Póki co najlepsza jaką piłam

  3. Magdalena Dworzak

  4. Anna Pawłowska

  5. Baśka

    Bardzo aromatyczna i intensywna w smaku kawka. Super jakość! Polecam!

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!