1+1

Odkamienianie ekspresu do kawy: co powinieneś wiedzieć?

Odkamienianie ekspresu do kawy
#ekspresy do kawy #odkamieniające #porady

Gdyby zapytać prawdziwych ekspertów, co jest najczęstszą przyczyną różnych awarii ekspresów do kawy, wszyscy odpowiedzieliby pewnie zgodnie, że jest to z pewnością kamień. Szkody, jakie wyrządza on w elementach ekspresu do kawy, są często nieodwracalne. Zawsze, gdy klient kupuje u nas nowe urządzenie do parzenia kawy, staramy się jak najlepiej wytłumaczyć mu, jak powinna przebiegać prawidłowa konserwacja ekspresu do kawy i jakie działania należy podjąć, aby jak najdłużej cieszyć się pyszną kawą.

Wzmianka o smaku kawy nie jest tu przypadkowa: jeśli zaparzymy kawę w ekspresie, który nie został odpowiednio odkamieniony, traci ona większość swoich cennych właściwości (woda po prostu nie jest w stanie przesączyć się przez kawę i wchłonąć ukrytych w niej smaków) – nie wspominając już o tym, że przygotowanie kawy w takich warunkach jest niezwykle trudne i problematyczne.

Nasi klienci często przypominają nam, że ekspresy do kawy objęte są 24-miesięczną gwarancją producenta i że w tym okresie należy bezpłatnie usuwać wszelkie usterki. Jednak gwarancja na urządzenia elektryczne, w tym ekspresy do kawy, jest ważna tylko wtedy, gdy urządzenie jest użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i konserwowane zgodnie z zaleceniami producenta. Podczas diagnostyki można bez trudu stwierdzić, czy przestrzegane były instrukcje konserwacji: jeśli na elementach urządzenia osadził się kamień, uszkodzenie to jest od razu widoczne. Jeśli kamień jest rzeczywiście przyczyną nieprawidłowego działania ekspresu do kawy, producent nie ponosi winy, a więc klient musi sam pokryć koszty takiej naprawy. 

Oprócz szczegółowego wyjaśnienia, dlaczego regularne odkamienianie ekspresu do kawy jest tak ważne, artykuł ten zawiera przydatne informacje na temat kluczowych zasad tej procedury, produktów najlepiej nadających się do jej przeprowadzenia oraz najczęstszych błędów związanych z odkamienianiem. Otrzymasz cenne rady, które pomogą Ci przedłużyć żywotność Twojego ekspresu do kawy, a także dowiesz się, jak łatwiej i szybciej, a w niektórych przypadkach nawet rzadziej, przeprowadzać procedury czyszczenia. 

Co to jest kamień i dlaczego jest tak szkodliwy dla urządzeń gospodarstwa domowego?

Co to jest kamień 

Gdyby spojrzeć na kamień z punktu widzenia chemika, trzeba by przyznać, że jest to nic innego jak mieszanina soli magnezu i wapnia. To właśnie na podstawie ilości tego związku w wodzie można stwierdzić, czy używana przez nas woda jest twarda czy miękka. Jeśli w jednym litrze wody znajduje się nie więcej niż 20 mg tych soli, taką wodę nazywamy “miękką”, natomiast “twarda” woda charakteryzuje się zawartością 80-120 mg soli w jednym litrze. Zastanawiasz się, jak te sole mogą uszkodzić Twój ekspres do kawy?

Otóż jeśli nie jest on regularnie odkamieniany, otwory wylotowe wody w ekspresie zaczynają się zwężać, przez co kawa jest wydawana wolniej – lub, alternatywnie, woda może nie przepływać prawidłowo przez otwory wylotowe i kapać nawet po zakończeniu przygotowywania kawy (nawiasem mówiąc, są to pierwsze oznaki tego, że ekspres do kawy wymaga odkamieniania!) Ponadto, jeśli na wewnętrznych elementach ekspresu do kawy nagromadzi się duża ilość kamienia, może to doprowadzić do jego przegrzania – takich uszkodzeń często nie da się już odwrócić. 

Może się to wydawać dość dziwne: my, ludzie, potrzebujemy tych składników odżywczych w naszych organizmach. Świadomie wybieramy żywność bogatą w magnez i wapń lub przyjmujemy suplementy diety, aby wzmocnić nasz system nerwowy i pomóc naszemu sercu. Prawdopodobnie dlatego niektórzy uważają, że kamień nie jest w ogóle szkodliwy.

Jednak jeśli chodzi o działanie ludzkiego organizmu i urządzenia elektrycznego, zasady działania tych dwóch mechanizmów są diametralnie różne. Nasze ciała wchłaniają wapń i magnez, ale powierzchnie metalowe, plastikowe i inne po prostu pozwalają im się gromadzić. Ta cecha akumulacji jest przyczyną większości problemów, z którymi borykają się ci, którzy nie podejmują działań mających na celu zapobieganie osadzaniu się kamienia lub jego usuwanie. 

Jak często należy odkamieniać ekspres do kawy?

Jak często należy odkamieniać ekspres do kawy? 

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musisz przede wszystkim dowiedzieć się, jak twarda jest twoja woda. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba oddać próbkę wody do specjalnego laboratorium lub samodzielnie przeprowadzać skomplikowane testy. Sklepy z ekspresami do kawy zawsze mają w swoim asortymencie specjalne papierki lakmusowe: wystarczy, że włożysz pasek do wody, przytrzymasz go przez kilka minut i od razu będziesz wiedział, jaka jest twardość Twojej wody.

Przy pierwszym włączeniu większość ekspresów do kawy prosi o określenie poziomu twardości wody – na podstawie tej informacji określają wymaganą częstotliwość odkamieniania. Im twardsza jest woda i im częściej korzystasz z ekspresu do kawy, tym częściej musisz go odkamieniać. Procedurę odkamieniania należy przeprowadzić natychmiast po pojawieniu się monitu ze strony ekspresu do kawy. 

Filtry do wody jako najlepszy sposób na walkę z kamieniem 

Filtry do wody

Najskuteczniejszą metodą walki z kamieniem jest zapobieganie jego powstawaniu.  Filtr do wody właśnie to robi: kamień po prostu nie może przez niego przesiąknąć. Ponadto filtry do wody pomagają zrównoważyć skład wody, dzięki czemu przepływając przez kawę, może ona wchłonąć wszystkie jej najwspanialsze właściwości.  

Większość kawoszy zapomina o tym, że kawa parzona przy pomocy twardej wody jest często słaba i pozbawiona aromatu. Dzieje się tak, ponieważ twarda woda jest już nasycona różnymi substancjami odżywczymi, więc nie jest w stanie wchłonąć nic więcej. Jeśli Twój dom wyposażony jest w system zmiękczania wody, warto upewnić się, że woda nie jest zbyt miękka. To też jest możliwe! Wyjątkowo miękka woda może sprawić, że kawa będzie bardziej gorzka i kwaśna – taka kwaśność nie ma nic wspólnego z owocowym posmakiem, który jest naturalnie wykrywany w kawie wysokiej jakości i ceniony przez miłośników tego napoju. Czasami, aby radykalnie zmienić smak kawy, wystarczy dostosować poziom minerałów i wapnia w niej zawartych! Najprostszym sposobem na to jest po prostu zastosowanie specjalnych filtrów do wody. 

Należy pamiętać, że w wielu przypadkach ekspres do kawy będzie regularnie monitował o przeprowadzenie procedury odkamieniania, nawet jeśli używasz filtra. Robi się to w celach zapobiegawczych, a częstotliwość odkamieniania ekspresu do kawy nadal radykalnie spada.

Procedura odkamieniania ekspresu do kawy

Procedura odkamieniania ekspresu do kawy

Ekspresy automatyczne wyposażone są w automatyczny program usuwania kamienia. Warto jednak zauważyć, że im bardziej zaawansowany jest ekspres do kawy, tym łatwiej i szybciej można wykonać ten program. Kluczowe zasady odkamieniania stosowane w urządzeniach tego typu są jednak mniej więcej takie same: przede wszystkim należy rozpuścić specjalną tabletkę odkamieniającą w wymaganej ilości wody wlanej do zbiornika na wodę lub wlać do zbiornika płyn odkamieniający i odpowiednio go rozcieńczyć. Po rozpoczęciu procedury usuwania kamienia ta mieszanina wody i specjalnego produktu do usuwania kamienia jest używana do napełniania systemu wodnego ekspresu – woda jest wypuszczana przez wylewki kawy w określonych odstępach czasu. Gdy cała mieszanina zostanie wydana, zbiornik na wodę musi zostać dokładnie umyty i napełniony czystą wodą. Woda ta jest następnie używana do ponownego płukania systemu wodnego.  

Produkty do odkamieniania ekspresów do kawy

Produkty do odkamieniania ekspresów do kawy

Aby prawidłowo odkamienić urządzenie, należy użyć specjalnych produktów do usuwania kamienia, przeznaczonych do konserwacji ekspresów do kawy. Takie produkty mogą bezpiecznie wchodzić w kontakt z żywnością: nawet jeśli niewielka ilość produktu do usuwania kamienia pozostanie w systemie wodnym, nie jest szkodliwa dla organizmu ludzkiego i nie wpływa na smak kawy. Ponadto, skład chemiczny tych produktów jest idealnie dopasowany do czasu trwania programu usuwania kamienia z ekspresu do kawy. Właściwe stężenie substancji odkamieniających jest tutaj absolutnie niezbędne.

Do odkamieniania ekspresu do kawy nigdy nie należy używać domowych, naturalnych mieszanek octu lub kwasku cytrynowego. Za wszelką cenę należy również unikać środków czyszczących przeznaczonych do zmywarek, pralek i innych urządzeń gospodarstwa domowego – są one mniej rozpuszczalne i nadają się do dłuższych cykli odkamieniania, więc kamień może nie zostać skutecznie usunięty w trakcie trwania programu odkamieniania ekspresu do kawy. Ponadto produkty te nie mogą mieć kontaktu z żywnością. 

Najczęstsze błędy w usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy 

Najczęstsze błędy w usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy 

  1. Nieprawidłowa częstotliwość. Jak już wspomnieliśmy, po zakupie ekspresu do kawy należy przeprowadzić specjalny test twardości wody. Dotyczy to również sytuacji, gdy przeprowadziłeś się do nowego domu lub mieszkania. Podczas przygotowywania posiłków możesz nie zauważyć, że robisz to z pomocą twardej wody – ale Twój ekspres do kawy z pewnością to zauważy. Wyniki testu twardości wody muszą zostać wykorzystane do wybrania odpowiedniego poziomu twardości wody w ekspresie do kawy, który z kolei zostanie wykorzystany do automatycznego ustawienia wymaganej częstotliwości odkamieniania. Jednak wiele osób zapomina o tym lub po prostu nie wie, że wybór właściwej twardości wody jest absolutną koniecznością. Ustawienia fabryczne większości ekspresów do kawy zawierają zazwyczaj najtwardsze dostępne ustawienie – dlatego nasi klienci są często zaskoczeni, gdy po kilku tygodniach dowiadują się, że ich ekspres prosi o odkamienianie, mimo że przez cały czas używali miękkiej wody. Ważne jest, aby pamiętać, że Twój ekspres do kawy nie jest w stanie automatycznie wykryć twardości wody. Wybiera on po prostu wymaganą częstotliwość odkamieniania na podstawie wybranego poziomu twardości wody. Ponadto, często spotykamy się z przypadkami, w których nasi klienci są absolutnie pewni, że używana przez nich woda jest wyjątkowo wysokiej jakości (jakość wody nie ma nic wspólnego z jej twardością lub miękkością), więc wybierają najbardziej miękkie ustawienie bez przeprowadzania testu. Większość takich klientów czuje się zaskoczona lub rozczarowana, gdy serwisant informuje ich, że w ich ekspresie do kawy znajduje się kamień. 
  2. Nieodpowiednie produkty do usuwania kamienia. Prawdą jest, że ocet i kwasek cytrynowy mogą być używane do usuwania osadów wapiennych z różnych powierzchni – jednak jeśli używasz tych substancji w niewłaściwym stężeniu, mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku. W zależności od modelu ekspresu do kawy cykl odkamieniania może trwać od 10 do 25 minut. Czas ten jest stosunkowo krótki, więc jeśli wybierzesz zbyt słabe stężenie, po prostu nie uda Ci się usunąć wszystkich osadów wapiennych. Ponieważ cały system wodny znajduje się wewnątrz ekspresu do kawy, osoby pijące kawę przez większość czasu nie mają nawet szansy zauważyć tych osadów. Z drugiej strony, jeśli wybrane przez Ciebie stężenie jest zbyt silne, niektóre części ekspresu do kawy – w szczególności rurki – mogą zostać uszkodzone przez kwas, co może doprowadzić do konieczności ich wymiany. Ponadto, jeśli system nie zostanie prawidłowo wypłukany, wszystkie te substancje znajdą się w końcu w kawie. Słyszeliśmy niejednego klienta, który skarżył się na smak kwasu w kawie po użyciu takich domowych produktów do odkamieniania. Jeśli chcesz tego uniknąć i nadal uciekać się do domowych rozwiązań, będziesz musiał przepłukać ekspres do kawy wiele razy, aby pozbyć się całego octu lub kwasu cytrynowego.
  3. Ignorowanie instrukcji obsługi. Czasami, aby coś zrobić prawidłowo, nie potrzeba wiele: wystarczy znaleźć odpowiedni rozdział w instrukcji obsługi i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Procedura usuwania kamienia z niektórych ekspresów do kawy jest niezwykle prosta: wystarczy wykonać ją raz lub dwa razy, aby się zorientować. Jednak w przypadku prostszych, mniej zautomatyzowanych ekspresów do kawy często konieczne jest poświęcenie większej uwagi i wykonanie większej liczby kroków po kolei: trzeba uważać na migające światło, obrócić zawór pary w odpowiednim momencie itd.  Tylko dzięki prawidłowemu odkamienianiu ekspresu do kawy będzie on w stanie zaparzyć dla Ciebie pyszną kawę każdego dnia. 

Co możesz zrobić, aby Twój ekspres do kawy musiał być odkamieniany jak najrzadziej?  

  1. Używaj wody, która jest wystarczająco miękka, tzn. zainstaluj w domu system zmiękczania wody lub włóż filtr do ekspresu do kawy. Miękka woda pozwoli Ci zmniejszyć częstotliwość odkamieniania ekspresu.
  2. Jeśli Twój ekspres do kawy jest często używany przez cały dzień, wyłącz funkcję automatycznego wyłączania lub wybierz dla niej najwyższy dostępny interwał. Za każdym razem, gdy włączasz ekspres, jego system napełnia się wodą, a gdy go wyłączasz, jest on automatycznie płukany. Pamiętaj, że wymagana częstotliwość odkamieniania zależy od całkowitej ilości wody zużywanej przez urządzenie – liczba ta obejmuje każde płukanie i napełnianie systemu. Jeśli Twój ekspres do kawy często monituje o odkamienianie, mimo że liczba zaparzonych w nim porcji kawy nie jest zbyt duża, może to być przyczyną takiego stanu rzeczy.
  3. Jeśli chcesz jak najdłużej opóźnić kolejną procedurę odkamieniania lub nawet całkowicie pozbyć się konieczności odkamieniania ekspresu, regularna wymiana filtrów do wody może zdecydowanie pomóc. Dokładna częstotliwość odkamieniania urządzenia przy użyciu filtra zależy od producenta ekspresu do kawy. Niektóre modele pozwalają zapomnieć o procedurze odkamieniania, pod warunkiem, że filtr zostanie wymieniony natychmiast po wyświetleniu monitu przez urządzenie. Inne ekspresy do kawy wymagają odkamieniania po wymianie 8 filtrów z rzędu. Podsumowując, używanie filtra do wody jest doskonałym sposobem nie tylko na zapobieganie osadzaniu się kamienia, ale także na poświęcenie mniejszej ilości czasu na konserwację ekspresu do kawy. Należy jednak pamiętać, że zawsze zaleca się wybór filtra wyprodukowanego przez producenta ekspresu do kawy. I oczywiście nie zapomnij wyjąć filtra przed rozpoczęciem procedury odkamieniania! 

Procedury odkamieniania różnych marek ekspresów do kawy

Wierzymy, że ekspres do kawy powinien służyć swojemu właścicielowi – nie odwrotnie. Klienci często pytają nas, który ekspres do kawy jest najłatwiejszy w utrzymaniu. Wspomnieliśmy już (i nie powinno to nikogo dziwić), że im bardziej zaawansowany jest ekspres do kawy i do im wyższej klasy należy, tym łatwiejszy jest w konserwacji: wszystkie programy konserwacyjne wbudowane w takie ekspresy są w pełni zautomatyzowane, co oznacza, że wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na kolorowym ekranie urządzenia. Jeśli masz tendencję do parzenia dużej ilości kawy dziennie, zalecamy zakup właśnie takiego ekspresu – więcej porcji kawy oznacza większą częstotliwość odkamieniania, dlatego ważne jest, abyś mógł wykonać tę procedurę w jak najwygodniejszy sposób.

Z drugiej strony, odkamienianie ekspresu do kawy to nie jest wielka filozofia: jeśli znasz kluczowe niuanse tego procesu, możesz łatwo i szybko utrzymać swój ekspres w dobrym stanie. Poniżej przedstawiamy niuanse charakteryzujące procedury usuwania kamienia z ekspresów do kawy różnych producentów. 

Odkamienianie ekspresów do kawy “De’Longhi”

Włoska marka “De’Longhi” produkuje jedne z najbardziej popularnych na rynku ekspresów automatycznych. Jak wszystkie urządzenia tego typu, są one wyposażone w automatyczne programy usuwania kamienia. W zależności od wybranego modelu procedura odkamieniania może być nieco bardziej skomplikowana (jeśli ekspres nie posiada wyświetlacza tekstowego i zamiast tego należy postępować zgodnie z ikonami) lub niezwykle prosta (jeśli urządzenie wyposażone jest w kolorowy wyświetlacz tekstowy). W tym pierwszym przypadku wystarczy przeczytać instrukcję obsługi i wykonać opisane w niej czynności jedna po drugiej. Wiemy jednak dobrze, że czytanie instrukcji obsługi może być czasem nudne, nie wspominając o tym, że instrukcje mogą być mało przejrzyste, dlatego też nakręciliśmy dla Ciebie procedurę usuwania kamienia z jednego z najpopularniejszych modeli De’Longhi wszech czasów, “ECAM 22.110”.

