-40%

Kawa mielona specialty Black Crow White Pigeon Indonesia Sumatra, 250 g

  • Nowe opakowanie
5.00
Ilość
54,99 
Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Visa maestro mastercard blik google pay apple pay PayPo

Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia

Twoja ulubiona kawa z nową nazwą, zapakowana w unowocześnioną torebkę.
Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Dostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Dostępne
Kawa mielona specialty Black Crow White Pigeon Indonesia Sumatra, 250 g
Kawa mielona specialty Black Crow White Pigeon Indonesia Sumatra, 250 g
Na stanie
54,99 

Specyfikacja techniczna

Video

Black Crow White Pigeon | Nowa linia kaw specialty
Black Crow White Pigeon | Nowa linia kaw specialty

Informacje o produkcje

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 5

Black Crow prezentuje: 

Aromat czerwonego wina zapełnia powietrze – wkrótce dopełniają go niesamowite, pachnące nuty cynamonu, karmelu i palonego cukru. Przypomina grzane wino, prawda? 

Lecąc nad wyżynami Gayo, regionu położonego na wyspach Sumatry, można ujrzeć rozpościerające się poniżej rośliny kawowca, otoczone pięknymi widokami i dopieszczane przez wyjątkowy klimat wyspy. Lokalni hodowcy zbierają wiśnie z bujnych roślin, a następnie obrabiają je przy użyciu metody zwanej Giling Basah. Po fermentacji i obróbce na mokro, ziarna nie są w pełni suszone: zamiast tego, wilgotne ziarna (o poziomie wilgotności w okolicach 25-30%) są obłuskiwane przy użyciu specjalnych maszyn, a dopiero później suszone. Dzięki temu kawy z tego regionu są mniej kwaskowate, ale ogólnie bardziej intensywne – to właśnie ten profil smakowy utożsamiany jest dziś z indonezyjskimi odmianami kawy.

Twój Black Crow

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Indonezja

Region | Sumatra, Aceh, Gayo

Producent | Koptan Gayo Beseri Cooperative

Wysokość upraw | 1450–1700 m

Odmiana arabiki | Tim tim, Ateng

Obróbka | Giling Basah

Stopień palenia | Ciemny

Wynik oceny kawy według SCA | 84 na 100

Profil smakowy | Czerwone wino, brązowy cukier, cynamon 

Zalecane metody parzenia: wszystkie przelewowe metody parzenia (V60, Chemex, itp.), a także parzenie prosto w filiżance.

Składniki: mielone, palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Często Zadawane Pytania

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 1
Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 2 0
Jak metoda obróbki Giling Basah wpływa na smak kawy?

Giling Basah to metoda obróbki polegająca na częściowym płukaniu, dzięki czemu kawa jest mniej kwaśna i ma bardziej intensywny smak.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Kawa ziarnista nadaje się do parzenia ręcznego, w ekspresach przelewowych oraz do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Czy ta kawa jest dostępna również w formie kawy ziarnistej?
Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

5.00
7 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  • Zweryfikowany użytkownik
    4 stycznia, 2023

    Mój faworyt.Bardzo delikatna i smaczna.Kupóję cały czas i się nie zawiodłem.
    Polecam serdecznie.

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?
  • Zweryfikowany użytkownik
    16 grudnia, 2021

    Bardzo przyjemna, delikatna w smaku

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?
  • 4 lutego, 2021

    Póki co najlepsza jaką piłam

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?
  • 30 lipca, 2020

    Bardzo aromatyczna i intensywna w smaku kawka. Super jakość! Polecam!

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?

Zostaw opinię

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt