CAPRISSIMO „Fragrante“ zestawy kawowe
Kup więcej i ciesz się pyszną kawą dłużej, płacąc mniej

O ziarnach kawy CAPRISSIMO „Fragrante“

Najpopularniejsza kawa Przyjaciół Kawy - CAPRISSIMO „Fragrante"" to mieszanka brazylijskich kaw (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków kawy. Popijając codzienną filiżankę, będziesz mógł rozkoszować się subtelnymi nutami mlecznej czekolady.
Doskonale nadaje się zarówno do czarnej kawy, jak i napojów na bazie mleka.
POCHODZENIEAmeryka Południowa |
RODZAJ KAWYArabika i robusta |
|
STOPIEŃ PALENIAŚrednio ciemna |
PALETA SMAKÓWOrzechy włoskie, mleczna czekolada, orzeszki ziemne |
Najczęściej zadawane pytania
Jeśli nadal nie jesteś pewien, czy zakup zestawu kaw jest naprawdę opłacalny, nasze odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania mogą pomóc Ci podjąć decyzję.
W przeciwieństwie do większości produktów spożywczych, kawa nie traci terminu przydatności do spożycia. Jednak producenci zazwyczaj podają taką datę - do tego momentu kawa zachowuje w pełni swój aromat i smak. Zwykle jest to okres od 12 do 18 miesięcy od daty palenia.
Kawa powinna być przechowywana w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Dobrym pomysłem jest również używanie specjalnych próżniowych pojemników na kawę - ochronią one kawę przed działaniem słońca, wilgoci i powietrza, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość.
Wszystko zależy od tego, jaką porcję kawy użyjesz podczas parzenia jednej filiżanki. Ogólnie rzecz biorąc, do przygotowania jednej porcji potrzeba około 10 g kawy. W związku z tym 1 kg ziaren pozwala na zaparzenie około 100 porcji. Jeśli masz tendencję do używania podwójnej porcji kawy w swoich napojach, zmniejsz tę liczbę o połowę.
Wybierając kawę, weź pod uwagę następujące kwestie:
1. Rodzaj kawy. Jeśli szukasz subtelnych smaków, wybierz mieszanki 100% arabica. Jeśli jesteś fanem intensywnych smaków, wybieraj mieszanki arabica i robusta. Jeśli szukasz naprawdę wyjątkowych, smakowych doznań, powinieneś koniecznie spróbować kawy single-origin.
2. Region uprawy kawy. Jeśli najbardziej lubisz tradycyjne smaki kawy, to najprawdopodobniej najbardziej odpowiadają Ci odmiany południowoamerykańskie lub azjatyckie. Miłośnicy owocowych, jagodowych i egzotycznych nut nie zawiodą się na kawach pochodzących z Afryki i Ameryki Środkowej.
3. Metoda przetwarzania. Jeśli zdecydowałeś się na zakup kawy single-origin, nie zapomnij wziąć pod uwagę metody jej obróbki: kawa poddana obróbce na sucho jest słodsza i bardziej soczysta, natomiast metoda płukania nadaje ziarnom owocowy charakter, i czystość smaku.
4. Stopień palenia. Im ciemniejsze palenie ziaren, tym bardziej ich smak zbliża się do klasycznego włoskiego stylu kawy, który charakteryzuje się intensywnością i goryczą. Im jaśniejsze palenie, tym więcej owocowych, jagodowych nut.
5. Nuty smakowe. Wybór kawy na podstawie dominujących nut smakowych i opisu smaku jest prawdopodobnie najłatwiejszym sposobem na podjęcie decyzji. Która kombinacja brzmi dla Ciebie w tej chwili bardziej kusząco: czekolada, kakao i karmel, czy jagody, czarna porzeczka i wanilia?