Co należy wiedzieć o usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy “De’Longhi”? 

  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy wyjąć filtr wody De’Longhi (jeśli jest używany) 
  • W celu przeprowadzenia procedury, należy upewnić się, że woda i płyn do usuwania kamienia zostały zmieszane w proporcjach podanych w instrukcji obsługi urządzenia. 
  • Nie zapomnij zmierzyć twardości wody za pomocą paska testowego, jak również dobrać odpowiedni poziom twardości wody w swoim ekspresie do kawy.  
  • Regularne stosowanie filtra do wody pozwoli na znaczne zmniejszenie częstotliwości przeprowadzania procedury odkamieniania.

Odkamienianie ekspresów do kawy “Philips/Saeco”

Ekspresy do kawy produkowane przez dwie inne znane marki – “Philips” i “Saeco” – również charakteryzują się niezwykle prostą procedurą usuwania kamienia. To, co czyni te urządzenia wyjątkowymi, to fakt, że jeśli używasz specjalnych filtrów do wody AquaClean i wymieniasz je regularnie (raz na około 3 miesiące), procedura usuwania kamienia będzie musiała być przeprowadzana tylko raz na 5000 filiżanek.

Jak już wspomnieliśmy na początku tego wpisu, filtr do wody nie tylko chroni Twój ekspres do kawy przed osadzaniem się kamienia, ale również wyrównuje smak wody, dzięki czemu nadaje się ona idealnie do parzenia kawy. Gdy w końcu nadejdzie czas na wykonanie programu odkamieniania, będziesz mógł to zrobić z łatwością. 

Jeśli nam nie wierzysz, obejrzyj nasz film o usuwaniu kamienia z jednego z najpopularniejszych ekspresów do kawy na świecie, “Saeco Xelsis”.

Co powinieneś wiedzieć o usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy “Philips/Saeco”? 

  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy wyjąć filtr wody (jeśli jest używany) 
  • Nie zapomnij zmierzyć twardości wody za pomocą paska testowego, jak również dobrać odpowiedni poziom twardości wody w swoim ekspresie do kawy. 
  • Jeśli używasz specjalnych filtrów do wody AquaClean i wymieniasz je regularnie (raz na około 3 miesiące), procedura odkamieniania będzie musiała być przeprowadzana tylko raz na 5000 filiżanek. 
  • Dobrze jest mieć zawsze przy sobie zapasowy filtr do wody: w przeciwnym razie, jeśli nie wymienimy filtra na czas (gdy tylko urządzenie o to poprosi), urządzenie przejdzie w tryb odkamieniania i automatycznie poprosi o przeprowadzenie procedury odkamieniania, którą należy następnie wykonać

Odkamienianie ekspresów do kawy “Melitta”

Automatyczne ekspresy niemieckiej marki “Melitta” zyskały już opinię urządzeń szczególnie niezawodnych. Niemiecka jakość, precyzja, dokładność i przejrzystość są odzwierciedlone nie tylko w menu tych ekspresów do kawy, ale także w ich prostych, przejrzystych programach konserwacji.

Jeśli Twój ekspres do kawy ma wyświetlacz z ikonami, będziesz musiał postępować zgodnie z instrukcją obsługi (instrukcje tam zawarte są jednak bardzo proste!), podczas gdy właściciele urządzeń z wyświetlaczem tekstowym będą mogli zobaczyć wszystkie instrukcje na ekranie i wykonać niezbędne czynności jedna po drugiej.

Przyjrzyj się procedurze odkamieniania ekspresu “Melitta Barista”, jednego z najpopularniejszych modeli tego producenta:

Co należy wiedzieć o odkamienianiu ekspresów do kawy “Melitta”? 

  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy wyjąć filtr wody Melitta (jeśli jest używany)  
  • Nie zapomnij zmierzyć twardości wody za pomocą paska testowego, jak również dobrać odpowiedni poziom twardości wody w swoim ekspresie do kawy.
  • Regularne stosowanie filtra do wody pozwoli na znaczne zmniejszenie częstotliwości przeprowadzania procedury odkamieniania.

Odkamienianie ekspresów do kawy “Siemens”

Ludzie często mówią, że tym, czego najbardziej brakuje współczesnemu człowiekowi, jest czas. Tworząc programy konserwacyjne ekspresów do kawy “Siemens”, marka ta z pewnością miała to na uwadze.

Ekspresy do kawy ziarnistej wyposażone są w dwa rodzaje programów konserwacyjnych: odkamienianie i czyszczenie. Program czyszczenia jest oddzielną procedurą, która służy do usunięcia wszystkich olejków kawowych i pozostałości z systemu zaparzania urządzenia. W tym procesie wykorzystuje się specjalne tabletki czyszczące, które umieszcza się w pojemniku na kawę mieloną lub bezpośrednio w jednostce zaparzającej kawę.

Wszystkie ekspresy do kawy “Siemens” są wyposażone w oba te programy. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz wybrać połączony program Calc&Clean – pozwoli Ci on na jednoczesne wykonanie programów odkamieniania i czyszczenia! 

Oto film pokazujący, jak przeprowadzić  program Calc&Clean w ekspresie do kawy “Siemens”:

Co należy wiedzieć o usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy “Siemens”? 

  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy wyjąć filtr wody Siemens (jeśli jest używany) 
  • Nie zapomnij zmierzyć twardości wody za pomocą paska testowego, jak również dobrać odpowiedni poziom twardości wody w swoim ekspresie do kawy. 
  • Regularne stosowanie filtra do wody pozwoli na znaczne zmniejszenie częstotliwości przeprowadzania procedury odkamieniania.
  • Należy pamiętać, że ekspresy do kawy “Siemens” umożliwiają jednoczesne przeprowadzenie odkamieniania i czyszczenia, dzięki czemu można zaoszczędzić cenny czas.  

Odkamienianie ekspresów do kawy “Nivona”

“Nivona” to kolejny niemiecki producent ekspresów do kawy, znany ze swoich innowacyjnych rozwiązań technicznych. Porównując te ekspresy do kawy z ekspresami innych marek, zawsze podkreślamy równowagę między imponującą funkcjonalnością a stosunkowo niską ceną urządzeń “Nivona”. Ludzie często żartują, że nawet osoby, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z ekspresem do kawy, mogą z łatwością korzystać z urządzeń “Nivona”!

Obsługa jest o wiele łatwiejsza, ponieważ w większości modeli ekspresów “Nivona” można prawdopodobnie znaleźć swój język ojczysty (nie mówimy tu wyłącznie o dużych krajach lub najpopularniejszych językach) – oznacza to, że raczej nie będziesz mieć problemów ze zrozumieniem instrukcji. Programy konserwacyjne są w pełni zautomatyzowane: wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z krokami wyświetlanymi na ekranie. 

Film o tym, jak odkamieniać ekspres do kawy “Nivona 930” można obejrzeć tutaj: 

Co należy wiedzieć o usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy “Nivona”? 

  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy wyjąć filtr wody Nivona (jeśli jest używany)  
  • Nie zapomnij zmierzyć twardości wody za pomocą paska testowego, jak również dobrać odpowiedni poziom twardości wody w swoim ekspresie do kawy. 
  • Regularne stosowanie filtra do wody pozwoli na znaczne zmniejszenie częstotliwości przeprowadzania procedury odkamieniania.

Odkamienianie ekspresów do kawy “JURA”

Mówiliśmy już o tym nie raz, ale powtórzmy to jeszcze raz: aby dobrze zrozumieć unikalne cechy związane z obsługą danego ekspresu do kawy, należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi i uważnie obserwować sygnały wyświetlane przez urządzenie. Na szczęście ekspresy do kawy produkowane przez firmę “JURA” są znane na całym świecie z przyjaznego dla użytkownika menu obsługi.

Niektórzy ludzie uważają, że cena produktów wytwarzanych przez znane marki jest wyższa po prostu dlatego, że nazwa marki jest popularna, ale jesteśmy pewni, że w tym przypadku jest to dalekie od prawdy. Na rynku ekspresów do kawy, wyższa cena danego modelu jest zazwyczaj oznaką jego funkcjonalności, niezawodności, wygody i prostej konserwacji. Na przykład najnowsze i najbardziej innowacyjne urządzenie firmy “JURA”, model “Z10”, umożliwia przeprowadzenie procedury usuwania kamienia bez sięgania do instrukcji obsługi: wszystkie czynności są wyświetlane na ekranie ekspresu. Ogólnie rzecz biorąc, porównując różne ekspresy do kawy, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę nie tylko liczbę przepisów i cenę, ale także wiele innych aspektów, które sprawiają, że obsługa i konserwacja urządzenia jest o wiele prostsza.

Musimy również wspomnieć, że najnowsze ekspresy do kawy “JURA” są wyposażone w inteligentny system wodny, który automatycznie rozpoznaje włożenie filtra do wody i nie wymaga w ogóle odkamieniania, o ile wymieniasz filtr regularnie. Jeśli jednak filtr nie został wymieniony na czas, to na wszelki wypadek należy uruchomić program odkamieniania. Dlatego zawsze zalecamy posiadanie w domu zapasowego filtra, aby być w pełni przygotowanym na długo przed pojawieniem się ikony informującej o konieczności jego wymiany. 

Oto film o tym, jak odkamienić ekspres do kawy “JURA Z10”: 

Co należy wiedzieć o odkamienianiu ekspresów do kawy “JURA”? 

  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy wyjąć filtr wody JURA (jeśli jest używany)    
  • Nie zapomnij zmierzyć twardości wody za pomocą paska testowego, jak również wybrać odpowiedni poziom twardości wody w ekspresie do kawy (będzie to konieczne tylko wtedy, gdy nie używasz filtra do wody).
  • Regularne stosowanie i szybka wymiana filtrów do wody pozwoli Ci uniknąć całkowicie procedury odkamieniania.

Czy ekspresy do kawy na kapsułki muszą być odkamieniane?

Ekspresy kapsułkowe przeznaczone są dla tych miłośników kawy, którzy chcą szybko i łatwo cieszyć się pysznymi napojami, nie mają zbyt wiele miejsca w kuchni i marzą o tym, by jak najmniej czasu poświęcać na konserwację urządzenia. Jeśli opróżnianie pojemnika na fusy brzmi dla Ciebie jak zbyt czasochłonne zajęcie, koniecznie powinieneś wypróbować ekspresy kapsułkowe!

Ponieważ urządzenia te są tak małe i proste, można odnieść mylne wrażenie, że nie wymagają one w ogóle konserwacji. Ekspresy te wyposażone są jednak w system wodny, a ten z kolei jest zdecydowanie podatny na osadzanie się kamienia. W związku z tym ekspresy kapsułkowe muszą być regularnie odkamieniane.    

Odkamienianie ekspresów do kawy “Nespresso”

“Nespresso” to jeden z najbardziej znanych na świecie systemów kapsułek z kawą. Nowoczesny design, kompaktowość, minimalistyczna obsługa i prosta konserwacja sprawiają, że ekspresy tego producenta z pewnością zrobią wrażenie. Urządzenia “Nespresso” nie są wyposażone w ekrany, więc ich obsługa odbywa się za pomocą przycisków lub dotykowych ikon. W niektórych modelach, aby rozpocząć procedurę odkamieniania, wystarczy aktywować specjalny przycisk/ikonę odkamieniania, podczas gdy inne modele mogą wymagać naciśnięcia pewnej kombinacji kilku przycisków.

Film o tym, jak odkamieniać “Nespresso Citiz”, jeden z najpopularniejszych ekspresów na kapsułki, można obejrzeć tutaj: 

Co należy wiedzieć o odkamienianiu ekspresów do kawy “Nespresso”? 

  • Częstotliwość odkamieniania ekspresu do kawy “Nespresso” zależy od twardości wody w Twoim domu oraz od częstotliwości korzystania z urządzenia. Nawet jeśli używasz miękkiej wody, powinieneś przeprowadzać procedurę usuwania kamienia przynajmniej raz na 3 miesiące lub gdy tylko zauważysz, że woda jest wydawana wolniej niż zwykle.
  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania nie zapomnij opróżnić pojemnika na zużyte kapsułki, jak również tacki ociekowej urządzenia. Należy również upewnić się, że w pojemniku na kapsułki nie ma żadnej kapsułki.
  • Należy pamiętać, że nie należy wylewać płynu użytego do pierwszego cyklu bezpośrednio po jego zakończeniu – później trzeba będzie wlać go z powrotem do zbiornika na wodę (patrz film) 
  • Ponieważ w ekspresach “Nespresso” nie ma możliwości użycia filtra do wody, zdecydowanie zalecamy używanie przefiltrowanej wody (nie tylko ze względu na kamień, ale również dlatego, że poprawi to smak kawy). 

Odkamienianie ekspresów do kawy “Dolce Gusto”

Niezwykle popularny jest również system kapsułek z kawą “Dolce Gusto”. Bez cienia wątpliwości główną – i właściwie jedyną – przyczyną różnych awarii tych ekspresów do kawy jest osadzający się kamień. Podobnie jak w przypadku kapsułkowych ekspresów do kawy firmy “Nespresso”, kompaktowość i prostota tych urządzeń może sprawiać wrażenie, że nie wymagają one w ogóle odkamieniania.

Procedura odkamieniania ekspresów “Dolce Gusto” jest w rzeczywistości podobna do tej stosowanej w ekspresach “Nespresso”. Jednak, aby mieć pewność, że wszystko zostanie wykonane prawidłowo, musisz uważnie śledzić i prawidłowo wykonać każdy z etapów tego procesu. Wiemy, że niektóre instrukcje obsługi mogą być dość mylące, dlatego wysłuchaliśmy potrzeb naszych klientów i udostępniliśmy im film, w którym szczegółowo opisujemy procedury usuwania kamienia z najpopularniejszych modeli “Dolce Gusto”.  

Co należy wiedzieć o odkamienianiu ekspresów do kawy “Dolce Gusto”?  

  • Częstotliwość odkamieniania ekspresu do kawy “Dolce Gusto” zależy od twardości wody oraz od częstotliwości parzenia kawy w urządzeniu. Nawet jeśli używasz miękkiej wody, powinieneś przeprowadzać procedurę usuwania kamienia przynajmniej raz na 3 miesiące lub gdy tylko zauważysz, że woda jest wydawana wolniej niż zwykle.
  • Przed rozpoczęciem procedury odkamieniania należy upewnić się, że w pojemniku na kapsułki nie ma kapsułek.
  • Przed rozpoczęciem odkamieniania ekspresu na kapsułki “Dolce Gusto” należy wymienić uchwyt na kapsułki na uchwyt przeznaczony specjalnie do procedury odkamieniania. Nie wyrzucaj również tego uchwytu – może on być używany wielokrotnie.
  • Ponieważ w ekspresach do kawy “Dolce Gusto” nie ma możliwości użycia filtra do wody, zdecydowanie zalecamy używanie przefiltrowanej wody (nie tylko ze względu na kamień, ale również dlatego, że poprawi to smak Twojej kawy!

Co należy wiedzieć o usuwaniu kamienia z ekspresów do kawy?

Jak już wspomnieliśmy na początku tego artykułu, osad wapienny jest największym wrogiem wszystkich ekspresów do kawy, a także główną przyczyną ich awarii. Każdy serwisant powie Ci, że prawidłowo konserwowane ekspresy służą swoim właścicielom znacznie dłużej, a przy tym wymagają mniejszych nakładów na ich naprawę. 

Niezwykle ważne jest, aby zawsze na czas usuwać kamień z ekspresu do kawy, gdy tylko urządzenie o tym poinformuje lub tak często, jak zaleca producent. Zalecenia te zwykle wskazują okres nie dłuższy niż 2-3 miesiące. 

Testy twardości wody są również niezbędne, więc jeśli kupiłeś nowy ekspres do kawy lub przeprowadziłeś się do nowego domu, natychmiast przetestuj swoją wodę. Paski testowe twardości wody mogą kosztować zaledwie kilka funtów, a korzystanie z nich pozwoli Ci spać spokojnie, wiedząc, że w Twoim ekspresie do kawy dobrano odpowiednie parametry czyszczenia, chroniąc go tym samym przed ewentualnymi uszkodzeniami. 

Filtry do wody są doskonałym środkiem zapobiegającym odkładaniu się kamienia: nie tylko zmiękczają wodę, ale także wyrównują jej skład, tak że jest ona idealna do parzenia kawy. Ponadto, jeśli filtry te będą wymieniane na czas, można znacznie opóźnić kolejną procedurę odkamieniania lub nawet całkowicie o niej zapomnieć, jak to ma miejsce w przypadku najnowszych modeli ekspresów do kawy “JURA”. 

Wszystkie niezbędne czynności związane z odkamienianiem można znaleźć w instrukcji obsługi, dlatego aby mieć pewność, że procedura ta zostanie przeprowadzona prawidłowo, zachęcamy, aby zawsze postępować zgodnie z instrukcjami producenta.

Wybór odpowiednich produktów do usuwania kamienia jest nie mniej ważny, ponieważ powodzenie tej procedury często zależy od stężenia substancji czyszczących w produkcie.  

W sklepach “Przyjaciele Kawy” znajdziesz wszystkie niezbędne produkty do konserwacji ekspresów do kawy, niezależnie od tego, czy wybierzesz sklep fizyczny, czy nasz sklep internetowy. Jeśli nadal nie jesteś pewien, które produkty kupić lub jak prawidłowo wykonać zabieg konserwacyjny, nasi konsultanci zawsze chętnie Cię wysłuchają i udzielą cennych porad – a nawet nakręcą film informacyjny! 

P. S. Artykuł został odnowiony 2021 06 29